Japanse netwerpende robot met mobieltje te besturen

Robotfabrikant Tmsuk en beveiligingsbedrijf Alacom hebben gezamenlijk een prototype ontwikkeld van de T-34. Deze beveiligingsrobot kan op afstand bediend worden via een mobiele telefoon. Over een jaar zal de T-34 te koop zijn.

De robot is ontwikkeld met gebruikmaking van onderdelen van een in de winkel verkrijgbare op afstand bestuurbare auto. Daarnaast is de robot uitgerust met een camera, een infraroodsensor, een microfoon, een led en een speaker. Voorts heeft de T-34 twee door Nippon Koki ontwikkelde netwerpers, waarmee verdachte personen gepakt kunnen worden. De beelden die de robot produceert kunnen via een gewone mobiele telefoon bekeken worden en de T-34 kan via een mobiele telefoon ook bestuurd worden.

De T-34 kan via de infraroodsensor of de microfoon verdachte personen of handelingen detecteren en deze melding kan aan de beveiligers doorgegeven worden. Zij kunnen vervolgens via de aanwezige netwerpers een net over de verdachte heengooien, waardoor deze in zijn handelen beperkt wordt.

De beveiligingsrobot is 52 centimeter breed, 60 centimeter lang en 60 centimeter hoog, en heeft een gewicht van 12 kilo. De T-34 is uitgerust met een accu en kan een snelheid van 10 kilometer per uur behalen. Het apparaat kan zich niet autonoom voortbewegen, maar moet bestuurd worden via de mobiele telefoon.

De robot kent nog een aantal beperkingen, die opgelost zullen worden voordat de robot op de markt komt. Zo kan de T-34 op de aanwezige accu slechts één uur functioneren en is de draaihoek van de robot nog te groot. Verder is het chassis van de robot nog niet al te stevig. De T-34 zal naar verwachting rond de 4500 euro gaan kosten.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

24-01-2009 • 12:18

45 Linkedin

Lees meer

Walky: met iPhone bestuurde robot Video van 17 november 2009
Onderwaterrobot krijgt tastzin Nieuws van 10 mei 2009
Japanners bouwen vrouwelijke robot Nieuws van 17 maart 2009
Europa's ruimtetruckmissie geslaagd Nieuws van 29 september 2008

Reacties (45)

Wijzig sortering
Al klinkt het leuk, lijkt het me een niet gigantisch handig wagentje om de wacht te houden.

Met de camera kan je rondkijken, en je kan zelfs de inbrekers afluisteren of toespreken, echter is dat in de praktijk te betwijfelen. Zo'n wagentje maakt geluid (rijden), en als inbreker ben je nogal gefocussed op potentiële gevaren. Sowieso moet zo'n wagentje op een bepaalde afstand staan om zo'n net te kunnen gooien of met de camera de inbreker te kunnen zien, en het net moet goed gericht zijn (en inbrekers kunnen prima bewegen...).
Het apparaat kan zichtbaar geen trappen op, en moet -in grotere gebouwen (want daar zullen ze waarschijnlijk gebruikt worden) een hele grote afstand afleggen.

Als je in zo'n net zit, is de kans dat je snel vrij komt klein. Echter als je wat meer tijd hebt (omdat menselijke bewaker moet komen), dan kan je nog wel vrij komen: sowieso ook omdat je benen wat meer vrijheid hebben tot lopen vanwege de manier van gooien. En als je een mes of scherp voorwerp hebt kan je het gewoon doorsnijden.
Evenals een tweede inbreker erbij: je hebt dan wel twee netten die je kan werpen, maar voordat de tweede gericht & geworpen is, kan de andere inbreker al snel zorgen dat het niet lukt, door dekking te zoeken of gewoon te dicht bij het apparaat te gaan staan en hem een schop te verkopen.

[Reactie gewijzigd door vmsw op 24 januari 2009 12:26]

"Al klinkt het leuk, lijkt het me een niet gigantisch handig wagentje om de wacht te houden."

Wat moeten ze anders, een (soort van) ED-209 voor de deur zetten? :P
Geen echt alternatief, die kan ook geen traplopen...
Kijk dat werkt nog beter, schrik je mogelijke inbrekers gewoon af ;)
Als je deze ED-209 (http://www.3dblasphemy.com/personal/ED209.jpg) voor de deur zet dan schrik je denk ik meer af dan alleen inbrekers. Maar het zou wel werken als dit ding s'nachts door de fabriek zou lopen :) .
Dat die speelgoed wagentjes lawaai maken is omdat ze geen aandrijflijn met stilte en commfort in gedachte gemaakt zijn.
Dit tov van de bak in de auto.
Achteruit is simpele vertanding en dat maakt herrie. Maar de voor uit versnellingen zijn stil. Het verschil in rechte en schuine vertanding. Speelgoed bakjes zijn rechte vertanding.
Ooit een Electrische Vento de garage zien binnen rijden die hoor je niet . Misschien als het bedrijf omgeving zeer stil is maar dan moet het heel erg stil zijn. hoor je mischien iets. Ook banden geluid kan je stiller maken door speciale banden profiel.
Ook wat stille Electro motor is ook mogelijk. De chassis kan ook goed gedempd worden zodat lichtw machine geluiden binnen het voertuig blijven.

Benzine motoren kunnen ook aardig gedempd worden. Maar dat deels ook door gedempte motor ruimte.

Uiteraard zijn de stillheids eisen voor een absolute stille omgeving een stuk hoger en iets moeilijker te berijken
Zet je wekker vannacht eens op 4 uur ofzo. Indien je niet in het centrum van een grote stad woont (en dan ook echt het CENTRUM), hoor je (vrijwel)niets.

Een 'gedempt' motortje zal je in dat geval zeker horen. En wat vmsw ook al zegt: een inbreker let extra goed op omgevings geluiden.
Volgens mij kan je zo'n autootje nooit stil genoeg maken wil hij echt niet opvallen.

Of hij moet alleen toegepast worden in 'lawaaiige' omgevingen.
Je hebt helemaal gelijk, maar je verliest uit het oog dat het Japanners zijn ;)
Robotica en gadgets liggen daar een stuk beter in markt dn hier. En alleen al om de patsfactor zouden grotere bedrijven hierin wel eens geïnterseerd kunnen zijn!
Dit ding is natuurlijk niet bedoelt om ook daadwerkelijk inbrekers te vangen. Meer verragen, cq. afleiden om onder druk zetten om zou hun acties te vereidelen, en hun op beeld te krijgen. Wanneer je een net over je heen krijgt, wordt een inbreker op zijn minst vertraagd of van 'zijn game' afgehaald, omdat zijn/haar eerste impuls zal zijn om het net van zich af te krijgen.

Wanneer je een inbreker daadwerkelijk zou willen vangen met een net, kun je een zwaarder net gebruiken waarmee je niet gewoon kunt weglopen. Echter wordt het dan al lastig om het net te werpen op een manier dat je niet een veel sterkere en waarschijnlijk dus zwaardere en duurdere robot nodig hebt en de kans minimaliseert dat de inbreker ernstig letsel oploopt (en wanneer je zegt 'boeit mij die inbreker', tsja, dan kan het ding ipv netten net zo goed een mes werpen (hoeft niet dood, een bewegingssensor op welke beenhoogte dan ook is zat)).
Waarom zo moeilijk doen? Het kreng weegt 12 kilo, grijp het net vast en zwier het een keer rond, dan zwaai je die robot vrolijk kapot tegen een muur of zo.
Ik zie het nut nog niet echt hiervoor, als dit bedoelt is om criminelen te pakken. Je kunt makkelijk onder zo'n net wegkomen of, beter zelfs, aan de kant springen.

Het mooie is natuurlijk wel dat het met een mobiele telefoon bestuurt kan worden, maar dat kan ook al een tijdje. Vooral met van die kleine robotjes.

En dan de prijs voor wat hij kan.. sorry hoor, maar €4500 vindt ik écht veel en veel te duur voor zoiets simpels. Alleen maar geld verspilling, ik zie het al voor me in Nederland, de belasting gaat omhoog omdat er nieuwe "Apparatuur" moet worden gekocht.

edit: spel foutjes

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 249623 op 24 januari 2009 12:33]

Ik zie het nut nog niet echt hiervoor, als dit bedoelt is om criminelen te pakken. Je kunt makkelijk onder zo'n net wegkomen of, beter zelfs, aan de kant springen.
In onderstaand filmpje gaat de man er inderdaad voor klaarstaan. Maar het weghalen van het net valt bepaald niet mee, zo te zien.
De personen voor wie zo'n net bedoeld zijn, hebben meestal wel een mes op zak... Weg net. Misschien handig bij achtervolgingen, maar dan zou een pocket net-werper interessanter zijn.
Er zijn genoeg stoffen om het net van te maken waar je echt niet zomaar met een mes doorheen sneiden.
Bovendien wacht je niet eerst af wat er gaat gebeuren. Het lijkt mij niet dat je als inbreker eerst het type plaatje gaat bestuderen om te kijken wat er geworpen gaat worden. Eerst zet je het op een lopen. Als je dan toch onder het net komt en dat duurt weer een 30 seconden. Dan kunnen dat net genoeg seconden zijn voor de beveiliging om er een eind aan te maken.
0Anoniem: 125474
@torp24 januari 2009 12:37
Het net hangt niet vast aan de robot, weglopen ziet er dus best nog gemakkelijk uit.
Wel weer toepasselijk dat er zoveel mensen met een camera rechts in de hoek staan :P

Ik had laatst op internet ook een demonstratiefilmpje gezien van een vergelijkbaar product die die in de VS is ontwikkeld. Dat apparaat kon ook schieten, haalde 20 mph dus zo revolutionair vind ik het niet.
Jammer dat de accu bij veel apparaten van deze tijd de beperkende factor is.
Verder vind ik het apparaat niet zo heel speciaal.
Sorry, kon het niet laten om te denken dat de titel van dit nieuwsbericht een typ-fout bevatte. Netwerpende, netwerkende :) Maar het eerste woordje in de titel verhulde alweer genoeg :Y

Your friendly neighborhood Spider Man!

[Reactie gewijzigd door Brian op 24 januari 2009 12:30]

Hmmm... een boevenvangende robot doet me sterk denken aan een acrobaat en een clown..
Wist niet dat ze Japans waren, ze zien er vrij westers uit.

[Reactie gewijzigd door Erikie op 24 januari 2009 12:53]

Hmm het ding is langzaam en niet wendbaar. Doelselectie gaat met de hand, en is dus onnauwkerig en langzaam. Het ding rijdt met slechts 10 km/u en kan dus als men het even op een lopen zet zo eruit gelopen worden, in tegenstelling tot wat het artikel zegt, want dat is gewoon lariekoek.. Het ding is gewoon nog lang niet klaar voor de markt als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 24 januari 2009 12:54]

niet eruit lopen, gewoon omschoppen en meejatten. Weer 4500 euro verdient.
Precies, omtrekken dat kreng! Ik begrijp trouwens nooit dat het moeilijk zou moeten zijn om onder een los net uit te raken :S
niet eruit lopen, gewoon omschoppen en meejatten. Weer 4500 euro verdient.
Wel een leuk hebbedingetje voor in de tuin, om met de katten van de buren te spelen O-)

Wie weet hoe dit apparaat er over een paar jaar uitziet, na wat doorontwikkelen. Best kans dat het dan autonoom op jacht gaat en bij alarm het "baasje" belt.

[Reactie gewijzigd door Toff op 25 januari 2009 02:17]

Autonoom op jacht gaan klinkt eng. Heb je het ding om je huis veilig te houden en besluit het ineens dat de hele stad veilig moet zijn. Voor je het weet, judgement day. Als ik er eentje neem noem ik hem skynet.

[Reactie gewijzigd door Yellow op 25 januari 2009 12:03]

Vanwaar die naam, willen de Chinezen met de Russen hiermee Duitsland in WO3 mee gaan tegenhouden? De T34 deed goed zijn werk vanwege zijn eenvoudigheid, er kon weinig kapot, deed het altijd. Deze Robot zie ik dat eerlijk gezegd nog niet nadoen..
En de T34 had natuurlijk een groot kanon. Niet zo machtig als het kanon op een Duitse Tiger, maar de Russen hadden een gigantisch overwicht in aantallen.

De enige manier waarop een robot als deze kan werken is imho als ze er een wapen op monteren, en/of een werper voor stun granaten of iets dergelijks. Daarbij zal er een redelijk aantal van die robots nodig zijn om een inbreker (mens) vast te kunnen pinnen.

Een net doet natuurlijk helemaal niets. Dat houdt een inbreker slechts een paar seconden tegen. En een vluchtende inbreker kan het ding ook al niet bijhouden.

Daarbij bestaan dit soort robots al, en zijn ze zelfs al in gebruik. Het Amerikaanse leger heeft bijvoorbeeld een ding wat véél sneller is, trappen kan bestijgen, een wapen heeft, stungranaten kan werpen, en waarvan de besturing een heel stuk accurater is.
Dat kan best verder is in de ontwikkeling, maar ik denk dat die toch wel flink duurder is.
Maar volgens mij mis je het doel van dit ding. Tuurlijk kan een inbreker harder lopen, maar zolang die aan het lopen is kan hij geen kluis kraken. Tevens zal hij moeten blijven lopen omdat anders dit ding er zo weer is. In dit bericht staat dat hij een net afvuurt, maar ik ga er niet van uit dat er op de robot een bord hangt met de tekst: ik vuur een lullige netje. Voor het zelfde geld komt er een mes oid uit.
Hoe langer je loopt hoe meer tijd voor de bewaking om er achteraan te gaan.
En een handige mod zorgt ervoor dat je er een echt pistool in kan stoppen. Dit lijkt ludiek maar kan daadwerkelijk worden ingezet als echt wapen.

Pas de manier van inloggen aan (contact leggen met mobiel) en je zou via een anonieme verbinding iemand om kunnen leggen. Vergezocht? Misschien maar het is een consumentenwapen als je het mij vraagt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee