Europese tegenhanger van het MIT begint zijn werk

Het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) is met de eerste vergadering van het bestuur te Boedapest officieel van start gegaan, nadat bijna drie jaar geleden voor het eerst voorstellen voor een dergelijke instelling waren gedaan.

Boedapest Weliswaar zetelt het hoofdkwartier in de Hongaarse hoofdstad, maar voor het instituut is verder voor een 'virtuele' opzet gekozen nadat men het binnen de EU niet eens kon worden over de locatie voor een campus. Nederland heeft overigens expliciet geijverd voor een samenwerkingsverband tussen bestaande academische instellingen in plaats van het door anderen gewenste idee van een centrale campus in een grote Europese stad.

Maandag werd het bestuur van het EIT geïnstalleerd in aanwezigheid van de voorzitter van de Europese Commissie Barroso. De EC heeft het instituut van 300 miljoen euro startkapitaal voorzien, het restant van de 2,4 miljard euro die naar schatting tot en met 2013 nodig is, zal moeten worden opgebracht door het bedrijfsleven. Het is onbekend hoeveel geld er al is binnengehaald.

Europese vlaggen Ondanks dat het EIT nu van start is gegaan, is er dit jaar nog geen 'academisch jaar' geopend: dat kan pas als er zogeheten Knowledge and Innovation Communities zijn gelanceerd. De eerste twee of drie hiervan moeten eind 2009 zijn geselecteerd, binnen bestaande Europese universiteiten en onderzoeksscholen. Ze kunnen dan direct beginnen met de academische actitiveiten van het EIT, die in ieder geval in eerste instantie zullen liggen op de gebieden van ict, duurzame energie en klimaatverandering. Het is onbekend wanneer de eerste master-studenten en promovendi zich bij het instituut aan kunnen melden.

Door Mick de Neeve

17-09-2008 • 19:55

45 Linkedin

Submitter: Devil_Inside

Reacties (45)

Wijzig sortering
Ik vind het jammer dat er geen centrale stad is gekozen waar het instituut zich heeft gevestigd want zo ben je een groot deel van je interactie met je medestudenten kwijt. Deze interactie zorgt ervoor dat je juist weer gestimuleerd word met je vakgebied en dat je openstaat voor andere invalshoeken die je directe studieomgeving aan je overbrengt.
Maar het is waarschijnlijk toch niet mogelijk met de EU die we nu hebben. We zijn te versplinterd voor echt drastische beslissingen, want ik zie echt een voordeel in de mogelijkheid van een instituut als MIT alleen gelloof ik niet dat de europese variant gaat werken vanwege de afstanden tussen studenten en leraren onderling
Die "interactie met medestudenten" is wat betreft het wetenschappelijk karakter grote flauwekul. Ik werk al jaren in de academische wereld, maar de interactie gaat nooit veel verder dan de vakgroep, of de vloer waarop men werkt.

Wat betreft het 'studentenleven', is de hoeveelheid studenten relevanter, en dan zijn steden als Utrecht met 20.000 (?) studenten meer dan doeltreffend.
Blijkbaar nog nooit aan europese call / project meegedaan, wij hadden onderzoeks groepen uit meer dan 15 landen bij elkaar voor een technisch medische project..
Daarnaast natuurlijk de verschillende conferenties die je elk jaar weer bezoekt voor contact met mede experts van all over the planet....
Ik wel, en het is toch behoorlijk onhandig dat je niet even naar iemand toe kan lopen om met hem te praten. Vooral als je conceptueel bezig bent, of over tekeningen praat is het erg handig om naast iemand te staan.

En die conferenties heb je ook nog wel als er een EIT campus bestaat.
Ook in Nederland bestaan veel van dit soort virtuele instellingen waar dan weer veel overheidsgeld naar toegaat. Volgens mij is dit een slchte trend. Zowel de Europese subsidie projecten als de virtuele instellingen doen het in wetenschappelijk opzicht minder dan de reguliere instellingen.
Over innovatie kan ik kort zijn: alle onderzoek naar produkten hoort in de commerciele sector thuis.
@djexplo

Voor jouw informatie: Mijn salaris wordt betaald uit een EU FP6 project (http://www.mpibpc.mpg.de/fluoromag/index.php). Dus ik weet echt wel waarover ik praat. En ja, in theorie werken we daar samen met 6 instituten uit 4 landen. In de praktijk worden er wat sampels overgestuurd, en werk je verder gewoon met de mensen uit de eigen afdeling. Hooguit dat je iedere paar maanden eens wat bij babbelt.

En opnieuw, die samenwerking vergt geen overkoepelende Mega instituut. Het oude project waarop ik werkte was een samenwerking tussen de UvA en de UT. Wederom geen overkoepelend instituut nodig.


Dit is gewoon pure PR, maar verder niks. Zowiezo is die status van MIT e.d. niet echt terecht. Voor het belangrijkste gedeelte zijn ze gewoon groot. Als je de relatieve output bekijkt, dan doen ze het niets beter dan de meeste Nederlandse Universiteiten. Het Max Planck Instituut maakt ook graag gebruik van hun grootte, om zich dan te vergelijken met MIT. Maar de 80 MPI's zijn net zo divers al alle universteiten. Nederland zou net zo goed alle Nederlandse Universiteiten onder de noemer "Dutch Scientific Institute" kunnen voegen, en dan zouden ze ook ineens gelijkwaardig zijn aan het MIT...
Anoniem: 262602
@AHBdV17 september 2008 20:32
Unie ongeveer 35.000 en de Hogeschool idem.
Universiteit Utrecht heeft ongeveer 29.000 ingeschreven studenten (2007).

Bron. (Onderaan)
In Europa heb je vrij weinig steden die echt bekend staan om innovatie en technologie. Misschien Stuttgart ofzo?

Edit : Voordat ik een boel nationalisten voor me deur heb staan: Eindhoven?
Edit2: Haha ik was net op tijd :P En jij net tevroeg :P

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 243511 op 17 september 2008 20:25]

Eindhoven is wat mij betreft een beter voorstel. Voor Nederland zou dit een goede stimulans kunnen en een mooi nieuw export product. De naam kan dan zelfs hetzelfde blijven (Eindhoven Instituut voor Innovatie en Technologie)...

[Reactie gewijzigd door LeLo op 17 september 2008 21:06]

Nederland heeft voor die verspreidde optie gepleit juist omdat de kans dat het instituut in Nederland zou komen zo klein was. Ik meen dat de kans aanzienlijk was dat het EIT dan naar Oost-Europa zou gaan omdat daar nog weinig Europese instituten zitten vanwege het korte lidmaatschap van die landen. Ieder land doet z'n best om een stukje van de Europese taart te krijgen ;)

Concurrentie met MIT en andere Amerikaanse top universiteiten lijkt me nog steeds lastig. De budgetten daar zijn enorm, Harvard zit op een berg van 12 miljard dollar waar ze elk jaar de rente van afsnoepen voor onderzoek. De Nederlandse universiteiten doen het trouwens lang niet slecht als je kijkt naar hoeveel geld erheen gaat en met dit initiatief zal er ook Europees geld gaan naar onze TU's.
Hier heb je een goede, in TU delft vinden super ontwikkelingen plaats. Helaas hoor je nooit wat over de IT, want die hebben ze er ook niet dacht ik?
IT hebben ze weldegelijk in Delft, zelfs vrij veel eerstejaars (130 dit jaar), en komt zo nu en dan ook in het nieuws, zie bijvoorbeeld nieuws: P2p-next test videodistributie met aangepast bittorrentprotocol en nieuws: Tribler laat gebruikers p2p-bandbreedte sparen.

Verder wordt er nog veel onderzoek gedaan naar minder nieuwswaardige zaken - zoals therapie dmv VR (wordt al toegepast atm) en emotie/gebaarherkenning, plus nog tientallen andere zaken. Maar net zoals bij de andere TU's zul je er weinig over lezen op Tweakers.net, Informatica is nou niet echt de meest sexy studie, met dingen als waterstof en 'groen' bereikt men veel meer mensen ;)

[Reactie gewijzigd door Leftblank op 17 september 2008 22:54]

Nee hoor, er is gewoon een opleiding Technische Informatica in Delft :)
Uhhh, sorry hoor, maar jij hebt blijkbaar de laatste jaren nog niet de Universiteits rankings bekenen, maar daar staat Utrecht toch echt al een tijd bovenaan de Nederlandse lijst. Dit jaar zelfs 70 plaatsen boven Delft! (bron: http://www.webometrics.info/) Nummer 65 op de wereldranklijst is toch echt niet slecht, en geloof me, een MSc van Utrecht wordt echt wel als een goede qualificatie erkendt- zou me niks verbazen als het EIT met Utrecht wil gaan samenwerken...
Ik denk dat er meer steden zijn die innovatief zijn dan je denkt. Het ligt er puur aan hoe hoog je de lat legt.

In Nederland op IT en techniek: Eindhoven, Delft, Nijmegen, Twente, mogelijk dat ik nog een of meer steded vergeten ben.

In Duitsland zijn er veel meer innovatieve steden ik denk dat je op dit vlak ook een oud DDR stad als Dresden mee kunt nemen.

Heel veel andere landen kunnen ook niet onderschat worden buiten Duitsland en Nederland. Zoals UK, Frankrijk, Italië, etc

Ik ben blij dat ze geen specifieke plaats gekozen hebben. Als ze het al doen hoop ik dat het een plaats wordt die geen universiteit of innovatief bedrijf heeft. Zodat ze onpartijdig tegenover alle instituten zullen zijn.

De US heeft maar een MIT maar IMO lijkt het er wel op dat de innovatie op alle/veel universiteiten plaats vind. Berckeley, Harvard, Stanford etc

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 17 september 2008 23:48]

Weliswaar zetelt het hoofdkwartier in de Hongaarse hoofdstad, maar voor het instituut is verder voor een 'virtuele' opzet gekozen nadat men het binnen de EU niet eens kon worden over de locatie voor een campus.

Dit is toch wel zeer typerend voor de EU, het structurele onvermogen om gezamenlijk en overtuigd te opereren. De EU is helemaal geen samenwerkingsverband, ieder land probeert er afzonderlijk het beste uit te slepen. Dat het eindresultaat vervolgens niet succesvol zal zijn (door het sluiten van compromissen) doet maar marginaal ter zake.

Deze universiteit zal nooit de kans krijgen om net zo goed te worden als het MIT, want ieder land zal, ook al is er sprake van mede-financiering door het bedrijfsleven, zijn eigen stokpaardjes het liefst onderzocht willen zien. Aan het MIT is men juist in staat een eigen koers te trekken, onderzoekers kunnen zonder enkel compromis met hun vakgebied bezig zijn en zich er dus maximaal in ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door SVDT op 17 september 2008 20:53]

Anoniem: 207972
17 september 2008 20:15
het spijtige aan het europa van nu, is dat men nog te vaak denkt aan het eigen land voor Europa (doe ik persoonlijk ook wel daar niet van). maar hoe wil je gaan "concureren" met de VS bv. waar ze niet wakker liggen van welke staat de boel huisvest zolang het maar rendeerd "for the greater good". Nu als Belg heb ik mischien niet echt recht van spreken aangezien wij hier liggen te rommelen over een splitsing waar de grens al jaren geleden getrokken is (zeer simplistisch voorgesteld)
Het spaceshuttle-programma van NASA is een goed voorbeeld van wel degelijk politieke beïnvloeding van een wetenschapsinstelling door staten. Iedere staat moet een aantal onderdelen leveren en fundamentele wijzigingen in het programma zijn daardoor haast onmogelijk.
In Rusland speelde het bijvoorbeeld wel minder. Zo hadden ze, om op dit voorbeeld door te gaan ook een ruimteveer en kwamen ze er vrij snel achter dat het gelijktijdig omhoogsturen van vracht en bemanning onpraktisch was, want veel gewicht vraagt veel brandstof die op zijn beurt ook weer brandstof vraagt om die ook omhoog te helpen.
Dus staakten de russen hun ruimteveerprogramma en haakten ze aan bij het ontwerpbureau dat lange afstandsraketten maakte voor de koude oorlog.
In de VS nog Europa was een dergelijke move politiek haalbaar geweest (ivm met werkgelegenheidsbelangen in staten/landen).
Dat is toch een vrij optimistische kijk op Amerikaanse universiteiten. Over het algemeen worden die namelijk zwaar gesubsidieerd door de staat waarin ze staan en eisen ze van studenten van buiten die staat makkelijk 3 tot 5 maal zoveel college-geld. Als er ergens territoriaal gedacht wordt, dan is het wel met de financiering van universiteiten in de VS.

Dat Nederland ijverde voor een virtueel instituut lijkt mij logisch. Nederland had geen schijn van kans om een campus binnen te halen en gezien het feit dat dit soort instellingen honderden miljoenen aan omzet opleveren zou Nederland er weinig baat bij hebben om dit met Nederlands belastinggeld in een ander land te financieren.
Geloof me, in Amerika kan het ze ook schelen in welke staat ze zitten hoor. Een staat is net een klein land, en een dergelijke universiteit kan veel geld opleveren voor ze.
Hahaha. De EU die een tegenhanger van het MIT wil ontwikkelen. Om te beginnen is het MIT onafhankelijk is, en niet door de overheid gerund wordt. Eerste FAIL voor de EU. Het tweede probleem is dat het MIT meer Nobelprijswinnaars in dienst heeft dan er in het gemiddelde EU land wonen. Ten derde is de MIT zo uccesvol door de kruisbestuiving van mensen. Als je campus verspreid is over een miljoen vierkante kilometer a la EIT, dan heb je dat ook niet. Ten vierde is het MIT zo goed omdat de wetenschappelijke agenda wordt bepaald door wetenschappers, inclusief aandacht fundamentele wetenschap. Het EIT heeft duidelijk een politieke agenda gekregen. Duurzame energie is "maar" een toepassing van wetenschap.
sorry grapjas.

Okee MIT is "onafhankelijk" het bestaat echter alleen door de subsidies van het bedrijfsleven. en onafhankelijk is het dus alleminst. EIT is ook niet gerund door de overheid 300 mil is leuk om mee te beginnen maar een onderzoeks instituut zo groot als dit moet worden kun je er net mee opzetten voor de eerste echter resultaten zal echter meer nodig zijn. Zo'n 2,4 miljard

en waarom kunnen we niet gewoon blij zijn dat we in europa eindelijk ook eens werving en onderzoek samen serieus nemen. En een groot insituut gestart zijn. Ik zeg blij jongens en ga zo door mijn zegen heb en laat hier de volgende generatie nobelprijs winnens maar vandaan komen
mooi mooi. Dit jaar behaal ik (hopelijk) mijn Master ICT, zou tegen volgend academiejaar de wegen open zijn voor PhD studenten zou het wel interessant zijn voor mij.
Anoniem: 261379
17 september 2008 23:21
Zucht, waarom weer zo iets vaags van de EU. 8)7
We hebben toch TU Delft?
En voor business toch Neyenrode ?

Dat EIT kan mij voorlopig niet echt boeien, zeker niet als het van start gaat met een bestuur, een virtueel idee en geen enkele Universiteit. Elk landje wil graag EIT spelen, er wordt aan alle kanten getrokken, en natuurlijk vooral door de niks toevoegende oostblok-landen en nieuwste leden van de EU.

Volgens mij lacht de wereld nu om EIT.
Ik zou hier dus echt nooit mijn master of phd gaan doen. Daarvoor kan je beter naar gerenomeerde universiteiten die al wat jaartjes ervaring op zak hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261379 op 17 september 2008 23:22]

ondanks dat het nu nog wat vaag is zie ik wel wat in het idee. De TU delft is op bepaalde gebieden de beste van Nederland maar op andere gebieden doen andere universiteiten het beter.

Voor business staat de RSM al decenialang hoger aangeschreven als Nyenrode. Misschien als je naar bestuurskunde kijkt dat dat anders is.

Punt is: bijna elke universiteit heeft een sterke kant. Met het kiezen van een locatie sluit je je af voor de sterke kanten van de andere universiteiten. Met een virtuele unie heb je een kans dat het gaat werken.
Lekker zo'n virtuele universiteit. Krijgen we weer van die verschrikkelijk leuke reclames.

De europesche Merel? |:(
Net of er een verband is tussen het al dan niet virtueel zijn van een instituut en de irritantheid van de reclame...
wat een nep initiatief en de vergelijking met MIT gaat ook niet op.

dat is een relatief kleine universiteit met heel erg veel faciliteiten en fondsen en de beste onderzoekers (en vaak ook studenten)

desalniettemin kan de TU Delft (bijvoorbeeld) goed meekomen hiermee. Weer een groot prestige project wat waarschijnlijk alleen maar geld kost.
Een universiteit heeft een geschiedenis nodig om een bepaalde kwaliteit, prestige en autoriteit te bereiken. Ik kan totaal niet onder de indruk zijn van deze EIT. Adopteer dan de ETH Zurich, dan heb je een uitstekende basis.
Als ik eerlijk ben, sta ik hier vrij kritisch tegenover.

Ik ben bang dat dit een 300 miljoen euro kostend project wordt, waarbij men niet verder komt dan oeverloos overleg waarbij verschillende eilandjes loodrecht tegenover elkaar staan. Een soort EU dus.

Ik hoop dat ik het mis heb, maar ik ben bang van niet.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee