Nieuwe Blizzard-mmog is afwezig op BlizzCon

Een woordvoerder van Blizzard Entertainment heeft laten weten dat de nieuwe en officieel nog steeds onaangekondigde mmog niet ter sprake zal komen op BlizzCon, de fanbeurs die de ontwikkelaar in oktober in Californië houdt.

De woordvoerder van Blizzard reageerde op een nieuwsbericht op website VentureBeat. Daarin kwam een analist van M2 Research aan het woord, die meende dat Blizzard zijn nieuwe mmog wel eens officieel zou kunnen aankondigen tijdens BlizzCon, de fanbeurs die op 21 en 22 oktober in Anaheim wordt gehouden. Blizzard zou volgens analist Billy Pidgeon op die manier uitgever Electronic Arts de wind uit de zeilen nemen. EA maakte eerder deze week de verschijningsdatum van mmog Star Wars: The Old Republic bekend. Tegenover website IGN liet een woordvoerder van Blizzard echter weten dat de nieuwe mmog van de ontwikkelaar op BlizzCon onbesproken zal blijven.

Wat tijdens de fanbeurs wel wordt besproken is onbekend. Blizzard bewaart doorgaans een grote aankondiging voor de beurs. De verwachting is dat de ontwikkelaar dit jaar de verschijningsdatum van rpg Diablo III aankondigt. De studio zal waarschijnlijk ook meer bekendmaken over Heart of the Swarm, de eerste uitbreiding voor het in 2010 verschenen StarCraft II. Verder is er kans dat de studio bekendmaakt wat de volgende uitbreiding voor mmog World of Warcraft wordt. De studio heeft nog twee WoW-uitbreidingen in de planning staan, bleek uit een uitgelekt intern rapport. Datzelfde rapport onthulde ook het bestaan van de nieuwe mmog, die bij Blizzard bekendstaat onder de werktitel Titan. De studio heeft sindsdien toegegeven aan een nieuwe mmog te werken. Een deel van het team achter WoW werkt aan de mmog, die intern zelfs al speelbaar is, zo liet directeur Paul Sams eerder dit jaar weten.

Blizzard maakte deze week iets bekend over het programma van BlizzCon. De afsluiting van de beurs wordt verzorgd door rockband Foo Fighters. Als voorprogramma dient een band met de naam The Artist Formerly Known as Level 80 Elite Tauren Chieftain. Het is de huisband van Blizzard, waarin naast oprichter Mike Morhaime een aantal andere kopstukken van de studio speelt, zoals lead artist Sam 'Samwise' Didier. De beurs is uitverkocht. Blizzard verkoopt echter ook virtuele tickets, waarmee de beurs via een livestream kan worden gevolgd. Via die stream kan ook het afsluitende concert worden gevolgd.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

29-09-2011 • 11:14

57 Linkedin

Lees meer

Blizzard slaat BlizzCon 2012 over Nieuws van 25 januari 2012
BlizzCon 2011 Video van 25 oktober 2011
Blizzard maakt nieuwe start met Dota Nieuws van 22 augustus 2011
Diablo III krijgt ook console-versies Nieuws van 22 augustus 2011
Blizzard kondigt Blizzcon 2011 aan Nieuws van 7 februari 2011

Reacties (57)

57
46
16
2
0
1
Wijzig sortering
De release date van D3 zou ik niet verwachten, aangezien ze net hebben gemeld dat het niet meer voor het eind van dit jaar lukt.
Diablo 3 komt niet dit jaar, dat betekend niet dat ze tijdens BlizzCon niet de release date gaan zeggen.
Diablo 3 komt niet dit jaar, dat betekend niet dat ze tijdens BlizzCon niet de release date gaan zeggen.
De releasedate van Diablo 3 is allang bekend, die is namelijk voor ieder project van Blizzard hetzelfde: "when it's done".
Diablo 3 komt niet dit jaar, dat betekend niet dat ze tijdens BlizzCon niet de release date gaan zeggen.
Dat zeg ik toch :S

[Reactie gewijzigd door Bulls op 29 september 2011 13:05]

Nee dat zeg je niet, jij zegt dat ze waarschijnlijk niet met een release datum komen omdat het niet meer dit jaar zou zijn. Zoals chrisO aangeeft, maakt dat niet zo veel uit.
Kan zomaar nieuwe wow expansion zijn ja. Deathwing tier komt eraan, waarschijnlijk december / januari. Dan zou je nazomer, xmas season wel iets mogen verwachten.
ja is wel te hopen idd deathwing komt dit jaar nog en ze zullen de nieuwe expension wel aan moeten kondiggen want meestal duurt het dan nog ff . en om nu een jaar met deathwing opgescheept te zitten is denk ik een grote fout . waren het niet dat er dus waarschijnlijk ook nog een patch 4.4 komt blijkbaar .. maarja we zullen afwachten :)
Anoniem: 384777
29 september 2011 11:36
Denk persoonlijk dat ze dan een nieuwe WoW uitbereiding gaan aankondigen, aangezien ze pas nog hebben gemeld dat D3 niet meer dit jaar komt. En de SC2 uitbereiding was al bekend dus dat zal het ook wel niet zijn. Spannendddd.
De nieuwe MMO Titan moet dan wel heel veel vernieuwende MMO aspecten gaan hebben dat Blizzard het nog steeds niet wil showen. Ze willen echt uniek blijven daarin. Ergens verwacht ik een game die zo enorm vernieuwend is dat dit wellicht de hele definitie van MMO gaming zou kunnen veranderen.

Maar zolang we niks weten of gezien hebben kan er uiteraard nog niks gezegd worden.
Ze 'moeten' dan haast wel met info komen over de volgende WoW expansion. Enkel de DIII release date en wat info over HotS zou wel een erg magere Blizzcon zijn. Want ze sparen inderdaad al het grote nieuws op om daar te laten zien.

Overigens petje af dat Titan nog steeds volkomen geheim is, een game die ondertussen al enkele jaren in ontwikkeling is, en waarvan iedereen wil weten wat het is.
En toch geen enkele miniscule leak.
Ik hoop dat ze ook eens komen met een releasedate van Starcraft DOTA. Vorig jaar op BlizzCon al aangekondigd EN al een hoop van laten zien maar een paar maanden terug ergens gelezen dat ze "opnieuw" waren begonnen omdat het niet uptopar was met de Blizzard maatstaven. Dan ben ik toch wel erg benieuwd hoe het er nu uit gaat zien.
Als het goed is wordt het een casual free-to-play game die een geheel andere doelgroep aanspreek dan hun cashcow WoW.
Als het goed is? Waar baseer je dit op? Zoals ook eerder aangegeven, de enige bron voor het 'casual' is van een analist die dat voorspeld heeft, en da's dus geen feit. Ook free to play komt ergens uit de lucht vallen - alhoewel WoW wel langzaamaan die richting opgaat, zo niet alle andere MMO's.
Lijkt wel een apple topic... OMG Er wordt iets niet aangekondigt waarvan we nog helemaal niets weten!
Ik verwacht een flinke down mod voor deze post, maar het moest er even uit.
BlizzCon is een erg grote en bekende beurs, Blizzard is een hele bekende ontwikkelaar. Ontzettend veel mensen kijken uit naar de games van Blizzard. Ik vind het dan niet gek dat er een artikel geplaatst wordt waarin de officiele reactie van Blizzard staat over een gerucht.

Je zal misschien wel naar beneden gemod worden, en terecht vind ik. Net als bij Apple en Microsoft berichten, als je het niet interessant vindt, reageer je niet. :)
Persoonlijk vind ik het fijn dat ze hier een artikel over maken.

Daarnaast, mocht Titan een casual game zijn (In Blizzards handen notabene!) dan zou dat nog vele malen groter kunnen worden dan WoW ooit was.
De wind nemen uit de zeilen van EA?

Ik bedoel, tuurlijk tactisch spelen is altijd slim maar als ik een EA MMORPG naast WOW leg dan zal ik waarschijnlijk toch voor WOW kiezen. Daarmee bedoel ik dat Blizzard het niet nodig heeft om te concurreren met EA. De naam van Blizzard is op MMO gebeid met WOW toch wel beter (ik heb het dan niet over spellen zoals Battlefield).

Daarnaast vraag ik mij nog af wat de echte impact is van StarWars. Ik bedoel, ofcourse; Starwars was een goede filmsaga maar toch leeft die scene een stuk minder dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Ik denk dat met de flood aan Starwars spellen het toch wat is opgedroogt in populariteit.
Er zijn denk ik genoeg echte Star Wars fans, die SW Galaxies nog steeds spelen of altijd hebben gedaan. Ik neem aan dat SW ook niet echt WoW klanten af pakt.
Het probleem wat jij doet is Blizzard naast EA zetten, terwijl EA hier alleen de uitgever is. Dat eeuwige gezeik op EA moet eens afgelopen zijn. EA is grotendeels een uitgever.

Zet de naam eens naast BioWare en dan kies ik toch voor BioWare ;)

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 29 september 2011 12:11]

Na Dragon Age II heb ik toch mijn twijfels over Bioware hoor :Y)
Dat gezegd hebbende, ik ga toch even hard ME 2 spelen.

Maar Blizzard en Bioware zijn ook niet echt vergelijkbaar. ( hoewel toegegeven: de vergelijking gaat beter op dan Blizzard - EA )
bioware, is dat niet de developer van neverwinternights? ik weet nog dat ik die game kocht met de belofte dat de linux client snel na release zou uitkomen....helaas werd er in dat proces constant gelogen en bleek snel meer dan een jaar te zijn: dat kunnen je games nog zo goed zijn, onbetrouwbaarheid is voor mij echt een no-go.

ik heb daarna nooit meer een bioware product aangeschaft, dat soort zaken zul je bij blizzard niet tegenkomen.

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 29 september 2011 12:41]

Daarnaast vraag ik mij nog af wat de echte impact is van StarWars. Ik bedoel, ofcourse; Starwars was een goede filmsaga maar toch leeft die scene een stuk minder dan bijvoorbeeld tien jaar geleden
Precies, mensen zijn helemaal uitgekeken op Star Wars, niet voor niets is de blu-ray van de films de best verkochte blu-ray ooit. Star Wars is zo passé.
Blizzard had eerder nog gezegd dat zij hopen dat the old republic een sucsess word, en met al bijna 3 milljoen pre orders weet ik wel zeker dat dit nr 2 naast WoW word
Jaja.

Er is dus een game, waarvan we niet eens weten hoe het heet of waar het over gaat. En het is de moeite waard om te vermelden dat deze niet aangekondigd gaat worden.

Talk about high expectancy :p
Volgens wat er gelekt is komt Titan pas uit aan het einde van 2014. Je zal dus hoe dan ook nog heel lang moeten wachten. In die tijd zal er waarschijnlijk nog enorm veel veranderen dat elke info die nu kan worden gegeven het mogelijk niet eens haalt in de uiteindelijke versie, daar heb je dus niks aan.
Misschien maar ze weten nu echt al wel wat het nou precies voor soort spel word en welke kant het een beetje op gaat... Ze kunnen genoeg vrij geven wat al vast staat en niet zal veranderen..
Ze gaan met opzet niet te ver vantevoren los, want hierbij is een marketingstrategie van toepassing. Hype creëren en vasthouden is lastig als je 2+ jaar voor de release al begint. Iedereen die een beetje geïnformeerd is, verwachtte Titan ook niet dit jaar. 2012 of 2013 is een stuk waarschijnlijk.

Wat we dit jaar wel krijgen is vrij duidelijk: De nieuwe WoW-expansion zal de hoofdaankondiging zijn. Daarnaast info over SC2: Heart of the Swarm en misschien nog wat Diablo-feitjes. Een releasedatum zou goed kunnen, of misschien de aankondiging van verdere beta-fases die ook de high-level content meepakken. Daarnaast een tournamentje hier en daar en dat is het. Op zich geen verkeerde conferentie lijkt me, hoewel een nieuwe WoW-expansion nu niet zoveel gewicht meer draagt als enkele jaren geleden. Er zijn nog steeds veel spelers, maar de buzz-factor is toch een stukje kleiner. Zelf ben ik als ex-WoW-er niet meer zo benieuwd.
. Hype creëren en vasthouden is lastig als je 2+ jaar voor de release al begint.
Dat is anders wel wat ze bij Blizzard vaak doen - de eerste aankondiging / bekendmaking van D3 stamt alweer uit 2008, ondertussen drie jaar geleden. Starcraft 2 werd in 2007 aangekondigd en kwam pas in 2010 uit, ook drie jaar. Dus 2+ jaar voor de release is iets wat Blizzard gewoon doet, en met succes.
Maar beide elk van die 2 games was de hype er al door eerdere delen. Met een volledig nieuw spel is dat een stuk lastiger.

Daarbij was de eerste melding niet veel van dan wat we nu van 'Titan' weten; het komt eraan. De eerste nuttige informatie volgde volgens mij pas maanden later.
maar ze weten nu echt al wel wat het nou precies voor soort spel word en welke kant het een beetje op gaat... Ze kunnen genoeg vrij geven wat al vast staat en niet zal veranderen..
Maar zo werkt Blizzard niet. Blizzard is zo mogelijk nog minder loslippig dan Apple dat is, dat is onderdeel van hoe ze hun ding doen, en goed doen. Ze laten niets los voor ze weten dat wat ze los willen gaan laten: echt goed is.
Dat was niet Blizzard die zei dat Titan casual zou worden, maar een analist. Zie nieuws: Analist ziet Blizzards mmog Titan als casual game
Activision heeft helemaal geen zeggenschap op wat Blizzard doet of laat. Het is puur een naam fusie, wat alleen maar voordelen voor Activision heeft, want hun mogen Blizzard - Activision op hun troep games zetten.

Voor Blizzard games doet het alleen maar afbreuk omdat er Activision op Blizzard games staat....
Ik denk zo en zo dat Blizzard de verkeerde kant op gaat, hun games waren altijd gericht op de hardcore kant, sinds de laatste jaren word alles iets te makkelijk en richten ze zich steeds meer op casual players met al hun games.

Het feit dat je met diablo een limit op skills hebt vind ik zo en zo te stom voor woorden, en over WoW begin ik niet eens.
Tja de wereld word blijkbaar dommer met de jaren, alles moet nu door iedereen te spelen zijn en als het te moeilijk is dan haakt men af. Terwijl "vroeger" je echt gamer moest zijn om het een beetje door te komen. Nu is alles een een huiskamer "spelletje"

Maar Activision heeft daar ook niets mee te maken, want WoW is al van jaren voor hun.


Ik vind het niet erg dat een Game "Easy to learn, Hard to master" Maar tegenwoordig is het "Easy to learn, Easy to master, A piece of cake to finish"
Nou ja, ik vind Starcraft2 anders typisch een voorbeeld van "easy to learn" , "extremely hard to master"
De campaign is relatief eenvoudig te spelen op normal of hard, op brutal wordt het al behoorlijk tricky maar zelfs als je erin slaagt om de alle levels op brutal te spelen(voor archievement) maak je nog geen schijn van kans tegen online spelers.
Als je macro niet nagenoeg perfect is en je micro niet ruim bovengemiddeld dan teken je al je doodvonnis, zelfs in Bronze.

WoW daarintegen is wel relatief eenvoudig te spelen, het kost alleen een hoop tijd (zeker vanaf lvl70 naar lvl85 gaat tergend langzaam).
Al moet ik wel zeggen dat er in Cataclysm weinig marge is om fouten te maken. (zeker de Heroics.. één lullige vergissing van iemand en dood is je party en dan heb ik het nog nieteens over raids)

Ik denk dat ontwikkelaars de games ook voor de minder fanatieke gamers toegangkelijk wil maken maar dat er voor de fanatieke gamer nog wel uitdagingen zijn en ik denk dat dat aardig lukt.

Er is overigens ook nog een middenweg tussen Fanatiek en Casual.
Alleen vind ik wel dat bijv EA met games zoals Dragon Age een grote blunder begaan.
Het eerste deel was super, het tweede deel een gepimpte hack & slash game.
Geef casual gamers dan gewoon een easy mode die vijanden eenvoudiger maakt maar ga de game niet vereenvoudigen want dat doet alleen maar afbreuk.

Graag zou ik weer eens een game zien zoals BG2 , IWD of NWN maar dan met hedendaagde graphics waar alle classes of multiclasses mogelijk zijn incl de tientallen spells en skills die je kunt gebruiken.
Ik vind dat ze in SC2 te ver door geslagen zijn in de skills van de units, als je een gemengde groep hebt kun je ze niet door elkaar gebruiken. Ik houd zelf ook niet van aparte skills van units, misschien wat abilities zoals de Siege modus van de tank, en de cloak van de Ghost, maar verder al die boosts etc. Dat word echt teveel.

Ik ben meer van de massa's units uit poepen en de dood in sturen of erover heen te walsen zonder ook nog allerlei skills en abilities te moeten beheren.

Op strategie games gebied ben ik zeker een casual player, maar op RPG gebied niet.
Shooters ben ik te traag voor geworden en word je geowned door de snelle reflex henkies van 14.

[Reactie gewijzigd door Bulls op 29 september 2011 14:20]

Ik vind dat ze in SC2 te ver door geslagen zijn in de skills van de units, als je een gemengde groep hebt kun je ze niet door elkaar gebruiken. Ik houd zelf ook niet van aparte skills van units, misschien wat abilities zoals de Siege modus van de tank, en de cloak van de Ghost, maar verder al die boosts etc. Dat word echt teveel.
Oftewel "Easy to learn, hard to master"

Terwijl je 2 post erboven zegt:
Ik vind het niet erg dat een Game "Easy to learn, Hard to master" Maar tegenwoordig is het "Easy to learn, Easy to master, A piece of cake to finish"
Anoniem: 170345
@Bulls30 september 2011 01:53
Je kunt gewoon switchen tussen de abilities met TAB of door units van een bepaald type op een andere hotkey te zetten. Dat vergt enige oefening en snelheid. Wederom, 'hard to master'.
Heeft vrij weinig te maken met het feit dat de wereld dommer wordt. Een grotere factor is het feit dat de afzetmarkt een stuk groter is geworden. Voorheen waren gamers een speciaal volk, tegenwoordig speelt praktisch iedereen wel een spel. Dus waar er voorheen een kleine groep mensen was die wel interesse hadden in een bepaalde game is dat aantal nu veel groter. Het gevolg hiervan is inderdaad dat het spel ook een grotere groep moet aanspreken. Daarom zijn er nu allerlei help functies en tutorials en gameplay elementen die het spelen gemakkelijker maken. Maar om nu het easy to learn hard to master principe eruit te gooien is onzin. In elk van de games van Blizzard (of dat nu SC of WoW is) zal een speler met meer skills je alle hoeken van de kamer laten zien. Sowieso wil ik SC2 (en dan zeker het online gedeelte) geen casual stuff noemen. Bij WoW zijn er inderdaad flink wat aanpassingen gedaan, maar de mensen die op de bleeding edge zitten hebben in die eerste paar weken/maanden van een dungeon release nog altijd genoeg uitdaging.

En over het al dan niet casual zijn van deze MMO. Naar mijn weten is dat een uitspraak van een analist. Volgens mij heeft Blizzard met nog geen woord gerept over wat de MMO inhoud. Het enige dat ze tot nu toe hebben gedaan is het bestaan bevestigen, het is hun meest ambitieuze project ooit en hij is intern al speelbaar. That's it.
Ik zou best wel eens voorbeelden willen horen dan.
De casual beweging is de laatste jaren dominant op de markt, opzich valt het bij blizzard wel mee overigens, zo casual zijn hun games nog niet (of je moet eindeloos grinden als hardcore beschouwen, gezien je wow reactie vermoed ik dat dat het geval is)
Je wacht al heel lang op iets waar nog niets over bekend is? Alleen een werktitel en dat het een MMOG wordt?
Je kan al heel lang op een WoW opvolger wachten voordat het ooit is aangekondigd.

Ik wacht ook al op Diablo 3 sinds 2004 terwijl het pas in 2008 is aangekondigd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee