Bol.com komt in handen van investeringsmaatschappij Delta Lloyd

Cyrte Investments, een investeringsmaatschappij van Delta Lloyd, heeft Bol.com van zijn huidige Duitse aandeelhouders overgenomen. Het in 1999 opgerichte internetwarenhuis komt daarmee in Nederlandse handen.

Bol.com mascotte BillieHet bedrag dat met de overname is gemoeid noemen de twee bedrijven niet. Cyrte Investments is vooral bekend van investeringen in de entertainment- en mediasector; de onderneming heeft belangen in de Telegraaf Media Groep en in Endemol. Bol.com zette in 2008 224 miljoen euro om, 31 procent meer dan het jaar ervoor, en het online warenhuis verkocht in dat jaar 11 miljoen producten. "Het merk Bol.com is inmiddels tot een van de sterkste merken op de Nederlandse markt uitgegroeid en wij zien volop mogelijkheden voor het bedrijf om door te groeien", vertelt Frank Botman, ceo van Cyrte Investments.

Bol.com, waarbij Bol staat voor Bertelsmann On-Line, werd in 1999 opgericht. Het hoofdkantoor staat in Nieuwegein, waar 240 personeelsleden werken. Het Duitse Holtzbrinck Networks en Verlagsgruppe Weltbild kregen Bol.com in mei 2003 in handen nadat de twee bedrijven de aandelen van de toenmalige eigenaar Bertelsmann overnamen. Aanleiding voor de verkoop van het webwinkel-initiatief van Bertelsmann was dat het destijds met Bertelsmann Online niet goed ging en Bertelsmann ook zelf financieel erg matig presteerde. Al in 2002 doken er geruchten op dat de webwinkel, die toen alleen nog boeken verkocht, in de etalage zou staan. Destijds werd de Amerikaanse evenknie Amazon als mogelijke koper genoemd. De geruchten werden enkele dagen later bevestigd door Bertelsmann, dat stelde dat de focus minder op e-commerce zou worden gelegd. Saillant is dat Bol.com de afgelopen jaren juist flink is gegroeid door de focus op e-commerce en door een forse uitbreiding van het aanbod.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-04-2009 • 14:41

31

Reacties (31)

31
28
5
4
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 158240 24 april 2009 16:32
"Van de producten die Bol.com aanbiedt neemt de verkoop van elektronica het snelst toe. Na de boeken, waar de site groot mee is geworden, leveren mp3-spelers, spelcomputers en andere gadgets nu de grootste bijdrage aan de omzet van het bedrijf. "

http://www.zibb.nl/102438...t-aan-Bol.com-voorbij.htm

Het wordt nog beter:
" Volgens hem ligt Bol.com ook op koers om de omzet binnen vijf jaar ruim te verdubbelen tot €500 miljoen"

http://www.telegraaf.nl/d...dft,fpstatgrafiek&tab=2,3

===========

Ach, beste meneer de Mol. Als U dit leest: kent U dat liedje uit de Honeymoon Quiz nog? "Engelen bestaan niet....." en zeker niet in de elektronika.

"Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben vorig jaar ten minste één keer iets bij ons gekocht”, aldus directeur Daniel Ropers. Hij wil niet zeggen hoeveel winst er in 2008 is geboekt. "

Nee, dat dacht ik al.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 158240 op 23 juli 2024 22:53]

Ik mis hier toch echt economisch inzicht.

Investeringsmaatschappij wil geld verdienen dit door risico volle investeringen te doen die in hun ogen niet risico vol zijn. Denk dat investeren in bol.com niet echt risicovol is en het merk nog sterker kan worden. Dus kan men er over enkele jaren twee keer zoveel geld voor worden gevangen.

Bol.com wil zoveel mogelijk dozen schuiven. Meer volume betekent meer korting bij de leverancier betekent meer marge, de goedkope webshopjes maken vaak maar enkele dubbeltjes winst per product vanaf hun zolderkamer door hun lage volumes en zijn vaak oppeens weg. Bol.com is betrouwbaar en schijnbaar goedkoop dus kopen veel mensen daar makkelijker hun spullen dan bij een klein webshopje.

Zolang mijn moeder (tegen de 60) op bol.com zonder hulp kan kopen wat ze wilt hebben en het komt nog aan ook doen ze het goed en is het ook helemaal niet dom om bol.com over te nemen.
John de Mol heeft hier verder niets mee te maken hooguit zijn advisieurs maar dit terzijde
Anoniem: 247804 24 april 2009 18:10
lol, crediet crisis is voornamelijk veroorzaakt door dit soort handel en wandel..en wat lezen we?
Cyrte Investments, een investeringsmaatschappij van Delta Lloyd, heeft Bol.com van zijn huidige Duitse aandeelhouders overgenomen.
Van een verzekerings maatschappij waar nogal een groot deel van de NL-ers is verzekerd hebben ze niet erg veel geleerd, of ze hebben gewoon lak aan de klant....die betaald uiteindelijk toch alle ellende wat die bedrijven veroorzaken...
Elke bank of verzekeraar heeft investeringsmaatschappijen om rendement op het door hen beheerde vermogen te halen. Juist de lessen van de kredietcrisis kunnen leren dat het nuttiger is dat dat vermogen wordt belegd in echte bedrijven die echt geld verdienen, waarbij de maandelijkse kasstroom aantoonbaar is, dan dat dat geld wordt gestopt in niet te doorgronden complexe financiële producten waarbij de prijs afhankelijk is van de rating die verschillende rating agencies daar opvolgend aan toekennen en waarbij niemand een idee heeft wat de onderliggende assets precies zijn.

Zo lang zo'n investeringsmaatschappij een bedrijf overneemt met het voornemen om het bedrijf met een langetermijnvisie te ontwikkelen om rendement te behalen, in plaats van zoals bij hedgefunds, om op korte termijn het maximale rendement te halen door de krenten uit de pap te trekken en het bedrijf daartoe in stukken te breken, zie ik daar geen enkel probleem in.
Wat dat betreft is een dochter van Delta Lloyd niet eens de slechtste partij.

Je negatieve opmerkingen over Delta Lloyd zijn niet steekhoudend, want Delta Lloyd heeft als een van de weinige grote bank/verzekeraars nog geen staatssteun nodig gehad, om de doodeenvoudige reden dat de jongens die daar aan het roer zitten een ouderwetse [url="http://http://www.fd.nl/artikel/10574575/financiele-ceo-s-focus-aandeelhouderswaarde-oorzaak-crisis"]Rijnlandse kijk[/url] op hun onderneming hebben. Het bestuur van die club verzet zich structureel tegen de wensen van hun Britse aandeelhouder Aviva om een meer Angelsaksisch bedrijfsmodel te adopteren. Naar maatstaven van dat model vindt Aviva dat Delta Lloyd overcapitalized is - in het Angelsaksische begrip wil je als aandeelhouder een zo hoog mogelijk rendement halen met zo weinig mogelijk kapitaal, terwijl de Rijnlandse aanpak uitgaat van meer kapitaal en meer invloed van het bestuur om een continuïteit voor de lange termijn te waarborgen. Juist het feit dat het bestuur van Delta Lloyd zich blijft hardmaken voor die laatste structuur helpt hen tot nu toe zonder steun van derden door deze crisis heen en dat verdient dan ook lof en navolging denk ik.
Wat is precies je kritiek? Cyrte Investments is geen verzekeraar en Delta Lloyd presteert juist ontzettend solide. Dat er andere (Amerikaanse) bedrijven zijn die er een zootje van maken kun je Delta Lloyd en Cyrte Investments met geen mogelijkheid kwalijk nemen.

Sowieso: moeten ze dan op hun geld gaan zitten en zo helemaal geen winst meer maken? Dan kunnen ze beide bedrijven wel opdoeken want dan vreten ze hun eigen kapitaal op.
Was natuurlijk te verwachten. Meneer ziet $$ in de e-commerce, Bol.com is de eerste binnen bereik voor hun. Zolang ze het principe van bol.com maar intact laten en er niet zo'n over de top advertentie zut van maken.
Als ze er een FreeRecordShop achtige site van maken dan kom ik er iig nooit meer.

Onoverzichtelijk, druk, bleh.

Ik vindt Bol.com zo krachtig juist vanwege de eenvoud in hun webinterface
Als ze van plan waren geweest de formule geheel om te gooien zouden ze BOL niet hebben gekocht, maar iets nieuws hebben opgezet. Men heeft geld over voor een bedrijf omdat het NU goed is.
Onwaar. Niet zelden worden bedrijven puur voor hun naam gekocht om het vervolgens commercieel uit te buiten.
Je moet wel flink graven om die te vinden - als je naar de bekendste web-overnames van de laatste jaren kijkt (Flickr, Marktplaats, Hotmail, YouTube, MySpace, etc) gebeurt dat bijna nooit. Die sites zijn geen van allen door hun nieuwe eigenaar noemenswaardig veranderd. Ik kan eigenlijk alleen Napster bedenken dat echt 100% omgegooid is (en daarvoor was de reden wel duidelijk).
Anoniem: 158240 24 april 2009 14:52
"Bol.com zette in 2008 224 miljoen euro om, 31 procent meer dan het jaar ervoor"

en de winst? Verkopen tegen nul marge is niet echt een kunst IMO

Met alle respect voor de prestaties van John de Mol wat betreft media, op het gebied van investeren laten zijn keuzes soms te wensen over.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 158240 op 23 juli 2024 22:53]

Met alle respect voor de prestaties van John de Mol wat betreft media, op het gebied van investeren laten zijn keuzes soms te wensen over.
Ehhh... het is niet De Mol, die investeert, maar Cyrte Investments.
En die hebben ook aandeeltjes Endemol, dat dan weer wel.
Anoniem: 39303 @The Van24 april 2009 15:29
John de Mol heeft 75% van de aandelen van Cyrte Investments, het is zijn oude investeringsmaatschappij.
Cyrte (voorheen Talpa Capital volgens de press release pagina van Cyrte) is overgenomen Door Delta Lloyd
Ik denk dat er weinig tot geen bedrijven zijn die artikelen zonder winst de deur uit doen. Het is en blijft een commercieel bedrijf. 31% groei binnen een jaar is echt niet slecht en het lijkt mij dat de vorige eigenaar een goed bod heeft gekregen en dus verkoopt. Waarom anders zou Cyrte Investments anders een overname doen?
Overnames van non-profit organisaties komt bijna nooit voor en geloof mij, Bol.com is ook geen chariatieve instelling :)
Ik denk dat er weinig tot geen bedrijven zijn die artikelen zonder winst de deur uit doen.
Soms wel, als ze een actie hebben om - bijvoorbeeld - nieuwe klanten binnen te halen. Is heel gewoon hoor, niet alleen online maar overal. D'r zijn natuurlijk wel limieten / minimumprijzen gesteld om oneerlijke concurrentie te voorkomen.
@ByeSell
Als het toegestaan is offtopic voor een ieder,maar ik als "mens wil wel eens weten wat U bedoeld met :" Want nu heeft John de Mol ook wel aardige dingen gepresteerd''
Voor mij persoonlijk is JdM de verlichaming en het toonbeeld van bagger van een "medium die wat mij betreft steeds meer en meer vlak is geworden.Zelfs een kant en klare maaltijd heeft meer inhoud (achteraf gezien) dan alles wat JdM de huishoudens heeft voorgeschoteld.
Heb trouwens wel het een en ander bij Bol gekocht, tot alle tevredenheid.
Oftoppie.
@ByeSell
Als het toegestaan is offtopic voor een ieder,maar ik als "mens wil wel eens weten wat U bedoeld met :" Want nu heeft John de Mol ook wel aardige dingen gepresteerd''
Dat was dan ook meer geluk dan wijsheid IMO...

John de Mol is de man van 13 successen en 12 ongelukken. Investeren in Spyker zou ik niet echt een succes noemen bijvoorbeeld. Verder heeft hij nog een hele rij twijfelachtige investeringen IMO.

Het feit dat hij BOL zou kopen, vindt ik nog geen reclame voor BOL.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 158240 op 23 juli 2024 22:53]

Jammer dan van die winst...
Sinds dat bol.com zijn spellen te duur maakte (net na deze verwachte winst mededeling nov / dec 2008) koop ik er geen spellen meer via bol.com, retail is nu vaak goedkoper en die mensen moeten er ook hun winkel nog op na houden...en je hebt geen €1,95 verzend kosten als je bijv. op de terugweg uit je werk langs wipt...

Ik denk dat komend jaar geen "winst" jaar wordt voor bol.com... veel succes...
Hoezo zou Bol verkopen met nul marge?, meestal als ik op zoek ben naar een winkel waar ik x product (spel film boek) het goedkoopst krijg is dat nooit Bol.
bol.com is de laatste tijd een dikke 40% duurder als de rest, daarmee bedoel ik vooral dvd en spellen.

[Reactie gewijzigd door stewie op 23 juli 2024 22:53]

Wel grappig om te lezen dat de meeste reageerders weer eens negatief reageren op een dergelijke investering. De mensen van Cyrte Investments hebben vast een bepaalde visie die ze nastreven ruiken een kans en zien een potentieel om meer te gaan verdienen. Als je je kansen niet pakt zal het nooit wat worden.

[Reactie gewijzigd door et36s op 23 juli 2024 22:53]

Anoniem: 189171 24 april 2009 22:55
Eerst zien dan geloven et36s. Vaak jagen ze de omzet op met kortingen en verkopen ze de zaak. De nieuwe eigenaar verhoogt de prijzen om de overname terug te verdienen. Zo ging het bij Telfort ook. Het is heel jammer dat het niet meer in buitenlandse handen is, minder concurrentie is niet goed voor de consument.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 189171 op 23 juli 2024 22:53]

Bol verkocht in 2002 echt wel al veel meer dan boeken. Toen ik bij bruna.nl wegging begin 2000, kapte bruna.nl gelijk met verkoop van cdroms en dvds (ondanks een net succesvol afgesloten campagne met bundeling van dvdspeler en 10 dvd's, etc) (te wijten aan die idioot van een B. Schlattmann die nu directeur ING is (met zulke mensen snap je dat de kredietcrisis er niet alleen gekomen is, maar ook noooooit meer weggaat, dit soort mensen leeft in een apart wereldje van jachten en weekendtripjes naar newyork voor shoppen en pataya voor de hoeren, enorme huizen met zwembaden en barren in de kelder, etc etc etc). Hij nam toen ook de beslissing om voor 10m (gulden) een website interface aan te schaffen (intershop infinity) die ook nog weer 2x zo duur uitkwam dmv customizen. Toch kreeg men er geen goede website voor terug, maar juist een trage waarvan het personeel niet goed wist hoe het aan te passen viel. Gratis verzendkosten op boeken weggeven, terwijl dat ik nederland gewoon verboden is (vaste boekenprijs). etc etc etc.

Bol is er toen gelijk ingegaan met die tvreclames, en verkocht toen dus al cdroms (enkele) en dvd's (vele). Bruna.nl was vanaf dat moment gedoemt om altijd maar 2e speler (of 22e ofzo) te zijn op de nederlandse markt.
Bol.com komt feitelijk niet in Nederlandse handen, aangezien Delta Lloyd voor 92% in handen is van Aviva, wat een Engelse verzekeringsmaatschappij is.
Het komt ook niet in handen van Delta Lloyd, maar in handen van Cyrte Investments en die is dan wel weer Nederlands. Dus het komt wel feitelijk in Nederlandse handen.
Delta Lloyd op zich heeft er nul komma nul mee te maken.
Hoe verklaar jij de zin

Cyrte Investments, een investeringsmaatschappij van Delta Lloyd

waar het stuk mee begint?

Eigenlijk maakt het mij weinig uit van wie bol.com is, helemaal met dit soort vage bedrijfjes dat overal en nergens geregistreerd staat. Het werkende deel van het bedrijf komt uit Nieuwegein, dus het is Nederlands (IMHO)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.