Japans mech suit kan kracht ledematen vertienvoudigen

De Japanse firma Cyberdyne is begonnen met de massaproductie van zijn mech suit. De drager van het 4200 dollar kostende pak kan dankzij de geïntegreerde robotica de kracht in zijn ledematen vertienvoudigen, zo stelt de fabrikant.

Het HAL-systeem in het 'robotpak' bevat sensoren die op de huid worden bevestigd. De sensoren kunnen de zwakke elektrische signalen herkennen die de hersenen afgeven om een beweging te kunnen maken. Door de geïntegreerde controller worden deze signalen omgezet naar de benodigde bewegingen van de kunstmatige gewrichten. Volgens de fabrikant bevat de software voldoende veiligheidsmarges om de drager niet te blesseren door het uitvoeren van ongecontroleerde bewegingen, maar het kan gebeuren dat een signaal door het pak een fractie eerder wordt opgepikt dan de persoon. Het pak weegt in totaal 23 kilogram en kan met een acculading ruim 2,5 uur opereren.

Volgens Cyberdyne kan zijn mech suit de draagkracht van menselijke ledematen vertienvoudigen, met name bij het tillen of verslepen van zware objecten. De firma ziet dan ook kansen in toepassingsgebieden als industriën waar zware lichamelijke arbeid wordt verricht. Ook kan het pak worden gebruikt om gehandicapten of revaliderende patiënten te assisteren, en logischerwijs heeft ook de defensie-industrie warme belangstelling voor het product.

Door de grote potentiële afzetmarkt is de Japanse firma na een jarenlange ontwikkelfase - onder andere vastgelegd in deze video uit 2006 - begonnen met de massaproductie van het pak. Wie 4200 dollar op tafel legt, heeft de kans om een van de vierhonderd mech suits te bemachtigen die dit jaar worden gebouwd, zo meldt DailyTech. Over eventuele wachtlijsten is nog niets bekend.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

11-04-2009 • 13:48

199 Linkedin

Reacties (199)

Wijzig sortering
Ik heb hiervan een goed jaar geleden documentaire van gezien op TV, hun eerste doel was mensen met een handicap en mensen met zwaar werken het beter maken. Prototype dat daar werd geshowed kon iemand zonder enig probleem uit bed tillen, kon trappen lopen met gewichten tot ergens 40 kilo per arm en kon zelfs een auto optillen (voorkant - om die knie sensor te laten zien).

1 van de toenmalige (of nu nog) ontwikkelaars was door ongeluk in een rolstoel terecht gekomen, die zag je met zo'n pak ook rond lopen.

Voor het leger verwacht ik er weinig nut nog in, omdat dat ding niet op reflex bewegingen kan reageren, alles moet 'vloeiend' worden gewogen. Maar mischien in de toekomst :)
Dit heeft zeker genoeg potentieel om door te groeien tot een militair hulpmiddel.
En zoals de telefoon, gps, radio,... zal dit volgens mij ook in het straatbeeld verschijnen op een lang termijn. Natuurlijk hopelijk dan voor de gehandicapte mensen, want als er soldaten in het straatbeeld verschijnen dan is het niet echt gesteld met ons land :)
Zo zie je maar dat mecha scifi zeer veel invloed heeft op de toekomst, de Jappaners hebben altijd meer open gestaan voor robot's en de cultuur die daarbij hoort. Daardoor is het westerse beeld en acceptatie op robotica 'beperkt'. Wat dus resulteert in kleine robotische projecten. Waar men in Japan een flinke investering in robotica het waard vinden.

En de militaire doeleinden met een pak zoals dit? Kijk naar de 'Gundam' serie, of de amerikaanse mecha cartoon 'Exo Squad'

Wat kan de maatschappij ervan verwachten? Zoals gezegd lichamelijk gehandicapten etc. Maar ook tweebenige 5meter hoge robotten in de bouw zijn erg handig. Geen ruimte innemende graafmachines met hun lange armen. Een uitvergroot robotische hand (lijkt me zelfde principe) is veel beter bruikbaar dan een simpele graafbak van een graafmachine.

Nu maar wachten op het antwoord van de Amerikanen met hun warp drives :P

[Reactie gewijzigd door ReseT op 11 april 2009 14:38]

Anoniem: 171671
11 april 2009 15:13
Er is alleen 1 probleem denk ik.
Dat het gebruik geheel voor eigenrisico is.
Zo'n mech-suite zal in theorie goed werken, maar er zijn eindeloos veel uitzonderingen op de regels te bedenken die de programmeurs hebben bedacht.
Het kan daarom nooit als veilig bestempeld worden dat je er 500KG mee kan optillen.
Denk dat 50KG maximaal word als het op de Europese markt komt waar dus het CE-keurmerk voor nodig is.
Als je zo'n pak 99,9% veilig wil maken heb je kunstmatige intelligentie nodig en op dat moment is het ook niet meer nodig dat je zelf fysiek in het pak aanwezig bent omdat je dan een robot hebt.

Het blijft natuurlijk wel interessant voor de gezondheidszorg, afgekeurde bouwvakkers kunnen met dit pak gewoon weer aan het werk.
verder lijkt het mij ook wel makkelijk als je een wasmachine de trap op moet tillen.
En de mogelijkheden voor het leger zijn eindeloos, ze kunnen 10X zoveel uitrusting meenemen.
Het leger kan nu dus heel anders functioneren en we zullen steeds meer uitvindingen zien die ze aan het pak toevoegen.
Het blijft natuurlijk wel interessant voor de gezondheidszorg, afgekeurde bouwvakkers kunnen met dit pak gewoon weer aan het werk.
Met dit pak kan je voorkomen dat ze er ooit mee moeten stoppen om gezondheidsredenen.
Ik zie de eerste berichten over gebroken armen, benen, ruggen e.d. wel komen!

(Only in Japan)

[Reactie gewijzigd door bartvl op 11 april 2009 13:50]

Bedoel je dan gebroken armen en benen van andere mensen? Want zo te zien buigt dit pak precies waar de drager ook buigt... Moelijk om een gewricht in de draairichting te breken...
Das waar, maar de vingers en polsen zijn wel een ander verhaal. Ik zou het niet riskeren om met dat pak iets van 100kg op te pakken.
mits je hem goed afgesteld heb wel. Maar of iedereen dat zal doen..

En dan heb ik het nog niet over studenten met teveel geld die het voor allerlei grappen gaan gebruiken enzo...
Anoniem: 201824
@bartvl11 april 2009 14:45
Ik zie gebeuren dat ledematen zwakker worden. Zet iemand in een rolstoel en zijn beenspieren worden slapper. Zet iemand in zo'n mech suit, en alle betrokken spiergroepen worden slapper. Jammer dat je dat ook nog eens 4200 dollar kost :/
Naah, ook ik denk dat er geen devolutie van komt.
Sterker nog, ik denk dat dit de gemiddelde levensverwachting van de mens weer met een jaar of 5 a 10 zal doen toenemen.

Je kan makkelijk een parallel trekken met vroeger en de huidige tijd en die doortrekken naar de toekomst.

Daar waar mensen vroeger achter een os liepen om het land te bewerken, met de hand een afsluitdijk aan het aanleggen waren of ander zwaar lichamelijk werk deden is een evolutie geweest in technieken die gebruikt werden.
Zo heeft een boer geen os meer nodig want hij heeft een grote machine.

Door deze verlichting heeft het lichaam minder te lijden en worden mensen ouder. De nadelen hiervan (minder beweging) zal opgevangen moeten worden door meer te sporten/bewegen.

Anders was een derde generatie boekhouder net nog sterk genoeg geweest om een kasboek op te tillen. (tenzij hij de hele belastingdienst in één keer wou willen :+ )
De toename in levensverwachting tussen ca. 1950 en heden is voor het grootste deel veroorzaakt door een betere medische zorg (waardoor o.a. zuigelingensterfte en infectieziekten, maar ook chronische ziekten afnamen).

http://web.mit.edu/costa/www/genusreviewessay.pdf

Minder gebruik van de spieren is niet de oorzaak van een langer leven, maar sterker nog, te weinig bewegen zorgt al of niet indirect (via overgewicht o.a.) voor een lagere levensverwachting.

Toch denk ik dat zo'n mech suit voor zeer zware beroepen wel een uitkomst is.
Het is een stuk gereedschap IMO, niet een verbetering van je ledematen waarmee je lekker naar school, de supermarkt of je werk gaat. Voor beroepen waarbij veel getilt moet worden, kan het wel handig zijn lijkt me. In de haven wellictht bij het laden/lossen van stukgoed. Typisch van die beroepen waarbij je veel risco loopt om in de WAO terecht te komen vanwege slijtage.

Wanneer je je druk maakt om teweinig beweging en zwakke ledematen ben je al veel te laat: hoeveel mensen gaan er niet 's ochtens in de auto zitten, zitten de hele dag op kantoor en gaan weer zittend naar huis, om daar weer... op de bank te gaan zitten. Denk niet dat die categorie dan zo'n mech suit erbij neemt om een pilsje uit de koelkast te halen. :P
Ik geloof best dat een dergelijk pak je kan helpen bij het sjouwen van een zware kruiwagen of het tillen van zakken cement. Maar werken houd meer in dan dat. Want om met zo'n pak aan een muur te gaan stucen of metselwerk te gaan voegen lijkt mij verre van praktisch. Dus het praktische nut op de werkvloer lijkt mij beperkt.

Ook het gebruik in militaire toepassingen zal imo voorlopig erg beperkt zijn. Want het is leuk als je een soldaat met 150 kilo bepakking de berg op kan sturen maar wat als de energie op is. Of een soldaat die als een soort rambo een m16 als een sniper zo nauwkeurig kan bedienen. Alleen tijdens een tactische terugtrekking zijn de batterijen leeg. Sta je daar. Het is nu niet iets dat je even snel uit trekt.

Als prothese lijkt het mij een mooie stap vooruit. En waarschijnlijk is het wel zo te maken dat je een minimale eigen inspanning moet leveren om het verlappen van je eigen spieren te voorkomen. Of zelfs te kunnen revalideren. Net als het oefenen in het water.

[Reactie gewijzigd door engibenchi op 12 april 2009 10:26]

Een mens is ook een keer op hoor, misschien wel eerder dan dit pak. Wie zegt hoelang de batterijen meegaan?
Als je doelt op devolutie, dan valt het nog wel mee. De mensen met zo'n pak zijn in een extreme minderheid. Pas als (bijna) iedereen zo'n pak heeft, gaat het zorgen voor verzwakking van het ras.
Verzwakking? Alleen letterlijk, anders snap je evolutie niet, het is gewoon een aanpassing.
Ik ben erg benieuwd hoe je zo'n pak in genen wil doorgeven.
En zouden mensen in zo'n pak een andere kans hebben om zich voort te planten?
Anders heeft evolutie er niks mee van doen.
Ik zei DEvolutie, niet evolutie. Dat geldt ook voor MrAngry hierboven.

Mensen worden steeds zwakker. Mensen die sterk *kunnen* worden, worden dat niet (door zo'n pak), maar mensen die geen aanleg voor grote spierkracht hebben, hebben precies evenveel overlevingskans als sterke mensen. Mensen die vandaag de dag in een rolstoel zouden belanden, kunnen dan gewoon functioneren.

Je zwakte is dus geen belemmering meer, dus worden de zwakkere genen gewoon doorgegeven, ipv dat ze op natuurlijke wijze stoppen.

Een goed (en echt bestaand) voorbeeld van devolutie is een bepaalde soort vis die in totale duisternis leeft. Die vissen zijn stekeblind geworden. Voorheen konden ze wel zien, maar omdat niks kunnen zien geen nadeel voor hun was, werden de genen voor zwakke ogen doorgegeven. Met de gevolgen die we vandaag kunnen zien, van dien.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 12 april 2009 15:59]

Anoniem: 119711
@_Thanatos_12 april 2009 16:26
Ik vind devolutie altijd een vervelende term, het heeft namelijk een negatieve klank en impliceert dat evolutie zich in dezelfde richting zou moeten bewegen als het menselijke ideaalbeeld. Evolutie door natuurlijke selectie zorgt er namelijk alleen maar voor dat organismen zich, op lange termijn, zo goed mogelijk aanpassen aan hun leefomgeving.

Het voorbeeld van devolutie wat je noemt is begrijpelijk te zien als 'een negatieve ontwikkeling', echter vanuit een evolutionair standpunt heel logisch en juist positief. De vis is namelijk minder energie kwijt aan het ontwikkelen van goede ogen die hij toch niet gebruikt en kan deze energie ergens anders voor gebruiken.

Kortom: de richting van evolutie is niet goed of slecht maar onverschillig t.o.v. wat wij als mensen als 'positieve' evolutie zien.
Precies, Devolutie is het tegenovergestelde van evolutie. Dit kan je op verschillende manieren bekijken. Maar in dit geval is een negatief beeld (verlies van functie/ledematen) niet DEvolutie.
Als bijvoorbeeld de mensheid de blindedarm/appendix verliest (aangezien het een rudimentair orgaansdeel is) heet dit evolutie.
Devolutie is bijvoorbeeld dat de kaak weer gaat groeien (terug naar hoe we VROEGER een grotere kaak hadden). Tegenwoordig hebben we meer zacht voedsel en slinkt hierdoor de (onder-)kaak.
De vis in de duisternis, de mol onder de grond, is allemaal (in mijn ogen) evolutie. Net als de theorieen dat we kleinere stuitjes krijgen of bredere schouders, missen van de kleine teen.
Zo kan je tegen een behaarde man zeggen dat hij bijvoorbeeld is gedevolueerd;) (lees: terug naar onze voorvaderen).
De mensheid verliest enkel functies en ledematen wanneer hen die genetisch die functies niet hebben of de ledematen niet hebben beter in staat zijn om te overleven dan anderen. Dat je je ledematen niet beweegt en dat ze daardoor nutteloos worden betekent niet dat je nageslacht geboren wordt met die eigenschappen.

Kort filmpje over de suit:
http://www.youtube.com/watch?v=VSP46lWvxJ4

[Reactie gewijzigd door sampoo op 13 april 2009 00:48]

Op evolutie gebied vind ik het wel een verzwakking wanneer mensen meer moeten vertrouwen op zo'n ding voor kracht. Als ze om wat voor reden dan ook kapot gaan zou je een zwakker persoon overhouden.
Op evolutie gebied vind ik het wel een verzwakking wanneer mensen meer moeten vertrouwen op zo'n ding voor kracht.
Op welke manie rgaat zo'n pakkie iets met de evolutie van het ras doen dan? Dingen die geen invloed op de voortplanting hebben heben volgens mij geen enkele invloed op de evolutie.
Als je in zo'n pakkie gewend bent rond te lopen zul je een weekje in de sportschool moeten om je spieren weer op kracht te brengen naderhand. Maar daar evoluëer je niet anders van - anders zouden joden zonder voorhuid geboren worden ondertussen lijkt me... :+
Zoiets heeft inderdaad geen enkele invloed op biologische evolutie. Bij biologische evoluties gaat het nog steeds om mutaties, en dan nog wel mutaties in de geslachtscellen, zodat ze aan toekomstige generaties doorgegeven worden.

Dit heeft daar helemaal niets mee te maken. Om te gaan beginnen spreken over een "verzwakking van de mensheid" vind ik dan ook zwaar overdreven.

Dit pak kan best wel handig zijn op plaatsen waar je met gewoon zwaar materieel niet kan komen, en toch het een en het ander getild moet worden. Dan valt $5000 ook best wel mee als kostprijs. Een doorsnee kraan kost al gauw $250 000, en ja, die kan ook wel heel wat meer tillen, maar die heeft ook veel meer plaats nodig.

Op professioneel vlak gaat dit volgens mij maar een beperkte rol spelen, maar in de medische wereld zou dit voor bepaalde mensen wel eens een beter oplossing dan een rolstoel kunnen zijn.
Anoniem: 119711
@SteroiD11 april 2009 23:09
In theorie zou zo'n pak wél invloed kunnen hebben op evolutie van de mens, de voorwaarde daarvoor is natuurlijk dat het ten minste honderden generaties grootschalig in gebruik moet zijn. Je zou namelijk kunnen verwachten dat mensen, die in de huidige maatschappij niet kunnen of een verminderde kans heben op voorplanten, zich met behulp van zo'n pak wél kunnen voortplanten. Daarmee bedoel ik overgens niet zozeer alleen het voortplanten zelf maar vooral alles wat nodig is om tot het moment van voortplanting te komen: mobiel kunnen zijn, werken, zichzelf verzorgen, etc.

Bijvoorbeeld:
Stel er wordt iemand geboren met 1/10 van de kracht van een gemiddeld persoon, op dit moment zou hij/zij op zijn minst een lagere kans hebben op voortplanting dan een gemiddeld persoon(en dus minder vaak voorkomen in de menselijke populatie) maar wanneer dit soort pakken gemeengoed zijn is het voor zo'n individu wél heel goed mogelijk en zal de gemiddelde fysieke kracht van de mens dus kunnen afnemen.

Overgens geloof ik zelf totaal niet dat dit ook daadwerklijk zal gebeuren maar theoretisch gezien kan het..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119711 op 12 april 2009 00:57]

Jongens, ik denk niet Grrmbl iets bedoelt over evolutie. Het gaat puur om de persoon (in individuele zin). Het lijkt op een vorm van "bedlegerigheid" (google). Atrofie/hypotrofie komt voor bij mensen die hun spieren niet veel gebruiken en daarom hele kleine ledematen krijgen (als het voornamelijk uit spier bestond). Zo ook hypertrofie (denk aan bodybuilders).

Ik denk niet dat dit apparaat je spieren NIET laat gebruiken. het zorgt voor grotere krachten (waar nodig). nou moet je zulke dingen niet gebruiken om je bierglas naar je mond toe te brengen, maar om juist zwaardere dingen ermee uit te oefenen.
Het is dus geen vervanger voor je armfunctie, maar een hulp. Als je het dus alledaags zou gebruiken zou je (theoretisch) dus wel wat minder spieren ontwikkelen.

lazze97: Wat betreft dat de verandering in evolutie vd mens ben ik het wel met je eens...
Anoniem: 14842
@VNA921611 april 2009 15:44
Als je spieren stuk gaan of je ziek wordt word je ook een zwakker persoon.
Op zich ben ik het met MrAngry eens: het is een aanpassing van de mens.

Als we straks allemaal zijn geëvolueerd naar robot en de "mens" an sich niet meer bestaat is dat toch nog steeds gewoon een verandering => evolutie?
Je moet ook niet heel de tijd in dat pak rondlopen, maar enkel wanneer je het nodig hebt. Worden mensen zwakker omdat ze de auto gebruiken om zich over lange afstanden te verplaatsen? Ja ok wanneer de auto elke vorm van lichaamsbeweging vervangt, dan wel, maar ik spreek nu over iemand die ook nog wat aan sport doet (zonder pak aan).
Diegene gebruikt die benen ook helemaal niet meer. Dit is anders want het ondersteund de kracht van de drager. Het is dus niet dat alles voor je wordt opgetild, nee je kunt nu gewoon zwaardere objecten tillen omdat het pak ervoor zorgt dat je de kracht hiervoor hebt. dus niet 50% kracht maar 150% kracht. Daarbij draagt men dit niet als je thuis bent gok ik ;)
Dat je het tienvoudige zou kunnen tillen is natuurlijk onzin.
Er komt dan een enorme belading op vooral de knieën die echt niet meer dan 200 kilo kunnen hebben.
Voor de rest wel leuk om een keer te proberen :)
Ik denk eerder aan je polsen en vingers. Naast die knieën zit namelijk nog dat pak wat vast wel een deel van het gewicht zal dragen. Je polsen en vingers hebben echter geen versteviging en zullen dus al die druk zelf moeten nemen.
Je polsen hebben wel versteviging, kijk maar naar de afbeelding. Het is geen power unit maar die "kom" op het onderarm deel waar de pols in zal vallen. De kracht zal gewoon komen vanuit de elleboog unit. De vingers vallen denk ik wel buiten de boot.

Voor een volgende versie zullen ze daar denk ik wel verbetering inbrengen met robot "hand" units erbij.

Wat ik me verder wel afvraag is wat gebeurd er als de batterij uitvalt of er een storing optreedt in een deel van het apparaat. Zal het vastslaan in de positie waarin het staat of zal het zijn kracht verliezen. In dat laatste geval wil je zeker geen 400kg boven je uit tillen oid met zijn pak aan, want valt het uit ben je toch wel zwaar de pineut.
Dat ligt gewoon aan het ontwerp van de pak. Zet je er zoals DIT pak er een haak aan je pols, en je ontlast het gedeelte van je pols + vingers al.
Je polsen hebben wel versteviging, kijk maar naar de afbeelding. Het is geen power unit maar die "kom" op het onderarm deel waar de pols in zal vallen. De kracht zal gewoon komen vanuit de elleboog unit.
Dat ligt er maar aan hoe kracht uitoefent. Als je je armen met de binnenkant naar boven houd heb je gelijk, maar moet je bijvoorbeeld iets van de grond tillen en houd je je armen dus verticaal dan heb je er niets aan. Dus alleen een horizontale arm-positie met de palmen van de handen naar boven heeft versteviging. Daarbij komt nog dat door de gebogen vorm van de versteviging zelfs in die horizontale positie er trekkrachten op de polsen worden uitgeoefend. Niet echt ideaal dus.
Het pak heeft toch ook 'kniëen' die een deel van dat gewicht dragen?
Dat wordt leuk wanneer het pak het opeens opgeeft. Heb je net 200kg hoven je hoofd getild en breken de knieën van het pak door :Y)
Dan moet je ook geen 200 kilo boven je hoofd gaan tillen, ;p. Ik denk sowieso niet of dit pak dat aan kan - je zit dan al gauw met balans en dergelijke.
200/10=20 kilo. Dat kun je normaal echt wel tillen hoor!
ik doe veel aan kracht training. dus pak ook aardig wat weg van de grond.
laten we voor het gemak zeggen 100kg maal 10 is 1000kg ik denk dat het pak dit niet echt aan kan of zie ik dit verkeerd ?


moet wel zeggen dat ik dit mooie ontwikkeling vind. vooal op de bouw. ik weet nog dat ze bij de verbouwing van ons huis 6man nodig hadden om een metalen balk te plaatsten. nu gewoon 1 of 2 pakken en het is een eitje :)
Voor jou moeten ze de militaire/bouwvakker versie nog ontwikkelen :)
Gemiddeld persoon tilt in ieder geval geen 100 kg. Voor zover ik de ontwikkelingen heb gevolgd, zijn die pakken nu nog gericht op verpleging e.d. Het gaat dan om verplegers (m/v), en die zijn in japan niet zo groot en sterk als jij. Die tillen hooguit 15 kg of zo.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 14 april 2009 12:50]

Probeer eerst even goed te kijken wat de feiten zijn, in het filmpje wordt gezegd dat de 10x MAXIMAAL is voor erg zwakke mensen. Een persoon als jij die aan krachttraining doet, zal dit apparaat idd voor 20-30% maximaal kunnen gebruiken.
Je zal hiermee wat meer kunnen tillen maar met krachttraining dus totaal niet interessant want je ontwikkeld er verder niets meer mee.
Niet alleen zullen je handen een gedeelte van het gewicht moeten dragen. Maar hoe moet dat pak te weten komen of jij je armen naar beneden wil bewegen. ofdat het gewicht van dat blok beton dat je aan het tillen bent dat wilt?
Het pak 'leest' de elektrische signalen die naar je spieren gaan. Het werkt dus niet op gewicht of druk.
En zoals in het artikel staat vermeld:
Dat het pak de signalen sneller omzet in beweging als dat de spieren van je lichaam dat doen. Dat kan nog wel eens lastig zijn dat het pak al reageert , voordat je lichaam het doet. ;)
200 kilo kunnen normale gezonde mensen goed hebben op de knieën hoor.
niet voor heel lange duur, maar een minuut of 2-3 moet zeker geen probleem zijn.
Het spijt me zeer, maar een gezonde jongenman moet 200kilo zeker kunnen verdragen op zijn knieeen.
Ik zie er zat die dit makkelijk wegtikken in de sportschool.
De HAL bestaat al een tijdje, je kan hem zelfs al huren, hoewel dat zo te zien alleen het onderste stuk is, en niet het bovenste erbij heeft :)
Een "exo-skeleton" heet zoiets.
Hier een model waar UC Berkeley aan werkt:

http://www.youtube.com/watch?v=BkBEDy3eA1o

De eerste keer dat ik hoorde over een exo-skeleton was in Metal Gear Solid (1998), tijdens de boss fight tegen Revolver Ocelot.
Nu begint dit stukje science fiction dus deels werkelijkheid te worden. En ik moet zeggen dat een prijs van 4200 dollar zeker perspectief biedt voor de toekomst.

Filmpje MGS exo-skeleton:

http://www.youtube.com/watch?v=Y240TB9-GnM

@1.22 wordt de term gebruikt.
@0.46 komt de cyborg ninja "deep throat" in actie

Hier wat artwork:
http://guidesarchive.ign.com/guides/569/images/ninja.jpg

En hier nog een versie van hogere grafische kwaliteit uit The Twin Snakes:
http://www.youtube.com/wa...hZGKUkPX8&feature=related

Wel vreemd dat ondanks de betere grafische kwaliteit de sfeer in de scene minder wordt.

Zal mij benieuwen of een stukje cultureel perspectief ook gewaardeerd wordt op tweakers.net.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 254370 op 11 april 2009 14:57]

ik snap het nu er niet van, je armen en benen krijgen wel ondersteuning, maar als je iets optilt met je handen, kan je nooit 200kg vasthouden
de vraag is ook of de ondersteuning van de rug goed voorzien is, de wervelkolom is niet gemaakt voor grote gewichten te dragen
waarschijnlijk is het maken van de techniek nog te complex om het voor handen en ruggenwervel toe te passen. neemt niet weg dat dit zeer waarschijnlijk wel gaat komen
Over militaire toepassingen gesproken. Lockheed Martin kwam laatst ook al met een filmpje waar een exoskeleton ervoor zorgde dag het rennen ook werd ondersteund. De batterijtijd was nog niet zo groot, maar het lijkt zowaar praktisch.

http://www.youtube.com/watch?v=KZ_qR8zCLDc

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee