Japanners bouwen honkbalspelende robots

Een Japanse hoogleraar heeft twee robots ontwikkeld die de beginselen van honkbal onder de knie zouden hebben. De ene robot is gemaakt om de bal te werpen, terwijl de tweede een knuppel kreeg en de bal mag slaan.

De robots zijn het werk van Masatoshi Ishikawa, een hoogleraar aan de universiteit van Tokyo. Hij ontwierp beide mechanische honkbalspelers niet in het evenbeeld van menselijke honkballers: de robots zijn niet veel meer dan mechanische armen. De werper heeft drie vingers aan zijn mechanische hand waarmee een schuimrubberen bal wordt vastgehouden. De pitcher is in staat de bal negen van de tien keer in de slagzone te laten belanden, waarbij een snelheid van ongeveer veertig kilometer per uur wordt gehaald.

De slagman is niet alleen uitgerust met een knuppel: een sensor detecteert de geworpen ballen en de elektronica van de robot beoordeelt vervolgens of de bal in de slagzone werd geworpen. Wanneer dat het geval is, raakt de robot bijna honderd procent van de goede pitches. Volgens de geestelijk vader, Ishikawa, vergen de robots hoge precisie, wat de nodige uitdagingen bij de constructie opleverde.

Toekomstige versies van de robots moeten de werper de bal sneller, tot ongeveer honderdvijftig kilometer per uur, laten gooien en bovendien zouden effectballen mogelijk gemaakt moeten worden. De slagman zou in een volgende versie de bal op willekeurige plaatsen op het honkbalveld moeten kunnen plaatsen.

Door Willem de Moor

Redacteur

26-07-2009 • 09:31

50 Linkedin

Lees meer

'Onderzoekers geven robots emoties' Nieuws van 10 augustus 2010
Walky: met iPhone bestuurde robot Video van 17 november 2009
Onderwaterrobot krijgt tastzin Nieuws van 10 mei 2009
Japanners bouwen vrouwelijke robot Nieuws van 17 maart 2009

Reacties (50)

Wijzig sortering
elke automatische tennis trainer kan al gooien. Dus da's al oud nieuws.
Een bal kunnen raken met een knuppel is ook al jaren geleden getoond.

wat is er nu nieuw dan?

@sirdupre

zie dit youtube filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=DgrL21We3W0

[Reactie gewijzigd door boner op 26 juli 2009 10:42]

Ten eerste was ik niet op de hoogte van het punt dat dit al jaren geleden gedaan is en aangezien je geeft bronvermelding geeft kan ik je claim ook niet echt goed verifiëren.

Maar gesteld dat je gelijk hebt zouden hier toch nog enkele dingen nieuw aan kunnen zijn. Zo heeft hij bij het slaan een acuratesse van bijna 100% bij goede pitches en kan hij beslissingen nemen over de vraag of een pitch wel of niet goed gegooid is - wat natuurlijk bij echt honkbal wel vrij belangrijk is (als de bal op het lichaam gegooid wordt is het bijvoorbeeld geen legale worp, maar het geld alleen als illegale worp op het moment dat de slagman ook niet slaat).

De automatische tennistrainer kan trouwens helemaal niet gooien, die lanceert ballen met behulp van luchtdruk door een buis wat ik eerder schieten zou noemen. Hier is sprake van een robotische hand die gooit op een manier die ook overéénkomt met de manier waarop mensen gooien.

Deze technieken zijn dus eigenlijk wel van belang als je een robot op een mensachtige manier honkbal wilt laten spelen. Daarbij stelt de onderzoeker dus ook (terecht imo) dat het heel erg moeilijk is om subtiliteiten in een worp te detecteren. Als jij beelden binnenkrijgt van een vliegende bal is het best wel moeilijk om snel genoeg die beelden te kunnen doorrekenen en te bepalen of het wel of geen legale worp was - dus naast de vooruitgang in de robotica is het wellicht ook vooruitgang in de snelle beeldverwerking - wat misschien wel weer heel interessant is voor hulpsystemen voor scheidsrechters of andere monitoringsystemen.
"Ten eerste was ik niet op de hoogte van het punt dat dit al jaren geleden gedaan is en aangezien je geeft bronvermelding geeft kan ik je claim ook niet echt goed verifiëren."

bij de reacties onnder de clip staan de data.
De automatische tennistrainer kan trouwens helemaal niet gooien, die lanceert ballen met behulp van luchtdruk door een buis wat ik eerder schieten zou noemen.
Inderdaad.. Hebben wij het hier allebei over het welbekende "Ballenkanon". Mooie verwoording om dat ding een automatische tennis trainer te noemen. Mijn trainer doet toch echt meer dan een paar tennisballen op me af schieten.
Edit: Dit was bedoelt als reactie op Boner's vraag wat het verschil is tussen een ballenkanon en deze robots.

Het zou veel makkelijker zijn om een kanon te maken dat beter presteert in het gooien van ballen dan mensen of robotarmen.

Het belangrijkste verschil is dat de pitcher (de gooi robot) waarschijnlijk een robot is, terwijl een ballenkanon een machine is. Een robot heeft sensoren die hij gebruikt om te reageren op iets in de natuurlijke wereld en zo een bepaalde intentie uit te voeren. Afhankelijk van hoe de pitcher ontworpen is, zou dit wel of geen robot zijn. De robot met de bat maakt een beslissing om wel of niet te slaan, afhankelijk van het traject van de bal, wat betekend dat dit een robot is.

Een ander groot verschil is dat hier met armen wordt gewerkt. Een kanon zal nooit meer worden dan een kanon, maar met armen zou het in de toekomst mogelijk moeten zijn om diverse taken uit te voeren.

[Reactie gewijzigd door gamepower2005 op 26 juli 2009 10:49]

een kanon GOOIT NIET, maar schiet. Dat is een compleet andere en veel simpelere beweging.
Deze mep-robot lijkt me niet in staat te kunnen berekenen wat de koers is van de bal om daarop de perfecte slag te kunnen berekenen om de bal op een bepaalde plaats te krijgen. De mep-robot in het filmpje slaat er gewoon op los, en wellicht is het raken van de bal gewoon manueel ingesteld
Een robot is in staat zelfstandig beslissingen te nemen, jouw clipje toont een machine die eruit ziet als een robot, maar waarvan de enkele (slag)beweging waarschijnlijk 'slechts' getriggerd wordt in sync met het vuren van het kanon.
Een kanon.
Dat is meer schieten dan gooien.... Dit artikel gaat over een robotische arm :)

[Reactie gewijzigd door bbr op 27 juli 2009 08:52]

150 km/h.
Als je die bal dan mist...
Weet je zeker dat dit niet gewoon een nieuw martelingsapparaat is?
150 km/u is maar iétsje sneller dan wat de beste manselijke pitchers doen hoor ;)
Ik ken niet zoveel van baseball, maar ik geloof dat de records er zelfs ietw boven liggen!
150 km/h is de snelheid van een goede pitcher. De snelheden worden meestal uitgedrukt in miles/h en er zijn zeker een twintigtal pitchers die sneller dan 100 mph ( ~160 km/u) gooien.
(bron)

Natuurlijk zal het geen deugd doen als je een honkbal aan deze snelheid tegen je aankrijgt. Daarom dat batters ook altijd bescherming dragen voor hun gevoelige delen. De cathers (die gehurkt achter de batters zitten om de bal op te vangen) zijn dan ook nog beter ingepakt met een hoofdmasker en beschermingsplaten op hun volledig lichaam.

[Reactie gewijzigd door Lulukai op 26 juli 2009 13:10]

Ooit van Google gehoord??

Het ligt ergens rond 103 MPH, want er is wat onduidelijkheid omwille van meetmethode.
Maar om en bij de 160 km/h dus ;)
150 km/h.
Als je die bal dan mist...
Weet je zeker dat dit niet gewoon een nieuw martelingsapparaat is?
150km/h met een balletje van 140gr geeft een kinetische energie van ongeveer 120J. Ter vergelijking: een .45 ACP heeft een energie van 500-600J. Nu zijn beiden niet helemaal te vergelijken omwille van de grootte van het projectiel, maar je kan je wel voorstellen dat dat inderdaad "heavy" is :)
Allemaal best grappig hor, maar ik vraag me af wat het nut er van is en of het echt wel zo bijzonder is. Hier in Nederland hebben diverse bedrijven een melkrobot gemaakt. Een robot die koeien melkt. Dat lijkt me een stuk ingewikkelder. Ik bedoel, die koeien zijn allemaal anders, die spenen zitten bij geen enkele koe op dezelfde manier, die beesten staan niet altijd stil en ze hebben soms weleens een rotbui. Het zijn Nederlandse bedrijven en ze zijn er al tientallen jaren mee bezig. Nog nooit iets over gelezen hier op tweakers.net. In plaats daarvan artikelen over robots die balletjes gooien...

http://www.youtube.com/watch?v=1Vo4NJU5wTk
http://www.youtube.com/watch?v=eHJTTVlt4lY
http://www.youtube.com/watch?v=U-RwXGRhUV4
Het gaat bij deze robot om geheel andere dingen dan bij een robot die koeien melkt.

De werprobot moet zo snel reageren dat het er voor kan zorgen dat de bal in een rechte lijn wordt gegooid terwijl de bal met een cirkelbeweging wordt gegooid. Op lage snelheden is dit nog wel goed te doen, maar hoe sneller je gaat hoe preciezer en sneller je onderdelen moeten werken. Deze snelheid is naar mijn idee minder belangrijk bij het melken van koeien, die bewegen relatief gezien minder snel.

Ook de slagrobot moet, zoals al eerder gezegd is, een sterk staaltje van beeldverwerking doen om uit te vinden waar hij moet slaan om de bal te raken. Als de bal in de toekomst nog sneller wordt heeft deze natuurlijk nog minder tijd om dit te doen. Om vervolgens ook nog eens de bal zo te kunnen raken dat hij een bepaalde richting op gaat is nog veel meer rekenkracht en/of slimme algoritmen nodig. Immers, de bal raken kan overal op de bal, maar de bal raken zodat hij een bepaalde kant op gaat kan maar op een klein gedeelte van de bal.
Om dan nog maar te zwijgen over rotatie effecten die ze willen toevoegen aan de werprobot. Dit zou betekenen dat de slagrobot niet alleen de snelheid en baan van de bal moet berekenen, maar ook moet uitzoeken of de bal rond z'n eigen as draait of andere gekke cirkelbewegingen maakt in z'n baan.

Als deze technieken dus uiteindelijk goed werken in deze robots kunnen ze ook worden gebruikt voor andere toepassingen in de ruimtevaart. Denk bijvoorbeeld aan ruimteafval; dit moet je snel kunnen ontdekken, berekenen of je daadwerkelijk geraakt gaat worden en zo nodig ontwijken.
Akkoord, maar je link met de ruimtevaart zie ik niet direct. Als er al een deeltje op je afkomt in de ruimte, is dit gewoonlijk tegen enkele duizenden kilometers per uur. Tijd om effe te ontwijken zie ik niet, zeker niet aangezien een sateliet of het ISS bvb wat te groot is daarvoor... Ze worden eerder ontwikkeld om dit type collisions aan te kunnen ;)
Ik neem aan dat hij gemaakt is om te winnen, in hoeverre ze dit gaat lukken om honkballand nr.1 te worden valt nog ernstig te bezien.
Bah geen filmpjes van deze robot in actie?
http://www.youtube.com/watch?v=m0Fjkzc_gvw

Kun je ook meteen zien WAAROM dit zo bijzonder is, deze robot arm heeft een duim, wijsvinger en middel vinger.

[Reactie gewijzigd door sHELL op 26 juli 2009 14:18]

Knap!
Ben benieuwd naar de motoren die ze gebruikt hebben om de armen te bewegen. Moeten volgens mij hoog dynamische motoren zijn (waarschijnlijk nog een stapje verder dan wat in de huidige lasrobots zit) om dat gevaarte zijn "swing" te laten uitvoeren en vervolgens op tijd terug tot stilstand te laten komen.
Welke sensor detecteert overigens de bal? Is dat een camera met een serieus staaltje beeldverwerking?
Anoniem: 240721
26 juli 2009 14:22
Efecten kun je altijd geven met verscheidene soorten kanonen, kwestie van er maar spin aan te geven, we hadden ook een ballenmachine met twee wielen, gewoon 1 wiel wat trager laten draaien dan het ander en je kreeg je effectballen. Het kanon kon je ook allerlei curves laten werpen. Natuurlijk is de technologie hier wel indruk wekkender, zeker die van de batter.
De slagman zou in een volgende versie de bal op willekeurige plaatsen op het honkbalveld moeten kunnen plaatsen.
Lijkt me helemaal knap als die de bal juist op bepaalde plaatsen kan plaatsen ;)
Ik denk dat daar mee bedoelt wordt dat de robot controle heeft over waar de bal heen gaat en dat de bal niet continu op dezelfde plek beland. ;)
Euhm, het woord willekeurig in die context impliceert niet dat de robot geen keuze heeft over de eindlocatie van de bal. Als iemand jouw een waaier van spelkaarten voorhoudt en je vraagt een willekeurige kaart te trekken, dan heb jij ook nog steeds controle over welke kaart je trekt.
Precies. Maar het betekend dat de eindlocatie onvoorspelbaar is. Wat toch wel erg belangrijk is wanneer je de robot in een real-life situatie gaat inzetten.

Ik heb wel een donkerbruin vermoeden dat we pelikan's post iets te serieus opvatten.
Hoor ik daar een proefkonijn roepen? }>
Leuk speeltje maar wat hebben we er aan.
Japanners zijn goed in het maken van dit soort kulrobots.
Is het bv. 1 robot die kan stofzuigen eigenlijk 1 geavanceerde stofzuiger met sensoren zodat deze de muren en obstakels kan ontwijken.
Dan heeft dat nog 1 toegevoegde waarde en 1 paar chips erbij dan kan deze daarnaast ook 1 balletje gooien.
Lijkt me niet handig om In deze tijd,, ook in Japan gaat het economisch 1 stuk minder, 1 dergelijke robot te fabriceren.
Alsmede de ontwikkeling ervan in acht nemende 1 peperdure geldverspilling.
De technologie die in deze robots verwerkt is, de research etc. zal uiteindeljk in allerlei andere toepassingen terecht komen.Misschien in nieuwe industriële robots zodat ze hun werk beter en goedkoper kunnen uitvoeren.Of iets totaal anders.Dat geld is echt niet weggegooid hoor.

[Reactie gewijzigd door blobber op 26 juli 2009 11:03]

Weet jij hoe gigantisch vervelend het leest als jij steeds 1 typt ipv "een"?

Even inhoudelijk reageren ook:
Hoeveel uitvindingen passeren hier niet die op zich geen enkel nut hebben?
Laatst nog met die bacteriën die wiskundige berekeningen konden doen...

Maar het is wat men daar kan uit leren dat juist zo interessant is.
Als je nooit meer iets uitvindt, omdat het toch niet nuttig is, dan hadden we nu waarschijnlijk nog geen wiel gehad...
Stilstand is achteruitgang!
"Kulrobots" & "peperdure geldverspilling" zijn domme uitspraken.
Japanners maken misschien een hoop van dit soort robots, maar ze passen de technieken vervolgens wel op allerlei verschillende manieren toe.
Als een robot door dit soort projecten ook maar iets preciezer wordt, kunnen wij met robots o.a. bij operaties steeds preciezer te werk gaan.
Verder denken dan je neus lang is.
Anoniem: 16225
@LYNXS27 juli 2009 10:38
Door dit soort "kull" projecten hebben Japanners op dit gebied een gigantische voorsprong op het westen op dit gebied. Zij zien wel het nut van deze techtnische ontwikkelingen terwijl "wij" er maar een beetje lacherig over doen zoals ook uit jouw verhaal blijkt. Zodra dit soort techtnische ontwikkelingen een toepassing gaan vinden (zoals onlangs een robot skeleton ter ondersteuning van de al dan niet gehandicapte medemens), kunnen wij in het westen helemaal niets soortgelijks bieden en dat kan ons misschien nog heel duur komen te staan. Daarom petje af voor de Japanners.
Anoniem: 105178
26 juli 2009 09:34
Een homerun zit er voorlopig niet in vrees ik.
Japanners hebben iets met honkbalrobots.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee