Philips: interactieve 3d-hologrammen bruikbaar voor hartingrepen

Een test met het gebruik van realtime- holografische beelden bij hartingrepen is succesvol verlopen, meldt Philips. De resultaten tonen aan dat de visualisatietechnologie artsen kan helpen bij hun werk aan structurele hartaandoeningen.

Philips hield een onderzoek met acht patiënten in het Schneider Medisch Centrum voor Kinderen in Petach Tikva, Israël. Artsen konden bij het pilot-project 'in de ruimte zwevende' beelden van het hart realtime driedimensionaal ervaren, zonder dat ze een bril nodig hadden. Ook konden ze de beelden manipuleren en een weergave op een 2d-scherm zien.

Bij de test werd gebruikgemaakt van realtime holografische 3d-visualisatie- en interactietechnologie van het bedrijf RealView. De systemen kregen de beelden van interventionele röntgen- en cardiale echografiesystemen van Philips.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Artsen zijn positief over de techniek. "Met de holografische projecties kon ik intuïtief de ruimtelijke 3d-anatomie van het hart van de patiënt begrijpen en onderzoeken, maar het was tijdens de procedure ook mogelijk de interactie tussen mijn instrumenten en het weefsel te schatten", zegt dr. Einat Birk bijvoorbeeld. Hij is directeur van het Instituut voor kindercardiologie in de Israëlische Schneider-kliniek.

"We zijn erin geslaagd de haalbaarheid en potentiële waarde aan te tonen van de eerste holografische visualisatietechnologie ter wereld voor geleide ondersteuning bij minimaal invasieve ingrepen", zegt Bert van Meurs, algemeen directeur Integrated Clinical Solutions en directeur marketing voor Imaging Systems bij Philips Healthcare. De beelden kunnen onder andere ondersteuning bieden bij het openen van verstopte kransslagaders en hartklepvervangingen. Momenteel worden al wel realtime röntgen- en 3d-hartechografie gebruikt bij bepaalde soorten hartingrepen.

Philips interactieve, realtime holografische 3D-beeldenPhilips interactieve, realtime holografische 3D-beelden

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-10-2013 • 11:52

27

Reacties (27)

27
27
21
6
1
4
Wijzig sortering
Er word beweerd dat dit om holografie gaat, dit word HEEL VAAK beweert. Maar ik heb nog nooit een echte holografische display of projectie gezien. Ze hebben denk ik weer eens de tover naam holografie gebruikt om een ander soort techniek te promoten.

Om echte holografie te kunnen doen, moet je een interferentie patroon kunnen maken daar heb je een hele hoge resolutie voor nodig. volgens dit stukje gaat het om 100 tera pixels. Ik geloof dat we daar nog niet zijn.

http://silver.neep.wisc.edu/~lakes/HoloResol.html
Ik vind het filmpje op de site ook nog niet echt overtuigend:

De link staat hier( http://www.realviewimaging.com/ )
http://www.youtube.com/watch?v=AIj2xEd_z78#t=133

Hoewel het wel oogt als echte hologrammen. Dus misschien zijn ze verder dan je denkt. Maar een real live demo zou ik wel eens willen zien.
ik denk dat het dezelfde techniek betreft als de tupac truc http://en.wikipedia.org/wiki/Pepper's_ghost
Klopt, is geen holografie. Qua techniek lijkt het meer op dit:

http://www.optigone.com/3D_hologram.htm
Maar ben je het niet met me eens dat al die bedrijven gewoon maar goochelen met woorden om hun product op de markt te brengen? Ook bij jouw link doen ze het weer. Zeg dan gewoon optische illusie, of 3d projectie techniek

Een nieuw type magnetron noem ik toch ook niet een replicator ofzo.
Dat is wel erg cool. Zo kun je erg goed zien hoe een stent past of wat je het best met een aneurysma kunt doen.
Voor die twee specifieke situaties heeft 3D projectie eigenlijk geen toegevoegde waarde.

Een afgesloten coronairvat dat met een ballon wordt opengemaakt (beter bekend als een Dotter-procedure) waarna een stent wordt achtergelaten, is een procedure waarbij het diameter van het vat, de lengte van de occlusie en de locatie (vlakbij een splitsing maakt het lastiger) meer van belang zijn dan de 3D projectie (want het bloedvat is een buis, daar voegt een 3D projectie niet veel informatie aan toe). Daarbij is het de vraag of een 3D reconstructie uit echobeelden echt de benodigde resolutie geeft (het gaat hierbij om millimeters) om hier echt je stentmaat op uit te kiezen. Momenteel wordt een 2D röntgenfilm gebruikt om dit in te schatten, dat geeft weinig beperkingen.

De beperkingen van de huidige technieken ligt juist in het feit dat je meerdere opnames vanuit meerdere hoeken moet maken voordat de operateur een volledig 3D beeld van de volledige coronairanatomie in zijn hoofd kan vormen (vanuit meerdere invalshoeken). Als 3D visualisatietechnieken hierbij kunnen helpen, zorgt dit ervoor dat er slechts enkele malen contrast in hoeft gespoten te worden en de procedure korter kan zijn met hetzelfde resultaat met minder stralingsbelasting.

Overigens interessant aan de PR-foto's:
1) Uiteraard staat die dokter op het eerste plaatje niet steriel, in een niet-procedurele setting (voorbereiding of bespreking) heeft een 3D holografische projectie natuurlijk niet zoveel meerwaarde als op een OK of catheterisatiekamer. Dan kun je ook een 3D rendering model op een gewone computer met je muis en keyboard bedienen, geeft precies hetzelfde resultaat en is stukken goedkoper lijkt mij.

2) Het tweede plaatje lijkt redelijk genuine. Op de monitors helemaal rechts in beeld zie je de slokdarmechokop in beeld (van boven komen). Wat er echter niet klopt is de ballon die je op het scherm opgeblazen ziet. Hij komt van onder het hart (normaal gesproken gaat de catheter via de lies naar de aortaboog boven het hart, maakt daar de 180 graden bocht en gaat dan de coronairvaten in vanaf de bovenkant van het hart). De hoek en locatie van waar de ballon opgeblazen is klopt ook niet met de anatomie van het kransslagaders. Daarnaast zie je de tip van de draad buiten het hart liggen. Als er hier daadwerkelijk een catheterisatie/Dotter gaande was, had deze dokter inmiddels een perforatie gemaakt. Mijn inschatting is dat er echt een persoon onder dat doek ligt met een echte echokop in zijn slokdarm (prettig is anders), maar een balloncatheter die voor de foto bovenop zijn borstkas is gelegd (onder het doek) :)

Het feit dat zijn handschoenen 100% schoon lijken klopt natuurlijk niet, vergelijkbaar met een foto van voetballers in volle actie die niet bezweet zijn en geheel witte broekjes dragen ;)

[Reactie gewijzigd door Eskimo0O0o op 23 juli 2024 08:41]

En de driepoot die naast het ultrasound apparaat staat zal ook wel geen standaarduitrusting zijn in een OK :) Deze foto zal wel gemaakt zijn aan de veenpluis in Best, misschien wel weer met de dame van de plaatselijke frietboer (die staat namelijk in een paar folders van hun Medical IT afdeling)

maar aangaande de toepassing: Bij een stent heb je er inderdaad niet zoveel profijt van, maar waar zou je dan wel de diepte missen in 2D rontgen?
dat een aneurysma een paar graden gedraaid op een ader zit, of groter is dan je op een 2D plaatje gezien zou hebben?
Wow, deze technologie komt voor mij vanuit het niets! Ik had werkelijk geen idee dat 3D hologrammen al mogelijk waren!

Heel goed dat dit voor levensreddende handelingen gebruikt kan worden, maar ik ben ook wel heel benieuwd naar de toepassingen voor in de huiskamer die hopelijk in het (verre) verlengde van deze proef liggen.
Ja en dat ziet er echt goed uit.
Hier een voorbeeldje van zo'n 3D hologram presentatie: http://www.youtube.com/watch?v=eLavoahAfv8
Dit is geen echte ruimtelijke 3D hologram. Dit is gewoon een 2D beeld geprojecteerd op een transparant vel waardoor de illusie gewekt wordt dat het in de lucht zweeft. Maar dit heeft geen diepte.
Een hologram is ook per definitie een 3D beeld dat wordt gesimuleerd door een projectie op een 2D vlak.

Goede vraag eigenlijk hoe een 3D projectie moet heten, moet ik eens naar kijken.
Volgens mij is voor normale mensen de definitie van en hologram wat je in star trek ziet. Een echt 3D beeld geprojecteerd in de ruimte.

Waar je dus ook volledig doorheen kan lopen slaan doen.
holografie is een vorm van 3d projectie, niet andersom

http://nl.wikipedia.org/wiki/Holografie

Startrek heeft een holodek, wat goed met echte holografische technieken zou kunnen werken, theoretisch...

maar zoals ik hier boven al zei, daar zijn we nog niet

En de PR machines van bedrijven zoals philips gebruiken nu het woord hologram voor iets wat het niet is.

Als je echte hologrammen wilt zien

http://www.iamsterdam.com...Anadolu%203D%20Holography

Zeer prijzige glasplaten van onderwerpen die met lasers in een glasplaat geschoten zijn, net zoals oude fotografie op een fotogevoelige laag.

[Reactie gewijzigd door gustafson op 23 juli 2024 08:41]

Combineer dat met headtracking.. en dan heb je toch in principe een Hologram?
Het is dan ook nooit 'echt' 3D. Maar 2D met de illusie van 3D, bijvoorbeeld doordat het meedraait met je zicht, of door een speciale bril, of door middel van meerdere glazen oid. Een echte hologram is volgens mij nog steeds onmogelijk omdat licht nou eenmaal niet kan stoppen midden in de lucht.

Er is slechts 1 japans concept wat atomen verhit met meerdere lasers waardoor ze heel even oplichten. Op die manier kan je als het ware pixels vormen in de lucht. Dat komt nog het meest dichtbij.
dit is inderdaad een 3D beeld geprojecteerd op een 2D glasschijf.... er zijn al jaren concerten in Japan met vocaloids die zo op een podium staan te dansen... en dit jaar werd ''2pac'' op podium gezet hiermee bij een concert.
Erg mooi hoe de technologie zich door blijft ontwikkelen. Het valt me trouwens op dat de 'dokter' op het eerste plaatje een deel van zijn gezicht mist aan de rechterkant. Niet echt handig qua promotiemateriaal.
Het valt me trouwens op dat de 'dokter' op het eerste plaatje een deel van zijn gezicht mist aan de rechterkant.
Dat is de vertekening van zijn bril ;)
Dat is de breking van de glazen die hij draagt. Hij wordt afgebeeld alsof hij op een soort holodeck-achtige omgeving staat, dus dan klopt dat wel weer...

En het is de linkerhelft van zijn gezicht ;)

En die hele vent ziet er wel behoorlijk computer generated uit, nietwaar? ;)

[Reactie gewijzigd door Eskimo0O0o op 23 juli 2024 08:41]

Mooie ontwikkeling. Het ziet er nog wel 1e generatie-achtig uit (traag reageren op handgebaren, wazig/licht/transparant beeld (weet overigens niet of dit überhaupt op te lossen is met hologrammen)). Ik ben erg benieuwd hoe deze techniek er over 5 jaar uitziet.
jammer... ik had heel graag een filmpje willen zien.

EDIT: mooi, ze hebben het filmpje toegevoegd! :)

hopelijk krijgen ze in de toekomst een holo lichaam te zien.

Ik moest heel even aan een star trek Voyager aflevering denken: Neelix's longen waren door een alien gestolen. Holo dokter bedacht erg snel een erg goede oplossing en Neelix kreeg een holo longen. Dokter had ook holo longen meer fysiek materie gegeven (geloof ik) zodat Neelix wat makkelijker kan ademhalen. Enige nadeel was dat hij op zijn bed niet mocht bewegen.
(Aflevering liep goed af, want hij kreeg zijn longen weer terug)

Ik vond dokter's oplossing heel erg goed, want het kan in de toekomst het tekort van beschikbare organen oplossen. Het klonen van de organen is meestal tijdrovend klus.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 23 juli 2024 08:41]

Iedereen heeft het er hier over dat het niet om holografie zou gaan. Waarop baseren jullie dit allemaal? Het gaat hier daadwerkelijk om het weergeven van een object in mid-air. Het object wordt niet in 2D weergegeven met behulp van eye tracking of iets dergelijks.
In traditional holography an interference pattern is created by splitting a coherent beam of light projecting one part onto an object and the other part, called a reference beam, on to a sensitive film in a location such that it will absorb at least some of the light scattered from the object. Later the film is developed and when lighted with a similar reference beam it reconstructs the object in free space as a hologram. The set-up to create this hologram is quite complex, and usually requires several attempts and after film development it will support the reconstruction of a static image. With digital holography the interference pattern can be computed numerically by simulating the light propagation toward an object’s geometry including how the light will be scattered from the object. Then the interference pattern can be applied on a film, creating a static hologram, or on a “digital film” such as an addressable Liquid Crystal (LC) or Digital Micro-mirror Device (DMD) and then the hologram can be digitally updated thus dynamic. The addressable element is in fact a Spatial Light Modulator (SLM) and is used to digitally modify the phase and/or amplitude of an incident light, which diffract accordingly. This diffraction is designed by the above mentioned numerical method to match the diffraction of the same light as if it diffused/scattered from or otherwise created by a real object and appears as an image of that real object to a viewer. For this reason, holographic 3D images posses all the depth cues and perceive to the human eye as real as possible. This is a unique capability for holography and distinguishes it from other 3D technologies.
Source: http://www.realviewimaging.com/?page_id=158
HAHAHA eindelijk weer een stukje dichterbij bij de droom van startrek/starwars :P
Anoniem: 83718 28 oktober 2013 18:28
Ben ik nu de enige die zich afvroeg wat nou harting-repen zijn?
(heb het woord serieus gegoogled voordat ik er achter was dat het een soort
van slaplantjes is!)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.