Eurocommissaris Viviane Reding heeft ict-bedrijven opgeroepen hun investeringen niet te verlagen vanwege de kredietcrisis. Ze maakte ook bekend dat begin volgend jaar een stimuleringsplan voor de ict-sector verschijnt.
In haar toespraak op de ICT 2008-conferentie zei Reding dat de ict-sector de 'hartslag van de economie en de productiviteitsgroei, en de motor om te innoveren en banen te creëren' is. Stimulering van deze sector is volgens Reding van groot belang om economie weer aan te jagen.
Volgens Reding heeft de Europese Commissie al voor 2,2 miljard euro aan ict-onderzoek gesponsord in het kader van het FP7-investeringsprogramma dat in 2006 in het leven is geroepen, en zal de Commissie in de komende achttien maanden opnieuw rond de twee miljard euro in ict-projecten investeren. Begin 2009 zal Reding hiervoor een stimuleringsplan presenteren. Duidelijk is in ieder geval dat na 2010 het FP7-budget voor ict jaarlijks met twintig procent zal groeien.
Hoewel bedrijven momenteel ongeveer 35 miljard euro per jaar investeren in ict-onderzoek, is dit volgens Reding niet genoeg: "Dit is slechts de helft van wat bedrijven in de Verenigde Staten investeren. De overheidsinvesteringen in ict-onderzoek blijven verder achter: deze bedragen maar veertig procent van wat de Verenigde Staten in de sector investeert."
Volgens Reding heeft Europa zich ten aanzien van het ict-beleid een drietal doelen gesteld. Zo is het belangrijk te investeren in markten waar Europese bedrijven sterk in zijn, zoals telecom, embedded systemen en bedrijfssoftware. Ook moet de kans gegrepen worden om op toekomstige ontwikkelingen in te spelen, zoals de vermoedelijk vergaande uitbreiding van het internet en de energie-efficiëntie in bedrijfs-ict. Ten slotte stelt de commissaris dat goed moet worden gekeken naar de effectiviteit van de ict-investeringen. De JTI-samenwerkingsverbanden moeten daarbij volgens Reding als basis dienen.
Het ict-onderzoek moet volgens de eurocommissaris in dienst staan van het oplossen van langetermijnvraagstukken op het gebied van gezondheidszorg, energie en vervoer. Reding noemt als voorbeeld van dat laatste de ontwikkeling van een 'beheerinfrastructuur voor identiteitsmanagement'. Te denken valt aan een elektronische identiteitspas die beveiligde toegang biedt tot overheidsdiensten en vervoer.