'Sociale robots' voor Amerikaanse markt geïntroduceerd

Een serie nieuwe robots voor de consumentenmarkt in de VS krijgt meer sociale functies. Toch blijven de gadgets achter bij de op mensen gelijkende robots die in Azië omarmd worden.

iRobot ConnectRDe nieuwe ConnectR van iRobot is net als de Roomba-stofzuiger voorzien van wieltjes, maar aan de bovenkant is een webcam gemonteerd. Met het apparaat kunnen bijvoorbeeld ouders die op zakenreis zijn contact leggen met de kinderen thuis. De robot kan beeld en geluid via wifi doorsturen over internet, waarbij een webbrowser nodig is om de ConnectR op afstand te besturen en om de live beelden te bekijken.

Om toegang tot de streams te krijgen, is een pin-code nodig. Maximaal tien mensen kunnen toegang tot het apparaat krijgen. Nadeel is dat de ConnectR beeld en geluid slechts een richting op kan sturen. Het apparaat wordt momenteel nog in de praktijk uitgetest en moet in november voor minder dan vijfhonderd dollar op de markt gaan verschijnen.

iRobot LoojBehalve de ConnectR introduceerde iRobot tijdens de DigitalLife-beurs in New York ook de Looj. Dit apparaatje op rupsbanden moet het reinigen van dakgoten vereenvoudigen. De honderd dollar kostende Looj kan met een afstandsbediening bediend worden en daarmee de gebruiker gevaarlijke capriolen op een ladder besparen.

Het Franse bedrijf Meccano maakte nieuws bekend over de Spykee Spy Robot, een doe-het-zelf pakket voor het bouwen van een spionagerobot. De 'spion op rupsbanden' bestaat uit 210 onderdelen en kan op drie verschillende manieren in elkaar worden gezet. De robot is standaard voorzien van mechanische armen, wifi en een webcam. Volgens Meccano kan het apparaatje ook dienst doen als mp3-speler of verrijdbare voip-telefoon. Het zelfbouwpakket is vanaf november verkrijgbaar voor ongeveer 300 dollar.

Meccano Spykee Spy RobotHoewel bovengenoemde robots dankzij goedkope basisonderdelen de gebruiker kennis laat maken met het concept virtual presence, blijven de concepten volgens robotica-deskundigen nog ver achter bij de robots die in Japan en Korea worden gebruikt. De Amerikaanse oplossingen zijn in hun ogen nog teveel gericht op een enkele taak, terwijl Aziaten robots zien als vrienden of huisdieren en het ontwerp daar ook op afstemmen. Toch wordt het vermoeden uitgesproken dat ook de Amerikanen op termijn overstag gaan voor vriendelijk ogende robots met menselijke trekjes.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

29-09-2007 • 09:56

49

Reacties (49)

49
43
9
3
0
2
Wijzig sortering
Hier een linkje met een video van de Looj Gutter Cleaner:http://www.irobot.com/filelibrary/Loojvideo.html

Op zich leuk bedacht maar of dit nu echt handiger is? Je hebt nog steeds die ladder nodig. Daarnaast voorzie ik dat deze minitank ook wel eens vast zal komen te zitten. Wat als het een berg (natte) bladeren niet helemaal weg krijgt en over die hobbel de dakgoot uit rijdt?

Vooralsnog kies ik voor mijn ouderwetse stoffer en blik ;)
heel leuk hoor, zo'n amerikaanse uitvinding, maar het enige dat er in die goot lag waren wat losse bladeren die helemaal droog waren. Dan ding zou hier in nederland met dat natte weer nooit goed te gebruiken zijn, het is gewoon een stuk plastic speelgoed, om een keer uit te proberen.
Ja maar het scheelt je wel zeg maar 10 x de ladder op en neer lopen en het gaat sneller.
totdat ie 9x vastloopt in de natte goten die we hier hebben, of de vogel nestjes waar hij in vastloopt.
Kan je alsnog 10x klimmen.
haha ik vind het heel grappig om te zien, dat wanneer ze zeggen "it's an easier and saver way to remove .." dat die man die het ding in de goot zet, een veiligheidsbril op heeft. Is dat ding zo gevaarlijk dat hij spontaan takjes richting je ogen mikt???
In feite is het al mogelijk om humanoïde robots in te zetten voor spionage doeleinden als de menselijke tred volmaakt nagebootst kan worden, omdat sommige culturen dat heel eenvoudig mogelijk maken.

Neem bijvoorbeeld landen waar volstrekt gesluierde mensen rondlopen. Een robot hoeft daar alleen menselijke gelijkennissen te vertonen wat betreft handen, voeten en het gebied rond de ogen en de motoriek. De rest is te verdoezelen met kleding.

Dat geldt niet alleen voor burgers, trouwens.

Soldaten voldoen ook aan het gegeven dat maar een beperkt gedeelte van hun menselijkheid zichtbaar is. Alleen het gezicht, de handen en de persoonlijke motoriek zijn optisch bekeken belangrijk om na te bootsen, om een robot de plaats van een menselijke soldaat te laten innemen.

Tenzij controles worden uitgevoerd op lichaamswarmte en vingerafdrukken, maar dat is vast ook wel relatief eenvoudig na te bootsen.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 06:12]

Volgens mij wordt de mens alleen maar lui en dom van inzetten van robots voor klusjes als het schoonmaken van dakgoten.

Lui omdat-ie het zelf niet meer hoeft te doen.
Dom omdat-ie op een gegeven moment niet meer weet hoe het zelf te doen als de robot stuk gaat.

Bovendien kan die Looj zo te zien bepaalde dingen niet, wat een mens gelijk op zou vallen, zoals opmerken dat de dakgoot lek is.

Ik denk dat vooral de wat minder valide mens gebaat is bij de opmars van de robot, zoals ouderen die zolang mogelijk thuis willen blijven wonen in landen met een bij tijd en wijle overbelaste Thuiszorg.

Feitelijk zijn er al voorbeelden bekend in de vorm van robot-armen, zoals protheses als opzetstukken op rolstoelen voor mensen met spier- en zenuwziekten.

Het valt mij vaak op dat interactie bij de toepassing van robots vaak een ondergeschoven kindje is:
Nadeel is dat de ConnectR beeld en geluid slechts een richting op kan sturen.
Dan kun je net zo goed een videoboodschap via internet versturen.

Bij deze is dat dan niet zo:
De robot is standaard voorzien van mechanische armen, wifi en een webcam. Volgens Meccano kan het apparaatje ook dienst doen als mp3-speler of verrijdbare voip-telefoon.
Dat lijkt mij geen robot maar een veredeld concept, gebaseerd op de radiografisch bestuurbare auto. Net als dat laatste heeft de Spykee dus vooral de neiging uit te groeien tot het favoriete hebbeding van een beperkte groep mensen.

Verder zie ik alleen functies waar niet goed over nagedacht kan zijn en maar alleen maar toegepast zijn omdat ze aansluiten bij momenteel favoriete trends:

1) De robot is waarschijnlijk zo klein en de armen zo zwak, dat je er niks aan hebt als mechanisch werktuig;

2) Wat heb je bijvoorbeeld aan een verrijdbare MP3-speler? Het leuke aan een gewone MP3-speler is toch dat je hem de hele tijd bij je hebt en zo klein en plat is dat hij niet in de weg zit en amper opvalt?

3) "Even de telefoon opnemen" wordt "achter VOIP robot aanhollen";

4) De webcam lijkt leuk, maar wat heb je eraan als die gemonteerd zit op een kleine robot? Je leert hooguit een beetje het gevoelsleven van je huisdier kennen die ook de hele tijd op ongeveer die hoogte moet rondkijken.

Ik heb overigens zelf twee robots, die nu alleen nog dienst doen als huiskamer versiering (staan op de kast) om uit te drukken dat ik 'iets' met robots heb.
Het apparaat wordt momenteel nog in de praktijk uitgetest en moet in november voor minder dan vijfhonderd dollar op de markt gaan verschijnen.
De definitieve versie van de iRobot komt in 2008 uit, met veranderingen n.a.v. trialtesters.
Deze trialtesters kunnen zich voor $ 199 inschrijven voor het 'pilot'-programma.
De Looj komt vrijwel tegelijk uit, maar heeft geen webcam en kost $ 99.

Extra foto's van de iRobot: http://www.engadget.com/p...w-connectr-and-looj-bots/

[Reactie gewijzigd door Destralak op 23 juli 2024 06:12]

iRobot is de fabrikant niet de robot zelf. De robots heren ConnectR en Looj
Die Looj is niet echt een robot. Meer een op afstand bestuurbaar ding. Sowieso mis ik autonomie in die dingen. Hoewel dat dan weer niet echt een eis is om robot te zijn volgens van dale:

ro·bot (de ~ (m.), ~s)
1 mechanisme dat al of niet de gedaante van een mens heeft en verrichtingen of arbeid kan uitvoeren

In ieder geval vind ik die Japanse dingen een stuk meer robot dan het afstandsbestuurbare wagentje met propellor van de amerikanen.

[Reactie gewijzigd door QkE op 23 juli 2024 06:12]

Heb gisteren hier op het nieuws nog zo een japans exemplaar gezien. Dat is gewoon prachtig, men heeft ze eindelijk leren lopen als een mens met korte momenten dat beide voeten van de grond zijn.
Inderdaad dat is pas een spectaculaire robot, in vgl met die van toyota is deze een prul. Die robot beweegt bijna als een mens, binnen enkele jaren loopt hij zo soepel als een mens rond. Als je dan ziet met wat ze begonnen zijn in de tijd dan sta je verbaasd te kijken.
Hmm de robots van Toyota zijn niet echt bijzonder hoor. Waarschijnlijk in de war met Asimo van Honda?

Toch loopt Asimo nog niet "echt", elke beweging wordt on-the-fly uitgerekend wat dus betekend dat tijdens het lopen er slechts enkele procenten van z'n CPU over zijn voor andere taken. Wij mensen kunnen prima lopen terwijl we hard na denken omdat onze beweging buiten onze hersenen geregeld word. Alleen bij traplopen en overgangen naar ander soortig ondergrond, dan komen je hersens even alles tjekken en maken ze enkele strategische beslissingen zodat je niet op je plaat gaat.
Waar baseer je dat op? Ik ken de achtergronden van de Honda en Toyota robots weliswaar niet, maar het lijkt mij sterk dat ontwerpers die zo intelligent zijn dat zij zulke dingen kunnen maken, geen rekening hebben gehouden met het volgende:

Dat probleem dat jij beschrijft is eenvoudig op te lossen door de globale werking van de menselijke hersenen na te bootsen.

Wij laten onze kleine hersenen zich helemaal suf werken om te bepalen hoe we het beste onze spieren kunnen gebruiken voor het maken van gewenste bewegingen, zodat onze grote hersenen zich met heel andere dingen bezig kunnen houden.

Pas op momenten dat onze kleine hersenen het laten afweten of niet toereikend zijn, zoals bij on verwachte situaties (bv. het besef dat je zojuist ergens over gestruikeld bent) gaan ook je grote hersenen zich eventjes op de motoriek vestigen. Tenminste, dat gebeurd bij mij in zulke situaties wel ;)

Dan kom ik uit op meerdere computers in één robot stoppen: een groep die zich bezighoudt met de motorische processen en een groep die zich bezig houdt met sociale en arbeidskundige processen.

Het lijkt mij sterk dat die robot ontwerpers dat niet allang zelf bedacht cq. toegepast hebben.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 06:12]

Toch loopt Asimo nog niet "echt", elke beweging wordt on-the-fly uitgerekend wat dus betekend dat tijdens het lopen er slechts enkele procenten van z'n CPU over zijn voor andere taken.
Tja dan upgraden ze de Asimo met een dual of quad processor zodat er wel genoeg reken capaciteit overblijft. CPU kan geen bottleneck meer zijn vandaag de dag. Volgend jaar komen er 8-core processors uit en in het ergste geval installeren ze meerdere van dit soort cpu's in een robot.
Anoniem: 178057 29 september 2007 11:54
Sociale robots? Daar was de AIBO van Sony toch ook voor?
In feite is die "ConnectR" niets meer of minder dan een 'veredelde' BabyFoon.
Alhoewel... je kunt zelfs nog niet eens terug praten. :(
En dat kost dan ook nog eens 'minder' dan US$ 500,-- ?!?
Dit apparaatje op rupsbanden moet het reinigen van dakgoten vereenvoudigen. De honderd dollar kostende Looj kan met een afstandsbediening bediend worden en daarmee de gebruiker gevaarlijke capriolen op een ladder besparen.
Dat ding zal toch eerst op de dakgoot moeten plaatsen voordat je ermee te werk gaat. Dus veel verschil zie ik eigenlijk niet over dat gevaarlijke capriolen, dat alleen de robot de blaadjes voor je eruit haalt. Maar je zult toch eerst die hoge ladder op moeten.
Ja, maar of een robot erin zetten, of met veel moeite een meter naast je kracht zetten om bladen eruit te krijgen is heel wat anders hoor...
Onze goten zijn niet rond veel zware bagger dat eruit moet worden geschept, gaat niet werken hier.
Anoniem: 211458 @EnderQ29 september 2007 12:49
Geen ronde goten? Waar woon je dan?
Ons huis is gebouwd door de opa van mijn vader, vrijwel geheel van hout. Elk jaar moet één van de 4 schotten geschuurd en geverfd worden, ik wil mijn pa een wandschuurverf-robot geven

Ook de goten moeten elk jaar, en die zijn ook van hout, en dat is dus meestal een rechte goot, geen ronde.

In het dorp waar mijn ouders wonen zijn 80% van alle huisen van hout, dus het hele dorp heeft zo'n beetje rechte goten. Zo zijn er nog wat dorpjes in het zelde gebied, namelijk Waterland, daar zijn nog veel meer houten huizen met rechte goten.
Houten goten, ik wist nieteens dat die bestaan.

Point taken
ik neem aan dat er een zinken bak in een houten omkasting ligt dan.
Nee, gewoon echt hout, maar dan wel goed hout, 101 jaar geleden (huis was vorig jaar 100 jaar oud) zijn er hele goeie dingen gemaakt van hout, iets waar je nu over kan dromen. Alles is tegenwoordig goedkoop vurenhout of verboden hardhout.

Dus zonder zinken bak, welke wel in het huurhuis zit waar ik in woon. Echt helemaal hout en 3 keer verfen per 2 jaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.