Zwitserse onderzoekers zijn erin geslaagd optische transistors te construeren die ieder uit slechts één molecule zijn opgebouwd. De transistors zouden als schakelelementen in optische computers kunnen worden ingezet.
De Zwitserse wetenschappers zijn verbonden aan de chemiefaculteit van de ETH in Zürich en publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Nature. Om optische transistors te maken die uit een enkel molecule bestaan, gebruikten ze de eigenschap dat moleculen bij zeer lage temperaturen een groter interactie-oppervlak voor laserlicht hebben. Moleculen die tot ongeveer 1 Kelvin werden gekoeld, bleken voldoende gevoelig voor het gebruikte laserlicht.
De molecule-transistors kunnen energie uit een laserstraal opnemen: een molecule verkeert dan in aangeslagen of geëxciteerde toestand. Wanneer een tweede laser-straal het aangeslagen molecule raakt, komt de excitatie-energie weer vrij. De tweede straal licht kan als basis van de transistor worden gezien, die het signaal van de eerste laser-straal kan versterken of juist uitdoven. Dit principe is feitelijk identiek aan de werking van een laser, met als belangrijkste verschil dat in een laser zeer veel moleculen nodig zijn voor de versterking van het licht.
De techniek van de Zwitsers zou ook nog eens naar het niveau van individuele fotonen schaalbaar zijn, waardoor de moleculaire optische transistors ook in quantumcomputers inzetbaar zouden zijn. Voor het zover is, zal echter nog veel onderzoek gedaan moeten worden: onderzoeksleider Vahid Sandoghbar vergelijkt de huidige staat van de optische transistor met het vacuumbuis-stadium van transistors. Het zal dan ook nog jaren werk kosten voordat de technologie praktisch toepasbaar is.