Wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld waarmee hartritmestoornissen via de smartphone opgespoord kunnen worden. Via een klein apparaatje, dat met de smartphone wordt verbonden, wordt de hartslag gemeten om zo stoornissen op te kunnen sporen.
De benodigde technologie is ontwikkeld door wetenschappers die werkzaam zijn aan de universiteit van Sydney. Het apparaatje meet de variabiliteit in de hartslagen, wat mogelijk kan duiden op afwijkingen in het zenuwstelsel en dat is een risico voor de gezondheid. Patiënten moeten het benodigde apparaatje op hun vinger plaatsen, waarna de hartslag gemeten kan worden.
Volgens de onderzoekers moet de smartphone-accessoire onderzoek naar hartritmestoornissen goedkoper en gemakkelijker maken. Het benodigde apparaatje kan bijvoorbeeld per post naar patiënten worden verstuurd, waarna zij zelf de data kunnen vergaren en via de smartphone terug kunnen sturen. Normaliter worden er bij dergelijke metingen elektroden op de borstkas van de patiënt geplaatst.
Het hart wordt aangestuurd door middel van elektrische prikkels die een centraal verdelingspunt bereiken, waarna deze prikkels de spieren in het hart gesynchroniseerd laten samenknijpen. Daardoor kan bloed in de vaten worden gepompt. Bij mensen waarbij deze prikkels niet meer goed werken, is een pacemaker noodzakelijk. Stoornissen in de prikkels die het hart aansturen kunnen echter ook andere symptomen veroorzaken; vaak duidt dit op een incorrecte werking van het zenuwstelsel wat ook elders in het lichaam voor problemen kan zorgen.