World of Warcraft stapt deze week over op IPv6

Blizzard brengt deze week patch 4.1 van World of Warcraft op de markt. Met de patch wordt de client van het spel geschikt gemaakt voor IPv6. De client detecteert zelf of de speler een internetverbinding heeft die gebruikmaakt van IPv6.

Ontwikkelaar Blizzard Entertainment hoopt deze week de eerste grote patch sinds de verschijning van World of Warcraft: Cataclysm vrij te geven. Deze patch 4.1 bevat een nieuwe versie van bestaande dungeons Zul'Aman en Zul'Gurub, die beide geschikt zijn gemaakt voor een groep characters van level 85 die op de Heroic-moeilijkheidsgraad naar binnen durven. De patch heeft als titel Rise of the Zandalari meegekregen.

De patch brengt echter ook een belangrijke technische verandering met zich mee. Hij maakt de client van het spel geschikt voor IPv6. De optie wordt automatisch ingeschakeld als de internetverbinding van de speler via IPv6 verloopt. De client detecteert daarbij bovendien of de verbinding via native IPv6 verloopt of via 6to4. In dat laatste geval blijft de client van IPv4 gebruikmaken. Met de patch wordt bovendien de keuzeoptie 'Optimize network for speed' toegevoegd, waarmee het mogelijk wordt om pakketjes met grotere regelmaat naar de server te versturen. Bij spelers met een snelle internetverbinding zou dit tot minder hick-ups tijdens het spelen moeten leiden.

De overstap van Blizzard naar IPv6 is een flinke boost voor het nieuwe protocol. De game heeft ongeveer twaalf miljoen actieve gebruikers, die dus nu allemaal via IPv6 met de servers van Blizzard kunnen communiceren. Het is ook logisch dat Blizzard de stap nu maakt. Het spel heeft veel fans in Azië, en daar zijn de laatste IPv4-adressen inmiddels vergeven. Als Blizzard in Azië verder wil groeien, is een overstap naar IPv6 dus onvermijdelijk. Met name in China neemt de belangstelling voor World of Warcraft nog steeds toe.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

26-04-2011 • 10:38

64 Linkedin

Submitter: webfreakz.nl

Lees meer

UPC belooft dit jaar uitrol ipv6 Nieuws van 2 februari 2012
World of Warcraft: Cataclysm Video van 29 november 2011
Internetgiganten testen ipv6 Nieuws van 8 juni 2011
Facebook implementeert ipv6 Nieuws van 14 juni 2010

Reacties (64)

64
63
42
2
0
9
Wijzig sortering
Anoniem: 132808
26 april 2011 21:44
Wat heb je eigenlijk precies nodig voor native IPV6?
1. Een ISP die IPV6 doet.
2. Een IPV6 cable modem.
3. Een IPV6 Wireless Router/switch.
All of the above? :)
All of the above plus websites/services die met IPv6 praten ...

Er komt dus nogal wat bij kijken voordat IPv6 gemeengoed word en dat is ook precies de reden waarom het zo lang duurt/uitgesteld word door providers om te implementeren.
Kudos voor Blizzard om ipv6 te promoten, alhoewel er nog een hoop grote speler de overstap gaan moeten maken om shot in de zaak te krijgen. Ik ga alvast de nieuwe dungeons eens proberen morgen, weliswaar op ipv4 ...
dat zeker..plus dat zolang IPv4 ondersteund blijft waarschijnlijk weinig schot in komt....wanneer dergelijke spellen IPv4 volledig in de ban gooien en niet meer gebruiken zullen klanten bij hun provider gaan klagen...en eventueel willen overstappen...pas dan willen providers echt moeite gaan doen...kost tenslotte geld...overschakelen naar IPv6
Dat geldt misschien hier, in delen van Azie geldt precies het tegenovergestelde.

ISP's hebben niet altijd zin om veel geld te besteden om de schaarste aan IPv4 adressen te ondersteunen. Meerdere lagen carier-grade NAT om enkele honderduizenden IP's te verdelen over tientallen miljoenen klanten kost een fortuin. Daarom zijn er bijvoorbeeld Indiase ISP's waar een IPv6-only abonnement goedkoper is dan een IPv4 abonnement.

En mensen die dus alleen IPv6 hebben willen ook WoW kunnen spelen. Blizzard doet dit niet om IPv6 uitrol aan te moedigen, ze doen dit om geen IPv6-only klanten mis te lopen.
IP4 in de ban gooien. Dat zal niet zo snel gebeuren. Blizzard en co zijn er om geld te verdienen. Ze zijn er niet om IP6 te promoten. Als ze IP4 in de ban zouden doen, dan zouden miljoenen (potentiële) spelers niet meer bij de Blizzard servers kunnen en dat zou veel geld kosten. Een hoop spelers kunnen namelijk gewoonweg niet over, omdat er geen provider in hun buurt is die IP6 beschikbaar stelt. Het ondersteunen van IP6 heeft een veel minder nobel doel: traditioneel zijn er veel spelers in Azië. Er wordt hier nu over WoW gesproken, maar je kunt er donder op zeggen dat IP6 voor heel Battle.net beschikbaar wordt gesteld en dus ook spellen als StarCraft 2 binnenkort een IP6 patch kunnen verwachten of misschien wel al lang IP6 in zich hebben zitten, maar nog niet geactiveerd. En laat Azië nu net de eerste plek zijn waar we problemen met het opraken van IP4 zullen zien...
alhoewel er nog een hoop grote speler de overstap gaan moeten maken om shot in de zaak te krijgen
1 van de gewraakte argumenten van ISP's om geen IPv6 te doen, was: er is geen content in IPv6.

Veel content leveranciers (waarvan Blizzard er een is) zeiden op hun beurt weer: er zijn geen IPv6 gebruikers, want de ISP's doen 't niet.

Gelukkig doorbreekt blizzard dit nu, en andere contentproviders ook. Nu is de beurt aan de ISP's, want laten we wel wezen: IPv4 is op, en straks kun je geen nieuwe websites meer benaderen die IPv6 only zijn. Ook kunnen IPv4 only sites straks niet bezocht worden door IPv6 only gebruikers.
Als je ergens op overstapt dan blijf je het oude niet meer ondersteunen. In dit geval wordt IPv6 ook ondersteund. Dit geeft dus geen enkele boost aan het IPv6 protocal. Ik schat in dat zonder dwang IPv6 nooit echt doorgevoerd gaat worden in Europa en Amerika.
IPv6 gaat gewoon doorgevoerd worden simpelweg omdat de IPv4 adressen op raken en IPv6 het beste alternatief is. Echter in Europa en Amerika is er nog geen echt groot tekort, vandaar dat de uitrol nog niet opgestart is. Zodra er geen adressen meer over zijn komt de overstap razendsnel op gang.
Je kan nog zoveel doen met NAT. Je kan IP blokken kopen. En bovendien zijn er partijen die nog heel veel IPv4 adressen hebben die niet of nauwelijks gebruikt worden.
Je kan nog zoveel doen met NAT. Je kan IP blokken kopen. En bovendien zijn er partijen die nog heel veel IPv4 adressen hebben die niet of nauwelijks gebruikt worden.
IP blokken kopen maakt het probleem alleen nog erger, omdat je dan van iets wat behoorlijk goed georganiseerd is, een totale spaghetti maak. Daarnaast kun je als europeese toko geen Amerikaans blok gaan gebruiken, en vice versa. Dat staat het systeem namelijk niet toe.

NAT is al helemaal geen oplossing.
Dat kan, maar dat is verre van wenselijk. Als je toch iets nieuws moet doen is IPv6 veel wenselijker dan allerlei vage vormen van NAT gaan toepassen.
Ik snap dat een overstap naar IPv6 uiteindelijk verreweg de beste oplossing is. Maar wees eens eerlijk. Wat zou jij doen als jij vandaag nog een brief van jouw provider in de bus kreeg waarin stond dat je alleen nog maar ee IPv6 adres kreeg? Dit houdt in dat meer dan 99% van de websites en diensten die op het Internet te krijgen zijn, niet meer voor jou toegankelijk zijn. Stel je hebt een klein reclame bedrijfje en je provider verteld je dat je geen IPv4 adres meer krijgt. Ga je dan naar een andere provider of blijf je lekker zitten? Waar het om gaat is dat niemand de eerste wil zijn met IPv6 only. En aangezien er hier niemand is die IPv6 only is, zal zelfs het dual stack draaien moeizaam op gang komen. Immers, met IPv4 ben je voor iedereen te bereiken.

En dat ik op mijn adsl, fiber of kabel verbinding graag een dedicated IPv4 adres wil hebben lijkt me logisch. Op mijn telefoon zou ik het echter niet zo erg vinden als ik geen servers kan draaien.
IPv6 beste alternatief? Ik zou zeggen het enige alternatief.
Dan is het logischerwijs ook gelijk de beste ;)
Oh jawel hoor. Beide protocollen zijn immers niet compatible met elkaar. Ergo, als jij straks in Europa een site elders wilt bezoeken die alleen op IPv6 draait (en die komen er!!), moet je wel IPv6 hebben. Of je nu dualstack draait of niet.

Tevens, als jij als Nederlands bedrijf straks klanten elders wilt bedienen die alleen op een IPv6 verbinding draaien, dan zal je minimaal wat inspanningen moeten leveren om ook via IPv6 bereikbaar te zijn.

Dus, die dwang is er al, alleen nog niet super-dwingend omdat er nog geen v6-only verbindingen zijn op dit moment. Maar ik verwacht dat die er binnen een kwestie van enkele maanden zullen komen.

(ik wou alleen wel dat men een verbod afkondigde op de handel in IPv4 Space)
Ja, er zal in sommige gevallen dual stack worden gedraait en in andere gevallen volstaan een paar tunnels. De omslag komt pas als er meer content is die uitsluitend IPv6 draait dan content die uitsluitent IPv4 draait. Ik ken echter nog geen enkele grote site die heeft besloten om zijn IPv4 adres niet meer te gebruiken. Er zijn hooguit een aantal sites die naast een IPv4 adres ook een IPv6 adres gebruiken.

Zoals je zelf al aangeeft zal er een grote handel ontstaan in IPv4 blokken. Degene met het meeste geld (lees Europa en Amerika) zullen daardoor tot in lengte van dagen voldoende IPv4 adressen hebben.

Ik weet wel wat ik zou doen als mijn provider mijn IPv4 adres afpakt. Ik zou morgen al een andere provider hebben omdat ik niets heb aan enkel IPv6. Dat weten providers ook dus die doen dat niet.
Ze kunnen moeilijk alle IPv4 gebruikers uit WoW verbannen.
Kan niet wachten op de patch, eindelijk mn warrior klaarmaken voor raid instances met de 4.1 epics :)

De IPv6 ondersteuning is ook nice voor de aziaten.
De IPV6 ondersteuning is nice, voor iedereen trouwens, maar een " flinke boost" is echt zwaar overdreven. Een flinke boost krijg je als grote ISP's IPV6 internet gaan leveren aan consumenten, en dat gebeurt helaas echt nog nauwlijks.

Ik vind overigens dat er meer fouten in het artikel zitten. WoW " stapt niet over" op IPv6, ze voegen alleen ondersteuning toe. De twaalf miljoen actieve gebruikers kunnen nu ook nog helemaal niet met IPv6 met WoW communiceren, waarschijnlijk heeft 99% namelijk geen IPV6 internet verbinding. Er is alleen een van de randvoorwaarden nu vervuld (WoW ondersteunt het). En dan wordt ook nog de conclusie getrokken dat het logisch is dat Blizzard de "overstap" nu maakt, omdat in Azie de IPv4 adressen op zijn, en dat dit "dus" de enige manier is om nog te groeien in Azie. Dat is natuurlijk niet waar. Van alle internetters in Azie speelt maar een klein deel Wow. De grootste groei potentie zit hem er in als er meer huidige (IPv4) internetters WoW gaan spelen. Niet van nieuwe IPv6 klanten...
Anoniem: 296748
@Joop26 april 2011 15:14
Het gebeuren implementeren is de eerste stap in de richting van overstappen. Je kan niet van de ene op de andere dag alles omgooien he!?

Waarschijnlijk komen er over een paar jaar (2 gok ik zo) wat maatregelen om ipv4 te ontmoedigen, en is er eigenlijk alleen maar ipv6 over.

WoW gaat niet overstappen om groei waar te kunnen maken! De gemiddelde klant weet niet eens wat ipvN is...

Ik vind dit wel degelijk een boost voor ipv6; ISP's leveren al ipv6, je moet er alleen om vragen (schriftelijk, in drievoud, dan nog 10x aan de telefoon, en misschien nog wat aangetekende brieven ;) )... maar niemand wil ipv6 als je er niets mee kan.

WoW-freaks zouden niet overgestapt zijn als ze hun favo-game niet meer konden spelen.
In principe zou het niet zo veel uit mogen maken als je gewoon de netwerk access layers van het OS gebruikt. Als die dan een IPv6 verbinding heeft kan jij ook gewoon via IPv6 met je servers verbinden. Je zult aan de serverkant natuurlijk wel het enige werk in orde moeten maken.
Niet alleen voor de aziaten, ook voor het gewone publiek.
Dit betekend alleen dat de overgang naar IPv6 sneller gaat als meer mensen het gebruiken. :)
wat hier idd interessant is is de boost die het ip v6 zou kunnen geven gezien de hoeveelheid spelers. misschien zorgt dit er wel voor dat mensen met internet in azie eerder een andere provider kiezen voor ipv6 in plaats van een isp die nog met ipv4 werkt. Als dat het geval blijkt dan zou dat de uitrol wereldwijd erg bespoedigen.
Ik zie niet wat dit moet bijdragen aan de uitrol van IPv6. Zowel via IPv6 als via IPv4 kan je gebruik maken van WoW, overstappen is dus nergens voor nodig. Bovendien bied IPv6 verder geen enkel voordeel voor de gemiddelde consument en zijn er nog geen grote sites die niet toegankelijk zijn als je enkel IPv4 gebruikt.
Het is netjes dat WoW via IPv6 werkt maar het zal niet de uitrol van IPv6 bespoedigen zolang WoW ook nog prima via IPv4 bereikbaar is.

Wat de uitrol van IPv6 zal bespoedigen is de schaarste van IPv4 adressen.
Nieuwe gebruikers in Asie krijgen straks alleen nog maar een v6 adres, en geen dualstack. Die gebruikers hebben dus heel veel aan een IPv6 capable WoW, want je kant niet IPv6 -> IPv4 doen vanaf een IPv6 only verbinding.
Als ik Internet gebruiker was in Azie dan zou ik liever een gedeelt IPv4 adres hebben dan IPv6 only. Met IPv6 kan je namelijk nagenoeg niets. In ieder geval kan je veel minder als met IPv4.
Met IPv6 kun je al heel wat. De ISP hoort er voor te zorgen dat de rest ook beschikbaar blijft (dus als je een IPv4 probeert te bereiken, moet je ISP dat gaan translaten).

Er zijn al behoorlijk wat sites naar IPv6 om. Daarnaast gebruikt Windows ook al een tijd IPv6 en is deze bij Microsoft ook verplicht voor een aantal zaken (bv. DirectAccess).
De ISP hoort er voor te zorgen dat de rest ook beschikbaar blijft
Dat is technisch gezien onmogelijk. Denk maar eens na over hoe de diverse subonderdelen in elkaar haken, dan zul je zien dat het totaal onmogelijk is om dit te doen.
Er zijn toch al genoeg 6to4 diensten. Niets is onmogelijk.

Excuus, 6to4 wordt puur en alleen gebruikt als transport. dus:
v6 client <-> v4 netwerk <-> v6 server

Van een v6 only host is het inderdaad praktisch onmogelijk een native v4 host te bereiken. Wel zijn er proxies:
http://www.sixxs.net/tools/gateway/

[Reactie gewijzigd door siepeltjuh op 26 april 2011 18:28]

Van een v6 only host is het inderdaad praktisch onmogelijk een native v4 host te bereiken. Wel zijn er proxies:
http://www.sixxs.net/tools/gateway/
proxies zijn een security en privacy risico. En derhalve geen bruikbare oplossing.
IPv4 abonnementen zijn duurder dan IPv6-only abonnementen bij sommige Aziatische ISP's. Het is dus niet een hele simpele keuze.
Krijgen we dit ook op Starcraft 2?
Deze reactie word wel weggemod, maar het is eigenlijk wel een goede vraag:
geld dit straks voor het hele Battle.net systeem?

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 26 april 2011 12:18]

Dat lijkt me logisch, zeker omdat Starcraft zeer populair is in Korea. Het lijkt me ook evident dat je dit eerst gaat testen in een game waar je een groot testpubliek hebt, alvorens dit overal te implementeren.
Anoniem: 395550
26 april 2011 12:10
Ik vraag me af of dit niet tot grote frustratie onder de pvp' ers gaat worden:

Met de patch wordt bovendien de keuzeoptie 'Optimize network for speed' toegevoegd, waarmee het mogelijk wordt om pakketjes met grotere regelmaat naar de server te versturen. Bij spelers met een snelle internetverbinding zou dit tot minder hick-ups tijdens het spelen moeten leiden.

Heb je dan niet een voordeel over spelers met een langzamere verbinding?
Dat voordeel heb je altijd, maakt niet uit met welke online game. Hoe beter je ping, des te minder je lag.
Anoniem: 395550
@JerX26 april 2011 12:58
Mee eens, maar deze "tweak" is vanuit Blizzard zelf en werkt best bij (zoals ik het opvat) alleen maar de snellere verbindingen. Lijkt wel of mensen met een langzaam verbinding hier een beetje de dupe van worden :(
Beetje ver gezocht niet? Moet ik dan ook boeten omdat iemand anders met z'n trapbak 2 fps heeft en slecht kan spelen? Ik denk dat zelfs goedekope kabel en ADSL pakketten hier voordeel van kunnen hebben, pech voor tetherers en inbellers.
Het is wel goed dat ze eindelijke het 'kleine pakketjes' protocol invoeren. Dit bestond al in een user-made patch onder de naam Leatrix Latency Fix, als ik me niet vergis.

Ik speel zelf niet meer maar deze fix hielp m'n ping ook aanzienlijk, ik geloof dat er tussen de 60-80ms af ging!
Klopt, gebruik het zelf ook, ga door die fix van ee normale ping (150-200 server in london) naar een stabiele 30-35ms
Meer dan een visueel effect op je ping was t niet
Anoniem: 18453
26 april 2011 11:08
goede zet van Blizzard, maar het zullen maar weinige zijn die daadwerklijk IPv6 zullen toepassen.
Zover ik weet ( ik heb mij er niet in verdiept ) is XS4ALL een van de weinige met (native) IPv6.

Prima dat ze eindelijk een packet stream instelling hebben ingebouwd.

Wel weer jammer dat ze recycle content maken zijnde nieuw content in de vorm van ZA en ZG.
Daarom speel ik het al een tijdje niet meer, recycle content, waarschijnlijk ook een bijdrage voor het succes van Rift.
Dat is een mooie mijlpaal van Blizzard zeg. Ze zijn een van de eersten die ipv6 gaan ondersteunen. Mooi nieuws dit. Hopelijk geeft het een boost in de wereld om ipv4 nu eindelijk eens te gaan vervangen door ipv6. Als de vervanging gaat zoals deze nu loopt, wordt het echt met de hakken over de sloot straks.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee