Nieuwe Logitech-speakers sturen geluid in elke richting

Logitech heeft vier nieuwe speakersystemen aangekondigd die volgens het bedrijf geluid 'ruimtelijk' kunnen weergeven. De Z520 en de Z320 hebben twee speakers, terwijl de Z523 en de Z323 daarnaast nog een extra subwoofer hebben.

Logitech logo (60 pix)Logitech heeft de satellietboxjes van de systemen voorzien van zowel een of meerdere speakers aan de voorkant, als een extra driver die de geluidsgolven naar achteren richt. Het bedrijf claimt dat dit ontwerp voor een ruimtelijker geluid zorgt, dat minder afhankelijk is van de precieze positie van de luisteraar, in tegenstelling tot huidige speakerssystemen voor pc's en Macs, waarbij het geluid alleen direct op de luisteraar wordt gericht.

De Z523 is een speakersysteem met twee satellieten en een subwoofer met de baspoort naar beneden gericht. In totaal kan het 2.1-systeem een rms-vermogen van 40W leveren. De satellieten zijn afgewerkt met hoogglansafwerking en zijn voorzien van een dubbele rca- en 3,5mm-ingang. Het systeem heeft een frequentiebereik van 48Hz-20kHz. De Z523 is vanaf september leverbaar voor een prijs van 100 euro.

Voor die prijs kan ook het Z520-speakersysteem worden aangeschaft. Hoewel de basbox bij dit tweeweg-systeem ontbreekt, leveren de twee speakers, uitgerust met 2"-domedrivers tezamen een rms-vermogen van 26W.

De Z323 is net als de Z523 een 2.1-speakersysteem, maar het totale rms-vermogen van het systeem bedraagt in dit geval 30W, waarvan de smalle subwoofer met naar beneden gerichte 4"-driver 18W voor zijn rekening neemt. Het systeem is uitgevoerd met twee tulpingangen voor stereogeluid, twee 3,5mm-audioaansluitingen en een uitgang voor een koptelefoon. De Z323 heeft een adviesprijs van 60 euro en ligt net als de andere drie systemen vanaf september in de winkel.

Het Z320-systeem ten slotte bestaat uit twee satellietspeakers en deze set heeft een totaal vermogen van 10W bij een frequentiebereik van 70Hz-20kHz. Dit systeem heeft slechts een 3,5mm-ingang en een standaard koptelefoonaansluiting. De Z320 heeft een adviesprijs van 50 euro.

Logitech Z523 Logitech Z520 Logitech Z323 Logitech Z320

Door Pieter Molenaar

14-07-2009 • 18:29

91 Linkedin

Lees meer

Reacties (91)

Wijzig sortering
Waardeloze systemen dit, en bovendien stamt het principe uit een grijs verleden. Bose melkt het concept al heel veel jaren uit. Als je een beetje serieus muziek wilt luisteren dan heeft dit niks meer met stereo te maken want het hele stereobeeld vertroebelt door de fase-chaos die ontstaat door het geluid in verschillende richtingen te laten reflecteren.
Dit heeft niks te maken met wat Bose doet. Dit is in feite een dipool systeem, wat anders is dan "direct-reflecting" zoals van Bose.

Het kan erg goed werken, maar je moet wel voldoen aan een aantal randvoorwaarden, die met name op een bureau naast een scherm niet echt makkelijk te voldoen zijn. De speakers moeten namelijk behoorlijk vrij in de ruimte staan, dus ook van de muur, en voldoend ver van het scherm.

Of deze dingen echt goed klinken... geen idee, maar het principe is zeker niet verkeerd.

Daarnaast gaat het geluid niet alle richtingen uit, want haaks op de speakers hoor je vrijwel niets als het goed is ;)

[Reactie gewijzigd door voodooless op 14 juli 2009 20:00]

Hulde voor je uitstekende visie & antwoord.

Over het volgende:
> Daarnaast gaat het geluid niet alle richtingen uit, want haaks op de speakers hoor je
> vrijwel niets als het goed is ;)

Maar haaks op de luidsprekers zul je nog wel degelijk geluid horen. (vandaar je knipoog? ) Zelfs als je zou luisteren in een akoestisch dode ruimte, of buiten, waar geen reflecties zijn. Er is namelijk nog een behoorlijke hoeveelheid buiging, met name in de lagere frequenties. De bron, de connussen van deze speakertjes zijn tot een zekere toonhoogte kleiner dan de golflengte die ze moeten uitstralen. Daarbij trillen de kastjes van dit soort luidsprekers nog stevig mee. Kortom, tot op zekere hoogte werken als bipool systemen wel degelijk omnidirectioneel.

Verder is dit nieuwsbericht waarschijnlijk niet veel anders dan het vrijwel 1 op 1 een overnemen van een persbericht. Gratis reclame voor de fabrikant dus. "ruimtelijk" afstralende luidsprekers, wat een uitvinding... pfff :-) .
Dit zijn speakertjes die je bij je pc plaatst om het geluid van spelletjes en mp3-tjes naar je toe te brengen. Niet om serieus naar muziek te luisteren. Voor velen is dit een stuk beter als de 2 speakertjes van 9,95 bij de Mediamarkt die ze naast de pc hebben staan.
Dat maakt niet uit. Die extra driver naar achteren verziekt de boel.

Door dat ding te verwijderen krijg je beter geluid, en omdat je minder drivers gebruikt was het ding nog eens goedkoper geworden ook.

Of als je dezelfde prijs wil handhaven had je de kwaliteit nog een extra stap kunnen verbeteren.

Dus ook voor de doelgroep waarop deze speakers gericht zijn is het een verkeerde keuze.
Dus ook voor de doelgroep waarop deze speakers gericht zijn is het een verkeerde keuze.
Alleen weten ze dat niet, en is de kans klein dat ze het ooit zullen weten ;)
Inderdaad. In het gunstigste geval staat er niets achter die speakers om tegen te reflecteren en dan doet het niet teveel schade, maar betaal je alleen te veel.

Maar in alle andere situaties is het rampzalig.

Maar dat hadden ze natuurlijk op de Bose manier oplossen: Vermenigvuldig de prijs met een factor 10, en je krijgt ineens aanhangers.
Ik sluit me ook bij Voodooless aan. Want het concept is prima. De geluidssystemen die IMO het best klonken zijn bijna altijd open baffle dipoolsets geweest (met af en toe ook een dubbele tweeter om die ook dipool af te laten stralen).

Die speakers hebben juist een heel regelmatig afstraalgedrag. Erg mooi (en erg lelijk om te zien overigens, in mijn huiskamer geen plank en ook geen Orion :P).
Ik kan me vergissen, maar was dit niet ook al het idee van de bestaande Z Cinema?
Net zo'n marketing stunt als Bose Akoestimoes jaren geleden. Iedereen die iets van geluidregistratie of psychoakoestiek afweet, weet dat dit dus volkomen onrealistisch klinkt.
Misschien als je ervaring had, dan had je wel anders gepraat. Een collega van mij heeft bij een elektronica winkel gewerkt waar ze tal van die setjes hebben gehad en het klinkt dus echt wel stukken ruimtelijker dan de gemiddelde 2.0 of 2.1 setjes.

Daarnaast heb ikzelf een Creative X-fi X-treme Music met de functie: X-Fi CMSS-3d, welke op 2 speakers je dus echt het idee geeft dat er dingen achter je lopen als dit in de film/game ook echt de bedoeling hoort te zijn (uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit gewoon echt zo is).
Ik geloofde dit eerst ook nooit, want we hebben immers maar 2 speakers en 2 oren. Maar google maar eens rond, de ervaringen zijn verbazingwekkend.

[Reactie gewijzigd door Tennie op 15 juli 2009 07:15]

Anoniem: 270027
@Tennie15 juli 2009 07:27
Er is nog altijd een verschil tussen iets ruimtelijk laten klinken en iets realistisch laten klinken. Met allerlei truucjes kan je de weergave heel ruimtelijk maken, maar een geoefend oor zal de truuc direct herkennen.
Ach ja, je weet wat ze zeggen: Got no highs, got no lows, only midtones? Must be Bose.

Zie http://www.intellexual.net/bose.html
Het mooie van de gemiddelde gebruiker is dat deze geen geoefend oor heeft.

Eenzelfde voorbeeld is al die instellingen op een receiver. Muziek moet in stereo geluisterd worden en niet 5.1 Enhanced Jazz Extra Super Surround of zo. Maar de gemiddelde luisteraar vind het juist prachtig klinken als het onrealistisch van alle kanten misvorm wordt. De als de fabrikant aanbiedt wat de consument wil hebben dan is daar niets mis mee.
Inderdaad.
Ik herinner me nog, uit de tijd dat die 'direct reflect'-rommel voor 't eerst op de markt kwam (38 jaar geleden?), dat we zeiden: "Moet je zien, niet groter dan een melkpak! En zo klinken ze ook!" :)
@Haste: Waarom zou ik geen ervaring met Bose hebben? Ik heb wel wat vrienden die toen het verhaal van Bose geloofde. Die collega van jou had zeker een erg grote showroom om z'n klanten te bedotten. Want de extra ruimte die je hoort is dus je EIGEN woonkamer.

Nou lijkt mij de galm van je woonkamer (of eerder kille echo) niet hetzelfde als de galm van het concertgebouw die samen met het stereobeeld nu door je Bose setje om zeep is geholpen. Los van deze vreselijke benauwde galm en een meer mono geluid heb je ook meteen last van extra staande golven die in je kamer ontstaan.

Ik heb erg veel ervaring met geluid op professioneel vlak maar ik heb ook die setjes bij vrienden thuis gehoord en m'n conclusie was "Hee hier klinkt het nog blikkiger dan als ik daar sta". De lijst is nog veel langer maar ik merk dat ik weer boos word over deze volksverlakkerij. Zonde op een mooie dag als deze!
Veel ervaring met Bose heb ikzelf niet, dus kan er verder geen mening over geven.

Waar ik op doelde was, dat ik wel weet (en je kan het bedotten noemen) dat je ervoor kan zorgen dat er van het 5.1 signaal dat er is, via 2 speakers ook echt 5.1 of zelfs meer(zelfs boven en onder) kan laten weerklinken. En dus kan ik mij indenken dat recievers die dus het echte 5.1 signaal krijgen dit ook via bijvoorbeeld Dolby Virtual Surround op 2 speakers kunnen laten weerklinken.

De X-fi geluidskaart die ik vaak op stereo gebruik (op bijv. lanparties) en als ik hem dan op CMMS-3D zet dan hoor ik echt schoten van achteren, helikopters van boven en bommen van schuin links van achteren.
Het enige waar het systeem dan wel moeite mee heeft is midden voor, dit klinkt dan weer op een vage manier als in mn hoofd.
En de meeste hifi speakers gebruiken nog bass reflex ,') geluid weerkaatsen is inderdaad niets nieuws of ongewoons,
Ik denk alleen dat het voor kleine stereo PC speakertjes wel een leuk is als gimmick of wellicht een alternatief voor surround, dan klinkt het toch een beetje alsof je "erin" zit.

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 14 juli 2009 21:54]

Hehe, sorry, maar bass reflex is iets totaal anders dan wat Logitech hier als nieuwtje presenteert.
Bass reflex gaat om inwendige reflectie van (bas) geluidsgolven om deze te versterken.
http://static.howstuffworks.com/gif/speaker-bass-reflex.gif
Dus niet de reflectie van geluid op je kamermuren o.i.d. ;)
Bose had dit al zo.n 20 jaar terog op oa. de Bose 301 speakers, ze noemden het Direct reflecting system.
De fabrikanten zouden zich eigenlijk eens moeten gaan concentreren op geluidskwaliteit in plaats van geluids'features'. Als de muziek niet goed klinkt, dan is de basis al niet goed. Dan kun je er van alles aan toevoegen zoals de zoveelste virtual surround algoritmes, en er zullen vast consumenten zijn die daar intrappen, maar het product zelf wordt er niet beter van. Ik denk dat steeds meer mensen (ook door de komst van fora en sites als Kieskeurig e.d.) op zoek zijn naar kwalitatief goede producten. Daar hoeft dan geen reclame voor gemaakt te worden, dat doen de gebruikers wel :)
Dit systeem heeft slechts een 3,5mm-ingang
Hoe wil je dan ooit DD/DTS informatie naar virtual surround gaan vertalen? Pure marketing dit, meer niet. En jammer dat Tweakers hieraan meewerkt :)

[Reactie gewijzigd door Elektronicanet op 14 juli 2009 18:50]

Dat doen ze al een jaar of 80 ...
Maar niet iedere consument is geïnteresseerd in hifi (=hoge natuurgetrouwheid), het gros gaat voor het effect. Megabass, kunstmatige surround, Bose truukjes ... laat ze toch. De bulk van deze markt bestaat uit rommel, en dat wordt gretig gekocht. So what? Er is zat goed spul te vinden voor wie de oortjes wil openzetten. Ik zie het probleem niet.
Dit heeft niks met sound processing te maken, dit is gewoon een simpele uitvoering van een omnidirectional speakersysteem.
Wanneer je kwaliteit wil, sluit je je digitale pc-audio uit op je topklasse versterker aan met topklasse hifi speakers. Ik heb nu een 5.1 setje, maar kan de rear speakers nergens meer kwijt. Dan heb ik geen probleem met zo'n pseudo surround setje. De audiopurist zal er wel een hardverzakking van krijgen, maar voor een mp3 stream en een spelletje nu en dan zal het best wel voldoen.

Een 3,5mm jack uit lijkt me echter zo onderhand wel eens standaard moeten worden. Belachelijk dat er vaak nog steeds geen fatsoenlijke oplossing is om een koptelefoon aan te sluiten.
Gelijk heb je! Als ik mijn echte 5.1 set in mijn studeerkamer zet dan zal ik toch op de subwoofer moeten gaan zitten door het plaatsgebrek :)
"Het bedrijf claimt..."

Het bedrijf claimt helemaal niets. Het kopieert van Hi (fi) end merken die dit concept ook al gebruiken in sommige van hun speakers. :)
Volgens mij bedoel je geen Hi (fi) end merken, maar bedoel je dure merken. (of liever gezegd, één bepaald merk.
Dat is een groot verschil.

Ik ken geen hifi merk dat naar achter gerichte tweeters gebruikt.
Infinity gebruikte dit concept ook in de jaren tachtig en 90 in hun high end range. dus niet (Alleen) Bose.
En Infinity was zeker in die tijd geen fabrikant die het gebruikte omdat dat het wel leuk stond en marketing technisch leuk was.
Anoniem: 24417
@AteZ14 juli 2009 19:40
ga je je toch afvragen waarom infinity dit concept nu niet meer gebruikt.. ;)

tis gewoon niet goed. hoe meer reflecties, hoe rommeliger de sound.
Kost hen teveel om het goed te doen, en mensen zijn niet meer zo geneigd om veel geld neer te tellen, zelfs al is de qualiteit hoog. Begrijp me niet verkeerd, er zullen er altijd zijn, maar de laatste jaren gewoon niet meer genoeg om zoiets rendabel te maken.
Infinity gebruikt het niet meer omdat ze geen echte highend meer maken. ze zijn commercieel gegaan ;)

hoe meer reflectie hoe rommeliger de sound is echt te kort door de bocht.
akoestiek kan je ook in je voordeel werken.
het hangt helemaal van de ruimte en implementatie af.

anders zouden echte highend rondstralende tweeters van sommige merken ook last hebben hiervan en die klinken juist verschrikkelijk goed.

[Reactie gewijzigd door AteZ op 14 juli 2009 22:27]

De speaker waar ik op doel was zeer zeker geen bose. Dat is dure troep... Het was een vloerstaander waarvan ik het merk niet meer weet. Het was een niet alledaags hifi merk zoals b&w of monitor audio dat zijn. De naam is me even ontgaan.
misschien bedoel je von Schweikert luidsprekers.
Overigens zijn er nog veel meer luidsprekers (soorten) die een omnidirectionele afstraalkarakteristiek hebben, bijvoorbeeld (bijna) alle elektrostaten.
Elektrostaten hebben geen omnidirectionale afstraalkarakteristiek.

Ze stralen wel naar achteren uit, maar vrijwel niet naar de zijkant. Dat maakt ze een stuk makkelijk te plaatsen in een ruimte.
je hebt gelijk, elektrostaten zijn bidirectioneel.
De Logitechs zijn eigenlijk ook niet omnidirectioneel, in het midden en laag zijn ze net zo omnidirectioneel als een doorsnee andere dynamische luidspreker, en die tweeters zullen in het hoog ook eerder bi- dan omnidirectioneel afstralen.
in tegenstelling tot huidige speakerssystemen voor pc's en macs, waarbij het geluid alleen direct op de luisteraar wordt gericht.
Was dat ECHT maar zo.
Dan zouden mijn collega's niet over mijn muziek zeuren.
Maak nou eens echt gerichte speakers... Ik heb op Discovery of zo daar een keer een reportage over gezien.
Dat is toch simpel? Maak een absoluut dode kast, en maak 'm enkele malen groter dan de laagste golflengte die hij weergeeft. Dan hoeven je collega's niet meer te zeuren, en jij hoeft ze niet meer te zien...
Een meter of 50 breed dus... Wordt een tikkie lastig.
Maak een absoluut dode kast, en maak 'm enkele malen groter dan de laagste golflengte die hij weergeeft.
Een meter of 50 breed dus.
Nou dat valt wel mee.
Je geluidsweergave hoeft niet lager te gaan dan de hoogste van deze:
 • de laagste hoorbare toon
  - en
 • de laagste toon die uit je versterker kan komen.
  - en
 • de laagste toon in je muziek.
  - en
 • de laagste toon waarvan de golflengte kleiner dan 2x de diagonaal van je luister-ruimte is
De langste pijp van een kerkorgel is 32 voet. Dat is een meter of 11. Een gesloten pijp van 32 voet zou een C in het sub-contra-octaaf kunnen produceren, een toon met een frequentie van iets meer dan 16 Hz.
Een meter of 11 lijkt me in ieder geval genoeg..

[Reactie gewijzigd door denkster op 15 juli 2009 19:35]

Voor 20Hz zit je op 13 meter.

Maar 13 meter is niet voldoende. Als de grootte gelijk is aan de golflengte dan straal het compleet rondom. (360 graden rondom)

Daarom moet je veel breder dan die 13 meter gaan, dus kom je al snel aan 50 meter.
Voor speakertjes naast een PC op een hobby kamer lijkt me dit een prima setje rekening houdend met de prijs.

Inderdaad Bose is papieren rotzooi voor de prijs die je betaald. Maar een dergelijk systeem voor 65 euro, is waar voor je geld.

Echt muziek luisteren (dus niet als behang) moet je er vast niet op doen, maar daarvoor koop je een stel goede grotere basale stereo speakers, zonder poespas in een mooie houten klankkast, en een goede versterker (zonder poespas).

Daarentegen een film doe je juist weer leuk wel met Dolby Surround liefst met zoveel mogelijk speakertjes.

Ieder doel zijn eigen hardware. (Nadeel is alleen die giga lading aan speakers in de woonkamer :))

Maar buiten dat alles; belangrijkste is dat je van het geluid geniet. Of dat nu met AudioSonic speakertjes is of met de duurste van de duurste en vergulde kabels (hhahaha 8)7 ).

[Reactie gewijzigd door LessRam op 14 juli 2009 21:01]

belangrijkste is dat je van het geluid geniet
Klopt, maar wat je dan vergeet is dat op een gegevens moment de speakers zo waardeloos zijn, dat het onmogelijk word om echt van het geluid te genieten.
Kijk en daar heb je volkomen gelijk, een audiofiel denkt van zichzelf het perfecte gehoor te hebben, een leek denkt van zich zelf dat klinkt lekker of in ieder geval lekker genoeg.

En daar draait het om in muziekland...........SMAAK!!!!

en zoals iedereen ondertussen wel weet die VERSCHILLEN!! 8)7
Het gaat wel degelijk om meer dan smaak.

De goedkope setjes doen vaak gewoon pijn aan je oren. Dat heeft niets met smaak, maar het kwaliteit te maken. Speel exact hetzelfde stuk op een goede set, en plotseling kun je er met plezier naar luisteren, in plaats van gillende de kamer uit te rennen.

Het probleem is dat mensen gewoon niet weten hoe verschrikkelijk veel beter het kan klinken... (En ze ook nooit de moeite nemen eens te luisteren voor ze iets aanschaffen...)
een leek denkt van zich zelf dat klinkt lekker of in ieder geval lekker genoeg
Dat zal een leek inderdaad denken, maar hij zal nooit echt "genoten" hebben van muziek.
Daarbij bedoel ik bv dat je een stuk muziek hoort en niet kan doorgaan waar je mee bezig bent omdat het zo mooi is en dat je gaat zitten om van de muziek te genieten.
Dat de muziek te mooi wordt om alleen maar als achtergrond muziek te gebruiken.

Die ervaring heeft een leek gewoon nooit gehad, en zal het met zulke speakertjes ook nooit krijgen.

Het kan dan uiteraard zijn dat die leek een goede speaker veel te duur vind. Maar dat heeft dan niets met smaak te maken, maar alles met het budget.
zien er wel leuk uit, maar ze zijn wel redelijk aan de prijs. maar ik had liever gezien dat er een opvolger voor de z-5500 komt:D
is er iets mis met de huidige z-5500 dan ;o ?
De z-5500 heeft nog steeds 1-weg sattelites: geen tweeter, maar 1 speaker die buiten de bass het hele geluidsspectrum moet weergeven, waardoor hoge tonen of juist de midrange niet goed wordt weergegeven. Minder een probleem bij dikke bassmuziek, meer een probleem bij gitaarmuziek en alle muziek die niet alleen op een dikke beat is gebaseerd.

Begrijp me niet verkeerd, voor het geld is de Z-5500 een prima set (en ik heb erg veel randapparatuur van Logitech waar ik heel tevreden mee ben), maar voor mensen die een PC speakerset met een meer betrouwbare/natuurlijke geluidsweergave willen, zijn sets als die van Teuffel of Klipsch een betere keuze. Ik wacht nog steeds op een fatsoenlijke Logitech set met voldoende krachtige woofer EN 2 weg sattelites en ik kan je vertellen dat meer mensen daarop wachten. Aan het artikel te zien biedt Logitech zo'n set nog steeds niet aan, maar focussen zich meer op 'features' in plaats van verbeterde geluidskwaliteit.

Ze zullen er marketingtechnisch vast vertrouwen in hebben, want veel mensen zijn toch wel tevreden met de huidige Logitech sets (dus KWALiteit hoeft niet veel beter), maar ik vind het een verkeerde insteek. Ik hoop dat fabrikanten als Teuffel/Altec Lansing/Klipsch etc. wat actiever worden in Nederland en aantonen dat ook in het goedkope/midrange segment, kwalitatief prima subwoofersets zijn te verkrijgen, want van Logitech (hoewel zoals gezegd, hun sets een erg goede prijs/kwaliteit verhouding hebben) hoeven we het niet te verwachten. Helaas wijst dit artikel dat weer uit.

[Reactie gewijzigd door Yokozuna op 15 juli 2009 00:57]

Minder een probleem bij dikke bassmuziek, meer een probleem bij gitaarmuziek en alle muziek die niet alleen op een dikke beat is gebaseerd.
Voor bassmuziek wil je dit ook niet gebruiken. Het frequentiebereik begint bij 48hz, dan komt er toch al nauwelijks meer een degelijke bass uit? Mijn huidige speakers (2 oude sony's uit de jaren 90) hadden het van mij op bassgebied zelfs al wat beter mogen doen, en die hebben een bereik van 20hz - 20khz.
Nouja, volgens mij behoor ik ook niet tot de doelgroep van dit setje. Ik heb liever grotere boxen, want die kleintjes kunnen nooit genoeg lucht verplaatsen om een woonkamer mee te vullen en daarbij nog mooi geluid te produceren.
Ik vraag me overigens af wat dan wel de doelgroep is. Mensen die films in hun studeerkame kijken ipv in de woonkamer ofzo, en daarom wegens plaatsgebrek maar kleine rommel kopen? Voor muziek heb je iig geen surroundgeluid nodig, dat is toch altijd stereo...
Geloof mij, als er een dikke piek in het 70-100Hz (ofzo) deel zit, dan heb je een enorm boomende bassbox, of hij nou moeite heeft met 40-50Hz, of niet dat maakt in dat geval nieteens zoveel uit. De Z-5500 kan bijzonder veel boom-achtige bass creeëren en met het aantal dB dat die subwoofer creëert kun je makkelijk een redelijke kamer vullen. Kwaliteit is een ander verhaal, maar zelfs ik stond versteld hoeveel kabaal er uit die box komt. Voor een 10" subwoofer creëert de driver+kabinet erg veel dB. Test hem maar eens.

Dat het geluid totaal niet natuurgetrouw is, daar hebben veel mensen simpelweg lak aan, want de Z-5500 is commercieel gezien een succesvolle set voor mensen die graag electronische/hiphop muziek luisteren en filmpjes kijken waarin veel bass gewenst is.

Vandaar dat Logitech simpelweg niet de behoefte heeft om kwalitatief hoogstaande setjes te maken, ze verkopen toch wel. Ik had graag gezien dat ze de trend van Labtec (welke door Logitech is overgekocht) met kwalitatief hoge speakers hadden doorgezet. Gelukkig zijn er zoals gezegd, meer merken dan Logitech, je moet alleen goed zoeken.

[Reactie gewijzigd door Yokozuna op 15 juli 2009 13:17]

Hij doet het al jaren goed bij mij .. **klopt met zijn knokkels op tafel** .. zeer goed geluid systeem de z-5500, beste aankoop in jaren voor mij :)
mijn beste aankoop of (gift van mijn papa XD) boxen van 34 jaar oud met versterker die t nog altijd goed doen en beter dan zon setje :P
nou denk ik dat een Z-5500 op een aantal punten toch wel een stukje beter is dan een grote oude speaker opstelling met versterker :P

aan de andere kant heb je voor een normale muziekweergave weer veel meer aan kwalitatief betere topmerk boxen van een tijdje terug op een echte versterker die zelf zn DAC zaakjes regelt :P
Ik denk dat jij verkeerd denkt. Vroegahh was alles wat audio betreft "beter".
Toen had je nog niet die miezerige prut speakertjes met een subwoofertje erbij.

Tuurlijk zijn er nu nog steeds luidsprekers die hetzelfde of beter dan toen presteerden, maar die zijn nu niet meer te betalen.
@spNk, ik denk dat je wat doorschiet... ik heb lange tijd mijn Xonar D2X aangesloten gehad op een Marantz versterker met B&W speakers (5.1), maar sinds ik verhuist ben en ik de pc op mijn "studeerkamer" heb staan loopt de audio in verband met plaatsgebrek (en het feit dat ik liever de dvd-speler/tv/radio etc in de woonkamer heb) via een Z-5500.

De Z-5500 háált het niet op het gebied van muziek bij mijn vorige set. ik heb een hoop moeten prutsen om een acceptabel geluid te krijgen als ik een muziekje aan heb staan tijdens het schrijven van een artikel o.i.d.. Echter, als je naar het geluid van games kijkt dan voldoet de set prima.

Het is dus maar waar je prioriteiten liggen. Als je je pc gebruikt voor muziek dan ben je mijns inziens een stuk beter af met een degelijk audiosetje (en dat hoeft niet veel te kosten, mijn vorige Marantz versterker klonk super, was 20 jaar oud, en heb ik voor 40 euro gekocht), maar dan moet je ook gewoon 2.0 geluid nemen. Ga je voor games, dan vind ik zelf de meerwaarde van 5.1 geluid wel aanwezig, en dan klinkt zo'n Z-5500 setje weer prima. Films laat ik even in het midden, LOTR wordt naar mijn mening genaaid door deze speakertjes (de filmmuziek komt echt niet tot zijn recht), maar er zijn zat films waar het setje prima voldoet.
Daarnaast is er ook nog de hoeveelheid ruimte die je tot je beschikking hebt staan. De "goede" speakers waar je het over hebt nemen vaak beduidend meer plaats in dan een simpeler setje, niet iedereen wil daar zijn kamer mee vullen.

- Dat goede speakers nu niet meer te betalen zijn dat is toch echt onzin, de "goede" speakers (erg subjectief maar ja) zijn er in alle prijsklassen, zoals dat tien jaar geleden ook was, twintig jaar geleden ook, en daarvoor ook. Je maakt mij niet wijs dat B&O speakers dertig jaar geleden wel mainstream waren, maar dat nu door de opkomst van 5.1 setjes ze opeens duur zijn geworden.
Onzin, je kunt prima bookshelf-speakertjes krijgen die elk logitech-setje wegblazen vanaf 70 euro per stuk.
Koop er op marktplaats een versterker / receiver bij voor 120 euro en je bent voor onder de 300 euro klaar met een (relatief gezien) topsetje.
Pak 2dehands een paar leuke speakers een een simpele versterker van de kringloop zonder brom of kraakjes en bent makkelijk voor onder de 100 euro klaar. Ik kom graag in de kringloop om afgedankte versterkertjes tegen te komen en heb er al aardig wat leuke weggehaald voor onder de 20 euro.

Nu staat op mijn werkkamer een 2x15Watt technics versterker met 2 JBL Control One's daar komt een partij geluid uit waar je u tegen zegt. Heb je een wat grotere ruimte dan krijg je met een setje B&W DM110 of 220 van MP heerlijk geluid...
Op een aantal punten wel ja. De Z-5500 doet hard boem. Maar qua audio fidelity schieten ze behoorlijk tekort op een fatsoenlijks echte hi-fi set, ook al is die 34 jaar oud. Ik heb zelf Akai speakers uit de jaren '70, en alhoewel ze niet echt hard kunnen, komt daar nog prima geluid uit. M'n versterker is helaas bijna afgeschreven (valt af en toe uit) maar de audio-kwaliteit is prima, en te zien aan al het hout zal die ook dat ding niet erg modern zijn.
Ik heb een sub met 2 speakers op een ouwe A209r van Pioneer op mijn hoofdpc. Bij de rest sinds kort ook een aparte versterker. Die spelen ieder standaard setje er echt wel uit.
Amen, heb ze ook, geweldige speakers, zeker met een Dolby Digital kaart in mijn pc:)
opzich nix, alleen hij is ondertussen al heel wat jaartjes oud;) en er zijn nog wel wat verbeter punten. Bv de input van de audio signalen in de subwoofer ipv de control center ding.
Niet zo heel erg veel. Ik zie er echter wel graag meer optische aansluitingen op ;) Nu kan ik mijn PS3 en PC niet tegelijk aansluiten en moet ik gebruik maken van een optische switch wat ik weer een beetje zonde vindt. Voor de rest een prima setje, mogen misschien wel wat aan het uiterlijk doen, is onderhand wel erg verouderd ;)
Anoniem: 116213
@Renegade66615 juli 2009 01:50
Ik zit zelf ook op een Z-5500 opvolger te wachten, die dan 7.1 is en waarbij de decoder alle bijbehorende nieuwe codecs ondersteunt, zoals TrueHD en DTS-HD Master Audio.

Een HDMI aansluiting erbij zou dan ook mooi wezen.

De prijs van de Z-5500 is wel enorm gestegen, enkele jaren terug kocht ik de set voor $184.99 en nu kost ie bij dezelfde leverancier $294.34 (2151 stuks in voorraad), maar nog steeds adviceer ik hem vaak.

Ik kom door mijn HTPC hobby veel in contact met verschillende geluidsopstellingen, en er zijn talloze duurdere sets die onderdoen voor de kwaliteit van de Z-5500. Aan de éné kant ook wel logisch, want een THX keurmerk krijg je niet gemakkelijk.

@computerjunky, je geeft geen valutateken aan bij je '229', dus ik neem aan dat je €/Euros bedoeld, en laat dat nu op US$321.98 uitkomen, aangezien ik in USD betaal, en jouw "winkel" dus een stuk duurder is. En ProVantage is toevallig één van de leveranciers die ik gebruik, SecuMart heeft de Z-5500 te koop voor US$252.81 (€179,80).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 116213 op 15 juli 2009 11:49]

dump je leverancier hij ligt voor 229 hier in de winkel.

de z-5500 is inderdaad gewoon een topset mensen die erover klagen en beweren dat oude sets veel beter zijn zijn niet goed snik en hebben waarshijnlijk gewoon een slechte geluids source.
volgens mij zijn dan de z-cinema beter met meer uitgangsvermogen, daar heb je nog een afstandbediening bij ideaal voor een mediacenter en zijn tegenwoordig ook rond de 100 euro te verkrijgen, snap deze toevoeging niet helemaal tenzij ze beter klinken wat ik me nauwelijks voor kan stellen als je hoort hoe goed de z-cinema is.
Iedereen heeft heeft hier het systeem al volledig uitgestest lees ik. Zucht.
Het zal bij sommige mensen prima spul zijn, maar bij mij gaat alle van Logitech op m'n muis na kapot. Wat een waardeloze meuk is dat toch in mijn kamer. Sinds dien staat hier een Bose Companion 5 setje. Ziet er ook nog eens mooier uit ook, wat wel een kwestie van smaak blijft,

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee