Lek toont twee nieuwe WoW-uitbreidingen en nieuwe game Titan

Via de Chinese tak van Blizzard Entertainment is een document uitgelekt waaruit blijkt dat de ontwikkelaar nog twee uitbreidingen van World of Warcaft heeft gepland. Daarnaast wordt gewerkt aan een nieuwe game, die als Titan te boek staat.

Gelekte planning Blizzard EntertainmentWebsite mmogamesite.com wist een screenshot te bemachtigen die volgens hen afkomstig is van de Chinese afdeling van ontwikkelaar Blizzard Entertainment. Het plaatje laat de planning zien van de ontwikkelaar voor de komende jaren. Uit het overzicht wordt duidelijk dat Blizzard nog twee uitbreidingen voor het succesvolle World of Warcraft in de planning heeft. De eerste zou in het tweede kwartaal van 2012 op de markt moeten komen, de volgende is gepland voor het laatste kwartaal van 2013. Het zouden de vierde en vijfde uitbreiding voor de mmog worden. World of Warcraft: Cataclysm, de derde uitbreiding van het spel, wordt op 7 december gelanceerd met een nachtelijke verkoopstart. Uit het document blijkt ook dat Blizzard een geheel nieuwe game op de markt wil brengen. Het spel zou eind 2013 af moeten zijn. De naam Titan is waarschijnlijk een werktitel.

In het overzicht is ook te zien wat de planning is rond het strategische StarCraft II en rollenspel Diablo III. Zo zou Heart of the Swarm, de eerste uitbreiding van StarCraft II, eind 2011 verschijnen en de tweede, Legacy of the Void, begin 2013. Diablo III zou volgens het overzicht eind 2011 op de markt verschijnen. Uit het document blijkt verder dat Blizzard ook voor het rollenspel twee uitbreidingen wil maken. Deze moeten halverwege 2013 en eind 2014 verschijnen.

Dat Blizzard aan een vierde uitbreiding van World of Warcraft werkt, werd door de studio tijdens BlizzCon 2010 bekendgemaakt. Van een vijfde uitbreiding van WoW was nog niets bekend. De ontwikkelaar had wel de uitbreidingen van StarCraft II al aangekondigd. Blizzard maakte in 2008 bekend dat het de singleplay-campagne van het spel in drie delen opsplitst, omdat het verhaal te uitgebreid is om in één game te vertellen. Het bestaan van de nieuwe game Titan was onbekend, hoewel Blizzard eerder wel heeft aangegeven dat het werkt aan een nieuwe mmog, die niet op bestaande series als Warcraft, StarCraft en Diablo is gebaseerd.

Het uitlekken van het document met de planning zou Ye Weilun, general manager van de Chinese tak van Blizzard, de kop hebben gekost. Hij is onlangs bij het bedrijf vertrokken, zonder dat er een officiële reden voor zijn vertrek is gegeven.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

06-12-2010 • 13:42

72 Linkedin

Lees meer

Diablo III verschijnt pas begin 2012 Nieuws van 23 september 2011
3000AD onthult mmog Line of Defense Nieuws van 2 februari 2011

Reacties (72)

72
71
23
1
0
10
Wijzig sortering
Leuke weetfeitjes:
- Ensemble Studios had een Halo MMO in de maak met codenaam 'Titan'
- Bungie (Voorheen de IP bezitters van Halo, nu Microsoft) heeft een 10 jarig publishing deal met, jawel, Activision Blizzard

En ja, de titan is ook een unit uit SC2, dus het kan toeval zijn. In dat geval :X

Het enige probleem met deze theorie is dat de Halo IP nu van MS is....maar wellicht een split IP zoals bij Fallout (MMO is andere IP dan single-player)

I'm just saying....
Uiteraard gelden hier ook de waarschuwingen over kittens enzo :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Bungie
http://en.wikipedia.org/wiki/Ensemble_Studios
Titan is een unit uit SC2? Welke unit mag dat zijn? ;)
Anoniem: 146875
6 december 2010 13:46
Het blijft natuurlijk de vraag hoever je de formule nog kan uitmelken. Na de "dood" van de Lich King was het hoofdverhaal al aardig op. Maar aan de andere kant blijft het spel nog enorm succesvol in aantal maandelijkse abonnementen.
ja het hoofd verhaal van wc 3 ja maar er zijn nog genoeg open eindes in het hele warcraft universum
Het verhaal is nooit op. Lore word ter plekke bedacht.
Het blijft natuurlijk de vraag hoever je de formule nog kan uitmelken. Na de "dood" van de Lich King was het hoofdverhaal al aardig op. Maar aan de andere kant blijft het spel nog enorm succesvol in aantal maandelijkse abonnementen.
Zou dat niet meer met verslaving te maken hebben dan met het verhaal?
Valt wel mee hoor, ze hebben het hoofdverhaal van de aspects nog niet eens uitgewerkt. En de titans is ook nogal beknopt.
Er zijn over de hele wereld Titan hints ( undum, uldaman, terrace of the makers enzo ) dus daar kunnen ze toch echt wel wat mee.
Dan heb je nog die groene world dragons dus in emerald dream is ook nog iets te doen. En nu deathwing dus verhaallijn zat en dat zat er al heel lang in.
En anders laten ze wel een gebeurtenis plaatsvinden waardoor de vete tussen de Alliance en de Horde weer oploopt. Heb je meteen een opmaat naar een mogelijke Warcraft IV :P
Anoniem: 215005
6 december 2010 13:46
diablo 3 eind 2011.. dat kan toch niet kloppen? ze zijn al jaren aan het ontwikkelen en ons al 2 jaar lekker te maken met vanalles en nog wat.. :S

hoop niet nog een jaar te moeten wachten!
Al bekend met Blizzard? Ze hebben een reputatie waaruit al jaren blijkt dat ze een game pas uitbrengen als ze hem af vinden. Zo is StarCraft 2 ook jaren in ontwikkeling geweest en verbaasd het me echt niets als Diablo 3 pas tegen het einde van 2011 uitkomt.

Persoonlijk heb ik ook liever dat het dan pas uitkomt, dan begin 2011 en de helft van de features er niet eens in zit.
Anoniem: 215005
@Nazanir6 december 2010 14:06
ik ken blizzard, maar ik zou graag willen dat ze het spel nu onderhand uitbrengen, ipv nog een jaar van trailers en zoethoudertjes..

het lijkt soms op een arrogante houding.. en dat is nooit goed..

en ja ik wil dat het spel compleet af is.. maar kondig niet in 2008 aan DIABLO 3! en dan in 2012 uitbrengen.. dat geeft je zo'n ik wacht al eeuwig op een spel gevoel..

kondig het dan in 2010 aan..
Wanneer ze het niet al hadden aangekondigd, zou het ook uitgelegd worden als arrogant. Nog vóór de komt van de expansion "Lord of Destruction" voor DII riepen de fans al om DIII namelijk.

Als je dan 7 jaar verder nog steeds niks hebt losgelaten over DIII dan neem je je fans ook niet serieus..
Anoniem: 361746
@Nazanir6 december 2010 14:09
ik ben daar ook allemaal mee eens , maar ik moet toch zeggen, als je die trailers bekijkt, dan zie je dat de "wow" factor van de grafische engine al achterhaald is, er zijn al een hele hoop topdown games uitgekomen met een engine die even mooi of zelf beter is, en diablo3 komt pas over een jaar uit, dan zal het tegen dx11 games moeten presteren :(
Ik denk sowieso dat D3 het niet moet gaan hebben van de grafische kracht. D2 heeft dat ook nooit gehad. Tuurlijk zal het er niet slecht uit zien, maar de kracht zal hem zitten in de balans. Veel spellen die er grafisch 'perfect' uitzien hebben veel minder doordachte items e.d.

Bij Diablo 3 zal dat zeer waarschijnlijk wel in orde zijn. Dat is tevens ook een van de redenen dat het zo lang duurt voordat dit spel uit komt, want het balanceren van een spel kost ongelooflijk veel tijd.
Blizzard heeft nog altijd de stelling: gameplay > graphics. De graphics van blizzard games zijn over het algemeen niet het mooiste wat er ooit is uitgekomen (even de pre-rendered spullen daarbuiten gelaten). Ze willen een zo goed mogelijk spel bereikbaar maken voor een zo breed mogelijk publiek.
Dat kan zeker wel kloppen, afgelopen BlizzCon was duidelijk gebleken dat ze erg ver gevorderd zijn maar er nog wel veel balancing en schaafwerk nodig is. Gezien ze al hebben aangegeven dat ze met een beta zullen starten 6 maanden voor de release is Q4 2011 een hartstikke logische release :)
Dit was volgens mij wel een paar dagen geleden al geleaked.

Toch goed om te weten wanneer we eindelijk Diablo 3 kunnen verwachten, nu alleen nog hopen dat het legit is, en niet gewoon een willekeurige photoshop van een hoopvolle fan.
Niemand leest wat er op de bron onder de afbeelding staat?
This is not an official announcement, a kitten will die each time you use it as a fact, or post about it on official forums.
Denk dus dat we hier veel van kunnen maken...

Trouwens mag je bij Blizz wel gewoon 2 jaar bij de releasedate optellen, mocht zit waar zijn.
Ze houden zich juist strict aan interne planning, maar meer weet ik hier niet van :)
Mja, ik vind het nogal vreemd dat er samenvallende releases in zitten. Blizzard splitst altijd alles netjes uit, ik kan me geen releases binnen het zelfde kwartaal herrinneren, expansion of niet.

SC2 X1 eind 2012? Samen met D3? Dat lijkt me al bijzonder jammer / laat / onwaarschijnlijk.

Je kan natuurlijk claimen dat het niet dezelfde spelersbase is, maar ik denk niet dat ze dat zo laten uitkomen. Ik had SC2 X1 overigens wel een half jaar eerder verwacht, maar goed.

Het zijn geen feiten. En toekomstvoorspellingen zijn nooit betrouwbaar.
Enigszins offtopic, maar wat ik me nou afvraag... Wat als je nou als nieuwe speler instapt in WoW en je wil niet dat je straks in een clan niet mee kan omdat jij die uitbreiding niet hebt, dan moet je dus het originele spel kopen + nu drie en straks uiteindelijk vijf uitbreidingen kopen??
Mag je hopen dat Blizzard nog eens met een nieuwe battle chest komt of zo... Dat staat me nu al tegen zou ik willen beginnen met WoW (het trekt nog steeds wel, lijkt me zeer leuk, maar ook te verslavend voor mij vandaar dat ik het niet doe ;))
Nee, wanneer je het spel als nieuwe speler koopt (Cataclysm, that is) dan heb je automatisch ook de voorgaande expansions. Zo ging het bij TBC, zo ging het bij WotLK en zo gaat het bij Cataclysm. Je moet er inderdaad niet aan denken dat je vijf spellen moet kopen :)
Dit is niet waar! Je zal altijd de licenties nog moetten hebben voor de voorgaande expensies. Als je WoW Classic koopt en WoW Cataclysm kun je volgens mij niks. Je zult altijd die voorgaande uitberijdingen nodig hebben.

De zones daarintegen veranderen wel gewoon mee.
Kosten geloof ik 20 Euro samen met een maand gametime. Zijn de kosten niet echt.
WTF je moet zekers wel alle expansions en de spel kopen wil je laatste expansion kunnen spelen.
En wat bedoel je met "Zo ging het bij TBC"? er was toen geen eens een expansion :? .
@finraziel
Ik denk dat bij deel 4 zeker wel een nieuwe battle chest komt en de prijzen zijn ook niet zoo hoog meer dus het zal zekers wel meevallen ;) .
Eens, het is redelijk irritant dat je voor alle expensions moet betalen. Bij everquest 1 en 2 krijg je als je de nieuwste expension koopt, alle voorgaande expansions gratis.
Je zal helaas ook burning crusade (eerste uitbreiding) en wrath of the lich king (2de uitbreiding) moeten kopen, deze zijn 9,99 euro per stuk, op zich wel te overzien :)

Overigens zijn er een hele hoop casual guilds (clans) die spelen voor de gezelligheid en voor de rest geen 'eisen' stellen aan level of iets verwachten van je o.i.d. En als je eenmaal lvl 85 ben kan je altijd kiezen om te gaan raiden met een guild of niet. De tijd dat WoW een hardcore grind was naar hoogste level etc. is allang voorbij en het is veel meer gefocussed op de 'normale' speler.
Wellicht heb ik dan ook een verkeerd beeld door 2 collega's die samen in een van de topguilds zitten (zeggen zij tenminste). Die hebben ook regels dat je minstens 4 avonden per week beschikbaar moet zijn om te raiden, en dan zijn ze ook gelijk de hele avond bezig... Vind ik persoonlijk ook meer als een soort tweede baan klinken of zo ;)
Maar ik bedacht mij laatst dat Titan natuurlijk ook gewoon een codenaam zijn ipv een nieuwe franchise. Maar blizzard kennende zullen de details wel erg langzaam uitlekken bekend worden gemaakt. ;).

Dit nieuwsbericht is zo nieuw niet meer. ;).

[Reactie gewijzigd door Naj_Geetsrev op 6 december 2010 13:46]

Nieuw of niet nieuw, ik lees het nu pas voor het eerst.
Met de vrijheid die Blizzard neemt in het aanpassen van releasedata lijkt me niet dit dit een ramp voor ze is. We hebben nu alleen een gametitel die nog niet bekend mag zijn, tsja.

Wel erg jammer dat er geen Warcraft 4 (RTS Dus) opduikt in de planning. Deel 3 blijft een van de weinige spellen waar ik me nog echt mee vermaken kan.
Er staat bij wel as of 04/02/10.
Dus al een redelijk oud plaatje
Anoniem: 321706
6 december 2010 15:36
dit is ondertussen al geen nieuws meer, dit is ondertussen alweer maanden oud.
Telkens als ik ergens lees over een lek binnen een IT software/hardware bedrijf. Komt het vanuit China, lekker betrouwbaar volkje. Of ligt het toch aan de artikelen waar Chinezen expliciet worden vermeld en andere volken niet?
Als je niet tegen een chinees zegt wat hij exact moet doen zal hij het ook niet doen :P
Het ligt aan het feit dat 1 op de 6 mensen een Chinees is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee