De EU heeft op een versnelde invoering van ipv6 aangedrongen. Dit zou op den duur extra kosten voor de consument voorkomen en concurrentievoordeel voor ondernemingen opleveren.
Volgens Europees Commissaris Viviane Reding zijn er nog 'maar' 700 miljoen ipv4-adressen beschikbaar. Dit is niet genoeg als Europeanen de nieuwste internetfaciliteiten willen gaan gebruiken, aldus Reding. De Commissaris dringt er dan ook op aan dat bedrijven, overheidsinstanties en huishoudens overstappen naar het gebruik van ipv6, zodat ondernemingen en consumenten niet geconfronteerd worden met een crisis wanneer in het oude systeem plots geen vrije adressen meer te vinden zijn.
Om deze crisis uit de weg te gaan, heeft de Europese Commissie als doelstelling dat 25 procent van de bedrijven, overheidsinstanties en huishoudens over twee jaar naar ipv6 overgestapt zijn. "Als de Europeanen de nieuwste internetfaciliteiten willen gaan gebruiken, zal de vraag naar ip-adressen naar verwachting verduizendvoudigen", zo geeft Reding aan. De EC verwacht dat een tijdige en efficiënte overstap op den duur geen extra kosten voor de consument met zich meebrengt en zou het voor Europese ondernemingen een concurrentievoordeel opleveren.
Om de overstap naar ipv6 een duwtje in de rug te geven, heeft de EC de lidstaten opgeroepen om het voortouw te nemen bij de uitrol van ipv6. Daarnaast zouden de belangrijkste Europese websites, zoals websites van de overheid, e-Government-diensten en internetwerken, een leidende rol moeten gaan spelen. Ook streeft de EC ernaar dat minstens honderd vooraanstaande Europese exploitanten van websites voor het einde van dit jaar overgestapt zijn naar ipv6. Ten slotte zou bij overheidsaankopen het gebruik van ipv6 een voorwaarde moeten zijn, zoals dat al het geval is bij de overheid van de Verenigde Staten.
De Europese Commissie zal op 30 mei het initiatief voor de invoering van ipv6 nader toelichten. Daartoe zijn een aantal grote spelers uit de ict-sector uitgenodigd voor een ipv6-evenement in Brussel.