Google Fit-app kan met camera's van telefoon ademhaling en hartslag meten

Google Pixel-telefoons kunnen via de Fit-app de hartslag en ademhaling van een gebruiker meten. Hiervoor gebruikt de telefoon respectievelijk de achter- en selfie-camera. Google wil deze functie later ook naar andere Android-telefoons brengen.

Google Fit-app meet de ademhaling van een gebruikerOm de ademhaling te meten met de Fit-app moet de gebruiker zijn of haar hoofd en de bovenste helft van de romp in het zicht van de selfiecamera houden. De app gebruikt volgens Google onder meer de borstbewegingen om de ademhaling te meten. Bij het activeren van de selfiecamera ziet de gebruiker in de app wat de camera ziet en waar hij of zij zich moet positioneren. Gebruikers krijgen het advies om de telefoon tegen een voorwerp te stabiliseren.

Voor het meten van de hartslag moet de gebruiker zijn of haar vinger tegen de achtercamera houden. De app gebruikt 'subtiele kleurverschillen' in de vinger om de hartslag te bepalen. Google benadrukt dat deze metingen niet zijn bedoeld voor medische diagnoses. In plaats daarvan zijn ze volgens het bedrijf bedoeld voor mensen die hun dagelijkse welzijn willen volgen en verbeteren.

Gebruikers kunnen ervoor kiezen om de opgenomen data op te slaan in de app, zodat ze hun welzijn zo bij kunnen houden over een langere periode. Deze data komt bij andere gezondheidsdata te staan, zoals hoeveel stappen er zijn gezet en hoeveel calorieën er daarbij zijn verbrand.

Google zegt beide functies via 'initiële klinische studies' te hebben getoetst en dat ze voor zoveel mogelijk mensen werken met verschillende leeftijden en huidskleuren. De functies komen volgende maand beschikbaar voor Pixel-telefoons, het bedrijf 'heeft plannen' om het ook naar andere Android-apparaten te brengen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

04-02-2021 • 18:49

35

Reacties (35)

35
35
33
1
0
1
Wijzig sortering
Als bedrijfshulpverlener weet ik dat de meeste mannen via de buik ademen en niet via de borstkas. Dus die google app zal nooit nauwkeurig kunnen zijn door de borstkas in beeld te houden.

Dat de hartslag via de vinger gemeten kan worden is wel aannemelijk.
die buik duwt anders ook gewoon het middenrif omhoog hoor.
En dat is niet in beeld bij de camera en heeft een miniem effect op de borstkas.
Probleem het zelf eens uit. Adem eens bewust met je borstkas en adem via je buik.
Het verschil in de beweging van je borstkas is gigantisch. En dan kijk jij van bovenaf naar je eigen borstkas nog in de meest optimale situatie om het verschil te zien.
Vanuit camera standpunt kijk je vanuit de slechtste situatie.
Als ik zie wat er 8 jaar geleden mogelijk was zou het mij niks verbazen.
Helaas is de video niet meer in het Tweakers artikel te zien.

[Reactie gewijzigd door Rexus op 22 juli 2024 13:24]

Op seconde 203 tonen ze zelfs een hartslag die je met het blote oog niet ziet (ik toch niet)...
Als ze je hartslag kunnen meten door middel van het kijken maar je vinger, denk ik dat het ook wel lukt om dat minieme effect op de borstkas te herkennen. Ze hebben het immers getest en vastgesteld dat het werkt.
Een aantal jaren terug heeft het MIT een techniek ontwikkeld om, in een video opgenomen met een high-speed camera, het omgevingsgeluid te bepalen op basis van de trillingen van objecten: https://news.mit.edu/2014...eech-from-vibrations-0804
Uiteraard geen zuiver geluid, maar wel herkenbaar.

Die trillingen, veroorzaakt door het geluid, zijn amper zichtbaar. De, in verhouding, grote beweging tgv ademhaling mogen normaal gezien geen probleem zijn.
Vind het leuk bedacht maar veel te omslachtig.
Ik had jaren geleden op mijn iPhone 4s het (prijswinnende) programma Cardiio dat aan de hand van kleurveranderingen in je gezicht (door meer of minder bloedtoevoer) nauwkeurig je hartslag kon meten.

Ik denk niet dat die programmeurs veel moeite zouden hebben om uit verder minieme lichaamsbewegingen je ademhaling te halen...
Ik kan je theorie bevestigen, ik heb zo een telefoon, in eerste instantie werkte het niet, vervolgens heb ik de telefoon vastgezet en heb een halfuur in handstand op zijn kop voor de camera geposeerd zodat Google dacht dat mijn buik mijn borstkas was, helaas was toen de batterij leeg, dus het resultaat moet ik schuldig blijven ;)
Nogal oude techniek. Kan me herinneren dit on 2011 al gezien te hebben.
Bestonden inderdaad al jaren terug apps die je hartslag konden 'meten' (eerder een schatting denk ik). Werd gedaan door je vinger over de flitser en cameralens te leggen, dan probeerden ze hartslag in je vinger te 'zien`

Google zal de techniek wel beter hebben gemaakt denk ik

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 juli 2024 13:24]

Nee, hij werkte door minieme verschillen tussen pixels waar te nemen.

Eulerian Video Magnification heette dat:
https://people.csail.mit.edu/mrub/papers/vidmag.pdf
https://youtu.be/ONZcjs1Pjmk

Ik heb het ook in een app gezien toen. Maar weet niet meer welke.
Techniek die je beschrijft zit nog steeds in veel apps. Samsung health gebruikt m ook en is vrijwel altijd bijna gelijk marge aan andere hartslag meters
Gerbuikte al sinds 2012 de App Instant Heart Rate van Azumio op android. Deze werkt erg nauwkeurig. Ooit simpel, gratis en zonder reclame. Tegenwoordig irritant en abonnement nodig om historie op te slaan.

Maar nieuwe techniek is het zeker niet.

https://www.azumio.com/apps#heartrate

[Reactie gewijzigd door RaymondD op 22 juli 2024 13:24]

en bedankt je ondertussen voor het verstrekken van medische data, verwacht maar al wat extra reclame voor dieetrommel of fitness-apps en dergelijke
Anoniem: 63672 @dasiro4 februari 2021 19:23
Je wordt gemind maar je hebt, net als te weinig mensen, een goede vooruitziende blik.

Teveel jongeren leven met struisvogel-gedrag...
Teveel ouderen hebben aluhoedje-gedrag...

Het staat goed beschreven wat er met de data gebeurt. Niets van Google Fit wordt gedeeld of gebruikt door iemand anders dan jezelf.
“Het staat goed beschreven”. En iedereen die leest het ook? Als je ziet hoe snel mensen bijvoorbeeld cookies wegklikken, dan vraag ik me dus af of mensen wel die hele lappen tekst lezen.
Mensen zijn zich er niet van bewust
net zoals amazon's prijzen voordelig zijn, whatsapp onafhankelijk bleef van facebook, nieuwe windows-versies gratis zijn en aluhoedjes op aliexpress nóg goedkoper te krijgen zijn :+ . 1 regeltje updaten in TOS die veel te weinig mensen lezen en je "geeft toestemming" om dat wel te doen. De megacorporaties zijn mensen aan hun ecosystemen aan het binden en al zijn de stapjes nog zo klein, de richting kiezen zij altijd, want het is altijd "our way or the high way", nog niet alles of niets, want dat zou teveel klantenverlies opleveren.
Tja zo zeggen en beloven ze wel vaker iets.
De praktijk doet vaak anders blijken en daarvoor is geen alu-hoedje (be)nodig(d).
Op iOS zijn al diverse apps die je hartslag nauwkeurig kunnen meten met de camera en flitser aan de achterkant. Op je scherm zie je dan heel mooi - door de flitser die aan staat - het pompen van het bloed door je vingertop :P

Dus dat klint niet als een gek verhaal...
Zelfde geldt voor Android.
Het enige nieuwe is dat het nu in Google Fit zit.
Het meten van hartslag via de camera is al vrij gewoon. Fibricheck en HRV camera doen dit al, met als doel hartritmestoornissen in beeld te brengen
Maar het wordt groot nieuws als Apple of Google ook zoiets zelf doen.
Dat zie je toch altijd, mensen die het geweldig vinden als die bedrijven met wat nieuws komen, wat eigenlijk al op andere manieren bestaat maar nu wordt samengevoegd met wat die bedrijven doen.
Medische gegevens hou je best weg van Big Tech. Dat is meer waard dan een kredietkaart op de zwarte markt. Leer toch uit wat er allemaal gebeurt rond o.a. jullie corona-dossiers waar grof geld verdiend werd met handel in die gegevens! Eens die data weg zijn - ga je de schade moeilijk kunnen beperken - wees daar genadeloos in! Wees daar staalhard in. Aanvaard daar geen enkel compromis. Dit soort misbruik moet koste wat het koste bestreden worden.
Wat gebeurt er dan allemaal met mijn corona-dossiers?
En waarom moet ik genadeloos beperken dat Fitbit weet dat ik behoorlijk fit ben?
Philips had in 2011 een app die deze functionaliteit had.

https://phys.org/news/201...s-personal-app-heart.html
Inderdaad, die Philips app was dus geavanceerder dan wat Google nu gaat doen.
Philips kon tegelijk hartslag en ademhaling halen uit beeld van de selfie camera. Werkte erg goed, maar staat nu niet meer in de app store.
Voor het meten van de hartslag moet de gebruiker zijn of haar vinger tegen de achtercamera houden.
En daarna zijn al je foto's mislukt door een vieze lens van je camera... ;)
Het is misschien nieuws dat het Google nu gelukt is. Philips had tien jaar geleden al een app die op op basis van de front camera gegevens van een iPhone 3GS hartslag en ademhaling accuraat kon weergeven. Tenminste voor de meeste mensen en huidtypes. Het stond een poosje in de top 10 "health" downloads en was een absolute hit in Duitsland. De privacy verklaring bij de app was ook indrukwekkend. Ze lieten al je gegevens geheel met rust. Zakelijk was de app zelf voor Philips geen success. De marketing waarde was wel heel hoog.
In onderzoek wordt er al langer gebruikt gemaakt van gewone webcams om hartslag te meten, inderdaad door subtiele verschillen in pixels te analyseren (http://jhnet.co.uk/projects/heart_monitor). Zeker in coronatijd waar naar het lab gaan voor onderzoek niet mogelijk is, is dit handig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.