Het is wetenschappers gelukt om het hersengebied dat verantwoordelijk is voor geheugen zodanig te manipuleren dat het opnieuw 'afspelen' van herinneringen wordt aangepast. Hierdoor kan waarschijnlijk het geheugen worden gemodificeerd.
Volgens de wetenschappers, die werkzaam zijn aan MIT, is hun gedachten-modificerende techniek gebaseerd op een biologisch fenomeen in de hersenen dat voor de opslag van herinneringen zorgt; daar is met name het hersendeel bij betrokken dat als de hippocampus wordt aangeduid. Om een herinnering vast te leggen wordt namelijk het bijbehorende neurale activatiepatroon herhaaldelijk 'afgespeeld', een proces dat zich met name tijdens de slaap voltrekt en dat mogelijk ook betrokken is bij dromen.
Om het modificeren van de neurale activiteit die bij het opnieuw 'afspelen' en opslaan van herinneringen hoort mogelijk te maken, zorgden de wetenschappers ervoor dat de ratten in het experiment een verband legden met het horen van een geluidje en een taak. De dieren moesten een route afleggen in een doolhof om bij het voedsel te kunnen komen. Daarbij werd het bewuste geluid gelinkt met de richting die de rat op moest gaan om het einddoel te bereiken. Nadat de ratten zelf een associatie hadden gelegd met het afspelen van het geluidje en de route door het doolhof, werd de audio ook tijdens de slaap afgespeeld.
Door het bestuderen van de neurale activiteit in de hippocampus zagen de wetenschappers dat het afspelen van het geluidje tijdens de slaap voor dezelfde hersenactiviteit zorgde als tijdens het doolhof-experiment, iets dat niet of verminderd werd gedetecteerd wanneer het geluidje niet tijdens de slaap werd afgespeeld. Daarmee toonden de onderzoekers aan dat het mogelijk is om het opnieuw 'afspelen' van herinnerde gebeurtenissen in de hersenen te manipuleren. Dit heeft waarschijnlijk invloed op de herinneringen die uiteindelijk worden opgeslagen en mogelijk ook wat de dieren dromen.
De studie had als voornaamste doel om de neurale 'replay' in de hippocampus te bestuderen. Dit moet de kennis over de opslag van geheugen vergroten. Het is onduidelijk of het maken van aangepaste dromen ook als onderzoeksdoel wordt gezien.