Blizzard denkt dat SC2: Heart of the Swarm doorschuift naar 2012

Dustin Browder, producer van StarCraft II: Heart of the Swarm, denkt niet dat de uitbreiding in 2011 op de markt zal verschijnen. Er wordt hard aan gewerkt, volgens Browder, maar hij denkt toch dat de verwachtingen bijgesteld moeten worden.

Logo Blizzard"Ik denk niet dat je het dit jaar zult spelen, dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk," antwoordt Dustin Browder op een vraag van Eurogamer of Heart of the Swarm, de eerste uitbreiding van strategie-game StarCraft II, in 2011 op de markt zal verschijnen. "Maar we werken zo hard als we kunnen," voegde hij er aan toe. Uit een intern document van Blizzard Entertainment, dat in december uitlekte, bleek dat de ontwikkelaar voor 2011 twee games op de planning had staan. Naast Heart of the Swarm zou ook rpg Diablo III verschijnen. Die verwachting is inmiddels dus bijgesteld.

Dat bleek ook al uit de woorden van Thomas Tippl, de financieel directeur van uitgever Activision Blizzard. Die liet een week geleden weten dat er in de verwachtingen voor 2011 geen rekening is gehouden met een game van Blizzard. Zowel uitgever als ontwikkelaar hopen echter wel dat er in 2011 nog een game van Blizzard verschijnt. De hoop is daarbij voornamelijk gevestigd op Diablo III. Rob Pardo, hoofd van de ontwikkelafdeling, gaf tegenover Kotaku aan dat het doel is om de rpg in 2011 af te krijgen. "Ons doel is om het af te krijgen. Maar weet je, we gaan er vooral voor zorgen dat het een goede game wordt. Dat is het belangrijkste." Het enige dat Pardo dan ook wilde beloven was dat de game 'awesome' zou worden, niet wanneer het klaar zou zijn.

Cfo Tippl beloofde investeerders dat, als er geen game van Blizzard in 2011 op de markt verschijnt, er dan twee in 2012 zullen verschijnen. Hij noemde daarbij geen namen, maar Heart of the Swarm en Diablo III zijn de meest waarschijnlijk kandidaten. Naast de StarCraft II-update en Diablo III heeft Blizzard ook nog een vierde uitbreiding voor mmog World of Warcraft in productie en werkt het aan een nieuwe mmog, die de werktitel Titan heeft meegekregen.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

14-02-2011 • 11:33

84 Linkedin

Lees meer

Blizzard maakt nieuwe start met Dota Nieuws van 22 augustus 2011
'Activision wil Take-Two overnemen' Nieuws van 13 februari 2011
Blizzard kondigt Blizzcon 2011 aan Nieuws van 7 februari 2011
Sony ziet toekomst in console-mmog's Nieuws van 18 januari 2011

Reacties (84)

84
82
45
1
0
3
Wijzig sortering
Ik heb sterk de indruk dat het bij Blizzard niet eens zozeer om de kwaliteit gaat. Zoals een aantal mensen hier al opmerkt zijn er andere producenten die goede games sneller leveren. Natuurlijk willen ze voorkomen om EA-achtige meuk op de markt te brengen en hun naam te grabbel te gooien, maar aan de andere kant brengen zij ook patches uit. En dat is niet alleen om de content te verbeteren. Er is geen reden om aan te nemen dat Blizzard sneller of juist langzamer kan werken dan de concurrentie.

Dus als het niet om de kwaliteit gaat, wat is dan de reden?
Wellicht de zorgvuldige marketingstrategie van Blizzard. Blizzard is, met recht, een naam. Of beter: een Naam.
Blizzard heeft een reputatie die weinig andere producten hebben. En er zijn ook maar weinig ontwikkelaars die hun klanten lekker eenjaar of 10 kunnen laten wachten op het vervolg (SC II) en dan nog kunnen rekenen op een enorme schare aanhangers die alles prachtig vinden. En ja, daar hoor ik ook bij.

Als je goed naar SC II kijkt, is het eigenlijk helemaal niet zo heel indrukwekkend. De verhaallijn mist de diepgang van SC I. Een beetje boek of film heeft minder last van voorspelbaarheid. 3D doen we ook niet, alleen een beetje zomen. Verder is alles toch een beetje grafisch opgeleukt SC I. En toch... toch voelt het allemaal geweldig en nieuw aan. En willen hele volksstammen niets liever dan SC II spelen. En daar zijn twee redenen voor. Ten eerste is het spelletje heel gebalanceerd. Een soort superschaak. Maar dat was SC I ook al, dus dat zal niet zoveel tijd hebben gekost.
De tweede reden: we hebben er allemaal zzoooo lang naar uitgekeken. Blizzard weet als geen ander hoe een hype te maken is en vooral hoe je de ongeduldige, maar trouwe gamer bedient. Door neit direct te geven wat de meute wil, maar ze zorgvuldig te dresseren en te laten wachten.
Effe wachten... nog ff wachten... nog ff wachten... Pizza! met stukjes Zerg.

Ik ben volledig door Blizzard gedresseerd en kijk uit naar Blood of teh Swarm. Als ik nog iets langer moet wachten, neemt mijn verlangen alleen nog maar toe.
En dus mijn respect voor Blizzard.
ja idd het is een hele kunst om van iets ouds wat nieuws te maken wat ook nog scoort idd en dat bewijst blizzard die zijn er heer en meester in.
en daar gaat het om. :)
Ik heb een beetje dubbele gedachten bij dit nieuwsbericht: 1. Blizzard wil de tijd nemen om de game te maken zoals hij moet worden. Blizzard staat bekend om het uitstellen van release dates om de gameplay te verbeteren. Tegelijkertijd denk ik 2. HOE MOEILIJK KAN HET ZIJN!? De engine en textures zijn er al, je hoeft alleen maar een map of 30 te maken(gekeken naar WoL) een scenario erachter, misschien nog een beetje voice acting voor cutscenes ofzo, and THAT'S IT!

Lijkt me erg sterk als je dat niet in een jaartje afkrijgt, het zou goed kunnen dat ze dit marketingtechnisch doen.
Wat jij noemt is nou precies wat Blizzard niet doet. Uitmelk uitbreidingen zijn niet zo aan ze besteed.
Opzich melken ze de game al uit ;) Waarom zouden ze er niet gewoon 1 game van maken? Waarschijnlijk omdat ze nu 3 keer zoveel omzet kunnen binnen halen.
Zie je toch? Omdat een 2010 titel pas in 2012 een uitbreiding gaat krijgen, hiervan komen er twee.. zou het pas uitgekomen zijn in 2014? Heeft al lang genoeg op zich laten wachten.
Anoniem: 386315
@glennox15 februari 2011 13:01
nee je hebt het verkeerde spel voor je, als ik zo zie wat de sims op de markt brengt dat is utimelken.

dit is gewoon een verhaal, en stel als ze het 1 game zouden maken, dan zou je mischien nu nog wachten op dat spel, en mischien is het wel minder leuk.
Blizzard staat bekend om het uitstellen van release dates om de gameplay te verbeteren

Euh, naar mijn weten heeft Blizzard nog nooit geschoven met releasedates, simpelweg omdat ze gewoon geen releasedates bekent maken totdat het bijna af is. Zie nu ook Diablo 3, geen releasedate, zelfs ggen indicatie wanneer hij er ongeveer gaat aankomen. Enkel wat geruchten en vermoedens.
Jammer.... Het verhaal in Wings of Liberty was zo goed! je wilt gewoon graag weten hoe het verder gaat :P

Maar wel goed dat ze er de tijd voor nemen en het niet afraffelen zoals sommige game defs dat doen.
Dan hadden het goede games kunnen zijn maar doordat ze dan net te gehaast zijn geweest flopte het. Je weet wel dat je nu echt iets goeds gaat krijgen.
Ik moet het nog uitspelen, haha. Iedere keer als ik SC2 opstart is de neiging gewoon weer te groot om naar het kopje multiplayer te gaan xD.

Verder heb ik er geen bezwaar mee dat het doorschuift. De release zou qua planning namelijk ongeveer gelijk staan aan die van DIII. Enige tijd er tussen om van beide games te kunnen genieten is wel gewenst :). DIII stond vooralsnog iig nog wel op de planning voor eind 2011 geloof ik.

In the end, ook al krijgen ze geen van 2 af, zal er in 2011 wrs wel een beta release zijn van 1 van de 2. En de kwaliteit van Blizzard kennende, doet dat niet onder voor een volwaardige game release ;-). Zeker niet wat multiplayer ervaring betreft.
Jammer.... Het verhaal in Wings of Liberty was zo goed! je wilt gewoon graag weten hoe het verder gaat :P
Discutabel. Persoonlijk ben ik het er niet mee eens, het verhaal is wat dunnetjes en begint pas halverwege het spel een beetje op gang te komen. Het verhaal van SC1 vond ik (toentertijd, natuurlijk) een stuk beter en boeiender.
Wat voor soort uitbreiding word "Heart of the Swarm" eigenlijk? Tot nu toe ging ik er van uit dat het puur een toevoeging was van SP missies voor de Zerg. Dat zal wel niet het geval zijn als ze 1,5 jaar nodig hebben voor deze uitbreiding.
Reken er maar op dat ze nieuwe units gaan toevoegen die de hele MP overhoop gooien. Zo houden ze het spel iig wel boeiend als je om de 2 jaar al je tactieken de vuilbak in kan gooien :)
Waarom zou je haast maken als je een gigantische inkomste bron heb (WOW)

de verhaal lijn mag dan iig wel een stuk dieper zijn dan wat nu in de Single player te zien was in SC2.
Ik ben het wel eens dat het einde van Wings of Liberty de nodige vragen overlaat. Ik ben dan ook ernstig benieuwd naar Heart of the Swarm en kan eigenlijk niet wachten totdat hij uitkomt.

Vraag me vooral af waar ze nu aan werken, ik kan me voorstellen als ze extra units in de multiplayer willen zetten, dat het weer even duurt voordat ze alles gebalanced hebben. Ik hoop eigenlijk ook binnenkort weer de zogenaamde Battle Reports te zien, waar ze hun interne test-matches online zetten voorzien van commentaar zodat we in ieder geval zien wat komen gaat.

Single player van WoL had zoveel filmpjes, cutscenes en mogelijke paden, dat ik me kan voorstellen dat daar ook nog wel behoorlijk wat werk in zit.
Had stiekem wel gehoopt dat het dit jaar uit zou komen. Vond de Singleplayer erg leuk van Starcraft II. De multiplayer kon mij wat minder bekoren (komt waarschijnlijk omdat ik een echte C&C generals fan ben).

Ben ook erg benieuw naar Heart of the Swarm, vind dat blizzard het altijd erg goed voor elkaar heeft als het om sfeer en verhaal creëren gaat in games.
dat is ook een tactiek .
het heeft meerdere voordelen dat ze die tactiek toevoegen.
1 is dat het spel ook echt af is als het uit komt .
2 als het spel uitgesteld word word er toch steeds over gepraat en dat komt de verkoop ook wel ten goede denk ik .

ik denk dat die tactiek er ook voor gezorgd heeft dat wow zon success is .
het levert echt veel geld op en daardoor hebben ze geen druk.
kijk naar conan bijv gehyped tot en met maar omdat het snel af moest was het spel nog niet half af.
ja en je ziet wat er mee gebuert is .
en dat wil blizzard terrecht voorkomen natuurlijk.
WoW: cataclysm is vrij hard gepushed qua deadlines (dankzij activision?) en je ziet toch dat daar veel dingen in zitten die duidelijk niet helemaal af zijn. Nu fixen ze dat wel in patches, maar ik denk toch dat ze met e.e.a. weer tegen activision kunnen zeggen, "zie je wel onze manier werkt toch het beste".
Trouwens, gaat deze uitbreiding ook multiplayer bevatten? Of draait het puur om de missies..
Blizzard heeft er zelfs copyright op..

Soon: Copyright 2004-2011 Blizzard Entertainment, Inc. All rights reserved. "Soon" does not imply any particular date, time, decade, century, or millennia in the past, present, and certainly not the future. "Soon" shall make no contract or warranty between Blizzard Entertainment and the end user. "Soon" will arrive some day, Blizzard does guarantee that "soon" will be here before the end of time. Maybe. Do not make plans based on "soon" as Blizzard will not be liable for any misuse, use, or even casual glancing at "soon."

Bron: http://www.wowwiki.com/Soon

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee