UPC belooft dit jaar uitrol ipv6

Evenals Ziggo is UPC van plan om nog dit jaar ipv6-adressen aan nieuwe abonnees te verstrekken. Het bedrijf verwacht eind dit jaar namelijk door zijn ipv4-adressen heen te zijn, waardoor nieuwe gebruikers een nieuw adres zullen moeten krijgen.

UPC logoDat meldt UPC-woordvoerder Ronald Sutmuller desgevraagd aan Tweakers.net. "Het zal in de loop van dit jaar gaan gebeuren, maar wanneer dat moment is, is nog onduidelijk", zegt hij. "We hebben op dit moment nog voldoende ipv4-adressen." In 2011 zei de provider nog tot eind 2012 genoeg ipv4-adressen te hebben. Dat aantal klopt volgens Sutmuller nog steeds, hetzij 'in grote lijnen'.

Ipv6 bij UPC is vooral bedoeld om nieuwe klanten aan te sluiten, zegt Sutmuller. Bestaande klanten zullen bij de invoering van ipv6 niet onmiddelijk een ipv6-adres krijgen. Of ze dat op verzoek wel kunnen krijgen, zoals bij Ziggo het geval is, weet Sutmuller nog niet. "Maar onze klanten moeten gewoon aangesloten blijven", zegt Sutmuller, waarmee hij aangeeft dat wanneer meer en meer internetgebruikers en websites alleen via ipv6 bereikbaar zijn, ook UPC-klanten een ipv6-adres zullen krijgen.

In 2011 zei Sutmuller tegen Tweakers.net dat het bedrijf al van plan was om dat jaar ipv6 te gaan invoeren. Volgens de woordvoerder bleek dat achteraf niet nodig. "De invoering van ipv6 is geen race", zegt Sutmuller. "Ipv6 is voor ons nodig op het moment dat de ipv4-adressen op zijn."

Als die adressen daadwerkelijk op zijn, zullen UPC-klanten nog wel gewoon naar websites met enkel een ipv4-adres kunnen surfen. Sutmuller kan echter niet aangeven welke technische oplossing daarvoor wordt gebruikt. Hij gaat ervan uit dat de uitrol van ipv6 'vlekkeloos' verloopt. Het netwerk van UPC is in ieder geval al geschikt voor de uitrol, belooft hij.

Concurrent Ziggo bevestigde donderdagmorgen tegenover Tweakers.net dat het dit jaar nog ipv6-verbindingen gaat leveren. Of KPN hetzelfde van plan is, is onduidelijk: de telecomprovider slaagde er ondanks herhaaldelijke pogingen niet in om een inhoudelijk antwoord te formuleren. Eerder gaf de provider aan met de uitrol bezig te zijn. KPN-dochter Xs4all levert klanten overigens al sinds 2010 ipv6-adressen.

Het grootste verschil tussen ipv4 en ipv6 is het aantal beschikbare ip-adressen. Waar er circa 4,3 miljard ipv4-adressen zijn, ligt het aantal ipv6-adressen fors hoger. Er zijn om en nabij de 3,4×1038 combinaties, wat neerkomt op maar liefst 340 sextiljoen ip-adressen. Dat betekent dat er per aardbewoner gigantisch veel meer ipv6-adressen beschikbaar zijn dan dat het totale aantal ipv4-adressen. Een groot nadeel is dat ipv4- en ipv6-packets niet compatibel zijn; daardoor is het noodzakelijk dat het hele internet overschakelt op het nieuwe protocol.

Door Joost Schellevis

Redacteur

02-02-2012 • 17:03

73

Reacties (73)

73
68
23
3
0
20
Wijzig sortering
zou dit dan betekenen dat er modems op de markt komen die meerdere ipv6 nummers op 1 locatie zou kunnen plaatsen? En dat er dus meerdere apparaten direct op het protocol geplaatst kunnen worden zonder achter een router te zitten?
Ik weet natuurlijk niet hoe UPC het gaat doen, maar het is gebruikelijk met IPv6 een heel netblock toe te wijzen. Dan heb je dus meerdere (een enorme bak zelfs) publieke adressen. Een router heb je dan nog steeds nodig, maar geen NAT en portforwarding meer.
zou dit dan betekenen dat er modems op de markt komen die meerdere ipv6 nummers op 1 locatie zou kunnen plaatsen? En dat er dus meerdere apparaten direct op het protocol geplaatst kunnen worden zonder achter een router te zitten?
Misschien begrijp ik je vraagstelling niet goed, maar wat jij omschrijft is precies de functie van een router. Je krijgt een subnet van je provider, en een router zorgt voor de verbinding tussen jouw subnet en de rest van de wereld (en vice versa).
Technisch is dat zeer goed mogelijk; adressen zat. Hopelijk zullen de providers bereid zijn om elke abonnee een leuk blok adressen te geven. http://tools.ietf.org/html/rfc6177 beveelt aan dat end sites significant grote blokken toegewezen krijgen: /64 of groter.
een /64 is het kleinste subnet wat je op een interface zou moeten gebruiken. Iedere aansluiting op het internet zou /48 toegewezen moeten worden hoewel er voor consumenten ook gesproken wordt over /56. Hier kan je nog steeds 256 subnetten mee maken.
die zijn er al zo enorm lang, sterder nog de meeste chips in de meeste modems kunnen dit, het probleem is simpelweg dat men het niet in de firmware inschakeld omdat het niet nodig is / wordt gevonden.
maar ik bedoel dan zonder dat ik dan 2 of meerdere abbonnementen nodig zou hebben.
Dus per abbonement meerdere ipv6 en per ip de up en downloadcapaciteit kunnen bepalen. Dat zou echt perfect zijn :)
Dat kan ook al lang, mijn Draytek Vigor 2820 doet dat onder andere, maar ik heb hiervoor ook al een Linksys gehad die dat ook deed :)
Bestaande klanten zullen bij de invoering van ipv6 niet onmiddelijk een ipv6-adres krijgen. Of ze dat op verzoek wel kunnen krijgen, zoals bij KPN het geval is, weet Sutmuller nog niet.
Wat is het voordeel om een ip6 adres te willen?
offtopic:
Je vraagt dat alsof je een keuze hebt, echter de IPv4 adressen raken op, dus moet over gegaan worden op IPv6. Vervolgens staat in het bericht ook dat IPv6 niet backwards compatible is met IPv4, en dat dus de hele wereld op den duur over zal moeten.

Je kunt het even proberen uit te stellen, maar een keuze heb je uiteindelijk niet.


De voordelen waar je om vroeg:

- IPv6 verkeer wordt standaard geëncrypt met IPsec. (veiliger communiceren)

- Je zit niet meer achter een NAT, ieder apparaat krijgt een eigen adres. Als je op 2 PC's een programma draait die dezelfde poort vereisen, dan kun je een poort maar naar 1 IP toe mappen. Eén poort naar 2 adressen toe mappen kan met wat kunstgrepen ook, maar is niet praktisch voor thuisgebruikers. Bij IPv6 vervalt dit hele probleem gewoon.

- IP adressen uitdelen aan apparaten gaat makkelijker en automatischer.
[...]

Wat is het voordeel om een ip6 adres te willen?
Wat dacht je van bijna oneindig aantal IP adressen die allemaal direct naar buiten kunnen?
Dus nooit gekloot meer met NAT problemen met verbindingen van buiten naar binnen!

Het is en wordt zeker een zaak om een goede firewall in de modem/router/switch te gebruiken.
Maar als dat goed staat kan je zonder problemen op meerdere computers een VPN verbining van buiten naar binnen maken zonder elke computer op een aparte poort te zetten.
bedrijf verwacht eind dit jaar namelijk door zijn ipv4-adressen heen te zijn, waardoor nieuwe gebruikers een nieuw adres zullen moeten krijgen.
Vraag me af of upc echt eind dit jaar door hun ipv4 adressen heen is.
Hebben ze echt zoveel meer klanten gekregen ?

Ze hebben flink wat ranges in hun bezig :

https://apps.db.ripe.net/...rse=&types=#resultsAnchor
Die ranges geldt voor heel upc incl. buitenland, backbones, peerings en voip.
Het gaat er helemaal niet om of UPC door z'n adressen heen is....
Maar hoe snel er sites komen die IPv6-only zijn.

APNIC (Azie) is er al door heen.
Volgens RIPE-NCC zijn zij medio 2012 dan door hun vooraad heen.
Dus iedere ISP in europa krijgt dan bij een nieuwe aanvraag een IPv6 only adressen, en alle klanten (bedrijven, organisaties) van hun dus ook.


Jammer als je dan bij een IPv4-only ISP zit die z'n kop in het zand heeft gestoken,
En het bedrijf heeft enkel een website/email dat op IPv6 luistert
Ze willen iets met mobiele telefonie gaan doen. Als dat een beetje aanslaat hebben ze opeens veel meer adressen nodig.
Hoe moet ik dit zien. Krijgt een klant dan 1 ipv6 adres toegewezen en via een technologie vergelijkbaar aan NAT en intern omgezet naar ipv4?

of moeten al je devices dan thuis ipv6 compatibel zijn?
Dat is aan de ISP, veel ISP's zeggen dan hele kleine subnets uit te delen, zodat je thuis pc's allemaal een uniek IPv6 IP _kunnen_ krijgen. (Of je dat wil is een tweede, omdat een firewall in veel gevallen veel beter ingericht moet zijn)
Kleine subnets is relatief, aangezien het kleinste subnet in IPv6 een /64 is. In een /64 zitten al triljarden IP adressen.

XS4ALL geeft zelfs /48's, wat 65536 /64's zijn.
True, ik wil er wel 1 iig :)
ik dacht dat ze er al eerder doorheen waren, maar dat valt dus wel mee. Hopelijk verloopt het inderdaad vlekkenloos
Wil de schrijver van het stukje niet afkraken maar de naam Sutmuller komt wel een beetje vaak in het stukje voor.

Maar ik ben voor de rest alleen benieuwd hoe ze het met de modems gaan oplossen als je meerdere ip's krijgt.
Want ookal kunnen de modem nu wel al ipv6 aan hebben ze nog steed 1 wan en de rest is gewoon een switch of maakt dat niet uit?
"Het bedrijf verwacht eind dit jaar namelijk door zijn ipv4-adressen heen te zijn, waardoor nieuwe gebruikers een nieuw adres zullen moeten krijgen."

Dan hebben deze klanten dus een IPv6-only verbinding. Dat wordt nog lachen!
Dan hebben deze klanten dus een IPv6-only verbinding. Dat wordt nog lachen!
Dat hoeft niet direct een probleem te zijn, als UPC een 6to4 systeem inzet
nee je bedoelt echt 4to6.

6to4 is een manier om met een IPv4 verbinding toch het IPv6 internet op te kunnen, door middel van een relay.
de naam komt van het feit dat je ipv6 packets via ipv4 naar het ipv4 adres van de relay server stuurt

6to4 is iets dat gebruiken nu zelf in kunnen zetten om via ipv6 te kunnen interneten.

4to6 is een manier om ipv4 packet's via ipv6 te kunnen versturen naar een 4to6 relay server. dat is wat ipv6-only klanten zouden kunnen gebruiken.

maar voor ISP een nat44 of nat444 een waarschijnlijkere oplossing, even als DS-lite (dual stack, maar dan wordt al het IPv4 verkeer getunneld naar een relay ipv beide native.)

[Reactie gewijzigd door Countess op 26 juli 2024 10:12]

Je bedoelt eerder 4to6? ;)
In principe kun je een ipv6toipv4 gateway instellen zoals ze nu ook andersom bestaan:

http://www.wikipedia.org.sixxs.org

Ook is NAT mogelijk, zoals vaak bij mobiele netwerken gebeurt.

Mischien komen er straks zelfs wel ipv4 tunnels zoals ze nu bestaan als ipv6 tunnels.
Je bedoelt eerder 4to6? ;)
Nee, mensen met een IPv6 only verbinding moeten een 6to4 gateway hebben (cq proxy) die hun aan het IPv4 netwerk knoopt.
Check this:
http://en.wikipedia.org/wiki/6to4

Ik ben het met je eens dat de naam niet direct de lading dekt, maar dat was ook niet mijn keuze ;)
Maar dat gaat niet want het ipv6 adres kan niet naar een ipv4 adres worden gemapped. Dat wordt dus NAT. En dat is geen drama want ieder mobiel device hangt via NAT aan internet.
Gefeliciteerd met je fipo.

Als je echter even door had gelezen, was ie niet nodig geweest:
Als die adressen daadwerkelijk op zijn, zullen UPC-klanten nog wel gewoon naar websites met enkel een ipv4-adres kunnen surfen. Sutmuller kan echter niet aangeven welke technische oplossing daarvoor wordt gebruikt.
hij heeft dan ook een zeer goed punt: games en andere programma's die direct op IP connecteren zullen dan hoogstwaarschijnlijk moeten aangepast worden

dus geen fipo-hunter voor jou :'(
UPC kan vrij eenvoudig de bestaande abonnees voorzien van een dualstacked verbinding, tenslotte zijn die IP-adressen al vergeven uit de pool.


offtopic:

Als hiervoor extra servicedesk personeel nodig is meld ik me bij deze als kandidaat, ik zoek per medio maart een nieuwe parttime baan als service desk medewerker om te combineren met mijn MCITP-studie. Ik ben als arbeidskracht voorlopig nog cheap en heb bijzonder gunstige voorwaarden voor de werkgever (no-risk bij ziekte etc.). Mijn voorwaarde is wel dat het minstens een halfjaar contract betreft met uitzicht op doorgroei mogelijkheden.

* Ulysses zwaait naar UPC HR managers O-)

[Reactie gewijzigd door Ulysses op 26 juli 2024 10:12]

Anoniem: 126717 @maxxware2 februari 2012 17:10
Ietsje verder?
Sutmuller kan echter niet aangeven welke technische oplossing daarvoor wordt gebruikt.
Ze kunnen het dus wel gewoon, alleen wordt er niet gezegd hoe.
Dan hebben deze klanten dus een IPv6-only verbinding. Dat wordt nog lachen!
Was helemaal lachen is, is dat je met jouw /64 aansluiting het gehele IPv4 Internet achter 1 subnet kan proxyen :P

Andersom, wanneer UPC een 6to4 tunnel aanmaakt wordt het internet als volgt gemapped:
8.1.2.4 = 2002:0801:0204::/48, ofwel het IPv4 adres in hex notatie na 2002: :)
2002:801:204::/48 vind ik dan net wat netter staan (vooral omdat ik minder hoef te typen), maar is daar een regel voor of het één correct is en het ander niet? of mag het gewoon allebei?
Kun je je eigen ipadres uit je hoofd leren met IPv6? Als er 340 sextiljoen combinaties zijn zal dat wel lastig worden.
Daar heb je dan weer een domein naam voor.
Anoniem: 296873 @Durandal2 februari 2012 21:12
Ik denk zomaar niet dat veel mensen een domeinnaam gaan aanschaffen om hun thuis ip beter te kunnen onthouden.
Maar er zijn ook niet veel mensen die hun IP4 nummer uit het hoofd kennen!

Ik ook niet, want daar heb ik een domein naam voor :+
127.0.0.1 is anders zelfs moeilijker dan ::1
[/flauw]

Maar ja, voor de diehards is het wel weer een extra uitdaging. Ik ken het merendeel van alle IP-adressen die ik regelmatig gebruik uit m'n hoofd, maar dat zijn dan ook bijna alleen maar v4's. En bij domeinnamen is het dan toch weer een vereiste om even een AAAA-record aan te maken, ben je afhankelijk van het DNS, etc.

Het is een beetje vergelijkbaar met adressering in real life: het is goed genoeg om te weten dat er een bakker in de buurt zit, het precieze adres kan je wel op internet/telefoongids/etc vinden. Meestal weet je het precieze adres geeneens, maar weet je gevoelsmatig wel waar het in de winkelstraat zit. Daartegen, als je zelf bij die bakker werkt, is het een stuk handiger om het adres gewoon te kennen. ;)
Als hier in Zevenaar glasvezel opgeleverd wordt zullen er weer heel wat IP adressen vrijkomen. :)
Leg eens uit aub, wat heeft de drager te maken met het protocol wat er overheen gaat? Ook met glasvezel heb je IP adressen nodig hoor...

Edit:
KPN-dochter Xs4all levert klanten overigens al sinds 2010 ipv6-adressen.
Al veel langer trouwens, ik meen al sinds 2005/2006 een .48 range te hebben. Al was het toen nog een experimentele dienst, dat wel.

[Reactie gewijzigd door bvk op 26 juli 2024 10:12]

Leg eens uit aub, wat heeft de drager te maken met het protocol wat er overheen gaat? Ook met glasvezel heb je IP adressen nodig hoor...
Als mensen overstappen van UPC naar glasvezel komen er ip4 adressen vrij bij UPC.
Reken er maar op dat ze geen of niet veel ipv4 adressen hebben.
Anoniem: 388974 @jopie2 februari 2012 21:06
UPC heeft intussen al heel veel adressen vanuit de achterhoek teruggekregen doordat iedereen overstapt op glasvezel .... kunnen ze nog wel even mee vooruit :-)
Alweer? Heb dit al meerdere keren gehoord van UPC....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.