Onderwaterrobot krijgt tastzin

Onderzoekers van het Fraunhofer-instituut en het Duitse Dfki hebben een robot ontwikkeld die is voorzien van experimentele tastsensors. De robot zou onder meer ingezet kunnen worden om data- en elektriciteitskabels onderwater te repareren.

Het repareren van onderzeese kabels wordt vaak bemoeilijkt door de stroming onder water, waardoor de op afstand bestuurde robot lastig op de juiste plek te houden is. Dankzij een sensor die mechanische spanning kan meten, zou een onderwaterwerker zijn positie echter autonoom kunnen vaststellen en vasthouden. De elektrische weerstand van de sensor verandert wanneer deze een object raakt, zodat de robot zijn weg kan voelen in de onderwater-duisternis. De sensor is het resultaat van een samenwerking tussen het Duitse onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie en een instituut van het Fraunhofer-Gesellschaft: vanuit het Ifam werkt Marcus Maiwald samen met het Dfki.

Een druk- en vervormingsgevoelige sensor is uiteraard een gangbaar product, maar om de robot een tastzin te geven, ontwikkelden de onderzoekers een alternatieve productiemethode. De strips van enkele tientallen micrometers breedte worden ter plekke op het oppervlak van de robot geprint. Een vloeistof met nanodeeltjes die voor de aanraakgevoeligheid moeten zorgen, wordt als een mist op de robot gespoten. Daarbij moet een tweede gas ervoor zorgen dat de bundel met sensor-damp juist gepositioneerd blijft. De smalle sensorstrips kunnen vlak naast elkaar geprint worden en zorgen zo voor een hoge resolutie in de drukgevoeligheid van de robot. Tijdens de Sensor and Test-expositie eind mei in Neurenberg zullen de onderzoekers een octopus-achtige robot die voorzien is van de sensors demonstreren.

Robot met tastzin

Door Willem de Moor

Redacteur

10-05-2009 • 11:41

21 Linkedin

Lees meer

Japanners bouwen vrouwelijke robot Nieuws van 17 maart 2009
Microbots leren zelf samenwerken Nieuws van 5 juni 2008

Reacties (21)

21
16
1
0
0
0
Wijzig sortering
Is die prent een serieuze voorstelling van hoe die robot eruit zal zien? De vorm lijkt me nogal science fiction.
Ja, zo gaat hij eruit zien. De demonstratie is te vinden tijdens de expositie in zaal 12, stand 12-688.
Onder water lijkt dat dit design prima kan werken, het ziet er futuristisch uit, maar waarom niet? Het hoeft niet te vliegen :P
Anoniem: 185441
@MacPoedel10 mei 2009 13:12
Ik vraag me af waar de elektronica in zit, accus, printplaten. ik zie alleen maar armen en voortbewegingmechaniek. zou er een lange kabel aanzitten ofzo net als met de huidige ROVs voor onderwater?
Ik denk persoonlijk dat dit gewoon met een kabel gaat, deze dingen zijn immers niet goedkoop. Je wil ze makkelijk uit het water kunnen halen als er wat mis is met de robot bijvoorbeeld. Zonder kabel ben je die robot vrijwel zeker kwijt als er dan wat mis mee gaat in die stromingen enzo. Of het kost veel geld om hem te zoeken en te bergen. Het is ook veel makkelijker lijkt mij omdat je de computers en energievoorziening dan op het schip kan laten. Een een glasvezel en powerkabel kunnen er dan ook nog wel bij. :)
het rare vind k dat er precies nergens een opberg plaats is voorzien voor materiaal?
je kan wel een bakje mee onderwater laten gaan maar zoals in de text zelf te lezen was hadden ze problemen met het op zijn plaats houden van een robot dus waarschijnlijk ook met een bakje.
want zonder materiaal kan je niet herstellen aan zo een kabel lijkt me
Je hebt niet goed gelezen, deze robot voert de herstel werkzaamheden uit. Dus er dobberen een groepje mensen in een bootje boven hem. Daarom hebben ze niks aan een bakje... want er komt geen mens beneden. (als het goed gaat)

Het enige wat hier nieuw is, is dat de robot iets vast kan pakken, en kan detecteren dat wanneer de stroming hem een bepaalde kant op "duwt" dat hij daartegen gas moet geven om te zorgen dat hij op zijn plek blijft. (er hangen nog steeds mensen boven die hem besturen, alleen hij zou bijna zelfstandig op zijn plek moeten kunnen blijven (ook kabel nodig voor stroom/data, anders zou hij waarschijnlijk halverwege om moeten draaien... accu leeg)

[Reactie gewijzigd door KiLLerS op 11 mei 2009 07:34]

wel dan heb ik toch wel goed gelezen? er zijn geen mensen bij maar om die kabel te herstellen heeft deze robot materiaal nodig, hij kan dit materiaal met zijn 4 handen vast nemen maar als er geen opbergruimte of iets dergelijke voor voorzien is om materiaal in te stoppen gaat hij ook niet veel kunnen maken.
De robot zou juist van de stroming gebruik kunnen maken en zelf zijn energie op kunnen wekken maar dan zal het model van deze robot aangepast moeten worden.
De weerstand die de stroming in de kabels veroorzaakt is hij dan kwijt en hoeft hij minder bij te sturen en gebruikt dus weer minder energie.

De besturing zal dan radiografisch kunnen gaan.

Mocht hij niet meer reageren, dan automatish naar ~10 minuten (wanneer geen contact met de afstandsbediening) een balon (of zoiets) volschieten met lucht (perslucht capsule net als voor je fietsband), en je hebt kans dat hij vanzelf boven komt drijven.

:)
Waarom doet je dit aan de matrix denken? 'The Matrix" gaat over hyperintelligente robots met een zelfbewustzijn of op zijn minst een zelfontwikkelende of zelflerende intelligentie. (Kan het niet helemaal goed definiëren, want die fim zelf blijft ook lekker (expres!) in vaagheden hangen).

Hier krijgt de robot 'slechts' één opdracht: blijf! waarvoor die wordt uitgerust met sensoren om die opdracht beter uit te kunnen voeren...

Lijkt mij nog wel een redelijk verschil.
Moet je de ani matrix kijken dan wordt het wat meer duidelijk, hoe alles gekomen is tot hoe het is in the matrix.

maar inderdaad the kwa robots weer een stapje dichter bij de toekomst,
Maar we zijn er nog lang niet dat we intelligent robots vrij over straat hebben lopen, geef het nog een jaar of 15 denk ik zo

heb al robots gezien die op een klein meisje lijkt,
nieuws: Japanners bouwen vrouwelijke robot

4 Robots die een heel dansje uit voeren op de maat
http://www.youtube.com/watch?v=jZmNc-rshWw

ben benieuwt naar wat de volgende stap is
Anoniem: 118636
@dispie10 mei 2009 21:26
De volgende stap in robotica?

Op alle fronten worden robots verbeterd. Het is een kwestie van tijd en alles zal bij elkaar komen.
Er zijn robots die kunnen lopen en rennen. Er zijn al robots ontwikkeld met fijnzinnige tastzin. (die bijvoorbeeld met vingers een schroefje kunnen vastdraaien).
Er zijn robots die er bijna uitzien als mensen. (vooral japanners zijn daar gek op)
Er zijn robots die lijken op insecten (kruipende robots en vliegende robots).
Er zijn robots die lijken op honden (van aibo tot een mansized robothond van het leger)
Er zijn robots die kunnen zwemmen zoals vissen of als pinguins.
Er zijn robots die 3d objecten kunnen leren herkennen. (zoals je een kind een boekje voorleest met plaatjes, zo leren ze deze robots om informatie op te slaan).
Er worden robots gebouwd die zelfstandig hun weg kunnen vinden, of zelf een efficiente route kunnen bepalen. Er zijn robots uitgerust met wapens.
Er zijn robots die samenwerken in teamverband of zelfs hele zwermen. Er zijn robots die zichzelf kunnen opladen. Er zijn robots die zichzelf kunnen repareren.
Er worden zelflerende computerprogramma's geschreven..

etc etc

Het zal niet lang meer duren of er komen dus lopende robots, die lijken op mensen, die zich zelfstandig door het verkeer kunnen bewegen en die zichzelf kunnen opladen en die oneindig veel objecten zouden kunnen herkennen. (zoals mensen met namen, of gewoon alledaagse objecten) en die fijne motorieke taken uit kunnen voeren.

Bedenk maar wat je allemaal met dergelijke robots kan doen!

-Hee Koninginrobot.. ga es bier halen..
-Robot.. dit zijn je orders: ga die mensen beveiligen
-Jo robot.. shuffle up and deal (aan de pokertafels)
-Uhm.. meneeer de robot.. mag ik 3 bier en 2 cola, oh nee.. 1 cola en 1 cola light.
-Wil robot 14 zich begeven naar kamer 318, om meneer de Wit te helpen met het uittrekken van z'n pyama..
-Meisje bij de kassa: Uhm.. meneer. euh.. robot.. euh.. wilt u daar zegeltjes bij??
-Unit 6, omcirkel de vijand en houd deze onder schot. Bij tegenvuur geen dodelijke slachtoffers maken. Enkel de vijand demobilseren.
etc.
etc.
etc.

Een hoop informatie over allerlei ontwikkelingen op het gebeid van robots en robotica kun je hier vinden
Het klinkt misschien raar, maar ik waardeer het dat je het niet over de singularity hebt. Het is iets waar ik niet echt in geloof (voor de komende 50-100jaar) en totaal nog niet aan de orde is. Je voorbeelden zijn treffend!
Je hebt volgens mij wel een (belangrijk) type robot vergeten: een robot die sociaal kan volgen, emoties toont en kan meepraten. Daar zal ook vraag naar zijn (oudere of eenzame mensen. Zal dan volgestompt zijn met filosofie, psychologie, politiek, economie... beetje wetenschap... (Turing -achtige dingen) anyhow... is een ander topic :D
Ik denk dat het niet zo heel gek is om zo iets als de singularity te verwachten, in ieder geval in zekere mate. Als je kijkt naar de snelheid waar mee robots, computers en data opslag/verweking zich heeft ontwikkelt in de laatste 30 jaar dan is het niet gek om te denken dat de kans groot is dat als dit zich nog 30 jaar voort zet we dicht in de buurt zullen komen. Mischien nog 60 of 90 jaar maar de kans is groot dat we als we zo door gaan er dicht bij in de buurt komen.

Het klinkt nu mischien gek in de oren maar als je je oma 70 jaar geleden had verteld dat er meer dan voldoende bommen zouden zijn om de hele planeet in een keer te vernietigen dan had ze je waarschijnlijk nog wel kunnen geloven maar als je dan ook verteld had dat je dochter van 8 over straat zou lopen met een apparaat waar mee ze op ieder moment miljoenen mensen over de gehele wereld zou kunnen berijken met text berichten, spraak en beeld waar mee ze ook direct de beschikking zal hebben over meer informatie dan welk mens dan ook ooit zal kunnen verwerken, dat in staat is net zo makelijk te vertellen hoeveel mensen er in land X, Y of Z wonen als wat er op dit moment in Japan, Amerika, Afrika en bij haar vriendin aan de andere kant van de straat gebeurt dan had ze je gek aan gekeken.
Wij noemen het een smartphone...

Het lijkt heel ver weg maar 50, 70 of 100 jaar is niets als je je bedenkt dat de veranderingen zo snel gaan dat dingen die we zelfs 10 jaar geleden niet konden bedenken nu heel gewoon zijn.

Mischien is het gewoon een goed idee om al vast na te gaan denken hoe we zouden moeten handelen mochten we op zo'n punt komen. Als dan blijkt dat het toch nog 280 jaar duurt voor we er komen dan betekend dat alleen maar dat we er beter over hebben kunnen na denken. En dat klinkt toch een stuk beter dan SHIT !!!1!11! waarom hebben we nooit bedacht hoe te handelen op een moment als dit...
Anoniem: 278274
@Rob Coops11 mei 2009 11:00
Het is niet omdat alles sneller en sneller ontwikkeld dat de singulariteit dan een logsich gevolg is. Alles heeft zijn limieten.

Ik vind het nogal naïef om te denken dat deze evolutie eeuwig doorgaat.
Maar alles om ons heen is een exponent van de samengestelde delen

Ik denk daarom dat we in de toekomst wel snellere ontwikkelingen gaan zien, maar er zit (vooralsnog) geen plafond aan!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 118636 op 11 mei 2009 20:45]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee