Japan wil in 2020 wandelende robot naar de maan brengen

Japan wil rond 2020 een tweebenige robot op de maan laten rondwandelen, waarna een missie met enkele astronauten en robots moet volgen. Deskundigen uit de robotica twijfelen echter over de haalbaarheid van de plannen.

De ambitieuze plannen voor toekomstige maanmissies zijn opgesteld door de Strategic Headquarters for Space Development, een werkgroep die in opdracht van de Japanse regering werd opgericht, zo meldt The Times. De werkgroep heeft vijf jaar de tijd gekregen om ideeën uit te werken om het Japanse ruimtevaartprogramma te versnellen. Volgens wetgeving die onlangs werd doorgevoerd, mag Japan de ruimte gaan gebruiken voor defensiedoeleinden, ondanks dat het land volgens de grondwet formeel alleen mag handelen uit zelfverdediging.

Details van het plan, zoals de vereiste techniek om de robots en astronauten naar de maan te brengen en hoeveel geld er voor het project beschikbaar is, moeten de komende twee jaar worden uitgewerkt. De werkgroep adviseert de regering ook om militaire satellieten te ontwikkelen die vroegtijdig raketlanceringen kunnen detecteren. Verder zouden er kunstmanen gebouwd moeten worden die informatie kunnen verschaffen bij natuurrampen.

Ondanks de gedurfde plannen om een wandelende maanrobot te ontwikkelen, zetten experts uit de robotica vraagtekens bij de haalbaarheid. Zo stelt Tomomasa Sato, voorzitter van de Japanse Robotics Association, dat met de huidige stand van de techniek een robot net in staat is om een object in huis te zoeken en deze zonder het te breken terug te brengen. Bovendien wijst Sato er op dat Asimo-ontwikkelaar Masato Hirose twintig jaar bij Honda in de weer is geweest om zijn creatie fatsoenlijk op twee benen te laten lopen.

Desondanks is Japan al bezig met de ontwikkeling van ruimterobots. Zo heeft het Japan Aerospace Exploration Agency aangekondigd dat het een op een satelliet gelijkende robot bouwt die de bezem moet halen door de groeiende hoeveelheid ruimteafval. De schoonmaakrobot zou kilometerslange geleidende draden moeten uitrollen om het ruimteschroot op te vangen. Doordat de draad door het magnetische veld van de aarde een spanning krijgt, kan het stukje ruimteafval worden afgeremd. Hierdoor zal het deeltje in een lagere baan om de aarde komen om uiteindelijk in de atmosfeer te verbranden.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-04-2009 • 11:08

48 Linkedin

Lees meer

Honda geeft Asimo-robot een upgrade Nieuws van 8 november 2011
Walky: met iPhone bestuurde robot Video van 17 november 2009
Onderwaterrobot krijgt tastzin Nieuws van 10 mei 2009
Japanners bouwen vrouwelijke robot Nieuws van 17 maart 2009

Reacties (48)

Wijzig sortering
Ik ben benieuwd hoe ze zorg gaan dragen voor een goede voeding die ERG lang mee zal moeten gaan. De huidige robots zijn niet echt voorbeelden van erg zuinige apparaten en ik kan mij niet voorstellen dat je het absurd hoge bedrag dat nodig is voor het naar de maan sturen van een robot wilt uitgeven wanneer het apparaat daar maar een week tot een paar dagen actief kan zijn.

Wat is overigens de toegevoegde waarde van het rondlopen op 2 benen in tegen stelling tot bv (in mijn ogen betrouwbaarder) een robot op rupsbanden waarmee je ook op minder vlak terrein goed vooruit kunt komen.

[Reactie gewijzigd door Bor op 4 april 2009 11:42]

met zonnepanelen komt die robot ieder uur zich even opladen aan de centrale, en dan gaat ie weer even wandelen. De centrale is uiteraard ook verplaatsbaar. (De centrale is het tuig waarmee de robot op de maan wordt gezet)
Voordelen ven 2 benen: je kunt trappen oplopen?
Direct gezien zijn er geen voordelen, maar ik veronderstel dat deze wetenschappers er langer over hebben nagedacht, en weldegelijk voordelen zien.

Vertel me niet dat dit een late 1-april grap is.

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 4 april 2009 11:54]

Kijk naar bijvoorbeeld die dingen van NASA op Mars (Spirit en Oppertunity). Die rijden al bijna 5 jaar rond :)
Die hebben het makkelijker omdat ze zelf grote zonnepanelen kunnen dragen. Op een menselijke robot zal het waarschijnlijk niet zo handig zijn.
Wie heeft het over een menselijke robot? Er staat alleen dat hij op 2 benen kan lopen hoor ...
Wat natuurlijk wel kan, bedenk ik mij net, is dat de robot meer in een soort standy stand staat om op te laden dan dat hij daadwerkelijk loopt. Stel je voor dat je 20% van de tijd echt nuttig bezig bent en kunt lopen en 80% van de tijd standby staat om op te laden. Op deze manier kun je het waarschijnlijk toch nog een lange tijd vol houden ondanks dat je tijdens bedrijf wellicht meer energie verbruikt dan een ander voertuig welke een langere periode heeft om in te werken.
Waarom laten ze het afval verbranden in de dampkring? Door alle afval op te vangen en terug te brengen op aarde kan je het afval recyclen. Met de huidige groene opvattingen lijkt dit een betere optie. Op deze manier wordt het lanceren van de raket nog enigszins nuttig.
Omdat dit een enorme som geld en moeite zou kosten, iets wat voor grotendeels nutteloos (kapot en enkel de grondtoffen) een enorme verpsilling van geld en zelfs diezelfde grondsoffen zijn. De millieuimpact voor al de lanceringen en landingen zou ook veel groter zijn dan dat je ooit recupereert vand e recyclage.
Zie het als onze ontwikkeling met afval op aarde. Vroeger was storten het gemakkelijkst: je deed je raam open en flikkerde alles gewoon op straat (middeleeuwen). Daarna gingen we storten op een centrale lokatie, want die zooi in de stad was toch niet alles. Vervolgens kwamen we erachter dat verbranden ook wel handig was en pas daarna kwam recyclen in zwang.

Ik denk dat je in de ruimte ook ongeveer zo'n pad zult gaan zien, al was het alleen maar omdat het terughalen van afval ook geld en technologie kost. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de mankracht die nodig is om het in de spaceshuttle (of wat dan ook) te krijgen. Alles in een grote ton duwen en lukraak ergens op aarde neer laten storten lijkt mij iig niet zo'n heel erg sterk plan :P

Edit: Net zoals heel veel lijkt het veel praktischer, maar duik je er iets dieper in dan ligt alles toch wel weer wat genuanceerder. Neemt niet weg dat ik het wel met je eens ben hoor ;)

[Reactie gewijzigd door Freakertje op 4 april 2009 11:26]

In 2030 wil Japan ook nog een astronaut naar de maan sturen. Hij/zij zal dan samen met de robot onderzoek doen naar de grondstoffen op de maan en hoe deze gebruikt kunnen worden.

edit: Hmm, deze post was niet als een reactie op Freakertje bedoelt :)

[Reactie gewijzigd door g0tanks op 4 april 2009 11:39]

Al het bruikbare van raketten worden al gerecycled. De goedkope delen en onderdelen van sattelieten laten ze verbranden in de atmosfeer. Dit om 2 redenen. Het laten verbranden is veel goedkoper en het ophalen van ruimteafval om het te laten recycelen kost veel meer energie dan dat het oplevert.
En ga jij even berekenen waar dat stukje afval terecht komt? Ik heb geen zin om elke week een satelliet in mijn tuin zien te landen. Ze vertellen het zo in het artikel dat alles zou verbranden... FAIL!

Op zich is jouw idee wel goed, niks mis mee. Maar het is onmogelijk met de oude satellieten, misschien moeten ze in nieuwe een soort van voortstuwing in bouwen, dat naderhand gecontroleerd kan neerstorten op Aarde.

En wat ik ook niet snap, ruimte afval. Hoezo afval? Het komt er toch echt vandaan, de ruimte, dus onze Zon is ook 1 stuk groot afval? Alsof wij de ruimte zitten te vervuilen... haha! Geen planeet en/of kip die er naar kraait. Alleen de mens, voor z'n verkoop trucjes.

En die robot/humanoid(Zoals het vertellen) vindt ik ook een heel mooi initiatief van de wetenschappers, mede omdat het niet alleen voor de ruimte hoeft te worden gebruikt. Maar ook hier op Aarde.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 249623 op 4 april 2009 11:31]

En wat ik ook niet snap, ruimte afval. Hoezo afval? Het komt er toch echt vandaan, de ruimte, dus onze Zon is ook 1 stuk groot afval?
Ruimteafval word hier niet natuurlijk puin mee bedoeld, maar wat we als mensheid hebben veroorzaakt: complete satellieten (afgeschreven of defect geraakt), restanten van allerlei (delen van) raketten, restanten van botsingen, dingen die bij EVA's (ruimtewandelingen) verloren gegaan zijn (gereedschap etc).

Vaak botst al die troep (recent nog die Russische en Amerikaanse satelietten) waardoor het nog eens versplintert in een heleboel kleiner grut.
Ik denk dat ze daar wel rekening mee hebben gehouden, waarschijnlijk laten ze het neerstorten in the middle of nowhere. Het transporteren van het afval naar de recycling fabriek zal waarschijnlijk ook nog hoge kosten met zich meebrengen.
Vraag me af of dat kosten-technisch wel interessant is. Er is weliswaar een hoop ruimteschroot, maar het is vaak wel onderverdeeld in heel veel erg kleine stukjes. Kost behoorlijk wat moeite om een voldoende massa te verzamelen voor een complete lading lijkt me.

Daarnaast zit je nog met de risico's hiervan, veel puin zal bijvoorbeeld radioactief zijn door de reactoren die met uranium/plutonium zijn/waren gevuld. Mocht de re-entry van die raket fout gaan word dat spul wel over grote gebieden verspreid. Niet prettig...

Of het bevat andere onaangename chemicaliën, die bijvoorbeeld zijn overgebleven van allerlei experimenten die zijn uitgevoerd.

En daarnaast zal niet alles te recyclen zijn, of als het al kan niet rendabel, omdat veel spul (gewoon ijzer etc) gewoon niet erg veel oplevert.
Het is heel simpel wel men niet het Wall-E effect krijgen dan zal men het toch wel moeten doen. In de animatie wordt het een beetje overtrokken in beeld gebracht maar de boodschap mag toch wel verdomd duidelijk zijn. Net als het feit van crashende sattelieten en dat het ISS al moet uitwijken voor los vliegende schroeven.

Voor iets wat het ISS kan raken of de space shuttle praat men al over kansen van 1 op de paar honderd. Ik zou niet eens verbaasd opkijken als de kans op een ongeluk tijdens een ruimtewandeling een factor 5 a 10 hoger ligt aangezien een korrel zand dan al genoeg is.

Wil men over 50 jaar dus nog steeds ergens buiten de atmosfeer gaan spelen zal men toch wel even zijn zooi op moeten ruimen, want ondanks dat het meeste wel terug zal komen en zal worden verdampt door de dampkring. Zal dit bij veel stukken gewoon meer dan 35 jaar duren (wat NASA als long term debrs beschouwd) en het worden er echt niet minder.

Recycling zal misschien niet rendabel zijn maar feitelijk is geen enkele oplossing dat.Aangezien het in alle gevallen veel tijd en geld zal kosten, maar het punt is wel dat er iets aan gedaan moet worden.

[Reactie gewijzigd door Hakker op 4 april 2009 12:12]

Vind het eerlijk gezegd onzin dat je zo'n goede waardering krijgt voor je post, want wat je zegt slaat eigenlijk nergens op. Als het moet worden 'gerecycled', wat jij zegt, dan moet het worden verbrand met ovens en weet ik niet wat.

Gebeurd het in de atmosfeer, dan hebben wij daar een stuk minder last van. En dat scheelt weer een hoop energie om die zooi te verbranden.

En om dan ook nog te suggereren dat de lancering van de raket anders niet nuttig is, heb je daar ook onderbouwing voor??
Waarschijnlijk omdat het veel meer moeite en ernergie zou kosten om het afval terug te brengen op aarde (een grote terugkeercapsule naar boven sturen waar het afval volledig inpast met hitteschilden om zelf niet op te branden) dan wat het zou opleveren aan recycleerbaar materiaal.
Er is nog voldoende schroot op aarde dat gerecycled zou kunnen worden aan veel lagere kost dan het ruimteafval, zodat dit een vrij zinloos plan lijkt...
Wat is het voordeel van een op twee benen wandelende ruimterobot? Het lijkt me dat je beter iets in de vorm van een spin kan maken, die kunnen volgens mij over veel meer soorten terrein wandelen.

Enige voordeel wat ik zie is dat je voor het vervoer van een mensachtige robot ook een cabine nodig hebt waar een mens in past, waardoor je daar dus al ervaring mee hebt. Maar dan vergeet ik voor het gemak wel even de klimaats-omstandigheden (water, lucht, temperatuur... ) die mensen wel nodig hebben en robots niet.
Een spin-achtige robot is inderdaad beter om het landschap te doorkruisen. Maar ik denk dat het vooral gaat om het maken van een eerste stap naar het realiseren van een robot die de mogelijkheden van een mens heeft, en er dus geen mensen meer gebruikt hoeven te worden voor bepaalde doeleinden. En wanneer je robotten hebt die het werk daar uitvoeren wat normaal gesproken mensen doen geeft dat natuurlijk de nodige voordelen.
Maar als je robot het inefficiënt doet omdat hij dezelfde beperkingen als een mens heeft geeft dat ook weer de nodige nadelen.

Ik ben toch wel benieuwd waarom je een menselijke robot op de maan wilt hebben.
Hier op aarde heeft het wel overduidelijke voordelen, omdat de infrastructuur al op mensen is gebouwd, dan is een menselijke robot waarschijnlijk ook redelijk efficiënt. Maar op de maan hebben we de natuur nog niet naar onze hand omgezet en een infrastructuur gebouwd, dus daar zou je onderzoek moeten doen naar de huidige infrastructuur en wat daar het efficiëntste jouw opdracht uit kan voeren.
Het is de bedoeling om in de toekomst een bemande maanbasis op te zetten. De bemanning zou in dat geval bijgestaan kunnen worden door robots die bepaalde taken van de bemanning over kunnen nemen, maar in het geval dat een robot kapot gaat zou de bemanning deze taken ook nog uit moeten kunnen voeren.

De infrastructuur moet dus geschikt zijn voor mensen, en een mensachtige robot is in dat geval weer de beste keuze. Helemaal gezien spinachtige robots naar alle waarschijnlijkheid meer ruimte nodig hebben om te kunnen bewegen en dezelfde werkhoogte te bereiken. Net iets wat je niet wilt op een maanbasis.
Het zou ook zo kunnen zijn dat die robots niet alle taken zelfstandig uit kunnen voeren. Ik kan me best voorstellen dat het voor sommige, ingewikkelde, taken handiger is als de robot bestuurd wordt door een mens. De robot loopt buiten, in een niet zo prettige omgeving, en imiteert simpelweg de bewegingen van de bestuurder die veilig binnen zit. Om bewegingen te imiteren is het alleen wel handig als robot en bestuurder zo veel mogelijk op elkaar lijken; iedereen kan een twee-benige robot "voordoen" hoe ie moet lopen, dat wordt met een spin-achtige robot een heel stuk lastiger.

Of ze hebben in Japan nou eenmaal meer ervaring met twee-benige robots dan met spin-achtige. In dat geval is het een betere keuze simpelweg omdat de ontwikkeling een stuk verder gevorderd is.
Volgens mij is het enige echte voordeel van 2 benen dat je hoofd relatief hoog komt te staan, zonder dat je een lange nek of lange benen nodig hebt.

Of misschien dat het nog interessant is dat je met 2 benen makkelijker je voeten in de gaten kunt houden dan met 4 benen... Als een paard achteruit moet lopen, is dat altijd een drama. Een paard kan niet waar hij zijn achterbenen neer zet. Geen enkel viervoetig dier vind het prettig om achteruit te lopen. Bij 2-benige dieren gaat dat een stuk makkelijker.
Wat een onzin, een paard kan uitstekend achteruit lopen. En als er wat in de weg staat, is dat geen enkel probleem, daar weet tie prima raad mee. Ga er zelf maar eens achter staan.
Lopen op 2 benen is efficient op aarde. Op de maan is het een van de slechtste manieren van transport, de menselijke astronauten moesten met 2 benen gaan springen omdat lopen niet ging.

Dit hele project is een paradepaartje zonder nut.
Volgens mij haal je twee dingen door mekaar heen. Namelijk:
- of het voor mensen makkelijk is op de maan te lopen
- of op 2 benen lopen op de maan anders is dan op de aarde.

Voor een robot is er waarschijnlijk heel weinig verschil tussen lopen op de maan of aarde. Je zal uiteraard wat parameters aan moeten passen vanwege de lagere zwaartekracht, maar dan kun je volgens mij verwachten dat die robot op precies dezelfde manier op de maan zal lopen.
Wat ik nooit heb begrepen is waarom er eigenlijk zoveel van die ruimte-organisaties zijn... Leuk idee hoor, maar zou het niet beter zijn als ze samen met de NASA, ESA, etc. een echt nuttig project gaan opstarten..?
Dat zou wel beter zijn, maar dat doen ze dus niet. Elk land wil zich bewijzen met zijn ruimtevaart, wil niet afhankelijk zijn van de ruimtevaartmissies van anderen én misschien nog wel het belangrijskte, het delen van de techniek.

Bij mijn weten wordt er veel techniek van de ruimtevaart gebruikt voor in oorlogstechniek en vice versa.
ijdelheid, prestatiedrang, zich willen bewijzen. Is een groot deel van het ruimte gebeuren naar terug te herleiden.
Wie is de eerste in de ruimte
Wie had het eerst een bemande vlucht
Wie ging er het eerst om de maan
wie ging her eerst op de maan
Wie had het eerst een mens op de maan
etc..
etc..
alles idem met Mars zometeen
etc..
etc..


Al met al gewoon naam willen maken.
Concurrentie, alsof AMD en Intel gaan samenwerken. Dan gaat de productie ontwikkeling wel erg hard omlaag.

Ze zijn niet vijandig (meer). Ze doen puur zaken, en dat weten zij ook. Kan het eigenlijk alleen maar toejuichen. ;)
Anoniem: 251563
4 april 2009 11:38
Volgens wetgeving die onlangs werd doorgevoerd, mag Japan de ruimte gaan gebruiken voor defensiedoeleinden, ondanks dat het land volgens de grondwet formeel alleen mag handelen uit zelfverdediging.
Defensie is toch letterlijk (zelf)verdediging? :? Hoe moet ik dit lezen?
Tot voor kort mocht de JSDF (Japan Self-Defence Forces) alleen in het eigen land opereren, de Japanse grondwet verbood optreden van hun troepen in het buitenland. Voor hun deelname aan de missie in Irak (of was het nu Afghanistan?) was dat dus ook een obstakel, omdat hun grondwet dat niet toestond.

Aangezien geen enkel land de ruimte als hun eigendom (en dus "grond"gebied) kan claimen, zou dat hier dus ook een dergelijk probleem kunnen opleveren.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 4 april 2009 11:41]

Google maar eens op "article 9 Japan" en er zal je meer duidelijk worden. Zoals Wildhagen hierboven al zegt is in de Japanse grondwet na de Tweede Wereldoorlog een artikel opgenomen dat het land verbied ooit nog een agressieve oorlog te voeren, en dat alleen een letterlijke defensiemacht toestaat. Het merendeel van de Japanse bevolking is het met dit artikel eens, maar daar tegenover staat dat een groot deel van de politiek juist af wil van deze in hun ogen beperking van soevereiniteit. Dit zorgt al jaren voor grote spanning tussen bevolking en regering.

Dus Johanw910, dit is weldegelijk een ander beestje. De politiek zou het wel graag zien zoals jij het stelt, maar de bevolking staat dit voorlopig nog niet toe.

OT: Waarom tweebenig? Misschien wil men ervaring opdoen in een zwakke zwaartekracht omgeving met dit soort technologie?

[Reactie gewijzigd door Inanna op 4 april 2009 13:33]

Dat is alleen een andere (minder agressieve) naam voor hetzelfde beestje. Voor WO2 heette het ministerie van defensie ook gewoon het ministerie van oorlog.
Mooi, kunnen we direct zien wie er gelijk hebben van de mensen die denken dat de VS op de maan is geweest. Er zijn veel spullen achter gelaten, dioe de robot kan zien. Is dat ook weer opgelost ;)
Alsof er nu al niet genoeg (niet lopende, maar rijdende) robots met camera's op de maan rondrijden...
Nou volgens deze bron is er niet veel actief meer op de maan. En volgens dezelfde lijst is er ook behoorlijk wat troep om op te ruimen.
laat ze n setje batterijen meenemen.. dan kunnen ze met de maan-landrover rijden :) die staat daar ook nog in volledig rijbare staat met lege accu's
Dat die jappaners zich niet laten sponsoren door Converse All Star zeg...

"These boots are made for walking..."
Het is natuurlijk super handig als je massproduction robot's hebt die niet
autonoom zijn maar vanaf aarde virtueel bediend worden. Net zoals artsen in Canada een kind in Zuid Afrika kunnen opereren via glasvezels en instrumenten die gekoppeld zijn.

Stel je voor 1024 robot's op solar power, die je vanaf aarde kunt bedienen.
Kun je goed een maanbasis mee bouwen, het zijn gewoon artifical bodies.
Een kleine rand nota: Hebben de Russen dit niet al gedaan ergens in begin jaren '70.
En robot die bestuurd werd vanaf de aarde.

Linkje: http://en.wikipedia.org/wiki/Lunokhod_1

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee