Wetenschappers meten hartritmestoornissen met smartphone

Wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld waarmee hartritmestoornissen via de smartphone opgespoord kunnen worden. Via een klein apparaatje, dat met de smartphone wordt verbonden, wordt de hartslag gemeten om zo stoornissen op te kunnen sporen.

De benodigde technologie is ontwikkeld door wetenschappers die werkzaam zijn aan de universiteit van Sydney. Het apparaatje meet de variabiliteit in de hartslagen, wat mogelijk kan duiden op afwijkingen in het zenuwstelsel en dat is een risico voor de gezondheid. Patiënten moeten het benodigde apparaatje op hun vinger plaatsen, waarna de hartslag gemeten kan worden.

Volgens de onderzoekers moet de smartphone-accessoire onderzoek naar hartritmestoornissen goedkoper en gemakkelijker maken. Het benodigde apparaatje kan bijvoorbeeld per post naar patiënten worden verstuurd, waarna zij zelf de data kunnen vergaren en via de smartphone terug kunnen sturen. Normaliter worden er bij dergelijke metingen elektroden op de borstkas van de patiënt geplaatst.

Het hart wordt aangestuurd door middel van elektrische prikkels die een centraal verdelingspunt bereiken, waarna deze prikkels de spieren in het hart gesynchroniseerd laten samenknijpen. Daardoor kan bloed in de vaten worden gepompt. Bij mensen waarbij deze prikkels niet meer goed werken, is een pacemaker noodzakelijk. Stoornissen in de prikkels die het hart aansturen kunnen echter ook andere symptomen veroorzaken; vaak duidt dit op een incorrecte werking van het zenuwstelsel wat ook elders in het lichaam voor problemen kan zorgen.

Smartphone-meter voor hartritme

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

05-12-2012 • 19:35

32

Reacties (32)

32
28
24
4
2
1
Wijzig sortering
Met alle respect voor de auteur van het artikel, maar dit is redelijk slecht uitgelegd.

De sensor is gelijkaardig aan de sensor die bijvoorbeeld gebruikt wordt tijdens operaties of op spoedgevallen, en meet gewoon de hartslag dmv rood+infrarood licht. Daarmee wordt het hartritme bepaald (en indien nodig ook de saturatie van het hemoglobine, hoewel ik niet weet of dit hier ook gebeurt). Kleine variaties hierin kunnen wijzen op een ritmestoornis, meest frequent is dat voorkamerfibrilatie (VKF), wat kan aanleiding geven tot klontervorming in het hart. Als die klonters loskomen, kunnen ze naar de hersens gaan en een beroerte doen ontstaan. Minder frequent kan de ritmestoornis aanleiding geven tot wat men in de volksmond een "hartstilstand" noemt, namelijk dat het hart niet meer samentrekt (asystolie), of dat het ongecontroleerd samentrekt (ventrikelfibrilatie) en dus netto ook niets meer rondpompt.

Een hart kan perfect zelfstandig werken zonder voorzien te worden van prikkels van het centraal zenuwstelsel, daarvoor hebben we een boel gespecialiseerde cellen zitten in de sinusknoop van het hart. Die sinusknoop kan wel worden beïnvloed door oa ons psychisch welzijn, en zo leiden tot een grotere hartritmevariabiliteit. Door dus de hartslag te meten kan onrechtstreeks een idee worden opgedaan over de toestand van het hele zenuwstelsel, maar daar bestaan toch een pak betere onderzoeken voor.

Waar dit toestel wel nuttig voor kan zijn is het ambulant opsporen van ritmestoornissen. Nu wordt dit nog vaak gedaan dmv een Holtermonitoring, wat eigenlijk een draagbaar ECG is met minder elektrodes. Nadeel hiervan is dat de analyse niet goedkoop en tijdrovend is, en dat het toestel best omslachtig is. Met deze sensor is de ambulante meting laagdrempeliger, en kan er gescreend worden naar wie best een Holter kan krijgen en wie niet.

[Reactie gewijzigd door twabi2 op 22 juli 2024 18:03]

Aanvullend: het type hartritmestoornis kan hiermee dus ook niet worden bepaald, waarbij je extrasystoles en zelfs bepaalde ritmestoornissen (zoals een laaggradig AV-block of een re-entry tachycardie) kan missen. Toegegeven, dit zijn niet direct gevaarlijke hartritmestoornissen, maar wat ik probeer te zeggen is dat een cardioloog hier vrij weinig aan heeft. De enige additionele informatie die je hiermee krijgt is of het hart regulair bloed uitstoot.
NB: bloed uitstoten =/= kloppen. Soms is het hart niet goed gevuld waardoor er bij een systole toch geen bloed wordt rondgepompt. Op een ECG meet je dan een 'beat', maar die kun je niet waarnemen op bijvoorbeeld de pols.

Twabi2 geeft hierboven aan dat er bijvoorbeeld kan worden gespeculeerd over een VKF (atrium fibrilleren). Als je dat over de vinger (of pols) probeert te meten krijg je informatie over hoe regulair het hart de bloed rondpompt. Je weet niet of dit komt door een AV-block, VKF of enig ander probleem.

Het enige wat dit apparaat dus meet is de vulling van de vinger met nieuw zuurstofrijk bloed, en de relatieve zuurstofsaturatie (dus niet de absolute!). Bovendien zijn er al zat apps voor oa de iPhone die dit mbv de camera + LED berekenen. Dit apparaat werkt waarschijnlijk een stuk beter omdat je geen last hebt van bewegingen. Het enige wat je dus toevoegt is een beter sensor?

Al met al geen groot nieuws. De toepasbaarheid is dan ook te betwisten vanwege de betrekkelijk beperkte informatie die je hiermee verzamelt. Het zal ook absoluut geen vervanger worden van de 24-uurs holterregistratie.


Edit: Ik lees het artikel net en zie dat de maker het apparaat oorspronkelijk heeft bedoeld voor het vinden van fluctuaties binnen het normale hartritme (dus sinusritme). Hij is niet op zoek naar hartritmestoornissen:

"Data on tiny fluctuations in our heart rate provides critical information on the state of our nervous system, and is essential for a range of psychological research including on anger, anxiety, stress and self-control. It is also used to monitor people's health after operations and has wide applications in sports science."


En even een kleine aanvulling op "Een hart kan perfect zelfstandig werken zonder voorzien te worden van prikkels van het centraal zenuwstelsel". Dan heb je een sinusritme van plus minus 60, die niet te versnellen valt bij sympatische activiteit (lees: psychogeen). Lijkt me niet echt 'perfect' werken, maar ik snap wat je bedoelt ;)

[Reactie gewijzigd door APAF-1 op 23 juli 2024 13:28]

Met alle respect voor uw bijdrage, maar ik denk dat je het doel mist.

Zoals APAF-1 al aanhaalde heeft deze sensor weinig te maken met het opsporen van hartritmestoornissen. (iedereen was even op het verkeerde spoor gezet door de berichtgeving. Twabi2 was de eerste om ons hierover te berichten) Ze gebruiken wel kleine fluctuaties (HRV) in de hartslag om de status van ons zenuwstelsel te bepalen. Kort door de bocht: data voor de Psycholoog en niet voor de Cardioloog.

Data on tiny fluctuations in our heart rate provides critical information on the state of our nervous system, and is essential for a range of psychological research..

Relatie zoeken tussen fysieke waarnemingen en psychologische status van het lichaam.
Angst is zo een voorbeeld, angstige mensen vertonen zowel fysieke als psychologische gedragingen die zich uiten in geluiden, bewegingen, gedragingen, mimiek, trauma enz.

Het gaat tevens over onderzoek. Het helpt de onderzoekers om een groot aantal metingen uit te voeren zonder dat deze proefpersonen hun thuisomgeving moeten verlaten. Over patiënten is hier (nog) geen sprake.

Edit: Waarom -1 ??, Omdat ik kritiek heb op een reactie? Ongepaste grapjes maak? Te diep analyseer waarvoor het apparaat echt is gemaakt? Spijtige zaak.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 23 juli 2024 19:23]

Volgens mij word je gemind omdat het niet veel toevoegt aan het verhaal (ik heb je overigens even geboost want het is wel gewoon on-topic). Bovendien is de fout die twabi2 maakte in de eerste instantie te wijten aan de auteur. Ook ik dacht dat het om een hartritmestoornis ging, zoals dit artikel expliciet aangeeft. Pas nadat ik even doorklikte zag ik dat het de onderzoeker gaat om psychologische veranderingen.

Wel grappig, de auteur is in zijn vrije tijd medisch bioloog en weet hier vast en zeker wat vanaf. Misschien heeft hij het artikel iets tè versimpeld waardoor het gewoon onwaar wordt?

[Reactie gewijzigd door APAF-1 op 23 juli 2024 19:23]

Mee eens

Artikelen dienen op het niveau van de lezer te worden gebracht. Dit houdt idd niet in dat er fouten in de tekst mogen sluipen. Ik ben er van overtuigd dat versimpeling van moeilijke onderwerpen niet hoeven te leiden tot onwaarheden.

Daarnaast wil ik nog even kwijt (in reactie op bovenstaande theorieen) dat de (normale) psycholoog doorgaans weinig met dit onderzoek te maken heeft, totdat er een behandeling of psychologisch interessante data uit voortvloeit. Specialisten die hier wel direct mee zijn verbonden zijn: neurobiologen, psychofysiologen (ook een tak van de psychologie), gedragsbiologen, etc.
Ook niet terecht, De reactie van Coolstart is de eerste reactie die duidelijk maakt waar het nu écht om gaat! En mensen die -1 scoren willen zelfs niet verder kijken dan hun neus lang is, verdorie zeg. Eerst denken, dan scoren aub!
Twabi2 en APAF geven een goede inhoudelijke reactie, maar draaiden even om de kern heen, Coolstart maakt de touch down. Alledrie bedankt :)
(sorry hoor even vaktaal, WTF? Voorkamerfibrillatie??? okee die kende ik nog niet, AF of voor de typgeiten onder onder ons "atriumfibrillatie" maar voorkamer?? damn noem het dan gewoon boezemfibrilleren.

echt ontopic, nee ik zie niet in hoe dit een Holter moet gaan vervangen, maar dat is allemaal hieronder al uitgelegd.
12 leads op een telefoon kijk dat zou een goed idee zijn.
Los van het feit dat het hier niet gaat over een detectie gaat van een hartafwijking: Voorkamerfibrillatie is nochtans een veel gebruikt woord voor een veel voorkomende afwijking. (verstoring voorkamers atria).

Een holter zal het niet vervangen. ECG opname kan in principe op een smartphone indien de opnameapparatuur alle data digitaal maakt alvorens het in de smartphone terecht komt. 12 lead lijkt standaard, maar goede 12 lead met een degelijke resolutie vraagt zeer goede hardware. (ADC) Daarbij, zendappratuur en andere omgevingfactoren zoals fluorescentielampen geven vaak storingen op het signaal waardoor ongecontroleerde thuisomgevingen moeilijker zijn om 12 leads op te nemen en te analyseren.

Ik kan moeilijk extra info vinden over de gebruikte hardware in dit artikel. Iemand meer info?
Waarom wordt er überhaupt gesproken over hartritmestoornissen in de titel ? ( vraag die twabi2 al aanhaalde)
Anoniem: 147332 @twabi26 december 2012 10:00
Die electromagnetische velden die van zo'n ding afkomen beinvloeden het hartritme juist. Daar is veelvuldlig onderzoek naar gedaan.

Kijk dit maar eens: http://vimeo.com/54189727
Dan heb je gelijk genoeg van al die speeltjes.
Op zich heb je in de App Store nu ook al appjes, waar je je vinger op de camera legt. door het fluctueren van de kleur zou hij de hartslag moeten kunnen meten. Ik heb er eentje geprobeerd (https://itunes.apple.com/...ate/id409625068?l=en&mt=8) en die werkte niet heel onaardig.

Ook zijn er allerlei accessoires te koop die vergelijkbare meetfuncties hebben.

Het beschreven stukje hardware doet bijvoorbeeld erg denken aan de commercieel verkrijgbaar Tinke: http://www.slashgear.com/...-health-metrics-05259557/

Het meten van een hartslag is in essentie natuurlijk geen complex probleem. De meeste serieuze sporters hebben een hartmonitor. De nadruk ligt erop om het goedkoop en makkelijk te maken, om het breder te kunnen toepassen. Dit is ook onderdeel van een concept als 'wearable computing', waar menig bedrijf, zoals Philips, aan werkt.

Het zou me niet verbazen als over een jaar of 5 we standaard allemaal 'bio-sensoren' kunnen koppelen aan onze smartphones, zodat je een goed real-time beeld van je gezondheid kunt krijgen. Zelf lijkt me dat in ieder geval interessant, net zoals je nu al weegschalen hebt die automatisch je gegevens naar een app kunnen doorsturen, of zoals je een app als SleepCycle ( https://itunes.apple.com/...ock/id320606217?l=en&mt=8 ) hebt, die meet hoe goed je slaapt.
Straks krijgen we gewoon mobieltjes met Defibrillators erin.
Alleen nog accu's die genoeg stroom kunnen leveren.
Is een idee, ik denk alleen niet dat het effectief is om het *in* de smartphone te doen, aangezien het apparaat dan niet goed je ritme kan meten sinds het bijna altijd in je broekzak zit of anders iig niet tegen je lichaam, lijkt me. Misschien wel smartphones met een apart kabeltje o.i.d.
Tja, leuk idee. Nu is het de vraag hoe betrouwbaar is je smartphone. Stel hij heeft een hardware/software bug en alles loopt vast dan zou je van voor apparaatje niet afhankelijk moeten zijn.
Ik mag hopen dat ze voor een micro usb aansluiting gaan om op die manier compatibel te zijn met een zo groot mogelijke groep telefoons..
Een jaar geleden had de Radboud universiteit al een android applicatie die in combinatie met een bluetooth bloeddrukmeter en longcapaciteitsmeter de kans op een toename van ziekteverschijnselen van ernstige COPD patiënten kan uitrekenen. Dit project heet AERIAL.

Demofilmpje hier:
http://www.youtube.com/watch?v=zfqW8rX0OpM
Ik heb een apparaatje gekocht die de hart rare variabiliteit meer. Deze gebruik ik om tot rust te komen.
http://m.heartmathstore.com/item/6310
Goede zaak. Nu gebruik ik Instant Heart Rate om te controleren wat mijn hartslag is. (niet betrouwbaar maar geeft wel aan wanneer deze hoog is)

Op dit moment moet ik zodra er iets loos is met mijn hart naar het ziekenhuis om te kijken of er iets aan de hand is maar meestal kom ik daar en is mijn hart weer tot rust gekomen..
Dus dit bied zeker uitkomst..
Ondanks dat veel mensen er misschien niet aan moeten denken, maar dit gaat absoluut de toekomst worden. Veel levens kunnen gered worden als er op tijd hulp komt. Nu moet je de sensor nog op je vinger doen, maar er komt natuurlijk een tijd dat je die op je borst plakt of laat implanteren zodat de sensor automatisch 112 kan bellen via je telefoon, je GPS lokatie meestuurt en je zo misschien gered wordt bij hartfalen.
Zoals ik hier boven aangeef denk ik dat je wel eens gelijk zou kunnen hebben. De vraag is alleen of je zoiets wil... Want met een 'always on' sensor kan die informatie weleens zijn weg vinden naar overheden en advertentiesystemen.
Ach let wel wat als het je leven kan redden is mijn vraag dan? Het etische met betrekking tot de advertenties en eventuele zorgverzekeraars ga ik heel bewust even uit de weg. Dat is een discussie op zich die hier denk ik niet thuis hoort. Naar mijn mening mag een ieder die voor zichzelf beantwoorden.

Practisch gezien een sensor die zowel het hart defibrileert (let op dan is er nog activiteit alleen niet de juiste een hartstilstand voorkomt dit dus niet) en een seintje geeft aan de hulpverleners zou voor minder doden zorgen Bovendien in het geval van een hartstilstand/infarct iemand die kan reanimeren er snel heen daar teken ik voor. Hulp heb je namelijk toch nodig en het is maar de vraag of omstanders de juiste informatie doorgeven aan 112.
Wat jij nu voorstelt bestaat eigenlijk al in de vorm van een pacemaker of een ICD (intra-cardiaal device). In plaats van de 112 te bellen, dient die gewoon onmiddellijk de juiste behandeling toe door het hart in het juiste ritme te duwen dmv een defibrillerende schok, ofwel door het juiste ritme aan te geven wanneer dat nodig blijkt.
Die pacemaker kan snel tijdelijk geplaatst worden door een cardioloog, en later definitief worden ingeplant.
hier heb je dus echt helemaal niks aan. krijg je hoop vals positieven, waar je onnodige zorg kosten nog verder oplopen. als je echt zorgen maakt om je gezondheid laat je 1 keer goed onderzoeken, niet dat neurotische met je smartphone. krijg je ook onnodig stress van.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.