Robot krijgt duwtje in de juiste richting

De Bigdog-robot moet in de nabije toekomst de bepakking van soldaten gaan dragen. Na een subsidie van Darpa is de viervoeter onder meer in staat zijn evenwicht op ijs te herstellen en sprongen te maken.

Boston Dynamics heeft zijn Bigdog-robot dankzij een kapitaalinjectie van tien miljoen dollar van Darpa, een flinke opfrisbeurt kunnen geven. Voorheen was de 'packbot', bedoeld om de last van soldaten te verlichten, in staat ruim vijftig kilo te torsen. De vernieuwde Bigdog kan ruim honderdvijftig kilo tillen; het is niet bekend of zijn loopsnelheid van ongeveer vijf kilometer per uur ook verhoogd is.

De robot is in staat ruw terrein te bedwingen, waarbij rotsen, sneeuw en hellingen tot vijfendertig graden geen probleem vormen. De meest imposante prestatie van Bigdog is echter zijn vermogen om zijn evenwicht te bewaren. Op een op Youtube gepubliceerd filmpje is te zien hoe de vierbenige robot na een ferme duw zijn balans herstelt en zelfs springen is geen probleem. De robot beschikt over tal van sensoren die zowel zijn omgeving als zijn eigen 'lichaam' in de gaten houden.

Mechanisch is Bigdog geïnspireerd op biologische viervoeters, waarbij de robot met zijn lengte van een meter, zijn hoogte van vijfenzeventig centimeter en gewicht van vijfenzeventig kilo het midden houdt tussen een grote hond en kleine pakezel. Een benzinemotor zorgt voor de nodige hydraulische druk om de beweging mogelijk te maken, wat het filmpje overigens een allesbehalve aangenaam geluid geeft. Boston Dynamics is een spinoff van het MIT die zich in robotica specialiseert. Het bedrijf leverde onder andere al techniek voor de Qrio-robot van Sony.

Door Willem de Moor

Redacteur

17-03-2008 • 17:49

103 Linkedin

Reacties (103)

Wijzig sortering
Niet erg stealth met dat lawaai :P Verder snap ik het voordeel niet echt tegenover een voertuig met grote banden of rupsbanden. Dit lijkt me redelijk inefficiënt qua energie. Ik zag laatst op discovery een soort wagentje, iets groter als dit geval, maar met banden en die kon ook bijna elk terrijn aan Maar kon vijf keer zo veel meenemen. Dat lijkt mij een stuk goedkopen om te maken. Ik denk dan ook dat dit meer reclame is van, kijk wat wij kunnen. Net zoals de VS die laatst een satteliet stuk schoot. Ook is 5 km/h niet erg snel, beetje militair moet dan continu op zijn munutie wachten. Bij een snelle stratechische terugtrekking blijft hij al helemaal achter en dan valt hij in handen van de vijand.

@zaidoT, Maar als de rupsband 50cm hoog is komt hij er wel bij op.

[Reactie gewijzigd door jdm8 op 17 maart 2008 17:59]

Voor sommige terreinen zal het altijd beter zijn als je een paar 'benen' of poten hebt. Rupsbanden kunnen zich veel moeilijker aanpassen aan de omgeving. Je kan de robot in het filmpje over een hoop stenen zien klauteren. Een robot met rupsbanden zou hier nogal problemen met hebben.

Het is ook fantastisch hoe snel de robot zich terug weet te balanceren bij allerlei gebeurtenissen (die trap en wat erop volgt is echt prachtig!). Het evenwicht herstellen op het ijs en bij die afdaling in sneeuw is ook fantastisch. Ook de mogelijkheid om een sprongetje te maken kan op vele plaatsen van pas komen. Hopelijk kan hij wel ook een sprong maken vanuit stilstand, want als je bv op een berg staat denk ik niet dat er veel plaats is om een aanloop te nemen.

Het klopt dat voor een oorlog in de stad of in woestijn een robot op rupsbanden misschien beter tot zijn recht komt, maar als het op moeilijk gebied aankomt, waar de omgeving een enorme aanpasbaarheid en evenwichtsvermogen vraagt zal de BigDog een enorm goede hulp zijn. En als je 50 kg van je uitrusting kunt laten dragen door een robot, verhoogt dit natuurlijk ook de veiligheid van de mensen, die minder op hun rug moeten dragen.
Het is inderdaad wel goed dat de soldaten zo minder last moeten meedragen en zich zo sneller in veiligheid kunnen brengen, maar ik vond dat die robot toch nog veel lawaai maakte en dat hij vrij traag was. Als je dan moet lopen voor je leven, moet je de robot eigenlijk achterlaten. Ik vind het een leuk idee, maar of het nu echt nodig is, daar heb ik zo mijn twijfels bij.

Als je ergens niet gezien mag worden, of als je iemand wil besluipen zou ik deze robot toch niet meenemen want ze horen je gewoon naderen. Tenzij ze ondertussen al iets aan het lawaai hebben gedaan.

Ondanks mijn tegenkantingen is en blijft het toch maar een technologisch hoogstandje. Een bewijs van wat we tot nu toe toch weer allemaal al kunnen als mensheid.
rupsband kan geen stappen van 20 cm in de hoogte maken (even als voorbeeld).
Anoniem: 201824
@zaidoT17 maart 2008 19:01
Met een electromotortje kunnen ze het nog proberen. Maar met dat irritante gezoem, weet iedere vijand om m heen waar die is. Of de vijand denkt wat een vette vlieg :P Je zou m een klap willen verkopen met een vliegenmepper.

Toch loopt ie wel super. Bijna natuurlijke stappen. Hij herstelt zich zoals pasgeboren hertjes doen. Uiteindelijk beter dan die rupsband legerrobotjes, die eenmaal op hun zij niet meer rechtop komen.
Maar kan deze bigdog robot nu vanuit elke denkbare positie zichzelf herstellen, al dan niet of ie bijv. zelf op z'n zij was gaan liggen? Daar heb je uiteindelijk het meest aan. En wat voor sprongen kan ie overbruggen? Hij zal geen tiental meter halen, maar 2 of 3 zou wel handig zijn. In t filmpje springt ie iets van 50cm over die trilplaat.

En de snelheid is toch wel iets van 5km/u @player-x hieronder:
"So far, BigDog has trotted at 3.3 mph, climbed a 35 degree slope and carried a 120 lb load."
Niet erg stealth met dat lawaai :p
Euuuhh, het woord prototype, betekend niks voor jou, je maakt eerst iets werkend en dan ga je over kleinere probleemen als geluid denken
Verder snap ik het voordeel niet echt tegenover een voertuig met grote banden of rupsbanden. Dit lijkt me redelijk inefficiënt qua energie. Ik zag laatst op discovery een soort wagentje, iets groter als dit geval, maar met banden en die kon ook bijna elk terrijn aan Maar kon vijf keer zo veel meenemen.
Ik heb zo een wagentje nog nooit sprongen zien maken, volgens mij komt dit prototype toch veder in moeilijk terein.
Dat lijkt mij een stuk goedkopen om te maken. Ik denk dan ook dat dit meer reclame is van, kijk wat wij kunnen.
Als ze de moter still kunnen krijgen zie ik best het nut hier van in in de jungle.
Ook is 5 km/h niet erg snel
Volgens mij gaat hij een stuk sneller dan 5km/h als ik zag hoe snel die man moest lopen om die kabels bij te houden (binnen) zou ik eerder zeggen rond de 15km/h, imho is dat snel genoeg denk ik.
Ook is 5 km/h niet erg snel
Volgens mij gaat hij een stuk sneller dan 5km/h als ik zag hoe snel die man moest lopen om die kabels bij te houden (binnen) zou ik eerder zeggen rond de 15km/h, imho is dat snel genoeg denk ik.

en als je grote afstanden aflegt laat je hem zig in de humvee laden
dus als ie al 10 kmh haalt is het al meer dan voldoende
Anoniem: 170345
@freaq17 maart 2008 20:40
Waarvoor hebben ze binnen die kabels eraan, en buiten niet?
Uitlaatgassen heb je liever niet binnen, dus hij zal waarschijnlijk aan een (externe) hydraulische installatie gekoppeld zijn, dit zou de hogere snelheid binnen ook kunnen verklaren. Ook verwacht ik dat de data uitgelezen wordt.
omdat de robot op perslucht werkt, de grasmaaier alike motor die er in zit als hij buiten loopt is gekoppeld aan een compressor die voor perslucht zorgt, binnen hangt hij gewoon aan een slang met perslucht lijkt me, anders heb je van die minder plezierige dampen binnen.
Er staat toch echt Hydraulish, en niet pneumatisch. persluch zou bovendien niet genoeg druk op kunnen bouwen om zulk soort gewicht te kunnen balanceren, door grof terein en obstakels.
Waarschijnlijk om live de data uit te kunnen lezen.
Deze kan dus hard omhoog lopen (op een steile helling) ;) .
Anoniem: 44174
@jdm817 maart 2008 19:20
Ja hallo, prototype noemen ze dit.
Het gaat niet om het lawaai, maar om het feit dat dit mogelijk is.

Ik vindt het erg knap, vooral in ruige omgeving zal dit echt wel zijn waarde hebben. Daarbij waarom dit als alternatief zien van wielen of rupsbanden, waarom niet als aanvulling op het totaal?

Bekijk de mogelijkheden eens en niet de onmogelijkheden.
Goed, de benzinemotor van nu is niet echt praktisch in de praktijk. Maar in de nabije toekomst zou een accupack of brandstofcel voldoende energie kunnen leveren.
nuclear zoals de submarines ;)
vergeet niet dat benen de meest efficiente manier is om vooruit te komen in een wereld van 2 voeters.
incorrect bewegen met wielen is veel efficienter.
net als een fiets sneller kan ( en minder energie ksot) dan lopen)
omdat de opwaartje kracht neit geleverd hoeft te worden.
dit scheelt energie.

hoedanook is dit wel erg practisch.
Ik wil jou nog wel met je auto over trappen of door het oerwoud zien rijden, wielen zijn enorm efficient maar alleen waneer de omgeving aan de wielen is aangepast, dit is waarom tanks rupsbanden ipv wielen gebruiken.
Anoniem: 201824
@Helghast.17 maart 2008 19:28
Rupsbanden zijn vooral voor gewichtsverdeling en tractie. Maar toch ook relatief zwaar, en bij deze robot zou je dan een nòg luidere gasmotortje erin moeten zetten. Die poten zijn dan toch wel even beter voor dit soort doeleinden.
Rupsbanden zijn wel degelijk ook bedoeld om over terrein te rijden waarmee je op gewone wielen niet of nauwelijks mee voorruit komt.
Helgast bedoeld dat onze wereld gericht is op 2 voeters, zie bijvoorbeeld trappen e.d. Dit soort obstakels zijn veel makkelijker te nemen op benen als met wielen
als dat uiteindelijk handiger zou zijn dan benen, vast wel :)

"Nature will find a way" :P
Echt ontzettend goed, kan niets anders zeggen, die mensen doen goed werk.

Al heb ik het niet zo op robots,
Maar dit kan nogal wat schelen voor klimmers, zo hoeven ze geen extra man te hebben om spullen te dragen, denk namelijk dat deze robot beter zich kan herstellen bij mogelijke val dan mensen.

En bij reddingsoperatie om gewonde mensen over gevaarlijk terrein te transporteren die zwaar gewond zijn.

Denk dat dit apparaat ook wel makkelijk geluidsstil te maken is, nu alleen nog balans aanbrengen voor 2 benen, zodat hij ook rechtop kan gaan lopen.
Anoniem: 72589
@Daikiri18 maart 2008 00:00
Twee benen heeft zo zijn voordelen, maar misschien nog meer nadelen als het op transport aankomt.

Een nadeel is dat je op twee benen altijd minder gewicht kan dragen dan op vier, zowel qua belasting op de benen, als het bewaren van evenwicht.

Een voordeel is dat je een constructie kan maken die gelijk is aan die van de mens (twee benen, twee armen/"grijpers"), zodat vrijwel elk terrein en hellingshoek berijkbaar wordt.

In het kort bieden twee benen meer flexibiliteit, maar minder capaciteit.

PS. Voor maximale flexibilieit kan je beter kijken naar de constructie van een aap, in plaats van een mens. En tevens waarschijnlijk ook voor de beste capaciteit/flexibiliteit verhouding, een gorilla is immers het grootste dier op aarde dat kan klimmen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 72589 op 18 maart 2008 00:17]

Het lijkt me niet dat dit ding ingezet zal gaan worden tijdens gevechten. Ik denk dat je meer moet kijken naar reddingsoperaties in moeilijk begaanbare gebieden of iets dergelijks.
Het lijkt me niet dat soldaten daadwerkelijk hun bepakking op het apparaat achter zullen laten. Het zal toch wat zijn als je halverwege erachter komt dat je 'buddy' zonder stroom/benzine komt te staan.. "Houston.. we lost him... uhm.. I mean.. We lost our bags!!"

Desalniettemin, respect voor de prestaties van het apparaat. Heb het filmpje met verbijstering zitten kijken. De vooruitgang van dit soort robots is wat dat betreft angstaanjagend. Ben benieuwd naar de daadwerkelijke versie van dit prototype.
Als deze robot echt succesvol wil zijn, dan denk ik dat de AI nog een groot stuk omhoog moet. Want nu doet de robot alles op de tast, zonder zijn omgeving te zien. Hij ziet dus ook niet de trap afkomen die hem uit evenwicht brengt. Als hij wel zou zien dan kan hij zich voorbereiden op zo'n onvoorziene situaties en zich al preventief schrap zetten vooraleer de trap er komt.

Niet dat dit een optische camera moet zijn. Een bewegingsdetector/radar lijkt me efficiënter en de signalen gemakkelijker te interpreteren en verwerken door de software.

(En dan nog wat sneller dan 5 km/u, wat minder lawaaierig en een grotere autonomie en 't is helemaal in orde :) )

edit: hmm waarschijnlijk zijn die sensoren er al... Nu nog wat scherper bijstellen...

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 17 maart 2008 19:07]

Ik vind het juist knap dat hij zich steeds bijstelt op hetzelfde moment, zonder te weten wat er gaat gebeuren. De meeste robots worden trouwens zo gemaakt dat ze geen idee van zichzelf hebben, maar steeds een beeld van zichzelf moeten vormen.
Ik ben onder de indruk, ik heb Asimo nog op mijn netvlies staan, die op een brakke manier kan lopen, en ook de loop techniek van een of ander houten ding van een of andere universiteit in Nederland. Maar dit ding... hij loopt gewoon echt soepel, corrigeert prima op een ferme trap en op glibberpartijen: menig paard die dit niet nadoet! De ontwikkeling is snel gegaan en petje af voor diegenen die dit ding hebben geprogrammeerd. Erg vet.
Misschien is het goedkoper om geen oorlog te voeren.
Nou, oorlog levert soms (soms!) ook goeie dingen af. Zoals de pc waar jij nu voor zit. De computer is pas echt ontstaan gedurende WO II. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden die tijdens een oorlog ontwikkeld worden en later hun weg vinden naar de consumenten.

Bij deze robot is dat toch ook duidelijk, er zijn tal van mogelijkheden om de Bigdog te gebruiken anders dan militaire bedoelingen. Denk maar aan reddingsoperaties, expedities, ... Overal waar je in moeilijk terrein niet zomaar 50 kg op je rug kan meenemen.

[Reactie gewijzigd door Devil_Inside op 18 maart 2008 22:27]

Geen oorlog is inderdaad altijd beter dan oorlog voeren, maar net als Devil_Inside ben ik het ermee eens dat deze robot wel zijn nut kan bewijzen buiten enkel voor oorlogsdoeleinden.

Bij reddingsoperaties was inderdaad een goed voorbeeld. En voor expedities maakt het niet uit of die robot nu lawaai maakt of niet (tenzij je dieren wil observeren ofzo), dan telt alleen de draagkracht van de robot. Je kan zo veel meer materiaal op onherbergzame of moeilijk bereikbare plaatsen brengen. Plaatsen waar een landrover ofzo niet kan komen worden zo toch bereikt MET al je materiaal. Dat lijkt me een veel leukere en zinvollere bestemming voor deze robot.
De software! Die is geweldig in elkaar gezet; die trap die gegeven werd in het begin, en het "bambi" idee in het midden... Die artificial Inteligence voor bewegingen is ver gekomen, zo blijkt.
Geniaal.
Inderdaad! Ik vind het geweldig om te zien hoe het apparaat in staat is om te herstellen na zo'n trap, ik kan me voorstellen dat als ik een trap van zo'n kerel krijg; ik niet meer op mijn benen sta!
jij hebt ook maar twee benen... het appraat heeft er zoals je kan zien wel degelijk 4 nodig om overeind te blijven...

Wat licht pantser en het is natuurlijk een fantastisch muilezel, en ultramobiel geschut, wat zelfstandig een berg kan opklimmen om daar te gaan sniperen.

Iets wat ik een (rups)banden voertuig nog niet zo snel zie doen.
Precies monteer er een geweer of kanon op plaats er een aantal bij elkaar, geeft het wat AI en je kunt de soldaten afschaffen. mm, mischien toch niet zo'n goed idee?
@ Ghoztmaster: Vanuit een passifistisch oogpunt is dat natuurlijk ideaal, maar de meesten onder ons zijn dat helaas niet.

ontopic:
Ik vind dit een geweldig stukje technologie: zoals al vaker aangegeven in de replies hier is het herstel van de trap echt iets indrukwekkends; al met al zijn ze best ver daar met bewegingen. Ik kan me heel goed voorstellen dat als ze idd de motor stil kunnen krijgen, deze technologie ook gebruikt kan worden als basis voor (been)protheses. Voor een beetje natuurlijke werking is dan wel vereist dat dit aan te sturen is met de hersenen op dezelfde manier als ik nu gewoon op kan staan en rond kan lopen.
Ossur heeft al voor mensen die een been kwijt zijn een product power knee, wat aangestuurd wordt door je zenuwen. Ze claimen dat met een half uur revalideren er al mee gewandeld kan worden. Er staat onder het kopje "power motion" een filmpjes op van mensen die ermee hardlopen en trap lopen.
http://bionics.ossur.com/Home/POWER-MOTION
Hmmm... hij loopt iig al beter dan ED-209
jij hebt ook maar twee benen... het appraat heeft er zoals je kan zien wel degelijk 4 nodig om overeind te blijven...
Maar dat is nou het mooie aan die software. Het kunnen er net zo goed twee zijn.
Hij bedoelt, als je de hardware (in dit geval die robot) aanpast, je dan die robot met 2 benen en die software kan laten staan. Hij zal dan minder stabiel zijn, en wat minder kunnen dragen, maar hij zou wel tegen een stootje kunnen ;) .
Als je die van op het ijs ziet dan kun je zelf stellen dat dit apparaat zelfs beter kan lopen dan een mens of dier - aangezien die vallen of zich laten vallen bij zo'n slip.
T.net is bepaald geen GeenStijl, maar ik ben atm heel hard aan het zoeken naar de '+1' knop bij dit filmpje. Respect voor dit voertuig.

Jaren en jaren is men bezig geweest een lopende robot te maken en hiermee is een nieuwe mijlpaalbereikt. Niet het lopen an sich, maar vooral ook het duwen en uitglijden zijn fenomenale prestaties (het herstellen daarvan door de robot, dan). Dat er een benzinemotor op zit is ook slechts een tijdelijke oplossing, lijkt mij.
waarom een tijdelijke optie.
een stille motor lijkt me niet zo'n probleem.
en benzine / diesel is overal verkrijgbaar. en heeft veel energie.
accu's zijn veel sneller leeg duurder en als ze leeg zijn wat dan?

ps ik ben ervan overtuigd dat ie stiller gemaakt kan worden.
( auto's worden ook steeds stiller)
en het leger doet de laatste tijd uberhaupt veel minder stealthy
en maakt meer herrie en in een urban environment is er ook herrie.

kortom ik zou de herrie niet eens zo'n nadeel vinden.
maar het zal vast nog wel onder handen genomen worden
Anoniem: 254916
17 maart 2008 17:52
Die hoor je ook echt niet aankomen in de oorlog.. :9
Of is 't niet bedoeld om in de oorlog te gebruiken?
Het is ook onlogiesh dat wanneer soldaten een ander kamp binnen vallen dan dit ding achter zich aan zien hobbelen. Dit is alleen om het lange lopen te verlichten.

Tuurlijk moet ie stiller. Maar hij hoeft niet mee op missie.
Lol hou je vuistje maar in de lucht zodat je peleton stil wordt, je bagage maakt herrie genoeg om in heel het land gehoord te worden. :+
Zoals al eerder gezegd, eerst het ontwerp en dan pas de tweaks.

Maar kijk eens wat dit ding zou kunnen betekenen voor brandweerlieden en ambulancepersoneel.
Ik hoef echt geen brandweerman die zachtjes rondsluipt als mijn huis in de fik staat. Die mag best wat lawaai maken.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee