Wetenschappers van het project Sensopac hebben aangekondigd binnen twee jaar kunstmatige kleine hersenen in een robot te willen plaatsen. Door deze revolutionaire actie zouden robots zich realistischer gaan bewegen.
Het project Sensopac is in januari 2006 van start gegaan en zal in totaal vier jaar in beslag gaan nemen. Wetenschappers uit verschillende Europese landen doen mee aan het project, dat op de Universiteit van Grenada plaatsvindt. De wetenschappers richten zich op het ontwerpen van microchips die een volledig neuronensysteem moeten bevatten. Met deze microchips wordt getracht de manier waarop de kleine hersenen met het menselijke zenuwstelsel in wisselwerking staan, na te bootsen. De kleine hersenen, ofwel het cerebellum, regelen de motorische functies van het lichaam. De medische wereld profiteert ook van dergelijke onderzoeken. De wetenschappers hopen door de creatie van de kunstmatige kleine hersenen een idee te krijgen voor de behandeling van cognitieve ziektes als Parkinson.
Professor Eduardo Ros Vidal verwacht dat de robots dankzij het implantaat gemakkelijker en met grotere subtiliteit met en op andere objecten kunnen reageren, hedendaagse robots kunnen dit niet. Hoewel robots al een grote rol in onze maatschappij spelen, zijn hun capaciteiten beperkt in vergelijking tot de mogelijkheden waarover een willekeurig zoogdier beschikt. Toch zijn de mogelijkheden onbegrensd, aldus Vidal. Project Sensopac is een van de vele pogingen om robots steeds menselijker te laten lijken. Het project wordt met zes en een half miljoen euro door de EU gesubsidieerd. De volgende stap voor Sensopac is de creatie van een kunstmatige robothuid.