Activision kondigt games aan en bevestigt StarCraft II-bèta

Uitgever Activision Blizzard heeft, in navolging van de presentatie van zijn cijfers over het laatste kwartaal van 2009, nieuwe games aangekondigd voor 2010. Ook bevestigde de uitgever dat de gesloten bèta van StarCraft II in februari uitkomt.

Activision BlizzardIn 2010 zal de uitgever nieuwe games in de Guitar Hero- en DJ Hero-franchises uitbrengen, schrijft Eurogamer. Ook brengt Activision dit jaar een nieuwe James Bond-game en een nieuw spel van Spider-Man uit, die beide overigens niet gebaseerd zullen zijn op een specifieke film. Een van de grootste games van 2010 uit de Activision-stal zal wederom Call of Duty zijn, waarover de uitgever tijdens de teleconferentie over de kwartaalcijfers nog geen details wilde vrijgeven. Wel liet Activision weten dat er van de komende Call of Duty niet verwacht wordt dat de recordcijfers van Call of Duty: Modern Warfare 2 zullen worden verbroken.

Behalve games onder het Activision-label besprak Activision Blizzard-directeur Bobby Kotick ook games uit de Blizzard-hoek. Zo bevestigde de topman dat de closed bèta van het strategiespel StarCraft II nog deze maand gelanceerd wordt. De uitgever brengt dit jaar ook het World of Warcraft-uitbreidingspakket Cataclysm op de markt, waarmee het spel een stevige update krijgt, waarmee het meer volgens de huidige standaarden zou moeten kunnen presteren. Activision Blizzard hoopt ook dat de uitbreiding ervoor zorgt dat meer spelers langer blijven spelen; volgens de uitgever haakt zeventig procent van de spelers momenteel af rond level tien.

Mede dankzij het verkoopsucces van Modern Warfare 2, de derde game in twee jaar tijd die de uitgever meer dan een miljard dollar omzet heeft opgeleverd, maakte Activision Blizzard over 2009 113 miljoen dollar winst, meldt Gamesindustry.com. In 2008 leed de uitgever nog een verlies van 108 miljoen dollar. De ommekeer in de winstcijfers gaat samen met een flinke omzetstijging: in 2008 werd voor 3 miljard dollar verkocht, in 2009 was dat 4,3 miljard dollar. De omzet werd gestimuleerd door de digitale markt, waar onder meer digitale distributie en online-abonnementen onder vallen. Met een omzet van 1,3 miljard dollar is Activision Blizzard hier marktleider, voornamelijk vanwege World of Warcraft.

Voor 2010 verwacht Activision Blizzard het met een omzet van 4,2 miljard dollar net iets minder te doen dan in 2009. Dit verklaart het bedrijf door dalende resultaten van de muziekgames. De uitgever brengt bovendien dit jaar voornamelijk software uit voor de muziekspellen, zonder de dure randapparatuur die bij eerdere muziekspellen nog werd verkocht. Zo zal DJ Hero 2 speelbaar zijn met de randapparatuur van de eerste DJ Hero.

Door Jurian Ubachs

Redacteur

11-02-2010 • 12:17

59 Linkedin

Lees meer

World of Warcraft: Cataclysm Video van 13 oktober 2010

Reacties (59)

59
59
41
3
0
1
Wijzig sortering
Eigenlijk best bizar dat ze nog geen 10% winstmarge overhouden met zo een 'melkkoe' als WOW, of zijn de kosten voor de servers zo hoog dat dit het resultaat alsnog drukt?
Ik denk het wel :)

- 13.250 bladservers
- 75.000 cpu-cres
- 112.5 terabyte ram
- 1.3 petabyte data
- 4600 mensen werkzaam
- data voor download 3.1 patch 4.7 petabyte
nieuws: World of Warcraft vergt 13.250 bladeservers en 1,3 petabyte aan opslag
Als ze het distributienetwerk slimmer op zouden zetten voor de patches zou dat dus behoorlijk wat dataverkeer (dus geld) kunnen schelen. Daarnaast vind ik de winst inderdaad nog wel tegenvallen; maar wie weet wat voor bonussen e.d. er uitgedeeld zijn ;).

Beetje jammer dat het tegenvallende melkkoetje CoD weer een vervolg krijgt. Het spel viel mij zwaar tegen en ik vrees dat het nieuwe deel niet veel beter zal worden.

[Reactie gewijzigd door Xirt op 11 februari 2010 12:39]

Dat gaat via een bittorrent applicatie. Bel Blizzard even als je iets beters hebt uitgevonden.
Anoniem: 196662
@harryvr11 februari 2010 13:37
Op MegaUpload zetten en iedereen hun plan laten trekken :p

Usenet zou wel nog een leuke toevoeging zijn. Met torrents geraak je met vee geluk aan 50% van je downloadsnelheid maar zit je ondertussen ook nog eens te uploaden.
Al enkele met Transmission of BitTorrent aan 2200 kilobyte/sec te downloaden.
Abbo: 20 Megabit/sec (dus 20/8=2,5 Megabyte), kabel.

Ik kom er toch al bijna aan...

Maar dan down ik wel van 200+ uploaders (seeders en, leechers?).

Dus met wat geluk geraak je wel hoger.
Wel grappig ik ben altijd erg kritisch op games maar ik vond COD MW2 het beste spel van het afgelopen jaar. Zo zie je maar meningen verschillen.

[Reactie gewijzigd door alexvkan op 11 februari 2010 13:58]

Volgens mij is het spel ook het mooiste van vorig jaar maar de keuze om het multiplayer gedeelte op steam te laten draaien ipv dedicated servers is een hele foute geweest en heeft mij doen besluiten om als de volgende release van COD ook een Steam aplicatie wordt het niet meer aan te schaffen.
In steam is de verbinding mijn inziens of brak of werkt niet of te weinig capaciteit etc ect volgens mij is het netwerk van steam niet gebouwd om de toeloop van alle COD players even te vereffenen waardoor al dit soor klachten onstaan.
dat ligt aan da capaciteit van IWnet niet steam...
hoezo? jezus wat een domme opmerking, het gaat toch om het idiote systeem. niet over capaciteit ... *zucht*
Houdt er rekening mee dat deze cijfers gelden voor de gehele divisie van Activision Blizzard, niet enkel WoW. De kosten van de servers zullen daarbij dus hoogstwaarschijnlijk niet het probleem zijn, maar eerder de torenhoge development kosten van games deze dagen.

Zo was het budget voor modern warefare 2 bijvoorbeeld 50 miljoen, en zullen ze daarbuiten om waarschijnlijk ook nog wel wat extra hebben gepompt in additionele advertisement gezien het succes van de titel in de verkoop.

Daarnaast hebben ze ook nog een legio aan andere games onder hun hoede welk hoge budgets hadden maar het echter minder goed hebben gedaan, zoals Prototype, Wolfenstein en Tony Hawk Ride.

Buiten dat alles om zijn ze ook nog al eens voor het gerecht verschenen, onder meer vanwege het gehele gebeuren rondom DJ Hero en de overname van 7 studios eerder dit jaar.

En daarnaast heeft Activision Blizzard gezamenlijk ook nog eens zo'n 15000 medewerkers, welk als de werkgever voor een gemiddelde medewerker 60.000 dollar kwijt is ben je enkel en alleen daaraan al 600 miljoen kwijt.


Dus al in al, het torenhoge aantal werknemers, de gigantische budgets welk Activision weggeeft voor de games en het geringe succespercentage van slechts een handjevol van de titels, zal dik aantikken in de kosten :).
113 miljoen winst op een omzet van 4,3 miljard dollar lijkt vrij weinig, is dit eenmalig of zijn de marges in gamedeveloperland vaak zo klein?
Anoniem: 196662
11 februari 2010 13:43
Zolang Kotick daar rondhangt zullen ze een bedrijf van graaiers zijn en niet meer voor plezierige games te maken. Iedereen kan zich klaarhouden om als een citroentje uitgeperst te worden door de vervanger van EA.

En ze zullen er enkele jaren mee kunnen wegkomen aangezien velen vergeten dat het vandaag Activision Blizzard is en niet meer Blizzard anno 1994-2003.
Er is wel een verschil tussen de uitgever Activision-Blizzard en de ontwikkelaar Blizzard Entertainment. De 1 valt nu wel onder andere, maar het zijn beide aparte bedrijven. De ontwikkelaar Blizzard heeft niks te maken met de zaken rond uitgever Activision-Blizzard. Overigens was de oude naam van het blizzard gedeelte uit Activision-Blizzard Vivendi games. Blizzard viel eerder onder Vivendi games, welke een onderdeel is van Vivendi SA.
Nu valt blizzard onder het nieuwe bedrijf Activision-Blizzard, maar nog wel steeds onder de vleugels van Vivendi SA.
En wij zijn er 0,0 mee als een developer vindt dat de prijs van z'n spel te hoog is of dat gebruikers te veel beperkingen hebben of dat er te veel dure betaalde content komt of ...
Een gesloten beta? Dat zegt dus nog weinig, en is waarschijnlijk enkel voor de mensen hoog in de pro-ladders van SC. Ik vraag me af wanneer de public betas starten, hoewel dit waarschijnlijk een goede hint is dat we in 2010 een release kunnen verwachten.
Er is natuurlijk een redelijk keus dat de beta lekt via bv torrents.

En liggend aan hoe ze het dichtbouwen zou het mogelijk zijn dat je het dan kan spelen, maar dat ligt er natuurlijk aan of ze dat toelaten (want hier denken zij natuurlijk ook over na ;))
En daarbij komt dat een gesloten beta meestal een key nodig is. En de files zijn dan wel gewoon te downloaden maar niet iedereen kan inloggen.
Er moet voor de beta via je Battle.net account worden ingeschreven. Volgens mij is deze 'closed' beta dan ook voor die mensen die dit daar hebben aangevinkt (waaronder ik :D) Alleen wordt daar wel een selectie van genomen, geen idee hoe dit verder geregeld wordt.
Ik herinner me nog de WoW beta, die was inderdaad ook overal te downloaden. De eindconclusie die velen moesten maken omdat ze de client gedownload hadden maar niet in de beta zaten:
"6 gig for a menu screen, nice"
Alhoewel daar natuurlijk wel veel work-arounds voor waren. Wie weet is dat voor SC II ook wel zo.
work-arounds :? zoals?
het was simpel toen, geen beta invite, geen game.
Ik heb de beta gewoon gespeeld. Kan me niet herinneren dat ik daar een invite voor nodig had.
Dat zal wel tegenvallen, ze hebben veel ervaring met WoW qua beveiliging en daarnaast is het verplicht om al een verbinding met Battle.NET te maken voor een potje multiplayer.

Ik acht ook de kans groot dat deze beta alleen multiplayer is om het nieuwe Battle.NET te testen en om op die manier nog niks te verklappen van de campain.
Om bugs te vinden hoef je niet goed te zijn in het spel. Alsof bij alle andere spellen eerst de zogenaamde beste spelers van het voorgaande deel mogen spelen.

Zal wel gewoon (semi) random selectie zijn zoals bij de meeste betas.
Om balance te testen willen ze waarschijnlijk wel de beste spelers heben; en ik vermoed dat ze bij Blizzard ondertussen niet het bangst meer zijn voor bugs. :)
Je hebt altijd bij elk spel eerst een inhouse beta natuurlijk
Hier worden alle werknemers en hun directe omgeving in betrokken ik vind het dus niet raar dat de pro spelers ook een band hebben met Blizzard waardoor zei ook voor de inhouse beta worden gekozen

Daarna komt pas de public beta die jij bedoeld
Ik hoop dat dit een exclusive pre-order beta wordt, maar dat zien we snel genoeg!
Waarom zou je dat graag zien? Geeft naar mijn inzien alleen maar nadelen. Onder andere een publiek die de game toch gaat kopen/spelen ongeacht wat het nou precies uiteindelijk wordt. Waardoor de beta tests voor de developer dus minder informatie geven, ze zijn namelijk alleen (voornamelijk) gezien uit het perspectief van de mensen die de game toch kopen. Daarnaast is het aantal mensen gewoon kleiner en dus de theoretische kans om fouten te vinden kleiner.
Je moet een Battle.net account hebben en bij de instellingen kan je kiezen of je kans wil maken dat je met de beta mee wilt doen.
Of je moet iemand van Blizzard kennen met een aantal keys :)
Anoniem: 294537
11 februari 2010 12:24
"In 2008 leed de uitgever nog een verlies van 108 miljoen dollar."

Dit zijn toch ook de eigenaars van WOW? Of ben ik nu helemaal verkeerd? Je zou denken dat ze dan serieus winst zouden maken?
Waarchijnlijk omdat Activision juist in 2008 Blizzard heeft overgenomen. Het bedrag dat ze daarvoor neer hebben moeten leggen zou de reden kunnen zijn dat ze in 2008 verlies geleden hebben.
Waarchijnlijk omdat Activision juist in 2008 Blizzard heeft overgenomen. Het bedrag dat ze daarvoor neer hebben moeten leggen zou de reden kunnen zijn dat ze in 2008 verlies geleden hebben.
Activision werd overgenomen door Vivendi SA, het moederbedrijf van Blizzard Entertainment. Niet andersom. Vivendi heeft vervolgens Activision laten fuseren met hun gamestak Vivendi games en herbenoemd tot Activision-Blizzard. De developer Blizzard is nog wel steeds apart, maar wel onder de vleugels van Vivendi SA.
Vivendi zelf is een franse conglomeraat op gebied van media, zoals radio en televisie.
Uhm het was Vivendi/Blizzard die activision overnam, check maar wikipedia }>

[Reactie gewijzigd door deregtx op 11 februari 2010 13:17]

Ze maken natuurlijk meer spellen dan alleen WoW he. ;)

Als die minder goed lopen, dan kost ze dat weer geld. WoW zorgt er dan nog voor dat er geen verlies wordt gedraaid op het totaal plaatje.
Denk dat ze toen de kosten er nog niet uit hadden.
Als we allemaal het bedrijf Blizzard blijven noemen dan valt het Activision gedeelte vanzelf wel weg. Mischien een title-change? :)
goed idee, ik vind het nog steeds niet lekker klinken :P
Kan niet wachten op SC2.
De muismatten liggen al klaar zie ik:
Link: http://www.bol.com/nl/p/g...04004007112709/index.html
Die had ik al op de HCC beurs gekocht!!
70% van de WoW gamers houdt er mee op na de level 10! lol, dat zijn vast allemaal chinese goldsellertjes.

Anyway, goed nieuws! Ik hoop dat SC2 goed uitpakt en een volwaardige RTS wordt. Er zijn nauwelijks goede RTS spellen meer te vinden doordat die beroerde consoles zoveel meer aandacht krijgen tegenwoordig.
Dit viel me ook op, mijn gedacht was dat het eerder mensen zijn die het spel kopen of cadeau krijgen maar dan verder geen abonnement nemen. 10 levels op 1 maand.
Anoniem: 338781
11 februari 2010 13:43
En nadat starcraft2 gelanceerd is zullen ze wel beginnen met een nieuwe mmorg
zoals al is aangekondigd.
Met blizzard hun ervaring zal het weer èèn zijn om naar uit te kijken 8)7
En nadat starcraft2 gelanceerd is zullen ze wel beginnen met een nieuwe mmorg
zoals al is aangekondigd.
Beginnen? Ze zijn hier jaren terug al aan begonnen. Ik verwacht eigenlijk de aankondiging hiervan dit jaar.
Diablo 3 zal wel 2011 worden :'(

Had hier graag ook wat overgehoord, maarja zo is blizzard. De game zal in elk geval wel erg goed worden verwacht ik.
Dat D3 in '11 komt is al een tijdje bekend hoor ;) Check het topic in Spielerij eens anders ;)

[Reactie gewijzigd door Ward Vr op 11 februari 2010 20:52]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee