Wetenschappers hebben een applicatie ontwikkeld waarmee gebruikers die lange vliegreizen maken sneller in een passend dag-nacht-ritme komen. Zij maakten wiskundige modellen op basis van de biologische klok, om zo het interne ritme zo snel mogelijk te 'syncen' met het daglicht.
De bewuste applicatie is ontwikkeld door de universiteit in het Amerikaanse Michigan en is beschikbaar voor iOS. Aan een versie voor Android wordt nog gewerkt. Volgens de wetenschappers is Entrain bedoeld om de periode van jetlag na een lange vlucht te verkorten. Dat doet de software door een schema op te stellen waarbij bepaald wordt wanneer en hoe lang de gebruiker aan licht moet worden blootgesteld. De Entrain-app bevat ingebouwde licht-donker-schema's voor ongeveer 1000 scenario's.
Het principe is gebaseerd op de interne biologische klok die de nucleus suprachiasmaticus wordt genoemd. Deze hersenkern zet het dag-nacht-ritme via complexe signalering en periodieke regulering van zogenaamde 'klokgenen'. De productie en afbraak van moleculen die belangrijk zijn voor het aanhouden van een dag-nachtritme worden beïnvloed door het daglicht en op deze wijze dus min of meer gesynchroniseerd.
De door de Amerikanen ontwikkelde Entrain-app maakt gebruik van een wiskundige berekening die uitgaat van de huidige staat van de biologische klok en de gemaakte 'sprong' in de tijd na een lange vlucht, Zo wordt bepaald in welke mate en op welk moment de gebruiker moet worden blootgesteld aan licht. Daarbij is ook de intensiteit van het licht belangrijk. Op basis van de 'lag' in tijd die een gebruiker ondergaat wordt een programma opgesteld om zo snel mogelijk het interne dag-nacht-ritme te synchroniseren met het daglicht.
Bij het gebruik van de app moeten gebruikers er wel zelf voor zorgen dat zij in het licht of donker gaan zitten als daar om gevraagd wordt door de software. Zo wijzen de wetenschappers erop dat er bijvoorbeeld midden in de nacht gebruikgemaakt kan worden van een lamp die normaalgesproken voor lichttherapie wordt gebruikt, als om licht wordt gevraagd. Bij het opvolgen van de adviezen die de app geeft beloven de wetenschappers dat de periode van jetlag aanzienlijk verkort kan worden.