Activision schrapt Guitar Hero-serie en diverse andere games

Activision heeft bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt de Guitar Hero-serie te schrappen. Tevens is de ontwikkeling van True Crime: Hong Kong gestopt en verschijnen er in 2011 geen nieuwe delen Tony Hawk en DJ Hero.

Activision BlizzardActivision Blizzard heeft bij de presentatie van de cijfers van het laatste kwartaal van 2010 bekendgemaakt de ontwikkeling van een nieuwe Guitar Hero-game te stoppen en de verantwoordelijke businessunit op te heffen. Ook verschijnt er in 2011 geen nieuwe DJ Hero. Volgens de uitgever liepen de inkomsten van muziekspellen in de afgelopen twee jaar flink terug, terwijl het duur was om de games te ontwikkelen en de licenties rond te krijgen.

Er verschijnt ook geen nieuw Tony Hawk-deel in 2011. Activision geeft toe dat de verkopen van games die gebaseerd zijn op randapparatuur in 2010 sterk zijn tegengevallen. De ontwikkeling van True Crime: Hong Kong is gestopt omdat Activision denkt dat het spel niet kan opboksen tegen andere games in het sandbox-genre. Door de geschrapte projecten zal Activision 7 procent van zijn personeelsbestand ontslaan, wat neerkomt op ongeveer 500 medewerkers.

Met een omzet van 4,45 miljard dollar deed Activision Blizzard het in het afgelopen jaar, tegen de verwachting in iets beter dan in 2009, terwijl de winst met 418 miljoen dollar flink steeg. De uitgever liet weten dat digitale distributie 1,5 miljard dollar van de omzet voor zijn rekening neemt en daarmee het snelst stijgende en meest winstgevende verkoopkanaal van het bedrijf is. Voor 2011 verwacht Activision een iets lagere omzet, van 3,9 miljard dollar, mede omdat er geen Blizzard-game in de verwachtingen voor het komende jaar is meegenomen.

Door Bart de Water

Nieuwsposter

10-02-2011 • 08:50

56 Linkedin

Lees meer

Nieuwe Tony Hawk-game in aantocht Nieuws van 7 december 2011
'Activision wil Take-Two overnemen' Nieuws van 13 februari 2011
Bungie legt nieuwe merknamen vast Nieuws van 11 januari 2011

Reacties (56)

56
56
34
0
0
5
Wijzig sortering
Dit was natuurlijk te verwachten. Sowieso is de concurrentie met Rock Band bijzonder fel. Ik heb altijd begrepen dat Rock Band eigenlijk de betere van de twee was en dat wordt nu dus onderschreven door het feit dat Activision er geen heil meer in ziet.

Daarnaast geloof ik nooit dat er echt veel personen geweest zijn die iedere keer een nieuwe versie inclusief weer een nieuwe variant van gitaar X of trommeltje Y aanschaften.

Ergens houdt het een keer op. Ik heb zelf de band kit van een van de Guitarr hero's en hoewel vermakelijk zou ik niet zo snel nog nieuwe instrumenten kopen.
Ik heb altijd begrepen dat Rock Band eigenlijk de betere van de twee was en dat wordt nu dus onderschreven door het feit dat Activision er geen heil meer in ziet.
Lees dit maar eens: nieuws: MTV Games sluit zijn deuren
Ik denk dat die muziek games gewoon op hun retour zijn. You played one you played them all. Het blijven 5 knoppen en een strum bar. Als dat je hobby is, prima. Maar voor de occasional gamer die van alles wat doet blijft zoiets niet plakken. Dan heb je misschien 1 of 2 games, en koop je niet elk jaar een nieuwe versie zoals bijv. met Call of Duty het geval is.
Het blijven 5 knoppen en een strum bar.
Daarom speel ik met de drum kit : 5 platen en een kick die op dezelfde plek zitten als in het echt. Daarmee leer je nog een instrument bespelen tot een redelijk beginnersniveau - itt de gitaarcontroller die vijf knoppen en een snaar heeft ;(
Op dezelfde plek zitten als in het echt is toch wel overdreven, en ik kan op de guitar hero drumkit echt niet zo hard slaan als op mijn eigen drumstel.

Ben wel met je eens dat wanneer je met guitar hero achter de drums gaat zitten je het sneller op zal pakken achter een echt drumstel, maar het blijft een groot verschil.

On topic;

Ik heb juist nu net mijn eerste complete kit gekocht, inclusief drumstel, microfoon en gitaar. Nu de serie stopt, lijkt het me dat de software zometeen in prijs daalt, net als de music packs die aan te schaffen zijn. In dat opzicht is het niet heel jammer natuurlijk. En er valt ook niet meer iets 'nieuws' toe te voegen aan de serie is mijn idee. Dus een wijze beslissing van Activision.

Waarom wordt de omzet van een Blizzard game eigenlijk niet meegenomen in de voorspelling?
Omdat er geen Blizzard-game zal verschijnen, zoals er vorig jaar wel twee zijn verschenen (Starcraft 2 en WoW: Cataclysm? Dit jaar zou misschien Diablo III nog kunnen komen, maar vrijwel alles wijst ondertussen op 2012. Heart of the Zwarm was ook sowieso aangekondigd voor 2012 of later, hun secret MMO zal ook 2013 of later worden en een nieuwe uitbreiding voor WoW is ook nog steeds niet aangekondigd en ligt dus ook nog wat veraf in de toekomst. Dus ja, in 2011 geen Blizzard-game in de verwachtingen...
Maar een game als WoW draait toch continu omzet, waarom wordt dit niet meegenomen?
Die cijfers zijn al meegenomen. Het gaat dus om nieuwe games van blizzard die al dan niet additionele omzet / winst zouden moeten gaan opleveren.
Je hoeft toch niet persé een nieuw deel met nieuwe instrumenten te kopen? Er waren genoeg delen ook als 'game only' in de winkel te vinden.
Rockband gooide eerder de handdoek in de ring, maar guitar hero is orgineel van de makers van rockband voor het geval je het niet wist.
Hoe zat het ook alweer met Guitar Hero: Queen? Komt die nog wel dit jaar?
Er komt geen enkele GH game meer.
Het lijkt me voor de hand liggend dat dat niet het geval is, als Activision bekend maakt "de ontwikkeling van een nieuwe Guitar Hero-game te stoppen" ;)
Ik heb vorige week nog op iBood een Band Hero Superbundle gekocht. Heb ik eindelijk alle instrumenten, stoppen ze met de Hero series. Jammer, maar het was duidelijk dat er koppen gingen rollen voor een van de twee series, er kwamen gewoon teveel delen per jaar uit en de markt is onderhand verzadigd.

Rock Band is qua DLC aanbod wel sterker, maar ik vind de engine van de Guitar Hero series beter spelen, en ik vind het jammer dat het drummen van Rock Band zich tot Rock Band 3 heeft beperkt tot 4 'noten'. Maar het blijft natuurlijk persoonlijke voorkeur.

[Reactie gewijzigd door MeltedForest op 10 februari 2011 08:59]

Bwa, jammer. Ik heb net hetzelfde gedaan, en nu kun je overal 2de-hands en spotgoedkoop de game-only versies beginnen oppikken. Wachten tot iets oud en goedkoop geworde is (en nu dus EOL) heeft ook z'n voordelen ;)
ik ook, ik begrijp nu waarom iBood zo'n goeie deal kon maken... ;)
Ik denk dat ze het voor zichzelf verpest hebben. Toen Guitar Hero uitkwam was het een groot succes, omdat het nieuw was en niemand het ooit eerder gezien had.

Als je vervolgens ieder jaar een nieuwe versie uitbrengt, die weinig toevoegt behalve wat nieuwe nummers kan je verwachten dat mensen het niet meer gaan kopen. Vind het overigens erg jammer, ook al heb ik zelf een tijdje terug ook al besloten dat ik 60 euro voor een trackpack met muziek gewoon veel te duur vind.
Anoniem: 222963
@Siyara10 februari 2011 09:58
Ik heb GH 2 t/m 5 voor mijn 360 en speel het nog echt regelmatig. Eigenlijk was ik op de nieuwe Rockband aan het wachten omdat GH niet voldoende vernieuwde in mijn ogen. Zeker niet als je ziet dat ze nu in 4 jaar tijd 198753875142 nieuwe versie hebben gemaakt.

Ze hebben de hele game serie zelf gesloopt, jammer genoeg. Gelukkig kan ik me prima vermaken met de delen die ik heb!
We zullen het er maar op houden dat de guitar hero koe compleet uitgemolken is :)
Ik heb thuis 5 guitar hero games. 3, world tour, 5, warriors of rock en aerosmith.
Ook nog het nieuws erbij dat die Studio die Rock band maakt ook dicht is, mogen we wel concluderen dat het tijdperk van die games ten einde is. Grote voordeel van rock band tegenover guitar hero was toch wel de grote hoeveelheid nummers die je kon downloaden.

Jammer, maar helaas.. heb er toch wel een paar duizend uur in die games gestoken door de jaren heen.
World Tour en Aerosmith vind ik toch wel de slechtste uit de serie. Ik heb zelf GH2, GH3, GH5, RB Beatles en Band Hero is nog onderweg. Heb World Tour en Aerosmith expres overgeslagen omdat die soundtrack me compleet niet aanspreekt. Metallica en Warriors of Rock wil ik nog wel hebben als ik die game only voor ~ 10 euro kan krijgen.
Muziekgames hebben hun tijd wel gehad. In het begin was het nieuw en leuk, ik heb ook de eerste 3 delen van GH gekocht, maar die lol is er wat af gegaan. Er een verhaallijn en wat superpowers insteken was niet genoeg om het te doen boeien.

Tony Hawk-series: Volledig overspoeld door Skate van EA. Sinds de eerste heb ik geen enkel TH-game meer aangeraakt, toen het vroeger het beste (het enige) deftige skate-spel was. Toevoeging van zo'n gameboard was een bevestiging dat ze wisten dat Skate hun serie naar de vaantjes hielp.
Dat vind ik een beetje een voorbarige uitspraak. Het is alleen allemaal wat snel gedaan, en daarom heeft iedereen het nu wel weer een beetje gehad. Ook zat er weinig vernieuwing in. Denk dat de markt er nog steeds is, zeker nu veel mensen de hardware al hebben.
Er komen toch ook 100duizend shooters uit. Dat betekent toch niet dat shooters hun tijd gehad hebben? Ze zijn beide competitie gericht.
Ik snap wel dat mensen een beetje moe zijn om de hele tijd nieuwe hardware aan te schaffen. Maar ik denk wel dat muziekgames minsten zo veel replayvalue kunnen hebben als een shooter. Zeker als het je favoriete muziek is.

[Reactie gewijzigd door Pb Pomper op 10 februari 2011 10:52]

Opzich denk ik geen slechte beslissing dat ze stoppen met deze uitgemolken titels. Nu maar hopen dat ze met wat leuke nieuwe titels gaan komen... :)
Als ze nu ook ff stoppen met wow ... da's ook allang uitgemolken ;) ... en wellicht worden een paar vrienden weer echte vrienden ipv game-verslaafden :P
Het wow concept mag dan wel uitgemolken worden, het is ongelooflijk succesvol! Bedrijven zijn er om geld te verdienen en daarom denk ik dat wow nog lang niet stopt.

In het artikel staat ook 'mede omdat er geen Blizzard-game in de verwachtingen voor het komende jaar is meegenomen' maar Diablo komt toch uit? Bol.com meldt namelijk deze te kunnen leveren tegen het eind van het jaar. Ik verwacht wel dat een succes wordt, dus dat is weer goed voor de cijfers!
Bij Free Record Shop staan de pre-orders voor D3 ook al geruime tijd in de schappen - maar dat zegt ook niks. Als Blizzard die game gewoon naar 2012 schuift, dan is dat zo. Heeft Bol niks over te zeggen...
Nog iemand die schrapt in zijn muziekgame's, volgens mij hebben ze eindelijk door dat de hype voorbij is. Beter op voorhand schrappen dan het doen binnen een half jaar nadat ze dik verlies gaan maken aan de volgende editie.
Ook geen tony hawk meer, dat heeft volgens mij ook lang genoeg geduurd, de eerste twee op ps vond ik nog leuk, maar daarna was het altijd dezelfde koek.
Ben ik niet rouwig om. Nu enkel maar hopen dat er snel iets nieuw en creatief uit de bus komt :)
Er staat volgens mij een kleine fout in het artikel:

"Voor 2011 verwacht Activision een iets lagere winst, van 3,9 miljard dollar"

Winst zou in dit geval omzet moeten zijn.

Goed dat Activision stopt met de GH serie, inmiddels is die ook wel tot in het uiterste uitgemolken. Het zou goed zijn als ze in 2011 weer met wat originele series komen om op die manier hetzelfde imagodebacle als EA een aantal jaar geleden had te vermijden.
De serie bevat geen winst meer na de enorme berg Guitarhero en Rock Bands is voorlopig de rek uit de markt. Ik verwacht dat nu B-klasse ontwikkelaars zich over korte tijd op de markt gaan storten met rip-offs. Natuurlijk weet ik al dat er wat rip-offs zijn maar met de grootste namen out of the picture en de hype over zullen B-klasse fabrikanten inspelen op de groep die wat wel nog nieuwe spellen en content wil hebben vaak leven dergelijke devvers van zo'n doelgroepjes.

Misschien dat er in de toekomst over een jaar of twee nog een spel wordt gereleased a la Rockband of Guitarhero.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee