Minister Asscher van Sociale Zaken vreest dat het oprukkende gebruik van robots die steeds meer taken kunnen overnemen zal leiden tot verdringing van laagbetaald werk en tot een scheve inkomensverdeling. Volgens Asscher moet het fiscale stelsel daarom aangepast worden.
De minister sprak in Den Haag op een congres over de robotisering van de samenleving. Net als veel deskundigen denkt hij dat door technologische ontwikkelingen in de robotica veel arbeid die nu door mensen wordt gedaan op termijn door robots of machines wordt uitgevoerd. "Robots worden in hoog tempo toegankelijker, betrouwbaarder en goedkoper. Ze zijn goedkoop, snel, nooit ziek, werken 24 uur per dag, vragen nooit om loonsverhogingen, worden niet vertegenwoordigd door vakbonden en staken niet." Asscher verwees onder andere naar robots die bijvoorbeeld schoonmakers kunnen vervangen en de opkomst van de autonoom rijdende auto.
Volgens Asscher zijn aanpassingen nodig om in te spelen op deze trends. "Daar moeten we nieuwe instrumenten voor verzinnen; dat gaat niet met ons huidige stelsel", aldus Asscher. Zo bestaat volgens de minister het risico dat de opmars van robots verdringing van laagbetaald werk en een scheve inkomensverdeling tot gevolg zal hebben. Zo zou het onderwijs zich moeten aanpassen door jongeren meer te trainen op 'creatief analyseren'.
Naast veranderingen in het onderwijs zou ook het belastingstelsel aangepast moeten worden. Zo moet het fiscale stelsel zich 'meer richten op werkgelegenheid aan de onderkant'. De regering heeft al aangekondigd dat arbeid met een wijziging van het belastingstelsel goedkoper moet worden door de belasting daarop te verlagen.