Bol.com gaat ook aanbod concurrenten verkopen

Internetters die op Bol.com naar een product zoeken, kunnen vanaf nu direct vanuit de Bol.com-site bij andere webwinkeliers bestellen. Onder andere Informatique, Megapool en Bobshop nemen deel aan de 'Bol.com plaza'.

Bol.comHet is vanaf dinsdag mogelijk om bij 'honderden' elektronicaproducten te kiezen voor een product van de concurrent, aldus Bol.com. Bij producten die ook door een concurrent worden aangeboden, kunnen klanten kiezen bij welke webwinkel ze hun product het liefst bestellen.

Het afrekenen gebeurt op Bol.com, dat vervolgens de bestelling aan de desbetreffende webwinkel doorgeeft. De deelnemende winkels zijn Informatique, Megapool, Internetshop.nl en Bobshop. In de toekomst komen er nog meer winkels in de 'Bol.com plaza', zoals het bedrijf het aanbod van concurrerende winkels noemt.

Volgens Bol.com-directeur Daniel Ropers heeft zijn bedrijf zelf voordeel bij het aanbod van concurrenten: "Er zijn altijd producten die wij niet kunnen leveren of waarvoor we niet de laagste prijs bieden", zegt hij. Nu hoeven klanten daarvoor niet naar een andere website, redeneert Ropers. Daardoor moet Bol.com een 'aantrekkelijke startplek' worden om te zoeken naar producten. Bol.com krijgt per transactie ook een vergoeding, van 'enkele procenten', die door de concurrent wordt betaald. Met de Bol.com plaza lijkt het bedrijf de concurrentie met prijsvergelijkers te willen aangaan.

Door Joost Schellevis

Redacteur

01-02-2011 • 10:16

76

Reacties (76)

76
76
50
3
0
4
Wijzig sortering
Hier lijkt Bol.com te kiezen voor een samenwerking met "hybride"-onliners. Bobshop.nl en Internetshop.nl zijn beide onderdeel van Scheer en Foppen. Megapool is tegenwoordig onderdeel van Harense Smid en heeft een groot aantal afhaalpunten, onder andere in een aantal MyCom vestigingen. Informatique is natuurlijk al sinds jaar en dag een onliner met een fysieke winkel / showroom.

Hiermee zie je dus dat Bol.com kiest voor partners die niet -net als zij zelf- een online "pureplayer" zijn. Met "pureplayer" doel ik op shops als zij zelf, Pixmania, redcoon etc. Shops die geen fysieke shops hebben en derhalve een totaal andere margestructuur en dus -waar nodig- wél over de prijsas kunnen gaan...

Hiermee zijn dus andere margestructuren gemoeid en kunnen de prijsverschillen nooit dermate groot zijn dat ze onaantrekkelijk voor de klant worden. Kortom; mooi verhaal van heer Ropers, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk gewoon om het meeste geld aan de klant verdienen. Desalniettemin; de strijd aangaan met een partij als kieskeurig vind ik zeker getuigen van durf. Het zal me benieuwen met welke partijen Bol.com zich in de toekomst zal gaan uitbreiden...

Bol.com wordt hiermee alleen maar sterker... Goed gedaan, ze zullen wel hard lachen op het hoofdkantoor.... :)

[Reactie gewijzigd door ThAZiP op 24 juli 2024 06:13]

Maar hoe zit het dan met aftersales ? Garantie?

Stel een product is kapot, je hebt een koopovereenkomst met bol.com lijkt me(want je besteld bij bol.com en betaald ook aan bol.com), terwijl het product uit een andere winkel geleverd wordt. Gaat dit extra vertraging opleveren ?
Bol.com geeft enkel de bestelling door. Je krijgt gewoon het product van (bijv.) Informatique, en je moet ook bij hun zijn voor service en garantie.
Zie http://www.bol.com/nl/m/s...r=ADVNLPLZ000000RDPLAZA00
Je betaald aan een winkel een bedrag in ruil voor een product. Als consument heb je niks te maken met waar dat product vandaan komt. Door de betaling(of eigenlijk door de bestelling op hun site) heb je een koopovereenkomst met bol.com, met alle verplichtingen en rechten die daar bij horen.

Als deze constructie mag, dan kunnen winkeliers dus consumenten doorverwijzen naar fabrikanten. Je afschepen dus, terwijl het consumentenrecht dit verbied.

Of ik zie het scheef, kan natuurlijk ook. Ben ook geen jurist, maar volgens mij klopt het niet echt.
Volgens mij is dit meer zoals iDeal. Je betaalt in eerste instantie aan Bibit of hoe het dat, maar verder doe je daar geen zaken mee. Toch krijgen zij ook een toelage van de verkoper e.d. Nou heeft Bibit zelf niet ook een webshop, dus dat maakt wel verschil (geen verdere belangen bij), maar zij faciliteren ook het kunnen kopen bij een webshop.

Maar het wordt natuurlijk wel een grijs gebied op een gegeven moment. Stel dat fabrikanten alleen nog maar op de marketplace gaan verkopen, dan zul je je tot hun moeten wenden voor de garantie. Al zullen die dan ook weer voorwaarden op moeten noemen in hun AV, ze zijn zelf op dat moment al een webshop als ze hun producten op die manier verkopen.
Maar met iDeal is het duidelijk dat je zaken doet met een bepaalde winkel. Dat het 'onder water' via bibit gaat ziet een gebruiker niet.

Nu bij bol.com zit je daadwerkelijk op de site van bol.com. Je logt in met je account van bol.com. Je betaald aan bol.com. Dus is er toch een koopovereenkomst met bol.com :?

Je kan nu in de situatie terecht komen dat je bij informatique garantie wil claimen, maar dat zij zeggen 'wij hebben geen koopovereenkomst met u, doei!' en bol.com zegt 'volgens onze voorwaarden ligt de garantie bij informatique'. En als kleine consument wordt je dus van het kastje naar de muur gestuurd.

Het klinkt allemaal heel aardig, maar ik zou op deze manier niet kopen. Dan fiets ik wel direct naar de site van informatique toe.

informatique even als voorbeeld genomen.
En die service zit dan weer niet zo snor. Ik zou evengoed voor Informatique gaan, los van bol.com.
Nee, je hebt het product bij de partner gekocht ondanks dat de betaling via Bol.com is gegaan. Je moet dus ook contact opnemen met die partner. Bol.com doet verder niks anders dan de bestelling doorsturen.
Hoeveel zou 'enkele procenten' precies zijn. Anders kun je alsnog beter naar een andere winkel...
Die vergoeding word niet door jou betaald, maar winkelier ;) Anders kan je idd net zo goed naar de webshop zelf.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 24 juli 2024 06:13]

Met de marges van tegenwoordig lijkt het mij logisch dat ze dit bovenop de verkoopprijs doen (de webshop, niet bol.com) dus uiteindelijk ben jij het waarschijnlijk wel die het betaald.


Dubbele Edit:
Verzendkosten zijn hetzelfde zoals hieronder beschreven.

[Reactie gewijzigd door Cyw00d op 24 juli 2024 06:13]

Even rekenen:

informatique heeft 6,50 verzendkosten: 883 + 6,50 = 889,50

Bol.com rekent altijd 1,95 per bestelling:
889,50 - 1,95 = 887,55

Zelfde prijs dus ;)
Wat is dit voor vreemde som?

1) hoe weet je dat de verzendkosten van Informatique gehandhaafd blijven?
2) hoezo worden de vaste bol.com verzendkosten vervolgens van het totaal AFGETROKKEN?
3) waarom is 889,55 en 887,50 hetzelfde?
Het werkt anders soepkip (leuke naam btw)

Informatique website:
prodcuct (883) + verzendkosten (6,50) = 889,50
Bol.com:
product(887,55) + verzendkosten (1,95) = 889,50

hij heeft de 2e som gewoon omgedraait om aan te tonen dat de totaalbedrag (incl. verzendkosten) bij informatique min de verzendkosten van bol.com het verkoopbedrag op bol.com is.

[Reactie gewijzigd door Cyw00d op 24 juli 2024 06:13]

Naamsbekendheid heeft een prijskaartje...
Verzendkosten Bol is 1.95
Verzendkosten Informatique is 6.50

Dus prijs is hetzelfde, tenzij je het gaat afhalen bij Informatique.
Zo lijkt het inderdaad zo maar geloof mij, kosten worden altijd doorberekend naar de klant. Zie dit dan ook van verkapte marketing kosten waarvoor (bij een goed bedrijf) eveneens een percentage is gereserveerd van de winst.
Reken zo maar, effectief doet de aanbieder (dwz de shop waar Bol je naar verwijst) die paar procent bovenop de prijs die je normaliter zou betalen. In een winkel kun je vaak ook afdingen op grote aankopen, er zit gewoon een paar procent overhead in alle producten voor dit soort zaken.
Anoniem: 369660 @YopY1 februari 2011 11:02
De paar procent overhead (zeg maar zeker 20%) onderhandel je er niet af. Je onderhandelt een deel van de winst er af. Overheadkosten zijn kosten die niet toekenbaar zijn aan het product, maar bijvoorbeeld managementkosten en gebouwen ed. In dit soort gevallen gaat de provisie ten koste van hun marge: de producten zijn op beide sites even duur en zelfs de verzendkosten zijn er uitgemiddeld.
Dit is eigenlijk een reactie op ene heel aantal reacties.

De paar procenten komen NIET op de prijs op van het product.
Er zijn legio voorbeelden van cashback websites die als zij jou doorlinken naar de winkel ene provisie krijgen die zij weer gedeeltelijk naar jou doorsluizen.

Een klein voorbeeld:
quidco.com (in de UK actief maar ook vanuit Nederland te gebruiken)
euroclix (en al die andere soortgelijke sites)
haalmeeruitjecard.nl (mastercard)

Deze dire websites sturen jou door naar een winkel waarvoor zij een provisie krijgen (wat bol.com straks gaat krijgen), deze provisie sturen zij geheel of gedeeltelijk terug naar mij als klant.

De te ontvangen provisie is meestal ongeveer 1% tot 6% of een vast bedrag dat aan de productsoort ligt.

Bij bol.com krijg je bijvoorbeeld 4,5% van je aankoopbedrag terug (excl. btw en verzendkosten).

We hoeven dus niet bang te zijn voor prijsstijgingen.
Dit is een beetje hetzelfde als tweedehands aankopen (van particulieren) via Bol.com, waarvoor je ook als koper een bijdrage betaalt aan BOL.

ALGEMENE VOORWAARDEN BOL.COM PLAZA
Artikel 5. Vergoeding en betaling

5.1 Indien koper een product bij een Partner koopt, dan is koper een servicebijdrage verschuldigd. De hoogte van deze servicebijdrage wordt van tijd tot tijd door bol.com vastgesteld en staat aangegeven bij het aanbod van Partner op de website.
...
Handig idee :) Toch blijf ik ook nog wel in de Tweakers.net Pricewatch kijken hoor ;)


edit: in aanvulling op de reacties hieronder betreffende (aftersales) service/garantie:
Artikel 7. Rol bol.com

7.1 Bol.com biedt slechts een online platform dat Partners in staat stelt om producten aan te bieden, te kopen en te verkopen. Bol.com is geen partij bij de (koop)overeenkomst tussen de koper en de Partner. Bol.com garandeert niet dat Partners daadwerkelijk en volledig uitvoering zullen geven aan de (koop)overeenkomst en de Voorwaarden bol.com plaza.
...

[Reactie gewijzigd door NetAmp op 24 juli 2024 06:13]

Volgens mij doet bijvoorbeeld Amazon dit al tijden, erg handig omdat je minder hoeft na te denken naar welke webshop je hoeft te gaan om bepaalde artikelen te kopen. En voor de (kleinere) webwinkels is het natuurlijk ook fijn om al die hits vanuit de bol.com shop te krijgen.

Wat mij betreft een win-win situatie :)
Ik vind het daar alleen maar irritant. Je weet nooit met wie je nu precies zaken doet, en ze hebben allemaal weer andere leveringsvoorwaarden, verzendkosten, etc.
.oisyn Moderator Devschuur® @ATS1 februari 2011 10:34
Volgens mij doe je wettelijk gezien gewoon zaken met bol.com. Je betaalt ook bol.com, niet de webshop in kwestie.
Anoniem: 385714 @.oisyn1 februari 2011 10:54
Dat zou je toch zeggen, maar bij Amazon ligt de eindverantwoordelijkheid nog steeds bij de Marketplace dealer. En ik geef ATS gelijk, dat het verschil in verzendkosten (mits niet anders aangepakt door Bol.com) een enorm obstakel kan zijn. Het voordeel van op 1 website bestellen is dat je tegenwoordig vaak maar 1 keer verzendkosten betaald.
Tja, Amazon is dan ook niet Nederlands, he :). De Amerikaanse of Engelse regels zullen best wel anders zijn.
Voorwaarden Amazon:
OTHER BUSINESSES

Parties other than Amazon operate stores, provide services, or sell product lines on this site. For example, Shutterfly offers Photo Services in our Camera and Photo store, and other businesses and individuals offer products in Auctions. In addition, we provide links to the sites of affiliated companies and certain other businesses. We are not responsible for examining or evaluating, and we do not warrant the offerings of, any of these businesses or individuals or the content of their Web sites. Amazon does not assume any responsibility or liability for the actions, product, and content of all these and any other third parties. You should carefully review their privacy statements and other conditions of use.
Voorwaarden Bol.com
4.2 Een bestelling voor een product zal vervolgens worden verwerkt in overeenstemming met het bepaalde in de algemene (verkoop)voorwaarden van de desbetreffende Partner.
Amazon en bol.com schuiven dus alle verantwoordelijkheid op de derde partij.
Bol.com heeft zelfs de voorwaarden van alle partners bij de algemene voorwaarden op website opgenomen.

Dus de verzendkosten van de partner gelden gewoon en niet die van bol.com

Bol.com en Amazon schuiven dus alles af op de partner. En als je een product koopt van een partner van bol.com dan zijn de voorwaarden van de partner van toepassing.

[Reactie gewijzigd door Juwayri op 24 juli 2024 06:13]

.oisyn Moderator Devschuur® @Juwayri2 februari 2011 11:05
Amazon en bol.com schuiven dus alle verantwoordelijkheid op de derde partij.
Leuk dat ze dat doen, maar of dat ook wettelijk is is een heel ander verhaal :). Bij een betaalde garderobe hangt ook vaak een bordje dat zij niet verantwoordelijk zijn voor je jas. Dat wil nog niet zeggen dat ze dat ook niet zijn.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 24 juli 2024 06:13]

Is het niet vergelijkbaar met de tweedehands spullenverkopers op Bol.com?
De eindverantwoording ligt bij de leverende partij en bol.com wil hooguit optreden als tussenpersoon. Marktplaats.nl en andere veilingsites eender.
Ik vind het daar alleen maar irritant. Je weet nooit met wie je nu precies zaken doet, en ze hebben allemaal weer andere leveringsvoorwaarden, verzendkosten, etc.
Leveringsvoorwaarden zijn hetzelfde, aangezien de partners aangesloten zijn bij thuiswinkel. En de verzendkosten zitten nu in de normale productprijs (minus de 1,95 die bol altijd rekent). Dus het kan zelfs goedkoper zijn als je een kortingscode voor Bol.com hebt :P
En voor de (kleinere) webwinkels is het natuurlijk ook fijn
De genoemde partners zijn niet de kleinste volgens mij.

Zijstraatje:
Wat mij ook opvalt is dat Informatique echt stevig aan de weg timmert. Vroeger een lokaal winkeltje, maar inmiddels een paar verbouwingen verder, bezig met een compleet nieuw groot pand, enorm populair als webshop en nu een samenwerking met Bol. Niet de minste.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 24 juli 2024 06:13]

Dus iemand die iets meer tijd steekt in zijn online aankopen gaat eerst op Bol.com kijken. Ziet daar welke aanbieder het voordeligst is en gaat vervolgens bij die aanbieder op de website zijn bestelling doen. (of gewoon lekker bij de pricewatch blijven natuurlijk)
Je kan direct bij bol.com bestellen. Je hoeft dus niet op de website van de andere aanbieder je aan te melden, maar doet alles met je bol.com account + de betaling gaat via bol.com.
...en daar bovenop de Serviceprovisie zoals hierboven al helder beschreven.

dus zoals Khildin al zegt: kijken, kijken, niet kopen bij bol.com. dan ben je goedkoper uit.
typisch Nederlands, dat dan weer wel :)

[Reactie gewijzigd door increddibelly op 24 juli 2024 06:13]

Ik vermoed de je als consument niet extra moet betalen, ze hebben het over enkele procenten. Ik neem aan dat de van de winst van de andere webwinkel af gaat, en het voor de consument dus even duur maakt.
Snap niet dat bol.com nog steeds bestaat. In al die jaren zijn ze nog nooit in de buurt geweest van de goedkoopste zijn, iets wat toch wel belangrijk is voor internet shoppers lijkt mij. :/
Ze hebben een groot aanbod en de boeken (volgens mij hun oorspronkelijke markt) zijn volgens mij niet duurder dan ergens anders; sterker: ze hebben regelmatig leuke aanbiedingen.

Ze hebben ook een goede service; leveringen gaan altijd vlot; producten komen binnen de aangegeven termijn binnen en ikzelf vind het vooral ook handig dat je met acceptgiro kunt betalen: dus eerst leveren, dan betalen!
kijk voor de grap eens in de Pricewatch van bol.com... qua aftersales scoren ze echt niet uitmuntend.
http://tweakers.net/shopreview/5382/bol-punt-com.html
Ik kan alleen spreken vanuit mijn eigen (uitgebreide) ervaringen en die zijn zonder meer goed te noemen; al mijn bestellingen zijn (ruim) op tijd en netjes bezorgd. Dit in combinatie met de reeds genoemde mogelijkheid van het betalen met accept-giro maakt Bol voor mij een gewaardeerde webwinkel.

Aangezien ik alleen goede leveringen heb gehad en tevreden was daarmee heb ik ook geen ervaring met de aftersales van Bol.com dus ik kan de door jou genoemde score niet tegenspreken of beamen.
Je hoeft ook niet de goedkoopste te zijn als je maar de beste bent.
Ontzettend lage verzendkosten gecombineerd met redelijke prijzen en een duidelijke website + goede service en een groot aanbod.
ik vind bol.com echt een topwinkel. Ik ben prima bereid iets meer te betalen met hun leveringsgaranties. Als ik vandaag iets bestel, en op de site staat dat het er morgen is, dan is het er morgen ook. Dit principe is iets waar veel webwinkels moeite mee hebben. Er zijn altijd mooie beloftes over snelle levering, maar zelden worden ze ook waargemaakt.
Snap niet dat bol.com nog steeds bestaat. In al die jaren zijn ze nog nooit in de buurt geweest van de goedkoopste zijn, iets wat toch wel belangrijk is voor internet shoppers lijkt mij. :/
Bol.com scoort niet op prijs, wel op naamsbekendheid, aanbod, voorraad, lage verzendkosten (die je 1x per maand met een coupon kan omzeilen) en de mogelijkheid tot het bestellen op rekening.

Je kan je spullen bestellen via Amazon.com (als Amazon.co.uk het niet kan leveren) en zelfs inclusief verzendkosten en invoerrechten zijn zij vaak even prijzig of zelfs goedkoper dan een levering van Bol.com. Alleen de levering duurt dan vaak iets langer.
Voorraden heeft Bol eigenlijk amper. Boeken bijvoorbeeld worden bijvoorbeeld via een dropshipment constructie van Centraal Boekhuis direct aan de klant geleverd... Daar heeft geen Bol.com medewerker fysiek aan gezeten met zijn handen.

Geloof dat ze voor elektronica e.d. wel een klein warehouse hebben voor de hardlopers maar ook daar veel aan dropshipment doen.
Erg erg slim dit van Bol.com

ipv je klanten verliezen + inkomsten mislopen, toch nog profiteren van de verkoop van je concurrent.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 24 juli 2024 06:13]

Dat niet alleen, het is vooral het startpunt waar ze het over hebben.

Voortaan is een consument dan sneller geneigd om eerst op bol.com te kijken, en ik denk dat je dan in 90% van de gevallen jou product dan ook bij bol.com vind, en een enkele keer inderdaad bij de concurent.

Zolang je maar vaak het bol.com aanbod onder je neus krijgt.
Het is in ieder geval goed voor de omzet, hoe het met de garantie zit is inderdaad wel vreemd.
Bol.com verdient ook lekker aan die commissies, ik heb weleens tweedehands boeken verkocht via Bol.com en dan betaal je uiteindelijk zoveel commissie dat je er verlies op maakt, dan kan je beter via Marktplaats verkopen of ze weg geven.
De commissie is afhankelijk van de prijs van het product. Ik heb ook een aantal 2e hands boeken verkocht via bol.com. En als ik de boeken als pakketje moest versturen, werden die verzendkosten door de koper betaald aan de verkoper, via Bol.com.

Dus: verlies erop draaien, niet echt. En naar mijn mening verkoop je een boek sneller via Bol.com dan via marktplaats.nl.
Wow, bijzonder idee zeg! Amazon heeft ook wel een soort van marketplace, maar dat zijn niet echt concurrenten van Amazon ofzo. Ben benieuwd of de prijzen van Informatique wel laag blijven en niet hierdoor omhoog gaan. Ookal kan ik me wel voorstellen dat ze door deze deal een stuk meer klanten krijgen die hun producten zien.

Edit: Bol.com lijkt steeds meer op een Nederlandse versie van Amazon te gaan worden. Nu de prijzen nog;) Ze zullen wel naar de rest van Europa moeten gaan als ze concurrentie willen aangaan met Amazon als ze ooit met een Nederlandse versie van de website komen.

[Reactie gewijzigd door MrBlueEyes op 24 juli 2024 06:13]

Bol zit al in andere Europese landen, ga maar eens naar www.bol.de of www.bol.it...
Ik zie dat wist ik nog niet. Verder nooit wat van gehoord. Raar dat ze dit niet vermelden op de hoofdpagina van bol.com. In die landen zal je wel automatisch door verwezen worden naar de landen website.

Bijzonder dat ze een eigen style hebben trouwens.

[Reactie gewijzigd door MrBlueEyes op 24 juli 2024 06:13]

Die andere landen zijn nog uit de tijd dat bol.com door Bertelsmann (OnLine) is opgestart. Bol.com is toen zelfstandig doorgegaan onder Daniel Ropers:
nieuws: Afstoten Bol.com bevestigd door Bertelsmann
nieuws: Nederlandse Bol.com overgenomen door Duitse bedrijven
nieuws: Bol.com komt in handen van investeringsmaatschappij Delta Lloyd
Ben benieuwd hoe ze dat met de verzendkosten doen. Bol.com is redelijk goedkoop daarmee. Je betaald nu aan bol, maar de spullen worden wel geleverd vanuit de concurrent neem ik aan. Lijkt me ook wel leuk als je actie coupons gewoon kunt gebruiken daarvoor :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.