Wetenschappers manipuleren herbeleving van herinneringen

Het is wetenschappers gelukt om het hersengebied dat verantwoordelijk is voor geheugen zodanig te manipuleren dat het opnieuw 'afspelen' van herinneringen wordt aangepast. Hierdoor kan waarschijnlijk het geheugen worden gemodificeerd.

Volgens de wetenschappers, die werkzaam zijn aan MIT, is hun gedachten-modificerende techniek gebaseerd op een biologisch fenomeen in de hersenen dat voor de opslag van herinneringen zorgt; daar is met name het hersendeel bij betrokken dat als de hippocampus wordt aangeduid. Om een herinnering vast te leggen wordt namelijk het bijbehorende neurale activatiepatroon herhaaldelijk 'afgespeeld', een proces dat zich met name tijdens de slaap voltrekt en dat mogelijk ook betrokken is bij dromen.

Om het modificeren van de neurale activiteit die bij het opnieuw 'afspelen' en opslaan van herinneringen hoort mogelijk te maken, zorgden de wetenschappers ervoor dat de ratten in het experiment een verband legden met het horen van een geluidje en een taak. De dieren moesten een route afleggen in een doolhof om bij het voedsel te kunnen komen. Daarbij werd het bewuste geluid gelinkt met de richting die de rat op moest gaan om het einddoel te bereiken. Nadat de ratten zelf een associatie hadden gelegd met het afspelen van het geluidje en de route door het doolhof, werd de audio ook tijdens de slaap afgespeeld.

Door het bestuderen van de neurale activiteit in de hippocampus zagen de wetenschappers dat het afspelen van het geluidje tijdens de slaap voor dezelfde hersenactiviteit zorgde als tijdens het doolhof-experiment, iets dat niet of verminderd werd gedetecteerd wanneer het geluidje niet tijdens de slaap werd afgespeeld. Daarmee toonden de onderzoekers aan dat het mogelijk is om het opnieuw 'afspelen' van herinnerde gebeurtenissen in de hersenen te manipuleren. Dit heeft waarschijnlijk invloed op de herinneringen die uiteindelijk worden opgeslagen en mogelijk ook wat de dieren dromen.

De studie had als voornaamste doel om de neurale 'replay' in de hippocampus te bestuderen. Dit moet de kennis over de opslag van geheugen vergroten. Het is onduidelijk of het maken van aangepaste dromen ook als onderzoeksdoel wordt gezien.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

04-09-2012 • 20:07

39

Reacties (39)

39
38
19
4
1
1
Wijzig sortering
Denkt hier iemand aan Total Recall http://www.imdb.com/title/tt1386703/ ?

Sh*t just got real!

On-topic:
Mooie vooruitgang en zeer handig om ruzies te winnen met bijvoorbeeld de andere sekse. Maar voor de rest mooie ontwikkeling.

(voor de conspiracy mensen: ik hoop dat deze techniek niet in de verkeerde handen valt!)

[Reactie gewijzigd door Herr_Mattie op 22 juli 2024 14:07]

Afspelen d.m.v. bepaalde trucage. Niet aanpassen, niet afspelen op een externe manier. Het blijft in je hoofd, het is slechts het triggeren van de herinnering/associatie.

Staat dus helemaal los van Total Recall. Ze zeggen dan ook "mogelijk worden aangepast", het is dus verre van zeker.

@hieronder: manipulatie is nog geen aanpassing. Manipulatie is wellicht de volgorde van het afspelen van de herinnering, dan wel het door elkaar husselen door de invloed van buitenaf. Nu valt er natuurlijk te redetwisten of deze manipulatie daadwerkelijk alteratie is, maar het lijkt mij eerder de "random play" optie van je CD-Speler waarbij de inhoud toch echt hetzelfde blijft.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 22 juli 2024 14:07]

Bronartikel:
These results indicate that sleep replay can be manipulated by external stimulation and provide further evidence for the role of hippocampal replay in memory consolidation.

De herinnering blijft inderdaad in je hoofd maar is vatbaar voor externe invloeden (lees: manipulatie). Het triggeren werd gebruikt om de opslag van herinneringen tijdens de slaap door de hippocampus te stimuleren om het te kunnen onderzoeken.
Even een belangrijk stukje in de zin accentueren: sleep replay.

Door het opnieuw afspelen van het geluidje tijdens de slaap van de ratten, kunnen ze een replay van het patroon oproepen in de hersenen. Normaal gesproken gebeurd replay spontaan, maar het plaatsvinden van replay kan worden gemanipuleerd. Niet het gedrag of de herinnering die aan de replay is verbonden. Dat is een essentieel verschil.
Ik dacht:

De hippocampus staat in voor de sleep replay, ter bevordering van de opslag van de herinnering. En dat laatste leek mij vooral belangrijk want als je de hippocampus kan beïnvloeden dan zo ook de sleep replay en dus ook de manier waarop de herinnering wordt opgeslagen.

Er staat toch ook the role of hippocampal replay in memory consolidation?

(of ben ik te ver van het rechte pad?)
In de discussie van het artikel staat het volgende:
We found that hippocampal replay activity can be manipulated by presenting a task-related auditory cue during sleep, such that the content of replay is biased toward the previous experience associated with that cue.
Dat gaat er dus vanuit dat een herinnering reeds is opgeslagen. Daarna, gedurende de slaap, kan de "hippocampal replay" worden beïnvloed door de herinnering actief op te roepen (door het afspelen van het geluid). Het beïnvloed dus niet het opslaan van de herinnering (dat is reeds gebeurd), maar het actief oproepen van de herinnering.
Dit onderzoek zou er dus op wijzen dat die audio-tapes die je 's nachts gedurende de slaap afspeelt die de woorden herhalen van een taal die je overdag geleerd hebt, daadwerkelijk kan werken.

Dan moet je echter wel eerst overdag een keer de woorden geleerd/gehoord hebben, anders kan de sleep replay de vastlegging van de herinnering niet bevorderen... Sleep replay kan met zo'n audio tape dus niet een herinnering vanuit het niets creeren, maar wel zorgen dat die woordjes die je overdag geleerd hebt goed blijven hangen?
En, om hier aan toe te voegen: ze weten niet welke herinnering ze oproepen. De ratten hebben ze aangeleerd om te reageren op het geluidje. Daarbij is een bepaald patroon in de hersenen zichtbaar en bij het opnieuw afspelen van het geluidje gedurende de slaap, wordt het patroon ook zichtbaar.

Maar... als je niet weet wat het patroon betekend, dan kun je er dus niets mee.

Stel dat ze mij vannacht in m'n slaap overvallen, electroden op m'n hypocampus plaatsen of me in een MRI scanner leggen, het geluidje afspelen én een bepaald hersenpatroon zien. Dan kunnen ze er niets mee. Ze weten namelijk niet welk gedrag er in mijn hersenen is verbonden aan het waargenomen patroon.

Het zou gebruikt kunnen worden om te controleren of bepaalde aangeleerde gedragingen effectief zijn opgeslagen in de hersenen, oftewel: herinnerd worden. Maar zodra je niet weet wat je meet of wat het betekend, kun je er niets mee.

Gedachten implanteren in je hersenen of het toevoegen van herinneringen is hiermee onmogelijk.
Je hoopt dat de techniek in de verkeerde handen valt? Volgens mij mis je daar een woord (hoop ik).

Goede vooruitgang verder. Misschien dat hierdoor een beter inzicht verkregen kan worden in het genezen/bestrijden/beter begrijpen van de ziekte van Alzheimer.
Misschien ben ik dat niet vergeten...

Zal het toch even verbeteren ;)
Anoniem: 209932 @Voyage4 september 2012 22:33
er is een tijd van komen en een tijd van gaan. dit geld ook voor de hersenen.
Je dekt je al vast in. Maar kijk je wel eens naar de corruptie in de mens? Die kun je niet ontkennen. 'Hoop' is een raar ding. Je kunt er weinig mee, het geeft geen garanties. Hoop is het meest misbruikte 'ding' dat bestaat. Het is een abstractie, het is passief, het geeft geen perspectief, biedt geen oplossingen. Het is alleen een gevoel. En gevoelns worden verraden.

Als hoop genoeg was, dan waren er geen wetten nodig, zoals privacy wetten. Als hopen zou leiden tot moreel gedrag dan waren die ook niet nodig.

helaas is de werkelijkheid een van corruptie die inherent is aan de mens op aarde anno 2012.. Ik heb geen hoop of vertrouwen dat dit soort inzichten niet uiteindelijk leiden tot een technische implementatie.

Ik verzet me dan ook tegen het gebruik van je woordkeuze "conspiracy mensen". Daarmee duw je eventuele mensen die zoals ik sceptisch reageren meteen in een hoek. Het is onzin. Ik hoef geen samenzweringstheoreticus te zijn om in te zien dat de mens fouten maakt, soms onbewust, soms bewust en dat moreel gedrag geen vanzelfsprekendheid is.

Ik zie dat mensen zich constant compromitteren. Maar jij vind het ''vooruitgang". Je legt niet uit wat die vooruitgang dan is?

Ik wijs je er op dat "...het afspelen van het geluidje tijdens de slaap voor dezelfde hersenactiviteit zorgde ..." al lang bekend was. Dus dat is al niet nieuw.

Deze techniek is nu al bekend bij mensen die al speculeren over de mogelijke applicatie voor eigen gewin.

Ik vind het uiterst gevaarlijk onderzoek en zou dat dit soort onderzoek veel strenger aan banden gelegd wordt. Het bestuderen van aspecten van onszelf en het daarbij verkregen inzicht in de zwakheden van ons als oraganisme kan leiden tot het vinden van nieuwe manieren van corruptie, controle, privacy verlies, autonomie verlies en machtsmisbruik.

En voor wat? Ja je kunt er ook nuttige dingen mee doen, zoals jezelf tijdens de slaap programmeren. Er is altijd wel een of ander medisch of psychologisch of therapeutisch excuus. Maar er zijn andere opties beschikbaar voor gedragsverandering alleen zijn die vast moeilijker en het duurt langer. En dat willen we niet, daar zijn we te lui voor, aan onszelf te werken. We gebruiken liever een apparaat dat ons geheugen aanpast.

Heb je een trauma? Falsifieer herinneringen. Pas ze aan, onderdruk ze, verwijder ze, alsof ons brein een PC is. Het is een materialistische visie op de mens die hieraan ten grondslag ligt. Het overwinnen van trauma's zonder slinks truukje geeft wijsheid, inzicht en biedt mogelijkheden tot ontwikkeling.

Kijk naar jezelf, je reactie is inherent corrupt, want je spreekt al over het winnen van ruzies. M.a.w. je zou al geneigd of verleid zijn om deze kennis op een of andere manier te gebruiken om gelijk te krijgen, je zin te krijgen. Op grote schaal is dat je land, dat denkt ruzies te kunnen gaan winnen door manipulatie van geheugen in vijand (en vriend). Je bedoelde het als grap, maar ondertussen bedacht je het wel, hoe je er voordeel uit kon halen uitsluitend voor jezelf.

Wat jij nodig hebt is een dosis technorealisme. Denk na over technologie en wetenschap en hoe ons dat dienen kan maar ook schaden kan.
"Voor de conspiracy mensen: ik hoop dat deze techniek in de verkeerde handen valt!"

Natuurlijk valt dit soort techniek uiteindelijk in de verkeerde handen. Alles wat wij mensen maken waarmee je kwaad kunt doen gebeurt dat vroeg of laat ook daadwerkelijk mee. Is slechts een kwestie van tijd.
Uiteindelijk? De techniek is al in de verenigde staten. Als het een beetje werkt heeft hun leger dit zo in handen.
Als het een beetje werkt heeft hun leger dit zo in handen.
Waarschijnlijk wordt het hele project gefinancierd door het leger of door een bepaalde veiligheidsdienst. Welke instellingen heeft anders geld genoeg om zo'n project te financieren en er vervolgens ook beter van te worden?
Nog beter, ze hebben gefinancierd, gebruikt en nu iets beter en mogen wij het ook weten ;-)
Zo zou ik het toch doen als ik iets sponsor om mijn leger te "bewapenen".
Alles wat tegen ons gebruikt kan worden, zal gebruikt worden. Macht corrumpeert, absolute macht maakt absoluut corrupt. Goh...heren centrale bankiers...ring a bell?

Het is ook al decennia lang mogelijk om mensen te klonen, zonder het verschil te zien. Och zou Berlusconi gedood zijn en een clone van gemaakt zijn (en die nu terug wil komen)? Een clown was ie al.

Wat als de ziel of de "over"-ziel de fysieke hersenen overrulen? Die grijze prut is niet echt voorruitstrevend, en traag en vooral...sequentieel. Al geprobeerd wat in je gedachten te creeeren wat GEEN elementen bevat wat je ooit hebt gezien, wat bijvoorbeeld wel in de dromen kan? Wel eens gehad dat er een supersnelle (lees sneller dan het licht) flash in je opkwam wat waar bleek achteraf?
Hadden wetenschappers niet al ontdekt dat herinneringen ook buiten de hersenen werden opgeslagen?
Je alu hoedje vergeten op te zetten deze morgend? :P
Ik dacht aan de zelfde titel, maar dan die met onze grote sterke vriend arnold: http://www.imdb.com/title/tt0100802/ is toevalligerwijs ook nog eens door een regisseur van eigen bodem...Paul Verhoeven ;)

[Reactie gewijzigd door pizzafried op 22 juli 2024 14:07]

Bij mij kwam de film Eternal Sunshine of the Spotless Mind in het hoofd.
http://www.imdb.com/title/tt0338013/

Edit:
Oh, Thogamer was me voor zie ik :p

[Reactie gewijzigd door TomONeill op 22 juli 2024 14:07]

Eerlijk gezegd dacht ik meer aan inception.
Chuck met z'n Intersect kan natuurlijk ook.
er werd wel gezegd dat als je iets wilde leren, je dat ook kon inspreken op mp3tje en ernaar luisteren in je slaap
dit is nu bevestigd dat het werkt!! NICE
op voorwaarde dat je het ook al enkele keren beluisterd hebt als je wakker bent, als ik het goed begrijp
Ik denk niet dat dit hiermee is aangetoond. Sowieso is het niet op mensen, maar op ratten getest. Ze hebben laten zien dat ze actief aangeleerde dingen kunnen oproepen in de slaap. Dus als je iets weet, kan dat zich in je slaap herhalen. Op het moment dat je iets dus nog niet weet, werkt dat dus niet en moet je actief leren. Bandjes luisteren in je slaap valt daar niet onder.
"Omelet du fromage!"
Af en toe mis ik het oude modsysteem +1 grappig voor jou.
[/offtopic]

Ik weet niet of ik dit zo'n positieve uitvinding vind, ik zie hier geen positieve dingen van in wat je hier mee zou kunnen doen, enkel mensen gek maken.
Een positief voorbeeld (er zullen er meerdere zijn): het abstracte begrip leerbaarheid. Na een ongeluk of een traumatische ervaring kunnen mensen hersenschade hebben opgelopen, waarna ze revalidatie krijgen. De wetenschap zoekt al lang naar goede manieren om te bepalen of iemand nog "leerbaar" is: heeft een revalidatie nut of zal iemand nooit meer opknappen?

Als je objectief kunt waarnemen, door het meten van hersensignalen, dat mensen nieuwe dingen aanleren, opslaan en opnieuw kunnen oproepen (herinneren), dan zijn ze dus nog leerbaar.
"That's all you can say!"
daar dacht ik ook direct aan, briljante film!
Als je slaapt worden via dromen je herinneringen van die dag vastgelegd
door het herafspelen van die herinneringen wordt die neurale synaps link gelegd waardoor je dingen gaat onthouden/leren.
met die replay kan je dus die link tussen hersensynapsen sterker gaan maken. dus een betere herinnering maken.
Wat ansich gewoon resulteert dat je dingen beter kan onthouden en voornamelijk dus beter kan heroproepen.
want het moeilijke aan onze hersenen is dingen terug oproepen... je onthoudt enorm veel maar soms lijkt het enorm moeilijk dingen her op te roepen.

kan je je gaan voorstellen wat hypnose doet.. find the key that made the connection to retrieve it :)
Net als bepaalde muziek of geluiden herinneringen kunnen triggeren, zijn ze er ook eindelijk achter.
misschien snap ik dit artikel verkeerd, maar volgens mij wordt er beweerd:

"als je tijdens de slaap iets oproept wat tijdens het waken is geleerd worden dezelfde hersengebieden geactiveerd'

dat lijkt me nogal wiedes; maar hoe wordt de opslag daarvan dan gemanipuleerd, zoals de titel beweert? (beweerd? ik ben vreselijk in d/t)

vast, als het iets van een patroon van geluidjes is zoals in dit voorbeeld, dan kun je de opslag daarvan ongetwijfeld beter maken door het tijdens de slaap te herhalen. maar was dit niet al duidelijk?

omelette du/au fromage ;)
Dit is mooi voor mensen met amnesia denk ik! Ook voor mijzelf lijkt het me handig om (wat in het verlengde van deze tech. ligt) een backup te hebben van mijn herinneringen, en om de herinneringen die ik nu niet naar voren kan halen te kunnen terughalen.... toppie heur!!
Wel benieuwd hoeveel opslag dat nou kost, zo'n herinnering.
Anoniem: 203962 5 september 2012 09:20
Dit noemen ze ook wel een anker in NLP. Ik quote:

"Het proces waarin een interne reactie geassocieerd wordt met een externe stimulus (zoals de klassieke conditionering) zodat de reactie snel en soms onopvallend opgeroepen kan worden."

Alleen hoe ze op basis van het opnieuw aanroepen van herinneringen bepaalde zaken willen modificeren is mij nog de vraag. Ik ben benieuwd.
volgens mij is dit al wel bekend als je een studie opdracht zacht tijdens de slaap afspeelt die je zelf hebt ingesproken werkt dit ook.
Iedereen zegt dat maar ik ken niemand die dat ook daadwerkelijk heeft gedaan. Het heeft mythische vormen aangenomen, deze truc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.