Een test met het gebruik van realtime- holografische beelden bij hartingrepen is succesvol verlopen, meldt Philips. De resultaten tonen aan dat de visualisatietechnologie artsen kan helpen bij hun werk aan structurele hartaandoeningen.
Philips hield een onderzoek met acht patiënten in het Schneider Medisch Centrum voor Kinderen in Petach Tikva, Israël. Artsen konden bij het pilot-project 'in de ruimte zwevende' beelden van het hart realtime driedimensionaal ervaren, zonder dat ze een bril nodig hadden. Ook konden ze de beelden manipuleren en een weergave op een 2d-scherm zien.
Bij de test werd gebruikgemaakt van realtime holografische 3d-visualisatie- en interactietechnologie van het bedrijf RealView. De systemen kregen de beelden van interventionele röntgen- en cardiale echografiesystemen van Philips.
Artsen zijn positief over de techniek. "Met de holografische projecties kon ik intuïtief de ruimtelijke 3d-anatomie van het hart van de patiënt begrijpen en onderzoeken, maar het was tijdens de procedure ook mogelijk de interactie tussen mijn instrumenten en het weefsel te schatten", zegt dr. Einat Birk bijvoorbeeld. Hij is directeur van het Instituut voor kindercardiologie in de Israëlische Schneider-kliniek.
"We zijn erin geslaagd de haalbaarheid en potentiële waarde aan te tonen van de eerste holografische visualisatietechnologie ter wereld voor geleide ondersteuning bij minimaal invasieve ingrepen", zegt Bert van Meurs, algemeen directeur Integrated Clinical Solutions en directeur marketing voor Imaging Systems bij Philips Healthcare. De beelden kunnen onder andere ondersteuning bieden bij het openen van verstopte kransslagaders en hartklepvervangingen. Momenteel worden al wel realtime röntgen- en 3d-hartechografie gebruikt bij bepaalde soorten hartingrepen.