Activision, Apple en Sony grote winnaars Gouden Steeksleutel 2010

Activision, Apple en Sony zijn als winnaars uit de bus gekomen bij de Tweakers.net Gouden Steeksleutel-verkiezing. De drie fabrikanten wisten in meerdere categorieën hun nominatie te verzilveren. In totaal zijn er ruim 200.000 stemmen uitgebracht.

Tweakers.net organiseerde dit jaar voor het vierde jaar op rij de Gouden Steeksleutel-verkiezing. Deze publieksprijs wordt toegekend aan fabrikanten of technologie- en elektronica-producten die door bezoekers van Tweakers.net zijn verkozen.

Bezoekers van Tweakers.net konden tussen 6 en 26 december in diverse categorieën hun stem uitbrengen op het in hun ogen beste product in 23 categorieën, variërend van laptops, grafische kaarten en processors tot televisies, digitale compactcamera's en mobieltjes.

Via goudensteeksleutel.nl konden geregistreerde bezoekers van Tweakers.net hun stem uitbrengen. In totaal zijn er maar liefst 201.809 stemmen uitgebracht, een kwart meer dan vorig jaar. Net als vorig jaar heeft Apple in de meeste categorieën gewonnen. Deze fabrikant gaat aan de haal met een Gouden Steeksleutel in de categorieën laptop, smartphone en tablet met respectievelijk zijn MacBook Pro 15", iPhone 4 en iPad. Sony wint in de categorieën compactcamera en e-reader met respectievelijk zijn Cybershot DSC-HX5V en PRS650.

Op gamegebied neemt Activision Blizzard - net als vorig jaar - eveneens twee prijzen mee naar huis: dit bedrijf is verkozen tot beste game-uitgever en is verantwoordelijk voor Call of Duty: Black Ops, dat is verkozen tot beste game. Op hardwaregebied vallen nagenoeg dezelfde fabrikanten als vorig jaar in de prijzen. In de categorieën processor, videokaart en moederbord zijn respectievelijk Intel Core i7 980X, Sapphire HD5970 2GB GDDR5 PCI-E en Asus Crosshair IV Formula als beste verkozen.

In de categorie internetprovider is dit jaar Ziggo verkozen als winnaar, terwijl T-Mobile in de categorie beste mobiele operator het veld heeft moeten ruimen voor Vodafone. Ook dit jaar gaat de prijs voor beste browser naar Firefox, daarbij de concurrentie van Googles browser Chrome achter zich latend. Deze fabrikant valt overigens - indirect - met Android ook in de prijzen in de categorie beste mobiele besturingssysteem.

Het volledige overzicht met alle winnaars en een korte toelichting daarop is te lezen in een uitgebreid achtergrondartikel.

BesteWinnaar
beveiligingssoftware Microsoft Security Essentials 2010
browser Firefox
compactcamera Sony Cybershot DSC-HX5V
draagbare navigatie
Tomtom XL live IQ
dslr-camera Canon EOS 550D
e-reader Sony PRS650
game Call of Duty: Black Ops
gameplatform Pc
game-uitgever Activision Blizzard
internetprovider Ziggo
laptop Apple MacBook Pro 15"
mediaspeler Popcornhour C-200
mobiele-besturingsysteem Android
mobiele provider
Vodafone
moederbord Asus Crosshair IV Formula
monitor Samsung Syncmaster 2443BW
processor Intel Core i7 980X
smartphone Apple iPhone 4
tablet Apple iPad
televisie Philips 58PFL9955 (21:9 LCD-TV)
videokaart Sapphire HD5970 2GB GDDR5 PCI-E
webwinkel Bol.com
wifi-router Netgear WNDR3700

Door Wilbert de Vries

31-12-2010 • 08:00

154 Linkedin

Lees meer

Opera werkt aan browser voor iPad Nieuws van 10 februari 2011
Call of Duty: Black Ops Video van 18 januari 2011
Wekker iPhone faalt in nieuwe jaar Nieuws van 2 januari 2011

Reacties (154)

Wijzig sortering
Ik verbaas me enigsinds over vodafone. Hun service en netwerk is sterk achteruit gegaan het afgelopen jaar, en toch een gouden steeksleutel krijgen?

Ziggo ook niet helemaal mee eens, wat een horror helpdesk service hebben die lui. Het netwerk echter werkt wel behoorlijk goed en weinig over te klagen.
Het kan zijn dat ik verkeerd zoek maar:

http://tweakers.net/archi...1-1999&dateEnd=01-01-2011

De meeste storingen waren volgens mij toch in 2009. In het jaar 2010 heb ik weinig problemen gehad met Vodafone. Enige waardoor ik niet vind dat Vodafone deze titel verdient is omdat ze het voor de klanten duurder hebben gemaakt (afrekenen per minuut, harde datalimiet ipv FUP).
Tja, dit soort meningen zijn persoonlijk natuurlijk...

Mijn ervaring is dat Vodafone een behoorlijke achteruitgang is. Ik had een zakelijk abonnement bij KPN wat uit kostenoogpunt is omgezet naar Vodafone. Sinds de overstap zijn er veel problemen: slecht bereikbaar, gesprekken die zomaar opeens beindigd worden enz.

"Vooropgesteld dat we nooit 100% bereikbaarheid zullen halen, laten de metingen over de maanden september, oktober en november een positieve trend zien. Had de top 25 probleemlijst in september nog een “dropped call” percentage van 2,2 %, in oktober was dat gezakt naar 0,9 en in november naar 0,5%. (= landelijk gemiddelde).
Daarnaast plaatst Vodafone op het moment 4 a 5 masten per maand erbij, wat de bereikbaarheid uiteraard verbetert."

Nu snap ik dat ze goedkoper zijn, maar alles heeft zijn prijs en vodafone is dus zeker niet mijn keus voor beste provider.
Ja vreemd dat Ziggo op 1 staat ipv bv. XS4all (al zijn die ook wel minder geworden na de overname door KPN)...
Je kunt wel een poll houden wie er het beste is, maar als ik een abo heb bij Ziggo, en nog nooit een andere provider heb gehad, stem ik automatisch op Ziggo en ga ik niet op Xs4all stemmen, of een andere provider.
Ergo, de hele verkiezing heeft geen bestaansrecht ;)
Ik ben het afgelopen jaar erg tevreden geweest over mobiel internet van Vodafone. Ik had consistent een uitstekende verbinding in de randstad, maar ook in Drenthe was de verbinding goed. De snelheid is ook goed genoeg om bijvoorbeeld YouTube filmpjes in de trein te kijken, en de kosten zijn minder dan 10 Euro per maand (prepaid internet). In vergelijking met collega's (die T-Mobile hadden) is Vodafone beter, i.i.g. in de omgeving Utrecht (waar ik werkte).
Tja, ik ben begin dit jaar overgestapt vanaf t-mobile, en ben er op alle punten enorm op vooruit gegaan. En aangezien ik geen recente ervaring heb met het kpn netwerk (de laatste was 5 jaar geleden), heb ik vodafone gestemd.
Ik verbaas me enigsinds over vodafone. Hun service en netwerk is sterk achteruit gegaan het afgelopen jaar, en toch een gouden steeksleutel krijgen?
Nou, als T-Mobile klant (of slachtoffer) die dit jaar overgestapt is naar Vodafone, kan ik je zeggen dat ik voor Vodafone gekozen heb bij deze verkiezing.
Wat een verademing.
Anoniem: 19339
@19467331 december 2010 11:06
Het blijven individuele ervaringen.

Vodafone is misschien weinig beter dan T-Mobile, maar als T-Mobile te lui is om de naam boven een standaard-reactie op een klacht te veranderen voor ze mij mailen, dan zijn ze mijn geld niet waard. Vodafone zal gemiddeld weinig beter zijn, maar in de ervaringen die ik heb, wint Vodafone het tot nu toe ruimschoots.

Xs4all idem dito... Zelfs op een steenworp afstand van het KPN hoofdkantoor in Den Haag kunnen ze me geen ADSL boven de 4Mbit thuis leveren, maar ook al ligt de oplossing binnen handbereik, ze willen het niet oplossen, en de prijs/prestatieverhouding is voor mij daardoor erg scheef komen te liggen (voor minder geld krijg ik 5x zo snel internet bij Ziggo).

Wil niet zeggen dat dit voor iedereen zo is, maar in mijn individuele geval wel.
Je omschrijft precies waarom velen en ik zelf ook Ziggo stemden; het netwerk werkt hier perfect, geen helpdesk nodig gehad. Je haalt bij kabel tenminste de snelheid die je afneemt, althans dat is bij ons zo.
Er is een duidelijk verband tussen A. Merkbekendheid en B. Prijs in de winnaars van de gouden steeksleutel.


Als voorbeeld:
Ga er vanuit dat 10% van de mensen een tablet heeft, de andere 90% stemt dus op gevoel, de stem gaat dan uit naar de bekendste en/of duurste op de markt wat in dit geval de iPad is.

Hetzelfde geldt voor de TV's. 'Maar iedereen heeft toch tegenwoordig wel een TV?' Ja, maar niet iedereen heeft een TV die in de lijst van de gouden steeksleutel staat. Weer er vanuit gaande dat 90% een TV heeft die NIET in de lijst staat stemmen ze op bekendheid/prijs, waar je in dit geval uitkomt op de Philips 21:9 TV.

Zo zijn er nog wel meer voorbeelden te zien, zo wist iedereen natuurlijk al dat Black Ops de game van het jaar zou winnen. Reclame in de rust van het Nederlands elftal...... iedereen kent Black Ops. En dan eventjes waarom dit eigenlijk (volgens mij) niet zou kunnen: Op de dag van de release speelde uit mijn steam friends list ongeveer 30 mensen tegelijk Black Ops, niemand speelde iets anders, alleen maar Black Ops. Dit bleef de eerste week zo totdat ik veel mensen (inclusief mijzelf) toch hoorde praten over dat Black Ops een best saai spel is, nu speelt (nee ik overdrijf niet) vrijwel niemand uit mijn vriendenlijst Black Ops meer, het lijkt mij dat dit effect niet alleen bij mijn vriendenlijst is gebleven maar bij de hele wereld. Waarom dan dat spel, spel van het jaar? Simpel, namelijk: bekendheid!


Ik vind de gouden steeksleutel een leuk idee, maar ik kan het helaas niet echt serieus nemen.
Mooie en verdiende lijst. Jammer dat er zoveel verschillende Android telefoons zijn, anders had er zeker 1 gewonnen in de categorie smartphone.

Edit: Ahah!, de Desire telefoons hebben in totaal meer dan 40%, maar omdat het 3 telefoons zijn staan ze niet op 1. Desire FTW

[Reactie gewijzigd door iDutch op 31 december 2010 08:43]

zo mag je niet redeneren: er staat beste smartphone, niet mobiel OS.

Wel ben ik het met je eens wat betreft de polls:

Voorbeeld: fictieve poll van een category met 9 Sony producten en 1 Toshiba product geselecteerd. Aangezien deze 9 producten van sony geselecteerd zijn, mag ik aannemen dat ze van gelijkaardige kwaliteit zijn waardoor er vrij-gelijkaardige stem-fragmentatie zal optreden. De stemming gaat er als volgt uitzien:

- de Sony-lovers zullen gefragmenteerd stemmen over de 9 sony-producten.
- de Toshiba-haters zullen gefragmenteerd stemmen over de 9 sony-producten.
- de Sony-haters zullen allemaal op dat ene toshiba-product stemmen
- de Toshiba-lovers zullen allemaal op dat ene toshiba-product stemmen

Het kleinste kind kan al raden wat het populairste product gaat worden.
(ik zal het toch maar vermelden) de toshiba!

M.a.w. Sony zou in dit voorbeeld zichzelf en het succes van zijn individuele producten nekken door er meerdere op de markt te hebben.


Hoe kan zulk soort poll verbeterd worden?
> slechts 1 apparaat per fabrikant? (mensen, zeker tweakers zijn emotioneel verbonden met 'hun' voorkeursmerk. Bovendien wordt er vooral gerefereerd naar de 'merken' bij de winnaars van de gouden steeksleutel)
> sub-category voor product-per-fabrikant/uitgever

Ben benieuwd hoe anderen hierover denken ...

[Reactie gewijzigd door Rubizon op 31 december 2010 09:26]

Zoals hierboven ook al aangegeven staat, het is een populariteits competitie.
Er zullen een aantal objectieve beoordelingen zijn gedaan, maar omdat de meeste stemmers echt niet alle producten (even lang) hebben uitgeprobeerd, zullen de meeste op het product wat ze zelf hebben stemmen.

Verder zal natuurlijk ook een zeker 'fanboy-ism' meespelen (bijv apple-haters en apple-liefhebbers)

Maar ik zie de goude steeksleutel dan ook meer als een soort peiling: wat gebruikt de gemiddelde tweaker.

Bij internet providers kan bijvoorbeeld een kleine provider nog zo goed zijn, als een ander 100x meer abonnees heeft, is de kans veel groter dat die het gaat winnen.
Om nog maar te zwijgen over een 'GeenStijl'-effect indien er ergens een oproep wordt geplaatst aan eigen gebruikers om toch vooral hier even te komen stemmen.
Het gekke is dat in de categorie laptop 3x een Apple stond en dat Apple toch gewonnen heeft in die categorie.
Op zich niet vreemd, aangezien hier ook 3x Sony en 3x Dell in stonden.
Dat is toch niet erg/jammer ;) Het is toch prima dat de iPhone 4 wint, is ook de telefoon met de meeste gebruikers denk ik, wat dat betreft niet echt een verrassing!

Daarom staat Android ook bij beste OS ;)

Maarja ik zie liever staan 'populairste' ipv 'beste', want dat is eigenlijk wat het overzicht laat zien, welke telefoon of OS daadwerkelijk het beste is is volledig persoonlijk...
Ach, populariteit staat vaak ook wel min of meer in verhouding met kwaliteit. Microsoft Security Essentials wordt bijvoorbeeld alomgeprezen als beste beveiligingsprogramma. Ook bij andere markten, zoals DSLRs is genoeg concurrentie qua kwaliteit. Populariteit zou je nog kunnen aangeven bij telefoons, maar zoals aangegeven zijn er veel meer (goeie) Android telefoons, waardoor er meer fragmentatie is. Sowieso kunnen mensen effectief alleen maar stemmen op het product dat ze zelf hebben, in handen gehad hebben, of van horen zeggen hebben, ipv dat alle producten gereviewed worden om tot een goeie conclusie te komen.
Ach, populariteit staat vaak ook wel min of meer in verhouding met kwaliteit.
Sorry voor de flame alvast: maar als het om kwaliteit gaat, dan had Black Ops echt niet de winnaar geweest bij 'beste' game, Black Ops is dat gezien de bugs namelijk niet (of iig niet voor de PC). Ik weet ook heus wel dat perfecte software niet bestaat, maar iets meer ondersteuning kan geen kwaad, zelfde geldt voor EA / DICE mte Battlefield: Bad Company 2. :)

Vandaar ook de (imo terechte) opmerking dat het beter de populairste producten genoemd kunnen worden, want dat is Black Ops namelijk wél, dankzij de ijzersterke marketing(afdeling) van Activision. ;) Zelfde geldt voor een aantal andere categoriën, maar die kun je dan zelf wel bedenken mag ik hopen? :)
Inderdaad ja, de definitie 'beste' laat een aardig vertekend beeld zien in principe.
klopt het is vreemd dat android beter is maar geen telefoon als beter wordt gezien. (hoe kan deze namelijk dan beter zijn).

Waarschijnlijk door onderlingen concurentie.
Je moet het zo zien, er is een wedstrijd met een hoofdprijs van bijv. 10.000 euro en een 2de prijs van 5.000

Er zijn 2 teams, 1 daarvan is Apple en de andere is Android. Het team van Apple bestaat uit 1 persoon en het team van Android uit 5...

Die personen staan dus voor telefoons, of android nu de 1ste of 2de prijs wint, verdeel je het over die 5 personen blijft daar 1.000 of 2.000 euro van over, en het persoon in het Appleteam hoeft niet te delen, die wint dus altijd meer, of 5.000 of 10.000 ;)

In dit geval heeft Android gewonnen (terug te zien bij mobiele OSen) en heeft de prijs moeten verdelen over meerdere toestellen waardoor je per telefoon wel lager uitvalt maar het totaal dus wel ruim 2 keer zo hoog is ;)

uiteraard zijn alle aantallen in de eerste 3 alinea's verzonnen en enkel ter uitleg!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 31 december 2010 11:34]

Kun je nu met een gerust hart het nieuwe jaar in? Indien ja, dan zal ik maar niet reageren om die rust bij je niet te verstoren.
Dan zou je namelijk ook alleen maar onzin moeten verkopen, dus doe maar niet. :)
Ik vindt het terecht dat Android als beste uit de bus komt! Heb er fijne ervaringen mee, en mensen om mij heen vanuit verschillende hoeken delen die mening.
Je moet het zo zien, er is een wedstrijd met een hoofdprijs van bijv. 10.000 euro en een 2de prijs van 5.000

Er zijn 2 teams, 1 daarvan is Apple en de andere is Android. Het team van Apple bestaat uit 1 persoon en het team van Android uit 5...

Die personen staan dus voor telefoons, of android nu de 1ste of 2de prijs wint, verdeel je het over die 5 personen blijft daar 1.000 of 2.000 euro van over, en het persoon in het Appleteam hoeft niet te delen, die wint dus altijd meer, of 5.000 of 10.000 ;)

In dit geval heeft Android gewonnen (terug te zien bij mobiele OSen) en heeft de prijs moeten verdelen over meerdere toestellen waardoor je per telefoon wel lager uitvalt maar het totaal dus wel ruim 2 keer zo hoog is ;)

uiteraard zijn alle aantallen in de eerste 3 alinea's verzonnen en enkel ter uitleg!
Dus vergelijkt een fabrikant met een stukje software? :? Iets over appels en peren... ;)

Ik snap ook wel waarom beste gebruikt wordt ipv populairste: beste bekt beter dan populairste... ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 1 januari 2011 12:55]

Er worden tegenwoordig meer blackberry's dan Iphone's verkocht hoor. Vorige maand was de Blackberry Torch zelfs het best verkochte toestel.
Anoniem: 91169
@Kalua31 december 2010 12:49
Deze verkiezing gaat niet over de laatste maand van 2010 maar over heel 2010.
Misschien staat de Blackberry volgend jaar wel op 1.

Verder is het natuurlijk ook nog zo dat degene die Blackberry's kopen (of gekocht hebben) niet persé ook Tweakers zijn die meedoen aan de verkiezing.
Beetje jammer dat er overal toch weer de high-end gear gekozen wordt...
Vooral bij de keuze van de processor stoor ik me daar aan. Zelfs als de i7 980X perfect schaalt, dan nog is hij maximaal slechts 63% sneller dan de i7 950, maar wel 258% duurder. Alle AMD processors die kandidaat waren hadden ook een veel betere prestaties/prijs verhouding. Blijkbaar heeft bijna een kwart van de mensen die gestemd heeft de prijs compleet genegeerd in deze categorie en alleen maar gekeken naar de maximale prestaties. Ik vind eigenlijk dat je naar het totaalplaatje moet kijken en niet alleen maar de producten moet kiezen die de "kwijlfactor" hebben, maar eigenlijk zwaar overpriced zijn.
De meeste producten vind ik best logisch gekozen of ik heb er geen verstand van (camera's) dat ik denk van dat zal wel kloppen, zie twee uitzonderigen:

1) Had de D-LINK DIR-655 als beste router verwacht, stuk goedkoper dan de netgear die hier wint en stond laatst in een artikel vermeld als één van de meest opgezochte items in de pricewatch.

2) Samsung 2443BW als beste monitor? Kom op.. ik heb dit ding zelf ook en ben er al vanaf dag 1 teleurgesteld in. Standaard staat de brightness veel te hoog en brand het een gat in je netvlies, maar goed dit is tweakers.net en met een beetje 'tweaken' (brightness omlaag draaien) valt dat te verhelpen.
Wat echter niet te verhelpen valt is het uitermate slechte contrast, deze BW2443 doet het een stuk beroerder dan mijn (oudere) 206BW van hetzelfde merk, ziet met het standaard gmail thema niet eens het verschil tussen gelezen en ongelezen mail. Verticale kijkhoek kan soms helpen om het verschil tussen lichtgrijs en wit te zien, maar ik heb niet een monitor gekocht om constant van onder of boven tegen de monitor aan te kijken.
Verder zijn de 'touch' knopjes een hel om mee te werken, ziet de monitor er wel mooi uit, maar het werkt niet fijn! Maak ze dan verzonken in de onderkant ofzo, zie je ze ook niet maar werkt het tenminste fijn.

Dus hoe kan deze uitermate teleurstellende monitor winnen? Zijn alle alternatieven in dezelfde prijsklasse nog beroerder? Het enige pluspunt aan deze monitor is dat die 16:10 (1920x1200) is en niet 16:9.

* Xthemes.us is zo teleurgesteld in deze monitor en het contrast dat de volgende geen TN-paneel meer wordt ondanks het enorme prijsverschil.

edit:
Link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 31 december 2010 13:17]

Ik vind de hele volgorde van de resultaten van beste monitor eigenlijk raar.

Die Apple LED Cinema Display 27" heeft helemaal niets te zoeken op plaats 2, dat scherm is echt zwaar overpriced, je betaalt alleen maar voor een merknaam en de vormgeving van de behuizing / ontwerp daarvan. Met de U2711 haal je een veel interessanter scherm in huis, vooral door de veel lagere prijs, maar je krijgt ook een veel uitgebreidere featureset.

Hetzelfde als wat je ziet met de i7 980X (top of the line, maar erg duur) zie je ook weer met de U3011, die heeft naar mijn mening ook niks boven de U2711 te zoeken. Je hebt vrijwel dezelfde featureset, dus je betaald bijna €600 meer voor 160 pixels in de hoogte en een iets groter fysiek scherm.

Blijkbaar is de Samsung 2443BW nog steeds erg populair, prima, dan houden we die op 1, maar alles daaronder zou ik toch in een hele andere volgorde zetten:

1. Samsung Syncmaster 2443BW
2. Dell Ultrasharp U2711
3. Dell Ultrasharp U2311H
4. HP ZR24W
5. Dell Ultrasharp U3011
6. Samsung Syncmaster BX2450
7. iiyama Prolite E2607WS
8. Apple LED Cinema Display 27"
9. iiyama E2472HD-B1
10. Samsung Syncmaster XL2370

Maar eigenlijk zou ik die 2443BW ook van nummer 1 afhalen en onder de U3011 zetten.
Op game-trailers is de xbox het beste game platform, Maar goed de resultaten zullen sterk af hangen van het publiek dat de site bezoekt.

Daarnaast vind ik het erg vreemd dat de iphone 4 de beste smartphone is, terwijl android het beste os is. Volgens mij kopen mensen juist een iphone vanwege IOS

Voor de rest kan ik me aardig vinden in de lijst
Dat is juist helemaal in lijn met de resultaten hoor:

OS resultaten:
iOS: 30%
Android : 62%

Smartphone resultaten:
Alle iOS toestellen bij elkaar: 30%
Alle Android toestellen bij elkaar: 67%

Op enkele afrondingen na klopt het aardig! Die resultaten sluiten goed bij elkaar aan.

Het 'probleem' is dat Android verdeelt is over een 8-tallen toestellen (binnen de top 10, er zijn er wel 40 in real life) die krijgen dus stuk voor stuk maar een stukje van de taart, waar dat bij iOS 1 toestel is dus die hoeft ze spreekwoordelijke taart ook niet te delen ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 31 december 2010 11:23]

Sterker nog: als je slechts TWEE van de drie desire toestellen optelt heb je de iPhone al geklopt.

Jammer, zo veel verschillen de top-4 toestellen nou ook weer niet van elkaar, en de Desires onderling al helemaal niet.
Mijn vrouw heeft de iPhone 4 gekocht vanwege het feit dat een collega van haar dat toestel ook heeft. Zij heeft helemaal niet gekeken naar het OS wat erop draait maar naar wat zij als mooi en handig ervoer. Dit gaat dus eerder richting kuddediergedrag aangezien ik haar ook heb gewezen op de diverse Android alternatieven.

Laten we eerlijk zijn: de iPod en haar varianten is door een grote groep van mensen alleen maar gekocht omdat deze 'hip' waren. Alternatieven zijn en waren er zat maar de reclamemachine van Apple heeft hier heel goed zijn best gedaan. Dat deze lijn dan heel makkelijk door te trekken valt naar de iPhone is voor een kind van 6 nog wel te begrijpen.
Sterker nog: als ik kijk naar de diverse negatieve ervaringen die binnen het forum worden gegeven van mensen met de iPhone en dat die mensen dan toch koste wat het kost aan die iPhone vast blijven houden dan kan ik niet anders concluderen dat dit een kwestie is van het gaan voor een bepaald merk terwijl er misschien best betere alternatieven zijn!
Men neemt iPhone wel degelijk vanwege kuddediergedrag, die telefoon wordt zoveel gehypt door providers dat ze hem juist nemen om die reden.
Specifieke keuze uit meerdere merken en verschillende toestellen.
Wat je hier niet ziet maar wel in het artikel is dat drie Apple laptops samen 41,3 procent van de stemmen weten te halen.

Dell weet met zijn producten 26,8 procent te halen.

Maar het verschil met nummer 1 en 2 is enorm.

Macbook pro 15": 21,7
Dell XPS 17: 11,4
Anoniem: 226048
@Q31 december 2010 08:31
MacBooks zijn mooi, maar laptops zijn meestal degelijker. Een MacBook is einde oefening als je er vocht in komt (reparatiekosten hoger dan aanschafkosten) terwijl een gewone laptop het vaak nog gewoon doet.
Haha je kan een hoop zeggen van Apple maar dat hun spullen niet degelijk zijn is er daar niet een van.

(sinds wanneer is vochtschade een graadmeter voor degelijkheid?)
Heb dezelfde ervaring,

Iphone-> mini barstjes (gekend probleem) + geluid dat uitviel -> geen garantie want mini barstjes tonen aan dat "gevallen" was (zelfs al hadden sommige die al bij het uitpakken).

Apple tv-> HDD kapot, geen garantie zelf vervangen

Imac 21.5" -> wifi kapot, gebruik ik toch niet geen zin om enkele weken kwijt te zijn.


Mooie en goedwerkende producten maar qua bouwkwaliteit zie ik apple toch jaar na jaar achteruit gaan.
JA toch vreemd dat bij jo alles kapot gaat. In ons gezin hebben we 1 iphone, 1iphone 4, 1imac 27", 1 MacBook, 2MacBook Pro.

Welnu, alleen mijn Macbook 4.1 is na 1 jaar hersteld geweest vanwege het Crackbook probleem, foto.

Deze is kosteloos hersteld, helaas duurde het niet lang of er zat weer zo'n crack in de behuizing.

Verder niks dan lof over mijn macbook, die bijna aan zijn derde jaar gaat zitten. Batterij gaat nog goed bijna 4 uur mee na 480 herlaad beurten, tevens staat de macbook altijd aan of in standby, al 3 jaar lang.

Laatst is hier de imac 27" van zijn tafel gevallen, maar deze werkt nog perfect, ondanks lelijke schade op de behuizing.
Anoniem: 315662
@g4wx331 december 2010 16:39
als iets is gevallen en het werkt nog zegt niet meteen dat hij nog goed is, er kan best een kabeltje nog net vast zitten wat bij de kleinste schok los gaat.
Anoniem: 19339
@k99531 december 2010 11:08
Iphone-> mini barstjes (gekend probleem) + geluid dat uitviel -> geen garantie want mini barstjes tonen aan dat "gevallen" was (zelfs al hadden sommige die al bij het uitpakken).
Anderzijds: ik had ook barstjes, en ben daarom teruggegaan naar de winkel, en ze hebben hem opgestuurd en ik heb een refurbished teruggekregen. En dit alles buiten garantie.
Omdat het er zo mooi en solide uitziet is een Apple product nog niet per definitie degelijk en sterk. Nu kunnen we dat van de meeste laptops zeggen (hoewel ik veel laptops er al van buiten gammel uit vind zien),m.u.v. Thinkpads, dat zijn net zwarte dozen :p.
Anoniem: 380275
@Thomas31 december 2010 10:25
Maar ze zijn dan ook degelijk en sterk. Vergelijk gewoon een MacBook met elke andere notebook en je zal merken dat men echt niet overdrijft als men zegt dat Apple het degelijkste en sterkste design heeft. En dan heb ik het niet over foto's vergelijken maar de fysieke producten vergelijken. Zo'n unibody is een blok allu. Laat zo'n notebook vallen en dat buigt niet. Niets van onderdelen dat kan afbreken.

Qua duurzaamheid zit dat echt wel snor. Je moet weten dat vroegere Macbook pro's ook uit alu waren, zeer stevig maar als die vielen dan kon het één en ander nog wel verbuigen. Maar bij die unibodies is dat echt niet meer het geval. Je kan een notebook zonder unibody vandaag de dag echt niet degelijk of sterker noemen dan Apple's design. Ik heb lang afgehouden van over te stappen naar unibody omdat ik het een lelijker goedkoper design vond hebben. Maar de duurzaamheid doet dat allemaal verdwijnen want je weet dat je macbook er binnen 1 jaar nog exact hetzelfde zal uitzien als je hem kocht.
Vergelijk gewoon een MacBook met elke andere notebook en je zal merken dat men echt niet overdrijft als men zegt dat Apple het degelijkste en sterkste design heeft.
Blijkbaar nog geen elitebook (8540w in mijn geval) in je handen gehad?
Daar komen ten minste geen toetsenbord afdrukken op je scherm als je hem dichtklapt/mobiel gebruikt. Heb je tenminste meer dan 2 usb poorten die niet geblokkeerd geraken als je 1 dikker usb-apparaat insteekt, Kan je batterij makkelijk vervangen, heb je firewire, heb je usb 3.0, Blu-ray,... overhit niet als je wat meer doet dan facebooken, krijg je standaard een professioneel mat scherm ipv hier weer voor te dokken.... Ik gebruik deze nu een half jaar en ziet er nog steeds zo goed als nieuw uit.

sorry, maar Ik kan er gewoon niet tegen wanneer mensen zulke uitspraken doen die zogezegd "algemene waarheid zijn" zonder echt te weten waar ze het over hebben of effectief de vergelijking gedaan te hebben.

Zoals GenetX zegt, waarom maar 1 jaar garantie, en ik ken heus wat mensen die dikke problemen hebben met hun mac en 85% staat in de kou als het van Apple afhangt, tot je haast de revolver in hun mond duwt, dan krijg je soms eens iets "gratis" gedaan, waar je in eerste instantie recht op had.
1 Jaar garantie om dat ze niet meer hoeven te geven. Het is een bedrijf, ze willen geld. Stel je niet aan, wat dat zou je zelf ook willen.

Verder is die elitebook wel leuk, maar het heeft een firmware van niks, kan alleen maar standaard windows goed doen, en dat batterijen zijn duur. Bovendien is het scherm lang niet zo professioneel als je schrijft, dat is een flinke overdrijving.

Die 8540w is 2x zo duur als een MBP, dus dat is ook niet echt in verhouding, USB3 is geen must (wat wou je aansluiten? een printer die een compleet boek in 1 seconde kan printen?) misschien specs-geil, maar dat kan je niet echt een factor noemen in een objectieve vergelijking. Dan heb je de resolutie, dat is slechts HD (en nee, HD is niet hoog, dat is iets laags want 5 jaar geleden was 2000+ x 2000+ al vrij standaard in de pro wereld - m.a.w. je scherm is niet 'pro' maar eerder voor 'noobs'). Verder is edge-lit LED verlichting voor je scherm leuk, maar zo spectaculair is het niet, en het maakt het ook niet beter dan een MBP die precies hetzelfde heeft. Verder schijnt dat scherm iets als "DreamColor 2" te hebben, dat is iets wat je in een niet-thuis omgeving niet wil hebben, je wil een scherm dat niet zelf gaat kutten met je kleuren, maar je wil een scherm dat je gewoon goed kan kalibreren. (10 bit is leuk, maar daar werkt calibratiesoftware niet goed mee, dus 8bit is waar je het nu nog mee moet doen als je SLA's of andere supportcontracten hebt in een pro omgeving)

Alle andere technologieen zijn ook vrij waardeloos. Blu-ray heb je geen donder aan, dat is een media formaat wat te laat is gekomen, de media die je daar voor kan krijgen is beperkt tot vooral films, en laat dat nou net dat type media zijn dat je in nederland gratis van internet mag downloaden volgens de thuiskopiewet. Natuurlijk kan het zijn dat je een blu-ray film gaat kijken, dan gaat je batterij leeg, wordt je laptop heet, en kijk je naar een klein scherm om een film te zien die voor een groot scherm gemaakt is. Handig.

Blu-ray is ook niet zo speciaal om 'standaard' te hebben, want je kan ook zelf een drive inbouwen. Het enige wat je in een pro laptop misschien kan gebruiken is die telefoonmodem aansluiting als je eens een oude lijn moet testen en geen testapparatuur bij je hebt. Maar dan ben je sowieso niet goed bezig.

[ Als je lol wil hebben over een flash player die slecht met resources om gaat moet je niet bij apple zijn maar bij adobe - en anders installeer je gewoon windows op die apple laptop, dan heb je dat probleem niet, en krijg je een windows installatie die heerlijk draait ]

Ik vraag me af waarom je je apple-haterij achter niet-valide punten probeert te verbergen. Als je er gewoon niet van houdt mag je dat ook gewoon zeggen.

Ik ben zelf geen fan of fanboy, maar als iemand crap gaat spammen zal er toch echt iets tegen gedaan moeten worden.
En als de laptops dan zo goed zijn, waarom geeft Apple dan maar 1 jaar garantie en vragen ze absurd hoge reparatieprijzen buiten de garantie.... 8)7

Een laptop is meer dan bouwkwaliteit. De MBP 13" heeft tevens nog slechts een Core 2 Duo.... En dan de prijs...

Mja, koop maar een MacBook Pro, mijn 13,3" Asus U30Jc met SSD in de plaats van de DVD drive koste in totaal minder, heeft een snellere Core i5 430M die altijd in de Turbo kan, een GeForce G 310M, maar wel met dedicated geheugen, 7 uur accuduur en naast wat plastic ook veel magnesium. Ooit overwoog ik een MBP 13", gelukkig kwam Asus op zijd met dit pareltje.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 31 december 2010 10:34]

Fijn dat jij het beste appraat hebt, en dat rapareren buiten de garantie gratis is.

Dat is bij Apple geld kost is vrij logisch: ze willen geld verdienen. Klagen dat iets duur is is ook onzin, een vergelijkbaar model van HP of Sony kost even veel. En je krijgt dan ook een C2D uit het jaar 0 als je dat zo'n punt vind.

Als iemand een Apple laptop koopt is dat niet om dat hij de hoogste specs wil, maar om dat hij/zij de hoogste productiviteit haalt. In bijna alle werkomgevingen is een Apple computer een apparaat wat een werknemer meer laat produceren.

Je hebt niks aan je supersnelle i5 en je SSD als je nog steeds je werk niet kan doen.
Natuurlijk kan je werk doen, maar kan je even snel functioneren als iemand die dezelfde taken op een Apple computer verricht? Het is het totaalpakket dat 'beter' gezien wordt, niet een paar losse onderdelen.

Je functionaliteit of productiviteit is niet een simpele som van wat specs, het is het totaalplaatje.

Als je bijv. een i7 hebt maar geen stroomvoorziening, dan kan je wel opscheppen over hoe snel een i7 wel niet is, maar zonder stroom kom je nergens. Zo is dat met alle onderdelen. Je kan een snelle GPU en CPU en SSD hebben, maar dat betekent niet dat je computer opeens perfect is. Er zitten zo veel meer onderdelen in, en dan de firmware die op bijna ALLE standaard notebooks gewoon CRAP is... Zelfs de EFI van niet-Apple systemen is niet eens even snel.

Verder kan je die MBP 13" aanhalen, maar er is ook gewoon een MBP met een i5, dus dat is een vergelijking van niks. SSD is ook geen probleem, die GeForce is ook niet zo schokkend.

Asus maakt zijn laptops met een klein magnesium frame, en schroeft alles verder aan elkaar met plastic + lijm + metaal combinaties. Het werkt wel, en het is ook erg goedkoop, maar een stuk uitgefreesd aluminium gaat het altijd winnen. Er zijn hier en daar 'exclusive' modellen van HP die dit proberen na te doen (asus heeft dat niet eens), maar die falen om dat er hoogstens een metalen verpakking om de standaard plastic behuizing heen zit, en dan vaak ook nog met een vervelend laklaagje.

Uiteindelijk maakt het geen drol uit van wat jij vind of wat jij hebt gekocht, het maakt ook vrijwel niks uit wat ik vind of wat ik heb (en nee, ik heb been MBP of MB oid), maar wat wel uit maakt is dat je kromme vergelijkingen zit te trekken en dat is gewoon vrij onaardig, om dat er zat mensen je zullen geloven en daarmee misleid worden.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 1 januari 2011 18:42]

Klopt ja. Ik weet niet of het ook helpt tegen vocht e.d. maar met een unibody zit tenminste alle kwetsbare hardware veilig. Jammer dat vrijwel alleen Apple unibodies gebruikt (op wat Lenovo en HP laptops na).

Dit doet trouwens niet af aan het feit dat Lenovo Thinkpads toch echt sterker zijn dan Macbooks. Met die dingen kan je echt gooien en smijten, alles wat slecht zou zijn voor andere laptops (bijvoorbeeld de laptop bij het scherm pakken en optillen) kan een Thinkpad aan
Dat kan een simpele HP of Acer of Asus ook aan. Zelfs een Apple iBook uit 2004 kan daar prima mee om gaan. Aan het scherm optillen is alleen een probleem als je superzwak plastic gebruikt. (zoals dat bij notebooks van 400 euro en lager vaak is)
Haha je kan een hoop zeggen van Apple maar dat hun spullen niet degelijk zijn is er daar niet een van.
Zolang iedereen dat maar als een kip zonder kop blijft herhalen om de hoge prijzen van Apple producten te rechtvaardigen zal dat idee blijven hangen.
Maar als je even verder kijkt zie je genoeg producten van Apple die ook mankementen vertonen in het algemeen of die hier en daar stuk gaan.
Ja, zo nieuw is dat niet. Apple wil geld verdienen, en dat doen ze goed. Producten hebben over het algemeen defecten, soms zijn mensen blij dat hun product dat niet heeft en dan zeggen ze dat. Sommige mensen zeggen dat vaker dan andere mensen, en dat zijn dan juist toevallig de mensen met Apple hardware.

Ik spam niet elke dag dat ik een 10 jaar oude nokia heb die het nog steeds perfect doet? En toch zijn er mensen die dan huilen als hun toestel het na 1 jaar begeeft. Het heeft niets met Apple te maken, maar puur met producten in het algemeen.
De laatste keer dat ik het checkte, was mijn MacBook ook gewoon een laptop. Het is dan weliswaar een laptop van de fabrikant Apple, maar het is en blijft een laptop. Er zitten ook soortgelijke onderdelen in, ook dat is niks bijzonders.

Overigens gaat iedere computer kapot wanneer er teveel vocht in komt, dat recht is niet alleen voorbehouden aan laptops.

Mijn oude HP laptop gaf na een jaartje in tropendienst al de geest, zijn vervanger met de naam MacBook doet het na 3 tropenjaren nog steeds. En als je ergens veel zand en vocht tegenkomt, dan is het wel in de tropen.
Nee hoor in sé heeft hij gelijk. MacBooks zijn geen laptops maar notebooks. Weet niet hoe de andere fabrikanten hun producten benoemen maar een MacBook is vooral geen laptop. Laptop zou betekenen dat je het op je schoot zou kunnen zetten en dat wordt ten strengste afgeraden.

[/betweter off]
gek zeg, ik zit vaak hele avonden met mijn MB op de bank. IS het dan ineens een laptop? Wat een onzin dit allemaal zeg. Oh ja en als ie te warm wordt (bij mij dus niet) komt het omdat je met crapware als Flash zit.
dus als je MB te warm wordt ligt dat aan flash en niet aan apple die een laptop maakt die geen flash aan kan?
Inderdaad, geen enkel ander programma of plugin is blijkbaar zo beroerd geschreven als Flash. Gelukkig gaat alles nu via HTML5 en met ClickToFlash is het goed onder controle te houden.
Je moet het toch al erg ver gaan zoeken om van een MacBook een slecht product te maken. Vocht? Waarom zou een MacBook het ook niet vaak nog gewoon doen als er vocht in komt? Beetje idioot om te gaan stellen dat andere laptops beter bestand zouden zijn tegen vocht.
In mijn MacBook is eens cola gelopen door mijn zusje, heb gewoon het toetsenbord uitgekuist; werkt nog steeds. Is 2 jaar geleden gebeurd en ik gebruik hem nog bijna dagelijks op school
Stel het je maar eens voor: een computer uit 2006 nog dagelijks gebruiken
Stel het je maar eens voor: een computer uit 2006 nog dagelijks gebruiken
Zo moeilijk is dat toch niet? Zat hardware uit dat tijdperk dat nog meer dan prima voldoet. Ik zie niet in waarom een Macbook daar ineens bijzonder is zou zijn eigenlijk.
Nou nou 4 jaar oude hardware :) ik heb 4 jaar terug een laptop gekocht en die doet het nog steeds :) en raad is die laptop WAS al 2 jaar oud (2dehands gekocht) dus ondertussen 6 jaar oud...

Doet het prima, staat 24/7 aan, accu doet het zelfs nog een uur of 3 :)

Tevens heb ik bij me ouders nog een Pentium 1 staan die doet het ook nog, en de 386 die er ook nog zou moeten staan zal het 99% zeker ook nog doen... dat is 10+ jaar oude zooi.

Er is echt niks speciaals aan hardware die 4/5/6 jaar lang mee gaat... Je moet er in die tijd natuurlijk wel vrij normaal mee omgaan he :P
Een MacBook kun je zelf ook niets aan veranderen behalve geheugen uitbreiden. Met een Dell kun je zelf vaak makkelijker bij de hardware komen, dus je kunt er zelf ook wat meer aan sleutelen.

Echter is de MacBook Pro met unibody behuizing de meest degelijke laptop die ik ooit in mijn handen heb gehad. Het apparaat voelt echt ontzettend steving aan, en kraakt ook 0,0 als je ermee rondloopt.
2 dingen die zonder probleem gaan: Harde schijf verwisselen, geheugen verwisselen.

En als je echt tweaker bent, dan kun je de CPU los solderen, en zelfs een andere cpu zetten, dat geldt eveneens voor de GPU.

En als je geen echte tweaker bent, dan blijf je daar af.... ;)
Anoniem: 382732
@XyritZz31 december 2010 09:47
Hoeveel mensen zullen dat willen? M.i. Is een laptop om mee te werken, en niet om mee te sleutelen. Dan is een desktop toch veel handiger? Want zelfs met bijv een Dell waar je overal bij kan zijn de zaken die je kunt veranderen nog steeds beperkt.
Je hebt een vergelijkende test gedaan ?

[Reactie gewijzigd door edwingr op 31 december 2010 08:36]

wat een onzin.
Net als met de smartphones, als je OSX wilt heb je keuze uit 1 leverancier, wil je een Windows/Linux laptop heb je er duizenden dus het zou heel gek zijn als Apple niet hoog scoorde.
Had totaal niet verwacht dat activision iets zou winnen op tweakers. Zoveel problemen en klachten geweest, forum stond/staat er vol van. Had eerder Bethesda verwacht oid
Er zijn gewoon gigantisch veel spelers, dus ook meer ontevreden spelers... Wel meer dan gem. per spel denk ik, maar blijkbaar hebben de mensen die wel tevreden waren massaal gestemd!

Ik heb persoonlijk 0,0 problemen meer met COD:BO enkel de eerste dagen was het nog kut (PC versie)...
Had niet verwacht dat COD:BO als eerste uit de bus zou komen. Zelf heb ik daar heel veel problemen mee gehad. En als ik zo heb gelezen was ik niet de enige. Je zegt zelf 0,0 problemen, maar gelijk daarachter staat in de eerste dagen was het klote, haha dan heb je toch wel problemen gehad.

Een game hoort gewoon gelijk goed te zijn, ook de eerste dagen. Het was geen klein foutje met die lag, maar een flinke. Dat hoort volgens mij niet beloond te worden met een genoeg aan andere toppers dit jaar.
er staat ''meer'' in zijn zin, dus niet meer... maar wel gehad in het verleden. :) Voor mij was en ik Starcraft II de game van het jaar. Maargoed die bereikt een heel andere en vooral kleinere doelgroep dan BO... :)
Bol.com als beste webwinkel?! Ik vind het een drama die hele site, ik kan zeer moeilijk vinden wat ik hebben wil.
Via Google zoeken op een artikel bij Bol.com gaat beter dan op de eigen site.

Over de gehele breedte gezien ben ik het wel met de meeste uitslagen eens.
Wat betreft hardware, het blijft een moment opname, want sandy bridge komt eraan, de nieuwe generatie videokaarten zijn nog maar net uit wat de 5970 al weer in een schaduw lijkt te gaan zetten, natuurlijk het is de snelste videokaart, maar daar zijn wel 2 gpu's voor nodig.

Wat betreft Nvidia vind ik dat ze een enorme comeback aan het maken zijn en ook ATI timmert lekker aan de weg met z'n nieuwe 69x0 reeks, maar goed deze generatie zal komend jaar ook niet in de prijzen gaan vallen, want over een jaar zitten we al weer met hele andere generaties videokaarten, maakt het overigens wel leuk!!

Gefeliciteerd iig aan de winnaars!!

[Reactie gewijzigd door TheTeek op 31 december 2010 08:32]

Bol.com als beste webwinkel?! Ik vind het een drama die hele site, ik kan zeer moeilijk vinden wat ik hebben wil.
Dat zijn de meeste mensen dan niet met je eens. Ik zelf kan ook altijd prima alles vinden.
mja ik bijvoorbeeld heb ook bol.com gestemd, maar ik gebruik zelf ook altijd google om iets op te zoeken (tenzij ik een isbn nummer heb).
Bol maakt alles waar wat ze zeggen, maar fatsoenlijke zoekfunctionaliteiten kunnen ze niet maken.
Worden de betreffende winnaars ook ingelicht over hun prijs? Vorig jaar heb ik bol.com op de hoogte gebracht als mijn ex-werkgever.
We gaan de winnaars wel informeren uiteraard. Het is echter niemand verboden om winnaars alvast op deze uitslag te wijzen ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee