Wetenschappers ontwikkelen app die duur jetlag moet verkorten

Wetenschappers hebben een applicatie ontwikkeld waarmee gebruikers die lange vliegreizen maken sneller in een passend dag-nacht-ritme komen. Zij maakten wiskundige modellen op basis van de biologische klok, om zo het interne ritme zo snel mogelijk te 'syncen' met het daglicht.

De bewuste applicatie is ontwikkeld door de universiteit in het Amerikaanse Michigan en is beschikbaar voor iOS. Aan een versie voor Android wordt nog gewerkt. Volgens de wetenschappers is Entrain bedoeld om de periode van jetlag na een lange vlucht te verkorten. Dat doet de software door een schema op te stellen waarbij bepaald wordt wanneer en hoe lang de gebruiker aan licht moet worden blootgesteld. De Entrain-app bevat ingebouwde licht-donker-schema's voor ongeveer 1000 scenario's.

Het principe is gebaseerd op de interne biologische klok die de nucleus suprachiasmaticus wordt genoemd. Deze hersenkern zet het dag-nacht-ritme via complexe signalering en periodieke regulering van zogenaamde 'klokgenen'. De productie en afbraak van moleculen die belangrijk zijn voor het aanhouden van een dag-nachtritme worden beïnvloed door het daglicht en op deze wijze dus min of meer gesynchroniseerd.

De door de Amerikanen ontwikkelde Entrain-app maakt gebruik van een wiskundige berekening die uitgaat van de huidige staat van de biologische klok en de gemaakte 'sprong' in de tijd na een lange vlucht, Zo wordt bepaald in welke mate en op welk moment de gebruiker moet worden blootgesteld aan licht. Daarbij is ook de intensiteit van het licht belangrijk. Op basis van de 'lag' in tijd die een gebruiker ondergaat wordt een programma opgesteld om zo snel mogelijk het interne dag-nacht-ritme te synchroniseren met het daglicht.

Bij het gebruik van de app moeten gebruikers er wel zelf voor zorgen dat zij in het licht of donker gaan zitten als daar om gevraagd wordt door de software. Zo wijzen de wetenschappers erop dat er bijvoorbeeld midden in de nacht gebruikgemaakt kan worden van een lamp die normaalgesproken voor lichttherapie wordt gebruikt, als om licht wordt gevraagd. Bij het opvolgen van de adviezen die de app geeft beloven de wetenschappers dat de periode van jetlag aanzienlijk verkort kan worden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

12-04-2014 • 10:28

50

Reacties (50)

50
50
32
5
1
3
Wijzig sortering
Dit idee is niet nieuw, mijn oud stage bedrijf heeft precies hetzelfde principe anderhalf jaar geleden ongeveer gemaakt. http://www.jetlagapp.com/home/
Het principe is zelfs niet nieuw, al decenia probeert men een oplossing te vinden. Maar welk vorm we die oplossing ook geven, het blijkt in de praktijk dat het gewoon te persoonlijk is voor een generieke oplossing van buitenaf.
De oplossing is met de boot gaan. Dan heb je de kans om rustig te wennen aan het tijdsverschil omdat de overgang zo langzaam is. :+

Maar even zonder dollen: hebben we hier een applicatie voor nodig? Gewoon opstaan wanneer het ochtend is en naar bed gaan wanneer het avond/nacht is. Dan wen je er vanzelf aan. Ik lees hieronder dat je ''eetritme'' aanpassen ook goed werkt.
Wat ook goed schijnt te werken is je eetritme langzaam te veranderen voor vertrek (klik). Persoonlijk lijkt mij dat ook wat prettiger dan overdag (als het lekker weer is) in een donker hok gaan zitten.
Exact, gezond verstand werkt het beste om een jetlag tegen te gaan. Ik reis zo'n 3 jaar nu naar alle uithoeken van de wereld en het beste is om de dag voor je heen- of terugreis al te gaan voorbereiden om het tijdsverschil te overbruggen. Eten is daarbij heel belangrijk: als ik vanuit de US terug naar NL vlieg of vanuit NL richting Azië vlieg dan sta ik al om 4-5 uur 's ochtends op en eet dan mijn ontbijt/lunch. De meeste intercontinentale vluchten die oostwaarts gaan vertrekken 's middags dus voordat ik het vliegtuig instap eet ik mijn avondeten. Eenmaal aan boord probeer ik zo snel mogelijk te slapen en sla daarbij het vliegtuigeten over. Vooral dit laatste is erg belangrijk! Daarnaast is het eten aan boord sowieso iets wat je wilt overslaan dus dat komt goed uit :)

[Reactie gewijzigd door johanmulder op 22 juli 2024 15:49]

Ideaal in combinatie met de Oculus Rift: wanneer je maar wilt, en zonder anderen te storen, de lichtsituatie simuleren.

Andersom: als dit helpt om jetlag te verminderen, kun je je ook beter voorstellen dat het kijken naar lichte beelden vlak voor het slapengaan een minder positief effect kan hebben op het slaapritme. Hierover is op T.net ook al eens een bericht verschenen volgensmij.

[Reactie gewijzigd door Booster op 22 juli 2024 15:49]

Aanvulling:
Als je wilt verkeren in een goed dag/nacht ritme moet je gewoon Melatonine capsules kopen en gebruiken tijdens jetlag/ploegendienst.
Ik gebruik dit ook als ik een keer extra vroeg mijn bed uit moet en ik kan niet in slaap komen.
Melatonine = natuurlijk en wordt standaard opgewekt in je lichaam (omzeting van Serotonine naar Melatonine). Je hebt dan zelf in de hand wanneer je moe wilt worden op gezonde wijze.
melatonine maak je aan als het donker wordt... verklaard weer waarom jeje anders voelt 's nachts en je wordt suf/moe.

Blijf vooral zo veel mogelijk weg van ongezonde chemische slaapmiddelen / spierverslappers / alcohol / opiaten / medicijnen en wees meer actief, slaap je meteen veel beter.
Alcohol lijkt een uitkomst maar zorgt ervoor dat je REM slaap gigantisch verminderd.
Slaapmutsjes zijn dus geen goed idee, hoewel de doorsnede Nederlander denkt dat het gezond is en iedereen loopt aan te raden -_-.

[Reactie gewijzigd door A87 op 22 juli 2024 15:49]

Anoniem: 463297 12 april 2014 10:44
sorry dat ik dit zeg, maar in mijn ogen behoorlijk nutteloos.
Het ligt maar net aan de persoon die aan een jetlag moet wennen.
Ook het tijdstip van vertrek en de aankomst is in grote mate van belang bij het wennen aan de nieuwe tijd. Als ik vroeg vertrek en vroeg aankom, ben ik zo door mijn jetlag van 7 uur heen. Max 2 dagen ben ik in orde. Vertrek en ik laat en kom ik laat aan, dan heb ik 1 week nodig om bij te komen.
Daar helpt een app echt niet bij als je licht moet zien, maar zo moe bent dat je je ogen niet open kan houden.
Ik denk dat de app ook niet goed werkt als je te moe bent om je ogen open te houden.

Ik vraag me overigens af hoeveel dit gemiddeld scheelt. Ben je er na een dag vanaf als je van Amsterdam naar New York vliegt bijvoorbeeld? Of duurt dat toch nog een paar dagen.

Verkorten kan namelijk 5% zijn (imo te verwaarlozen dus) of 50% (wat wel degelijk een verschil maakt). Vooral op vakantie kan het een uitkomst zijn als je minder last van jetlag hebt.

Natuurlijk verschilt het wel per persoon hoeveel last je ervan hebt (heb je bijvoorbeeld in het vliegtuig geslapen of niet), maar het lijkt me dat er met die 1000 situaties wel 1 voor iedereen te vinden is. Wel vraag ik me af hoe het werkt als je met meerdere personen dezelfde vlucht hebt gemaakt en bij elkaar op de kamer zit. Als iemand er meer last van heeft dan de rest heb je er weinig aan, want dan werkt het weer eerder storend.
Het zou misschien best kunnen dat de jetlag afhankelijk is van het dagdeel dat je aankomt. Zowel naar Thailand en Californië vroeg op de dag aangekomen. Gewoon de dag uitzitten tot het plaatselijk tijd is om te gaan slapen. Geen problemen gehad met jetlag. In Californië ook gelijk vanuit het vliegtuig de auto opgehaald en naar het hotel gereden. Bij thuiskomst was het ook altijd op de dag. Ook geen probleem.
Verder probeerde ik wel in het vliegtuig slapen als dit aangegeven werd (zover dat mogelijk was). Ik ging er altijd vanuit dat ze dit juist deden om jetlag te voorkomen. Maar misschien heeft het met de aankomsttijd te maken.
Als ik hoor wat je moet doen als je de app gebruikt, mag je wel langer vakantie boeken, want volgens mij heb je de eerste dagen niks anders te doen dan de instructies van de app te volgen. Voor degene die veel last heeft van jetlag zal de app misschien uitkomst bieden, maar voor de meeste mensen lijkt mij de app niet veel zin te hebben.
Hahahahahahahahaha jetlag.

Ik werk nachtdiensten:
6pm - 1am
8pm - 5am
9pm - 6am
En nog wat meer variaties daarop
Ik kom in principe altijd 2 uur voor ik moet beginnen met werken uit bed en ga pas slapen 10 uur voordat ik weer moet beginnen.
In het weekend pas ik mijn slaapritme aan aan de dienstttijden die ik die volgende week ga draaien. Ik heb 100% raamsverduistering op mijn slaapkamer.

Biologische klok? daglicht?... ik denk dat als ik die nog uberhaupt heb (en hij niet reeds overleden is) hij op zijn minst licht van slag moet zijn :+
Anoniem: 561095 12 april 2014 10:33
Handig. Na afloop van de vliegreis kun je direct zien wie welke telefoon of tablet iemand heeft.

"iOS, Android" - heerlijk uitgerust aankomen na de vliegreis.
"Windows Phone, BB OS" - hangende oogleden met dikke kringen er onder, en een slecht humeur.
Zucht .. doorhalen, afpilsen en afgemat naar bed werkt in 99% van de gevallen ook
Idd, als ik richting het westen vlieg (veelal de VS) is het een kwestie van de eerste dag kroegen tot een uur of 1. Tweede dag zo laat mogelijk opstaan (meestal tussen 4 en 8 's ochtends). Dag erna weer goed doorhalen en je bent er eigenlijk al.
De westkust kan nog 1 dag langer duren, maar dat is dan ook 11 uur verschil.

Alleen qua werk is dat soms lastig. ;)
Westkust is maar 9 uur tijdsverschil
Richting westen is idd een eitje, maar naar het oosten en dan vaak precies een uur of 8 (Azie) valt me toch wel tegen. Je moet dan namelijk precies opstaan op het moment dat je thuis naar bed zou gaan. De uren daarvoor lig je dus wakker, val je eindelijk in slaap, gaat prompt het alarm af.
Richting het westen is ook nooit zo'n probleem. Het is vooral als je van west naar oost vliegt (en dus tijd kwijtraakt). De eerste keer had ik er 4 weken lang last van maar zelf heb ik ook al last van zomer -en wintertijd.

Wat het beste bij mij werkt is na de vlucht de dag erop gewoon weer gaan werken, zo kom je zo snel mogelijk weer terug in je ritme.
Behalve dat je op BB OS gewoon Android apps kunt draaien dus ook uiterust zult zijn ;)
De meeste blackberry's die nu in de omloop zijn hebben geen BB10.

ik begrijp ook niet dat relatief eenvoudige apps als deze niet voor alle mobiele OS'en word gemaakt
Alsof elke iOS of Android versie alle nieuwe apps kan draaien. Daarnaast geeft hij aan BB OS, dus daar kan hij gewoon BB OS10 mee bedoelen. We gaan toch uit dat iemand een app maakt voor de nieuwste OS-en.
En dan nog ff, hoe 'weet' jij dat de 'meeste' mensen nog een BB hebben met OS7. Ff onderbouwen graag / linkje naar statistiek(en).
omdat de return on investment gewoon te klein is.

een app voor een OS met 200 miljoen gebruikers of eentje voor 2 miljoen gebruikers. Als je er ongeveer even veel tijd in moet steken, kost het je 2e app dus 100x meer dan de eerste om zichzelf terug te verdienen
Waar komen deze cijfers vandaan?
Dat weet je dus helemaal niet. Misschien gebruiken die 2 miljoen wel veel meer (dezelfde) apps, ook door het 'beperkte' aanbod in jouw redenering. In de markt van Android loopt iedereen te schreeuwen dat daar zoveel apps zijn. Maar wat is de kwaliteit en hoeveel worden er gemiddeld gebruikt door de gebruikers van het totale aanbod aan apps?
Als ik die statistieken zie praten we weer verder.
Overigens heb je dan in 1 punt een punt, er is meer kans dat je app opvalt onder 200miljoen gebruikers. Maar over het algemeen geldt dan nog steeds mijn verhaal hierboven. Van die 200 miljoen is 95% volger in de keuze om een app wel of niet te gaan gebruiken.
Anoniem: 574841 @dasiro12 april 2014 15:11
Dat klopt wel, maar als je al een app klaar hebt voor android en ios, dan is een app voor blackberry bijvoorbeeld natuurlijk veel makkelijker te maken.
Waardoor die app ook minder kost, en het ook weer wat minder lang duurt om terug te verdienen
"iOS, Android" - heerlijk uitgerust aankomen na de vliegreis.
"Windows Phone, BB OS" - hangende oogleden met dikke kringen er onder, en een slecht humeur.

In het artikel staat dat de Apk nog niet uit is. En mocht je voor de tijd overstappen naar blackberry, kun je de Apk ook gewoon op je nieuwe blackberry draaien.


Inhoudelijk, ik vlieg 2 a 3 per maand,
Dus voor mij op deze korte tripjes, moeilijk om te plannen op licht en donker. Maar ik wil het best wel eens proberen. Probleem van zakelijke trips is dat ze vaak erg compact worden ingeplanned en qua programma grotendeels ook afhankelijk zijn van de gastheer waarmee je te maken hebben. Dus kiezen in welke ruimte je bent met hoeveel lichtintensiteit is moeilijk.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 22 juli 2024 15:49]

Waarom ze niet gewoon een web-app gemaakt hebben is mij een raadsel.
Ze zullen zeker wel subsidie krijgen voor deze grap.
Een web-app in een vliegtuig? Lijkt mij niet echt slim met roamingkosten.
Jij hebt zeker de HTML5 specificatie nog niet goed bekeken?
http://diveintohtml5.info/offline.html
Het maken van webapps heeft ook zeker nadelen. Phonegap en zijn broertjes zijn nog geen 100% oplossingen. Het beste zou zijn als Android en iOS gewoon echt webapps zouden gaan ondersteunen, dan kunnen webapps pas echt loskomen.
Anoniem: 415197 @Precision12 april 2014 15:38
Dat artikel licht inderdaad precies toe waar ik bang voor ben.
BB OS heeft volgens mij ook gewoon android app ondersteuning (niet 100% zeker)
Bij het gebruik van de app moeten gebruikers er wel zelf voor zorgen dat zij in het licht of donker gaan zitten als daar om gevraagd wordt door de software. Zo wijzen de wetenschappers erop dat er bijvoorbeeld midden in de nacht gebruikgemaakt kan worden van een lamp die normaalgesproken voor lichttherapie wordt gebruikt, als om licht wordt gevraagd.
dus als je dit wil gebruiken krijg je ruzie met het aan boord aanwezige personeel op je vliegreis omdat je waarschijnlijk als het donker moet zijn een felle lamp aan moet zetten?
Je hebt dit soort apparaatjes in het formaat/vorm van slaapmaskers, dan val je sowiso je medepassagiers niet lastig.
Een soortegelijke app voor ploegendienstmedewerkers lijkt mij handig.
Snap geen bal van die app. Idee is top, nu nog even simpeler maken, wel een mega idee voor de occulus rift

[Reactie gewijzigd door mroffbeat op 22 juli 2024 15:49]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.