Wetenschappers ontwikkelen robot-wetenschapper

Onderzoekers hebben een robot ontworpen die zelfstandig wetenschappelijke experimenten kan uitvoeren. De machine kan zonder menselijke tussenkomst een theorie ontwikkelen en deze door middel van experimenten toetsen.

De onderzoekers van de universiteiten Aberystwyth en Cambridge hebben een robot gebouwd die de principes van de wetenschappelijke methode kan toepassen. De machine, die Adam is gedoopt, kan derhalve een hypothese omtrent een verschijnsel opstellen en die vervolgens middels reproduceerbare experimenten verwerpen danwel aannemen. De robot is volgens professor Ross King, een van de makers, geen bedreiging voor de werkgelegenheid van hem en zijn collega's; het apparaat zou onderzoekers wel veel werk uit handen kunnen nemen. Adam is het product van een vijf jaar lange samenwerking tussen computerwetenschappers en biologen van beide universiteiten.

Adam werd beproefd met de opdracht om onderzoek naar de genen van Saccharomyces Cerevisiae, ofwel bakkersgist, te doen. De robot deed daartoe een aantal experimenten die een eenvoudige theorie bleken te kunnen staven en die ook door menselijke onderzoekers gereproduceerd konden worden. Adam was met behulp van geautomatiseerde laboratoriumhardware in staat zijn experimenten vrijwel autonoom uit te voeren. De robot had daarbij de beschikking over een grote database met onderzoeksmethodes en gegevens over de genetische opmaak van het gist om zijn hypothese te vormen en passende experimenten uit te voeren. De wetenschappers zouden uitsluitend hebben ingegrepen om kleine bugs te verhelpen en om de door Adam gemaakte rommel op te ruimen. De robot zal in de nabije toekomst worden bijgestaan door Eve, een verbeterde versie van Adam.

Door Willem de Moor

Redacteur

03-04-2009 • 18:11

50 Linkedin

Lees meer

'Onderzoekers geven robots emoties' Nieuws van 10 augustus 2010
Walky: met iPhone bestuurde robot Video van 17 november 2009
Onderwaterrobot krijgt tastzin Nieuws van 10 mei 2009
Japanners bouwen vrouwelijke robot Nieuws van 17 maart 2009

Reacties (50)

Wijzig sortering
Schematische tekening van de robot:
http://www.aber.ac.uk/com...figures/paper_Fig1_v4.pdf
a, an automated –20°C freezer;
b, three liquid handlers (one of which can separately control 96 fluid channels simultaneously);
c, three automated +30°C incubators;
d, two automated plate readers;
e, three robot arms;
f, two automated plate slides;
g, an automated plate centrifuge;
h, an automated plate washer;
i, two high-efficiency particulate air filters; and
j, a rigid transparent plastic enclosure.

Video van de robot in werking:
http://www.aber.ac.uk/com...data/video/Robotlarge.mov

Ik vraag me toch af hoe wijd deze robot inzetbaar zal zijn. Uit het artikel lijk ik te begrijpen dat ze immers alleen een soort "vraag" voor de robot formuleren, namelijk uit het artikel citerende "identification of genes encoding orphan enzymes in Saccharomyces cerevisiae: enzymes catalyzing biochemical reactions thought to occur in yeast, but for which the encoding gene(s) are not known".
Ofwel van een bepaald enzym moeten deze encoding genes bepaald worden, maar in wat voor experimenten is deze robot nog meer in staat en wat voor overige experimenten zijn makkelijk uit handen te nemen van mensen. Desalniettemin een veelbelovend begin.
Mooie schepping, deze adam. Hoewel het misschien lijkt dat het nut beperkt is, wordt er veel onderzoek gedaan naar de genen achter enzymen. Dit is over het algemeen werk dat in universitaire laboratoria door universitair geschoolde wetenschappers wordt gedaan, terwijl het voornamelijk gisten kweken, modificeren en kijken wat er gebeurt is. Het komt er opneer dat je hele dagen (en men maakt over het algemeen lange dagen) dingen doet die elke willekeurige persoon (een kok bijv.) ook kan doen, terwijl je maar een klein puzzelstukje op z'n plaats laat vallen. Mocht dit werk door robots worden overgenomen, dan zou dit veel saai werk kunnen schelen.

edit: Ik heb het even nagezocht in het artikel: de robot doet inderdaad het saaie werk:
It is designed to automate the high-throughput execution of individually designed microbial batch growth experiments in microtiter plates. Adam measures growth curves (phenotypes) of selected microbial strains (genotypes) growing in defined media (environments). Growth of cell cultures can be easily measured in high-throughput, and growth curves are sensitive to changes in genotype and environment

[Reactie gewijzigd door Meriket op 3 april 2009 22:11]

Dat is inderdaad helemaal correct wat je zegt over het nut van dit apparaat. Desalniettemin is de grote doorbraak in de uitvinding van dit apparaat dat deze data kan interpreteren en kan gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe experimenten. Dit is natuurlijk "gewoon" een geïntegreerde cyclus in het systeem maar ik denk dat een willekeurig persoon dit niet zo maar uitvoeren.
Het stapsgewijs uitvoeren van een bepaald experiment ("saai werk") is, afhankelijk van het experiment, door een "willekeurig persoon" uitvoerbaar. Maar ik schat aan de hand van de huidige automatisering op laboratoria in dat hier al wel robots voor ontwikkeld zijn.

Toch zal er in de huidige vorm van het ontwikkelen van programma's altijd een limiet blijven in de hoeveelheid werk dat van ons afgenomen zou kunnen worden. Dit wordt in het artikel maar al te mooi verwoord;
It could be argued that the scientific knowledge "discovered" by Adam is implicit in the formulation of the problem and is therefore not novel. This argument that computers cannot originate anything is known as Lady Lovelace's objection: "The Analytical Engine has no pretensions to originate anything. It can do whatever we know how to order it to perform" (her italics). We accept that the knowledge automatically generated by Adam is of a modest kind. However, this knowledge is not trivial, and in the case of the genes encoding 2A2OA, it sheds light on, and perhaps solves, a 50-year-old puzzle.

[Reactie gewijzigd door Memesa op 4 april 2009 20:01]

De singulariteit is nu niet ver weg meer. Binnekort is het menselijk ras overbodig.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Technologische_singulariteit
Ik ben het wel met Manueltje22 eens. Als je het artikel goed leest zie je dat het gaat over een kennisdatabase. A.I. is er op gericht om die kennis te intepreteren en om te zetten in iets functioneels. De onderzoeksmethoden zijn vastgelegd in de database. Het enige wat de robot doet is de juiste methode selecteren, uitvoeren en de meetresultaten verzamelen. MAW het allemaal gebaseerd op vastgelegde regels.

Het is wel vooruitstrevend dat het hier gaat om het testen en eigenlijk verzamelen van nieuwe gegevens dmv onderzoek. Het is alleen de vraag, hoeveel leert deze robot hier van? Is hij in staat om het volgende onderzoek efficiënter uit te voeren? Kan hij ook verbanden leggen met andere onderzoeken waardoor zijn conclusies nog beter zijn?
Anoniem: 93311
@HawVer4 april 2009 01:23
ik denk dat het doel van de robot niet is om zelf kennis te vergaren, maar eerder om een aantal typische onderzoeksprocessen te automatiseren. Maw, het gaat er niet om om bepaalde processen efficienter uit te voeren, maar eerder om waardevolle tijd uit te sparen door het automatiseren van geregulariseerde onderzoeksprocessen. Hoewel het theoretisch in de toekomst ook mogelijk moet blijken dat computertechnieken toelaten om zelf onderzoek uit te voeren, denk ik dat dit in realiteit een enorm complex probleem is, zeker wanneer men regularisatie achterwege wil houden.

"Als de snelheid van het licht geen probleem vormt, en ik wijs erop dat dit op dit moment speculatie blijft, dan zullen we binnen 300 jaar het ganse universum verzadigen met intelligentie en het gehele universum zou dan ontwaken tot een extreme mate van intelligentie en totaal manipuleerbaar zijn." (volgens wikipedia) lijkt me overigens een grote misvatting, gezien kennis niet louter slaat op data, maar eerder op betekenisvolle data. Een computatieve vermogensgroei met een factor van 10³ betekent immers niet noodzakelijk een kennisgroei in dezelfde orde. Bovendien kan men ook stellen dat de noodzaak voor kennis bij de gemiddelde populatie afneemt bij toename van toegepaste kennis in computersystemen. Met andere woorden, ik zou eerder de situatie voorzien waarbij de kennis van mensen zich focust op het gebruik van intelligente computersystemen, dan dat de algemene kennis van de mensheid ook effectief toeneemt (met uitzondering van enkele individuelen na).
Ik denk eerlijk gezegd dat dat wel iets gaat meevallen, tenzij je teveel films kijkt.
Wij maken volgens mij nog steeds de robot dus ook de technologie die erachter zit.

Maar om verder even weer ontopic te gaan denk ik toch dat het wel handig is dat ze zulke robots op dit moment produceren, waar mensen schadelijk voor zijn, zijn machines dat weer niet. Daar is dus eigenlijk het grootste voordeel van een robot.

Een tijdje geleden was er ook iets over Honda en een robot, die je hersengolven om kon zetten en die dat voor je ging uitvoeren, dus dan denk je aan het huis schoonmaken dan doet die dat ook.
Denk dat je toch even wat verder moet inlezen, Raymond Kurzweil heeft hier bv. een erg goed boek over geschreven. Op dit moment is er een onderzoeksinstituut bij de NASA bezig met wat de impact hiervan zou zijn op de mensheid. In wetenschappelijke kringen wordt dit als een serieuze theorie beschouwd. Opmerkingen hierover zijn volgens mij wel degelijk on topic.
Dan ben ik benieuwd of google hierin gaat investeren.... ik denk dat dit voor hen de jackpot zou zijn. Als ze precies kunnen zoeken in wat we denken...spooky
Een supergeavanceerde zakrekenmachine is nog ver weg van bewustzijn. Helaas is er meer nodig dan alleen brute rekenkracht. Als het anders was was mijn desktop pc slimmer dan de gehele mensheid bij elkaar opgeteld.
net alsof mieren overbodig zijn....
Eve zal overigens worden gebruikt voor onderzoek naar nieuwe medicijnen voor ziektes zoals malaria.
Geautomatiseerd zoeken naar nieuwe biologische wapens?
Geautomatiseerd zoeken naar nieuwe biologische wapens?
Nee het maken van Crack zonder risico :D

Scheelt wel enorm dat ze nu (nou ja wanneer het waarsch iets beter is uitgewerkt) gevaarlijke onderzoeken kunnen doen zonder het risico te lopen menselijke slachtoffers te krijgen
Weer een flink grote stap vooruit in experiment-automatisering. Ik denk dat veel mensen zich niet bewust zijn van de hoeveelheid robotica die op dit moment al in gebruik is in diverse laboratoria. Om daar een stuk AI aan te hangen is gewoon een logische ontwikkeling, en zal bijvoorbeeld de ontwikkling van nieuwe geneesmiddelen een flinke stimulans kunnen geven.

Tevens kennen we deze ontwikkeling ook uit een ander verhaal:
Look at me still talking when there's science to do,
When I look out there it makes me glad I'm not you
I've experiments to run, there is research to be done,
On the people who are still alive..
Sowiso, het klinisch laboratorium is al volledig geautomatiseerd in zeer grote laboratoria.
Alleen de prik bij de patient, en de het profiel van de patient moet woren ingegeven. Dan verdwijnen de buisjes met barcode de machine in. Even later poept ie een resultaat uit, nauwkeuriger dan ooit.
De klinisch bioloog moet op basis van dat resultaat een diagnose maken. Uiteraard moet ie toezien dat de resultaten realistisch zijn.
Zelf kijkt de machine wel of ie zelf binnen bepaalde waardes blijft, maar gecombineerd met andere parameters moet je letten of alles wel klopt. Een machine kan nl nog steeds verkeerd aangesloten worden. (waar gebeurd: buisje gewisseld in de machine.)

Op basis van de diagnose start men dan een behandeling. Dit is nog niet geautomatiseerd, en ligt ook niet zo voor de hand. Aangezien er te veel variabelen zijn.
En bij toeval had ik gisteren voor de derde keer Portal uitgespeeld :)

Maar Portal toont ons het gevaar van een te grote AI (zoals zovele films, games, ...), het kan op een gegeven moment het commando overnemen. Als het zelf kan dingen uitdokteren, dan zal hij wel te weten komen hoe hij ingebouwde regels (zoals die van de film Robots) zal omzeilen.

Of misschien beseft het dat we eigenlijk toch superieur zijn en mooi ons slaafje blijft.
Who knows? Ooit zei er iemand dat een paar bitjes geheugen meer als genoeg was. Kijk nu in de wereld om jou.
Ik denk niet dat hij rare dingen zal gaan doen als het apparaat een steeds betere AI krijgt. Hij heeft immers geen besef van goed en kwaad.
Als je geen kwaad plant kan er toch ook geen kwaad uitkomen neem ik aan?
prima gedachte, nu hoeveel procent van de mensheid heeft 0% slechtheid in zich? Goedzo 0.0001% dus hoe groot is de kans dat de machine kwaad leert? 99.99999%
Ik begrijp niet dat nog niemand heeft opgemerkt dat dit overduidelijk de voorganger van GlaDOS is. ;)

EDIT: Laat maar, Corn heeft het al opgemerkt maar niet letterlijk gezegd.

[Reactie gewijzigd door Armada651 op 3 april 2009 21:49]

'robotwetenschapper ontwikkelt wetenschapper'

ik voorspel een overschot aan wetenschappers.. :+ O-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 10300 op 3 april 2009 23:44]

Zo komen we tenminste wat dichter bij Genetic Lifeform and Disk Operating System :) .
Ik vind dit wel erg knap.
Gewoon een probleem invoeren, en er komt een experiment die hij zelf uitvoert uit.
Dat lijkt me erg moeilijk te maken.
Ik snap niet hoe een domme machine zulke dingen kan begrijpen en handig kan omzetten.

Gelukkig vormt de echte wereld zich zelden naar een computerspel (met een schuin oog op Portal), dus ik ben helemaal voor.
computerwetenschappers

Een iets te letterlijke vertaling van "computer scientists" hier? Je mag ons ook wel informatici noemen, hoor. :9

[Reactie gewijzigd door dutchminator op 5 april 2009 00:15]

Eve , de verbeterde versie van Adam ...hmm duidelijk als grap bedoelt van die wetenschappers :P
De wetenschappers zouden uitsluitend hebben ingegrepen om kleine bugs te verhelpen en om de door Adam gemaakte rommel op te ruimen. De robot zal in de nabije toekomst worden bijgestaan door Eve, een verbeterde versie van Adam.
Ja, iedereen weet toch dat Eva werd gemaakt om adam gezelschap te houden, Eva zou dus een gezelschaps-bot moeten worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee