LG brengt robotstofzuiger met zelfdiagnose uit

LG heeft een autonome robotstofzuiger uitgebracht met een zelfdiagnosefunctie. Het apparaat, dat de vorm heeft van een platte, ronde schijf, kan zichzelf op veertien punten controleren en aangeven aan de gebruiker wat het probleem is.

Door minstens drie seconden lang op de 'Smart Diagnostic'-knop van het apparaat te drukken, werkt de VR6172LVM gedurende dertig seconden een zelfdiagnoseprocedure af. De platte robotstofzuiger controleert daarbij of veertien verschillende componenten correct functioneren. De schijf geeft daarna een melding aan de gebruiker over het resultaat van de check.

Net als bij LG's eerdere VR6170LVM en VR6171LVM maakt het apparaat voor zijn autonome schoonmaakronde gebruik van een camera aan de voorkant, die schuin naar de grond gericht staat. Daarnaast is er een camera die het plafond in de gaten houdt en zitten er nabijheidssensoren aan de zijkanten. LG claimt ook dat zijn nieuwe robotstofzuiger met een geluidsproductie van 48dB zeer stil is.

De LG VR6172LVM heeft in Korea een prijs van omgerekend iets meer dan 500 euro. Gezien het feit dat de voorgaande modellen ook niet in Europa en de Verenigde Staten uitgebracht zijn, is het niet waarschijnlijk dat de nieuwe robotstofzuiger zijn weg naar Nederland zal vinden.

Door Pieter Molenaar

04-07-2011 • 13:56

78 Linkedin

Reacties (78)

78
75
41
6
0
5
Wijzig sortering
De roomba's zijn inderdaad nogal "stupide" en hebben een vrij éénvoudig poetsalgorimte tov van de nieuwe toestellen als de Samsung en Neato's. Maar door hun hardnekkigheid (ze poetsen tot 3 maal langer op een kamer als bijvoorbeeld een "mappende" Samsung) mag je er wel zeker van zijn dat ze zowat alle hoeken van de kamer minstens 1, en vaak nog een heel pak meer keren hebben gereinigd. Daarom is het eindresultaat bij de Roomba's vaak beter (hardwareinfo.nl heeft daarover een paar heel leuke time-laps testvideo's gepost de bovenstaande stelling bevestigen, tik maar eens in Youtube Roomba Vs Samsung in).
Wat die Roomba's ook hebben is een "dirt detector" : vuilere plekken worden automatisch intensiever gereinigd, en dat werkt best goed.

Het grote nadeel van (alle) Roomba's met de originele 2-vaks stofbak is gebrekkige zuigkracht, bak snel vol (zeker bij heel licht en volumineus stof) en vaak vuile borstels (die vastlopers op de lagers in de borstelhouder veroorzaken). Ik heb mijn Roomba's beiden een AeroVac upgrade gegeven, en het verschil in zowel reinigingskwaliteit alsook zuigkracht en (gek genoeg) geluidsniveau is dermate dat ik iedereen die een Roomba heeft, de aanschaf van een AeroVac bin echt kan aanraden : de borstels blijven veel zuiverder, minder kans op transmissieproblemen in de "brushhead", de opvangbak is een heel stuk groter, en de kans op "roombarf" (achtergelaten stukjes stof omdat de bak "verstopt" raakt) is veel kleiner.

Maar het klopt : als je een beetje tweaker bent, zijn die Roomba's heel toffe dingen. Dit soort toestellen heeft gewoon regelmatig onderhoud en service nodig. Spareparts kosten bijna niks op Ebay, en de manuals om de verschillende modellen zelf te herstellen indien dat nodig zou blijken zijn heel makkellijk verkrijgbaar, en er zijn *tig aantal forums vol met leuke tips en weetjes van te vinden. Bij Samsung vind je niks, en als ik de Amerikaanse Neato forums moet geloven zijn er daar ook nog wel wat ernstige problemen met zowel de software achter de Neato alsook de hardwarekwaliteit van het toestel zelf.
Ik snap het nut niet helemaal van de camera die het plafond in de gaten houdt. Is dat zodat hij het huis niet uitrijdt en je tuin doet stofzuigen?
Anoniem: 8510
@DaSt19864 juli 2011 14:17
De robot maakt een kaart van de kamer. Hij kan hiervoor z'n wielen niet gebruiken want die kunnen slippen over het tapijt. Dus kijkt de robot maar naar het plafond, veel nauwkeuriger.

Sommige robots hebben een aparte projector die men op een kast moet plaatsen. De projector tekent een raster op het plafond die de robot dan kan gebruiken voor z'n plaatsbepaling in de kamer ...
Als dat echt zo zou zijn gaat dat ding hier in huis al niet werken. Woonkamer is 5m hoog met puntdak en her en der constructiebalken :+
Volgens mij betekent dat in de praktijk dat je een melding krijgt van iets dat je allang zelf hebt ontdekt (verstopt filter, volle container, vastgedraaid wieltje, etc.), en dat de onverklaarbare storingen even onverklaarbaar blijven ;-).

Overigens is die plafondcamera ervoor om te detecteren waar het apparaat al geweest is in de kamer, waardoor hij niet 5x over één stuk heen sjeest, en een berg vuil daarnaast juist laat liggen (zoals bij de goedkopere stofzuigers wel vaak 't geval is).
Hmm, wij hebben witte plafonds :-P
Ik gok om te kijken of hij onder een bank stofzuigt of onder een tafel enz
Ik denk dat je dat verkeerd gokt, want wat heeft de robot aan de kennis dat hij onder de bank of tafel aan het stofzuigen is? Doet hij dat dan minder precies omdat niemand het ziet, of veegt hij daar de restjes heen? ;)
Het plafond in een woning is vaak een behoorlijk stuk eenvoudiger en statisch, dan de vloer, waar mensen heen en weer lopen en dingen verschuiven. Oftewel met plafond informatie kan de robot zich beter orienteren.
... staat er op pagina 254 van de handleiding: teken nu met een duidelijke zwarte marker op het plafond het af te leggen pad. 8)7
Dit, en om te kijken of ceilingcat niet een aanval aan het beramen is :)
Die top-camera heeft ongeveer dezelfde functie als een optische muis: Kijken of je wel vooruit gaat zoals je denkt dat je vooruit gaat...
plaatsbepaling
om snel ervandoor te gaan als je bijna op hem gaat staan
onoezzzzzzz poor bot thingy
denk inderdaad ook dat het zal zijn
of hij bekijkt meteen het plafond voor vliegen en vieze vlekken en meld dat ook aan de gebruiker(lijkt me niet maar is wel grappig)

ik zou er wel een willen hebben en voor 500 euro is het nog te doen ook.
ik zou maar al te graag de grote stofzuiger link laten liggen als die ronde schijf alles ook kan doen en het is meestal wat zand stof en korte stukjes aansluit draad enz.
Er zijn al verschillende modellen stofzuigrobots gewoon te koop in Nederland, waaronder de zeer populaire (en de door ons en inmiddels een aantal collega's naar volle tevredenheid in gebruik zijnde) iRobot Roomba.
Van deze Roomba is zelfs een echte Tweakers versie...
Daarnaast is Roomba Art ook een bijzonder soort kunst.
Hoe word dat gemaakt? Is dat gewoon een heeeeeeel lange open lens/sluiter tijd?
Even offtopic:
Volgens deze foto een sluitertijd van 42 min.
http://www.flickr.com/pho...9326/in/pool-1109806@N21/

Geeft inderdaad een cool effect maar zo zou ik me huis niet willen laten stofzuigen, vergeet de helft en helemaal niet effectief lijkt me...

[Reactie gewijzigd door Sir.roYa op 4 juli 2011 22:29]

Geeft inderdaad een cool effect maar zo zou ik me huis niet willen laten stofzuigen, vergeet de helft en helemaal niet effectief lijkt me...
Ik kan nochtans bevestigen dat ie elke plaats 2 keer doet, niets vergeet en veel effectiever is dan wanneer je het zelf doet.
Anoniem: 282252
@Damic4 juli 2011 16:25
Ik zou me meer afvragen of ik wel een roomba zou willen hebben, er zit totaal geen patroon in en zeer veel overlappende delen die dubbel worden gezogen, en ook redelijk wat gaten.

Lijkt me dat een dergelijke machine niet echt efficiënt is!

wel leuk en redelijk nutteloos... Zeker als je thuis werkt (zoals ik) wil je toch niet dat zo'n ding een uur rond je staat te rijden
Je kan hem natuurlijk zijn gang laten gaan terwijl jij je dagelijkse boodschappen doet. Of een ommetje maakt, of whatever :)
Omdat de ontwikkelaars tijden het ontwikkelen een model er op betrapt hebben dat hij koffie zat te drinken en een sigaretje zat te roken. Met de camera heeft hij het gevoel dat hij dat niet meer kan maken! :D
Hoe staat het tegenwoordig eigenlijk met de robotstofzuiger? Zijn er modellen die al gelijkwaardig presteren aan traditionelen stofzuigers? Is het al zo dat je er weken lang geen omkijken naar hebt totdat hij vol is en zichzelf aan de voet van je vuilnisbak meldt? Waar staan we in het genre schoonmaakrobots?
Er zijn er al een tijdje een heel aantal te verkrijgen. Zie bijvoorbeeld http://www.irobot.com/nl/store.aspx

De Roomba robots zijn al vrij populair en ook geliefd onder modders, er zijn talloze filmpjes van te vinden op Youtube.

(Edit: Linkje toegevoegd.)

[Reactie gewijzigd door AltWouss op 4 juli 2011 14:14]

Vroeg ik me ook al af! Over een tijdje maar eens reviews lezen van mensen die 'm al een paar maanden hebben.
't Klinkt allemaal geweldig, maar voor 500 euro kan ik heel wat uren zelf stofzuigen, dus dan moet 't perfect werken.
Tja het ligt er ook een beetje aan wat je wensen zijn. Ik heb zelf een van de meest eenvoudige Roomba 5 serie modellen en ben er buitengewoon tevreden mee. Ik heb een kat die nogal wat haar achterlaat en dan is het heel wat makkelijker om 3-4x per week even de roomba aan te zetten dan zelf te stofzuigen. Ik heb wel mn huis erop ingericht, dus geen losse kabels op de grond, geen drempels, alles gelijkvloers, hoge kasten etc.

Enige probleem is dat op plekken waar hij niet bij kan (achter verwarmingsbuizen, achter deuren, etc snel veel stof gaat verzamelen dus ik denk eerder dat je dit soort dingen als een goede aanvulling kan zien,

In het begin was ik ook nog op zoek naar een zelf legende robot, maar dat blijkt een erg kwetsbaar systeem, bovendien zijn dat soort robots een stuk duurder (1000+). Bovendien even simpel gezegd... of je nou het ene bakje of het andere bakje leeg moet gooien maakt ook lekker veel uit.

Grootste verschil tussen deze en een roomba is dus het optische tracken waarbij Roomba randen volgt en dan random daar doorheen gaat crossen. Roomba doet dat imho perfect, camera systeem lijkt me beetje overbodig en ook slecht voor de batterij duur.
Ik heb zelf 3 katten, maar ik verwacht dat deze de stofzuiger zouden aanvallen. Hoe gaat jouw kat daar me om?
In het begin was hij er bang voor, nu negeert hij hem gewoon. Wel kan het haar van die beesten een probleem zijn. Ik heb wel al een paar keer onderdelen moeten vervangen omdat er kattenhaar tussen ging zitten. Vers gevangen knaagdieren, haarballen en andere surprises gaven niet zoveel problemen.

//on topic//
Een erg groot maar minder bekend voordeel tov andere stofzuigers is dat Roomba's volledig modulair zijn opgebouwd. Je kan vrijwel alle onderdelen makkelijk zelf vervangen als ze kapot gaan, onderdelen zijn ook relatief goedkoop. Ik heb zelf het borstelhuis incl borstels en motor vervangen voor ong. 40 euro. Geen idee of dat bij deze LG ook kan, maar zo nee, zou ik hem zeker niet kopen, er zitten nou eenmaal veel bewegende delen in een stofzuiger.
//on topic//

[Reactie gewijzigd door checkpointx op 4 juli 2011 17:06]

Katten kunnen goed met de Roomba omgaan:

Youtube kat en Roomba
Je hebt examenpleren (1200+ euro) die in het basisstation een leegbak hebben. Die kun je idd wel een week of 2 rond laten rijden zonder problemen.

De goedkopere edtities moet je na 2x zuigen wel legen (afhankelijk hoevaak die zuigt). Die van mij gaat elke werkdag door mijn huis heen. Doet ie een kleine 1,5 uur over (55m2). 1x in de 3 weken ga ik dan nog apart door mijn huis, omdat ding nou eenmaal niet overal kan komen (hoekjes tussen meubels en wanden).

Grote voordeel is dat doordat ie elke dag door mijn huis gaat, er ook minder stof door mijn huis zweeft en ik dus minder vaak hoef af te stoffen.
Dit klinkt als een mooie oplossing. Welk model/merk gebruik jij?
maar ik stofzuig nu ook al 1x in de 3 weken (eerder minder dan dat t.b.h.)
Enigste die ik ken, is de robotstofzuiger van Samsung maar ook maar omdat ze die enkele weken weg gaven in een spelprogramma (Blokken op de VRT)

Inhoud van de stofbak is slechts een 0,5 liter dus denk niet dat het apparaat daar weken mee verder kan
Ik heb een aantal jaren geleden een robotstofzuiger van Hyundai gehad en ik moet zeggen dat het wel erg handig is met huisdieren.
Je zet het ding aan als je naar kantoor gaat en als je thuis komt ben je in ieder geval je stofvlokken kwijt.
Erg handig als je een wat hogere bank hebt alwaar de robot onderlangs kan (iets dat je niet zo eenvoudig doet met een handstofzuiger :o
Persoonlijk vind ik het geen volledige vervanging van een handstofzuiger.
Ipv om de twee dagen met de hand stofzuigen kun je dan met 1x per week af.
(en dan om de twee dagen de automaat aan.)
Ik zal de heren robot-stofzuiger ontwerpers nog een keer een hint geven:

hoeken vs ronde stofzuiger

Hoe moet dat ding dat ook gaan zuigen? Dus nee, wanneer je de reviews leest is er niet een die écht goed schoonmaakt.
de meeste robot stofzuigers hebben draaiende borstels om de hoeken te doen. Werkt prima bij mij.
maar als het geen ronde stofzuiger is, zou deze nog veel makkelijker vast kunnen komen te zitten.. enuh, voor veel mensen is het best een uitkomst aangezien ze helemaal niet stofzuigen, dus dan is zo'n robotstofzuiger nog altijd een stuk beter..

En nee tuurlijk kan zo'n ding niet echt goed schoonmaken, maar dat kan een normale stofzuiger ook niet..
Ik zal de heren robot-stofzuiger ontwerpers nog een keer een hint geven:

hoeken vs ronde stofzuiger

Hoe moet dat ding dat ook gaan zuigen? Dus nee, wanneer je de reviews leest is er niet een die écht goed schoonmaakt.
Bekijk zo een stofzuiger robot eens goed voor je domme opmerkingen maakt. In de hoeken veegt ie met een borstel alles weg. Hoe werken straatveegmachines denk je?

En daarbij, stel dat zo'n robot vierkant was, hoe kan hij dan draaien in hoeken? |:(
Is het woord stofzuiger wel correct ? Ik neem aan dat ze werken op basis van ronddraaiende borsteltjes en niet zuigt?
Ik denk niet dat er een centrifugaalmotor in zo'n apparaat zit in gebouwd ....
Of zie ik dit totaal verkeerd ?

[Reactie gewijzigd door 3svb op 4 juli 2011 14:14]

De brstels smijten het inderdaad omhoog, en zo wordt het fijne stof dan gemakkelijker weggezogen.
De "zuiger" zelf is inderdaad niet zo krachtig als een Nilfisk of een Dyson.
Maar doet zijn werk naar behoren.
Roomba's zuigen ook. Niet zo krachtig maar het gebeurt wel naast genoemde borstels.
Echt de meest nutteloze uitvinding ooit die stofzuigers, iedereen heeft toch wel tijd om even in 5 minuten met de stofzuiger door de kamer te gaan?

En ik las laatst een verhaal van iemand die zo'n ding had en zijn hond had een klein bruin cadeautje achtergelaten op de vloer waarna die stofzuiger het vervolgens over de hele kamer had uitgesmeerd, nou dan ben je blij :P
Nutteloos? Niet echt.

Naast gemak - vergeet energieverbruik niet. Een robotstofzuiger verbruikt veel minder stroom als een gewone stofzuiger terwijl hij zeker op een harde vloer bijna net zo goed schoonhoudt.

[Reactie gewijzigd door psy op 4 juli 2011 14:23]

Als roomba eigenaar kan ik je vertellen dat roomba beter stofzuigt dan ik zelf kan: roomba komt overal onder en maakt gewoon elke dag zn rondje. ik kruip zelf niet met stofzuiger onder banken door en maak er meestal een haastklusje van. Ik denk dat toch wel 95% van de huishoudens schoner zou zijn met robotstofzuiger dan zonder robotstofzuiger.

om even on-topic te komen: dit bericht komt op mij niet echt vernieuwend over: roomba meldt ook precies wat er mis is als hij vast loopt of schoongemaakt wil worden. als je de boodschap niet gehoord hebt toen het probleem ontstond (omdat je niet thuis was) dan krijg je hem weer te horen zodra je op de grote ronde knop in het midden drukt.

[Reactie gewijzigd door rlKoekie op 4 juli 2011 14:43]

Dit is meer je laat hem rondlopen.. zodat je zelf minder moet stofzuigen wat natuurlijk altijd handig is..

vooral ivm stof.. natuurlijk "grotere" dingen zoals brood stukken of weet ik veel misschien minder handig..

Maar stof wat je niet meteen ziet (omdat het zich nog niet genoeg heeft opgestapeld) doet hij ook al weg..
Echt de meest nutteloze uitvinding ooit die stofzuigers, iedereen heeft toch wel tijd om even in 5 minuten met de stofzuiger door de kamer te gaan?
Zijn sommige mensen gewoon blind of willen ze de voordelen van zo'n stofzuiger niet zien?
- tijdswinst: een robot is al snel een uur aan het werk, tijd die jij niet in stofzuigen moet steken
- programmeerbaar: je kan de robot instellen dat hij elke dag op een bepaald uur begint te stofzuigen
- nauwkeurig: een robot gaat over iedere plek 2 keer en als er veel vuil gedetecteerd wordt dan blijft hij ter plaatse iets langer stofzuigen.
- autonoom: de robot keert automatisch terug naar zijn docking station en laadt zichzelf op.
- plaatsbesparend

Gebaseerd op mijn ervaringen met een Roomba.
Sorry hoor, maar ik kan niet in 5 minuten mijn hele kamer ff snel stofzuigen, het kost me al bijna meer tijd om dat ding uberhaupt te pakken en in gebruik te nemen (en dus ook nog eens opruimen als je klaar bent).. Een stofzuiger laat ik echt niet zomaar in de woonkamer staan, zo'n robotstofzuiger wel, ziet er namelijk nog geinig uit ook..
@ bierkamel, mag jij in 5min even bij mij thuis op 160m2 komen stofzuigen.
Dat is dus echt geen 5 minuten
Beetje gemiste kans lijkt mij om deze niet naar de westerse wereld te brengen. Als er door grotere aantallen nog eens 100/150 euro van de prijs af kan.. dan denk ik dat er toch best wel een grote markt voor te vinden is. Ken tenminste genoeg mensen met huisdieren die het bijna dagelijkse stofzuigen toch wel zat zijn ;)
Helaas maken zij 'nog' niet grondig schoon, oftewel hij is wel enigszins schoon alleen als je het zelf doet is het 'schoner'.

Want o.a. kan jij wel elke hoek in komen met je stofzuiger deze is rond en kan dus in die zeer scherpe hoeken niet grondig schoonmaken.

Maargoed bij mij thuis wordt er ook 2x/3x per dag met de stofzuiger het huis schoongemaakt dus betwijfel of ik wel objectief kan oordelen, voor mij is het dan niet schoon genoeg :D .

Hopelijk worden ze in de toekomst nog meer verfijnd en krijgen we Rosie van The Jetsons. Ik bedoel we hebben die lampen die reageren op geluid al jaren alleen die vliegende auto's ( die koffers worden :+ ) en die robots nog :P .
Huisdieren de deur uit doen }>
Die moeten het grootste probleem evengoed nog aanpakken: alle meubels elke dag stofzuigen/borstelen of zo. Tenzij je je "huis"dier altijd in andermans tuinen laat lopen natuurlijk, dan zal dat wel meevallen.
Mijn Roomba van zo'n 5 jaar oud kan ook gewoon een self-test uitvoeren hoor :) Natuurlijk niet met 1 druk op een knop maar zo ingewikkeld is het nu ook weer niet.

Ik vind de term "stofzuiger" wat misplaatst. Ze borstelen gewoon het stof op. Zover ik weet heeft alleen Karcher een echte zuigrobot.
Anoniem: 120539
@WhiteDog4 juli 2011 15:30
Mijn Roomba (562) borstelt én zuigt. Aan het stofbakje te zien nog goed ook....
Nochtans zuigt een Roomba ook. Misschien na 5 jaar niet meer...
Die zelfdiagnose lijkt me beetje overbodig. Heb een Roomba, en die roept ook dat er iets mis is en geeft ook redelijk aan waar je het moet zoeken. Heel veel kan er ook niet kapot gaan of vastlopen aan zo'n ding (meestal zit ie vast aan een speakerkabel, schoenveter of heeft ie een koptelefoon van mijn ipod teruggevonden en om een van de ronddraaiende onderdelen vastgezet :) )

Zou fijner zijn als die om de tijd ff een geluidje laat horen waar die is. Meestal loopt die namelijk vast op plekken waar ik hem moeilijk kan vinden als ik thuis kom (onder het bed, onder kast, onder tafel of de meest onhandige... onder de bank)

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 4 juli 2011 14:09]

Indeed, ik kan de uitspraak "please inspect and clean Roombas wheels" wel dromen als ie eens een keertje vastloopt.

LG doet alsof het zo bijzonder is, nou nee :)
Ghehe gewoon een fluit functie.. Dus als je fluit doet hij terug fluit :D
Of stem herkenning.. Marco.. Polo.. ;-)

Maar inderdaad.. moet zeggen dat ik ook bij afstandsbedieningen graag een "home" functie zou willen.
Hiermee bedoel ik dat op je TV een knopje zit druk je erop dat uw afstandsbediening ff geluid maakt.
Philips heeft al langer een stofzuiger met dit systeem: http://www.philips.nl/c/s...homerun-fc9910_01/prd/nl/
Error 1: Replace dustbag
Error 2: Recharge required
Error 3: Send robot back for repairs

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee