CloudFlare heeft voor al zijn gratis accounts - ongeveer 2 miljoen websites - ondersteuning voor ssl ingeschakeld. Betaalde accounts hadden al langer ssl. Er is wel een nadeel: oudere browsers accepteren de CloudFlare-certificaten niet.
De beslissing om ssl in te schakelen voor gratis accounts, zorgt ervoor dat het aantal websites met ssl verdubbelt, beweert CloudFlare: dat waren er 2 miljoen, en daar komen circa 2 miljoen gratis CloudFlare-accounts bij. CloudFlare is een dienst die websites zich laat beschermen tegen onder meer ddos-aanvallen en als cache fungeert, zodat websites bij grote drukte overeind blijven.
De certificaten voor gratis klanten hebben wel een nadeel: ze zijn alleen geschikt voor modernere browsers. Alleen die hebben namelijk ondersteuning voor meerdere websites op één ip-adres; oudere websites ondersteunen maximaal één certificaat per ip-adres. Wie een recente browser gebruikt, zou geen problemen moeten ondervinden. Internet Explorer-gebruikers op Windows XP en gebruikers van Android-versies ouder dan Ice Cream Sandwich worden echter niet ondersteund.
De certificaten van CloudFlare gebruiken geen RSA, maar Elliptic Curve-cryptografie. Die zorgt ervoor dat de serverload vermindert en alle gratis accounts voorzien kunnen worden van ssl, aldus CloudFlare. Oudere browsers hebben eveneens geen ondersteuning voor Elliptic Curve-certificaten. Elliptic curve-cryptografie is moeilijker te kraken dan klassieke algoritmen zoals rsa.
Uit statistieken van CloudFlare blijkt dat 85 procent van de Nederlandse bezoekers een browser gebruikt die recent genoeg is. Naar eigen zeggen had CloudFlare geen andere mogelijkheid om ssl in te schakelen: het bedrijf zou dan 2 miljoen ip-adressen moeten aanvragen, maar daarvoor zijn te weinig ipv4-adressen voorhanden. Betaalde accounts kunnen wel een eigen ip-adres krijgen en daardoor ook verbindingen met oude browsers versleutelen.
Overigens moeten websitebeheerders zelf nog de verbinding tussen CloudFlare en de webserver versleutelen om echt veilig te zijn; CloudFlare levert een certificaat om dat mogelijk te maken. Ook worden websitebezoekers niet automatisch verwezen naar de https-versie, al kunnen beheerders dat wel aanzetten.