Darpa toont behendige robothand

De Amerikaanse defensieorganisatie Darpa heeft het bedrijf iRobot een robothand laten ontwikkelen die in staat is objecten als sleutels, creditcards en boormachines te gebruiken. De hand is bovendien robuust genoeg om tegen een stootje te kunnen.

IRobot, een bedrijf dat niet alleen bekend is van zijn robotstofzuigers, maar dat ook militaire robots ontwikkelt, bouwde een hand die deel uitmaakt van een project van het Defense Advanced Research Projects Agency. Die Amerikaanse defensieorganisatie liet de hand bouwen als onderdeel van Darpa's Autonomous Robotic Manipulation. Doel van het progamma is de ontwikkeling van robothanden die voor diverse taken ingezet kunnen worden en hun werk goeddeels autonoom kunnen doen. De handen moeten grijpers vervangen, en drie of vier vingers en een bruikbare handpalm hebben.

De iRobot-hand heeft drie 'vingers' en kan lastig op te pakken objecten grijpen vanaf een vlak oppervlak, zoals sleutels en creditcards. Het gebruik van een pincet om andere voorwerpen te grijpen en het werken met een boormachine behoren ook tot de mogelijkheden. Zwaardere voorwerpen zijn evenmin probleem; Darpa demonstreert hoe de hand een gewicht van vijftig pond, bijna 23 kilogram, kan vasthouden. De hand kan bovendien tegen een stootje; een honkbal die door de hand wordt vastgehouden wordt met een knuppel uit de hand geslagen, zonder schade aan de vingers.

De laatste belangrijke eigenschap van de iRobot-hand is de prijs. Volgens het bedrijf kan de hand, in oplages van duizend stuks, voor slechts 3000 dollar geproduceerd worden. Vergelijkbare handen zouden 50.000 dollar kosten.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Willem de Moor

Redacteur

02-05-2013 • 15:02

38 Linkedin

Reacties (38)

38
34
20
5
0
3
Wijzig sortering
Ik vind het behoorlijk indrukwekkend anders. Ja met een paar kleine kinderziektes die er uitzien of ze op te lossen zijn met een sterkere arm er achter.

Een aantal van mijn vrienden hebben een robot arm aan hun rolstoel zitten zodat ze ondanks een zware spierziekte toch nog behoorlijk zelfstandig kunnen zijn.

Een nadeel aan die robotarmen is vooral dat ze maar 2 vingers hebben en dus als een soort gelede tang dingen oppakken. Een stevig, recht Duralex glas oppakken is niet zo'n probleem. Maar een beetje leuk ogend kopje dat bijvoorbeeld conisch is, dat is al stukken lastiger voor zo'n hand.

Een broodje vasthouden gaat ook nog wel, mits iemand het eerst van het bord pakt en aangeeft aan de robot. Iets als munten, sleutels of pasjes oprapen kan zo'n arm helemaal niet, daar is de grijper te vierkant en lomp voor.

Een hand als deze zou voor die mensen een goede verbetering zijn in hun zelfstandigheid. En voor een paar duizend dollar is het helemaal niet extreem duur voor zo'n robot hand. De huidige armen en grijpers kosten tussen de 12.000 en 18.000 euro afhankelijk van de montage op de rolstoel en de bediening van het ding.
Als zo'n arm 15.000 vanaf zou worden, maar met een hand die zo veel meer kan grijpen en manipuleren, dan is dat een triviale prijs in verhouding tot de potentiele verbetering van de kwaliteit van leven.
@pepijnk Wat ze hier laten zien is meer geschikt voor industriele robotica zo lijkt het, niet zozeer voor rolstoelen. Let ook op wat voor zwaargewichten van robots ze gebruiken. Die zijn groter dan de deur die opengedraaid wordt hoor. Als je daar een mep van krijgt dat is net zo dodelijk als een mep van een leeuwenpoot. Hij ramt ook dwars door die deur heen.

De gripper van de laatste momenten in 't filmpje lijkt bijzonder veel op een al bestaande gripper van het bedrijf Robotiq.

Op de homepage van www.robotiq.com (Canadees bedrijf) staat filmpje over hun 3 finger adaptive gripper. Die ligt overigens in de winkel. Jij en ik kunnen die ook kopen. Tilt rond 5 kilo. standaard. Voor 18k dollar per stuk.

Dat is ook de prijs die ze vroegen toen ik met ze onderhandelde. Dus tot zo ver die onderhandelingen, met dat soort prijzen kun je nooit wat produceren voor de mensen in 't land natuurlijk. Dan snap je ook meteen waarom robotica zo traagjes gaat voor de consument in dat opzicht. Voor elk onderdeeltje willen ze tienduizenden dollars.

Dus belangrijkste aankondiging is hier niet van DARPA - het gaat om het bedrijf iRobot die zegt kennelijk 't factor 10 goedkoper te willen gaan bouwen.

iRobot lijkt om de patenten heengewerkt te hebben. Als iRobot dat aankondigt, dan kunnen ze dat doen. Geld zat (jaaromzet tegen de miljard dollar per jaar).

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 3 mei 2013 10:25]

Zo'n robotarm op een rolstoel is anders ook geen licht gewicht. Dat monteer je niet in je eentje. De standaard is de Manus Manipulator, dat zijn flinke apparaten en qua kracht moet je ze ook niet onderschatten, ze kunnen ongeveer 2 kg tillen met een maximale reikwijdte van bijna een meter.

Bovendien is dit een prototype, ik kan me goed voorstellen dat ze een arm hebben gepakt die compatibel is met de hand en niet zo zeer een die geoptimaliseerd is voor een bepaald gebruik in combinatie met die hand.
Het gaat immers om de demonstratie van de hand, niet om de arm waar die aan zit.

De 3 finger gripper van robotiq komt op mij niet over alsof die een pinpas van tafel kan pakken. En als die dan nog eens 15k duurder is dan het model van iRobot, dan is het niet echt meer een alternatief.

Overigens zijn de 2 finger gripper 85 van robotiq vrijwel identiek aan wat er nu standaard aan zo'n Manus robotarm geleverd wordt. Lomp, vierkant en een stuk minder bruikbaar in het dagelijks leven dan de fabrikant je graag zou doen geloven.
Adaptive gripper wil vaak niets meer zeggen dan "deze gripper kan ook cylinders oppakken en niet alleen kubussen", een tetraeder is gelijk al weer een heel ander verhaal.
Mooi ontwikkeling maar...

Toch voel ik me een beetje beduveld...
De hand kan bovendien tegen een stootje; een honkbal die door de hand wordt vastgehouden wordt met een knuppel uit de hand geslagen, zonder schade aan de vingers.
Die hand die de bal vasthoud is een hele andere robot. Of eigenlijk een veredelde klem.
Als ze dat met de robothand doen die in de rest van de film gebruikt zouden die vingers (of elektronica) geheid stuk gaan.
In de link naar het project, staat ook dat het project als doel heeft om meerdere 'manipulators' te maken, voor verschillende doeleinden:

"The Autonomous Robotic Manipulation (ARM) program is creating manipulators (...) serving multiple military purposes across a wide variety of application domains."

Meedere doeleinden, meerdere soorten 'handen' lijkt me.
ja ik had ook het idee dat het gewoon een andere hand was....
Dat zijn dezelfde vingers, maar dan zonder het metalen exoskelet wat zichtbaar is in de andere filmpjes, en zonder de arm, maar die is in deze test dan ook niet echt nodig.
Als je naar fabriek assemblage robots kijkt kunnen die ook al meer, wat doen ze met hun geld? (het is echt niet het beste wat de wereld te bieden heeft, amerika? misschien...)
Assemblage robots worden tot op de micrometer geprogrammeerd om steeds hetzelfde trucje uit te voeren.
Deze hand pakt voorwerpen van willekeurige vorm, en ziet zelf waar het voorwerp ligt. Dat is toch even andere koek.
en die assemblage robot, daar heb je tenminste nog wat aan 8)7
mijn moto is ook altijd net als bij nasa: honderden miljarden en ze konden zelfs niet eens zo iets doms ontwerpen als een ipod.

totaal zonder functie, totaal zonder toekomst.

[Reactie gewijzigd door stewie op 2 mei 2013 22:18]

Robot armen/NASA zonder functie of toekomst?

Van welke planeet kom jij dan? Als robotarmen geen functie hebben, dan menselijke armen ook niet. Ik weet niet wat jij doet, maar ik zou het toch knap lastig hebben om productief te zijn zonder armen. Zelfs al was het maar voor protheses is dit al een goede ontwikkeling, laat staan voor gebruik in extreme situaties. Als je denkt dat robotarmen geen functie hebben heb je het knap mis.

Hetzelfde geldt voor NASA. Die doen namelijk veel meer dan de meeste mensen denken. NASA doet enorm veel wetenschappelijk onderzoek met een belachelijk klein budget in verhouding. Veel van de technieken die NASA ontwikkelt vinden op termijn hun weg naar andere toepassingen. Van materialen, productietechnieken, software en nog een hoop meer. Daarbovenop komen nog eens de experimenten die ze in het ISS kunnen uitvoeren die anders volstrekt onmogelijk zouden zijn.

Nog altijd geldverspilling? Wat dacht je van het feit dat we aan sneltempo alle grondstoffen aan het uitputten zijn. We zouden veel kunnen oplossen als we allemaal wat beter zouden recycleren, maar uiteindelijk gaat de aarde gewoon op zijn. Misschien toch handig als we tegen dan misschien Mars of de maan kunnen ontginnen? Ruimtevaart is het enige wat het voortbestaan van de mensheid op lange termijn kan verzekeren. Ik zeg niet dat we al ons geld er naartoe moeten smijten, maar het lijkt me toch handig om een procentje in de toekomst van ons ras te investeren. Anders heeft alles wat we nu doen niet echt veel nut in het grotere plaatje.

Om het even terug ontopic te brengen: Weet je wat we eerst sturen naar plekken waar we moeilijk geraken? Robots. Hoe gaan die dingen dingen vastpakken? Met robotarmen. Ik denk dat toekomstige menselijke kolonisten het wel leuk zouden vinden moest er een bewoonbare plek zijn als ze aankomen op Mars. Die moeten dus gebouwd worden door robots. Met armen.

Hoe bedoel je nu zonder toekomst of functie?

[Reactie gewijzigd door Niosus op 3 mei 2013 00:48]

willekeurige in een houdertje :+
is net zo geprogrammeerd als een assemblage robot dus.
Eerlijk gezegd vind ik het pas echt knap worden als ze een robot arm een bal kunnen laten vangen bijvoorbeeld..
Dit gaat naar mijn mening nog wel erg traag. Snap dat het ingewikkeld is, maar 8 seconden doen over een sleutel oppakken vind ik tamelijk veel..
Ik snap de frustratie over de snelheid van het filmpje in het nieuwsitem, maar ik denk dat de bijzonderheid van dat Darpa-onderzoek niet zit in wat het allemaal kan (is grotendeels al eerder gedemonstreerd), maar in de prijs van $5000 in massaproductie. Die van het filmpje van eeNer heeft allerlei supersnelle computers nodig om z'n trucjes zo snel te kunnen doen (beeldverwerking in 1ms! tactile sensors ook in 1ms uitgelezen), daar zit vast een veel hoger prijskaartje aan. Ook heeft hij een aparte camera-unit, die van Darpa lijkt een camera in de hand te hebben zitten.

En ter verdediging van de Darpa-hand: de hand uit het filmpje van eeNer kan echt geen sleutel oppakken zonder hulpmiddelen ;)
Ziet er cool uit, echter voor een leek als mij ziet het er ook wel weer simpel uit..... ik dacht eigenlijk dat dit soort dingen al lang mogelijk was.

Edit: Is dit trouwens voor machinale toepassingen of juist voor specifieke ondersteuning? Bijv. in de zorg?

[Reactie gewijzigd door Devroet op 2 mei 2013 15:09]

Ja kan allemaal allang, maar daar gaat het eigenlijk niet over. Het is de prijs waarvoor het kan waar het allemaal om draait zoals al in het articel vermeld gaat het hier om 3000 euro ipv 50,000. Dat is uiteraard een flink verschil.
Anoniem: 126717
@Devroet2 mei 2013 15:28
Copyright (aan het einde) zegt ook 2012.

Het is nog wat log uitgevoerd, maar dit is de meest inzetbare 'hand' die ik tot dusver heb gezien.
Probleem is de veiligheidscode in robotica - daar is ontzettend weinig gebeurd afgelopen 30 jaar.
ach man, Chriet Titulaer liet ons dit soort opwindende ontwikkelingen al zien.

- eerste gewicht word niet opgetild (foutje?)
- 2e gewicht word alleen vastgehouden terwijl een gast daadwerkelijk de boel optilt. Ze zeggen dus dat je arm niet uitelkaar getrokken word door dat gewicht ipv dat ze het echt tillen.
- bij de credit card zie je dat iemand de vingertoppen van de robotarm tegen de tafel moet drukken om de kaart te kunnen grijpen.

Best goede ontwikkelingen hoor, maar van Amerikanen had ik toch een iets geliktere demo verwacht.
Wat betreft dat gewicht: het gaat om de hand, niet om de arm die eraan zit.
Dit lijkt me leuk op de kermis ;-) eindelijk eens winnen
Met zo'n naam kunnen ze maar beter uit de buurt blijven van Will Smith :+

OT: Leuke demonstraties allemaal. Maar ik ben wel benieuwd wanneer de 1e nuttige praktijk toepassing komt. Voor lopende band werd is het te langzaam en te duur. Misschien iets voor protheses?
Met namee het laatste stukje van het filmpje is indrukwekkend, waarbij de robot hand een pincet oppakt, en vervolgens met de pincet een stokje oppakt.
Ik zie het wellicht wel gebeuren dat ze dit soort 'handen' gaan gebruiken bij het ontmantelen van explosieven. Stukken goedkoper als deze een keer 'per ongeluk' de lucht in gaan.
Daar zijn al aantal andere robots voor, die kosten vanaf $30k per stuk ongeveer. Hebben rupsbanden. Met alleen een hand kom je er dan niet namelijk :)
Man wat heeft dit nog een verre weg te gaan....als je bedenkt hoe makkelijk wij mensen een pincet oppakken en dan een rietje....dit gaat nog tien+ jaar duren.

[EDIT]

Holy ****...die youtube link van eeNer is echt VEEL indrukwekkender dan deze van Darpa. Ik geloof dat we er sneller dan 10 jaar zijn :)

[Reactie gewijzigd door joo5ty op 2 mei 2013 20:39]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee