Fujitsu heeft een techniek ontwikkeld waarbij de hartslag van een persoon op afstand gemeten kan worden. Er is volgens de fabrikant geen speciale hardware nodig: met de camera van een pc of smartphone kan het binnen vijf seconden een hartslag meten.
Fujitsu zegt dat het de hartslagmeter die werkt met een camera binnen een jaar wil inbouwen in smartphones, tablets en pc's. Dat zou vooral voor beveiligings- en medische doeleinden zijn en niet zozeer als functie voor de consumentenmarkt. Fujitsu suggereert dat de techniek ook zou kunnen helpen in de beveiliging van bijvoorbeeld evenementen of luchthavens.
De hartslagdetectie verloopt door de kleurvariaties die de bloedstroom in het gezicht veroorzaakt te meten. De techniek is gebaseerd op het feit dat hemoglobine in bloed groen licht absorbeert. Door een filmpje van enkele seconden van het huidoppervlak te maken kan de software de gemiddelde waarde voor de kleurcomponenten rood, groen en blauw berekenen. Van de variaties in de groene kleurcomponent kan vervolgens een golfbeweging gemaakt worden, waarmee de hartslag gerepresenteerd wordt. De software zou automatisch detecteren wanneer iemand zijn gezicht beweegt en verwijdert die opname automatisch, zodat er een betrouwbaar resultaat ontstaat.
In de praktijk zou het gebruik van de techniek betekenen dat mensen niet voor langere tijd stil moeten blijven zitten om hun hartslag te meten, zoals bij conventionele apparatuur het geval is. De techniek zou bovendien makkelijk in te bouwen zijn in verschillende apparaten zoals computers of televisies.
De Amerikaanse universiteit MIT presenteerde begin maart een vergelijkbare techniek, waarmee 'onzichtbare' bewegingen gedetecteerd kunnen worden. De broncode voor die software stelde de universiteit onder een opensource-licentie beschikbaar.