'VS gebruikt ambassades Den Haag en Brussel niet voor afluisteren'

De Verenigde Staten gebruiken de ambassades in Den Haag en Brussel niet voor spionage via het Special Collection Service-programma. Amerikanen hebben wereldwijd in tachtig steden afluisterapparatuur geplaatst.

Dat Den Haag en Brussel niet op de lijst van tachtig steden staan, valt op omdat in beide steden naast de nationale parlementen ook internationale instanties zijn gevestigd waarin de Amerikaanse geheime diensten interesse kunnen hebben. Het is onduidelijk of de afluisterapparatuur ontbreekt vanwege gebrek aan interesse of omdat de Amerikanen op een andere manier toegang hebben tot telefoonverkeer.

De foto's en slides over het Special Collection Service-programma zijn gepubliceerd door het Duitse weekblad Der Spiegel, dat ze heeft gekregen van klokkenluider Edward Snowden. Hoewel het illegaal is, kan de VS door de onschendbaarheid van diplomaten en de speciale status feitelijk zijn gang gaan, aldus Der Spiegel.

De apparatuur is veelal geplaatst op hogere verdiepingen van ambassades en consulaten. Dat is in Europa onder meer het geval in Berlijn, Frankfurt, Kiev, Milaan, Madrid, Rome, Zagreb en Tbilisi.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-10-2013 • 11:10

49 Linkedin

Reacties (49)

Wijzig sortering
Waarom zien al die gelekte screens/presentaties/ander beeldmateriaal er altijd zo amateuristisch uit? Ik bedoel als je zo een budget en geschoold personeel hebt kun je toch wel iemand die een beetje kennis heeft van interface/design zoiets laten maken? Het laat mij altijd twijfelen of zoiets wel echt is.
Volgens mij zijn dit powerpoint slides voor intern gebruik, die maak je wel op maar de nadruk ligt toch meer op de informatie die je wilt delen en niet op de opmaak. Diegene die een dergelijke presentatie maakt is waarschijnlijk ook meer inhoudelijk bezig en minder met uiterlijkheden.

Gelikte presentaties voor de buitenwereld worden vaak gemaakt door afdelingen zoals "corporate communications" of "public relations", dan kun je verwachten dat een presentatie er gelikt uitziet.
Ja, dit soort slides zijn eerder bedoeld voor intern gebruik, bij introducties van nieuw personeel. 'Kijk, hier zitten we en dat doen we daar.'

Daar hoef je dus geen eye candy voor te hebben. Bovendien, afhankelijk van de security clearance, moet een werknemer dit onthouden en niet op een USB stick meenemen naar zijn terminal.
Kan me best voorstellen dat daar geen prioriteit op ligt... de data die getoond word is in dit geval denk ik belangrijker dan de presentatie daarvan. Misschien is het wel oude software die het genereert? Ben het in ieder geval wel met je eens, ziet er niet uit.
Onderschat het belang van presentatie niet voor het begrijpen van data. Gezien de enorme hoeveelheden data die daar doorheen gaan, zou ik juist denken dat het aanstellen van wat mensen om die data ook begrijpelijk te presenteren helemaal geen slechte investering zou zijn.
ik kan me zo voorstellen dat zodra je op een bepaald niveau van top secret komt je zo min mogelijk extra mensen aan die data laat zitten, dus dat je dan niet je volledige pool van opmaak mensen kan gebruiken
De opmaak/template van de sheets zou ook kunnen geschieden zonder de daadwerkelijke–lees fictionele–data. Aan de andere kant denk ik; als je naar tv(-decoder), media-player, en andere multimedia-interfaces kijkt is het in veel gevallen niet veel beter dan dit. Design–zeker van dataweergave–is nou eenmaal geen kattenpis.
Ik dacht juist het omgekeerde: waarom ziet het er zo grafisch uit. Het lijkt net de bedoeling deze informatie een beetje leuk aangekleed om deze aan de wereld te tonen. Als je het zo bekijkt ja dan laat het nog wat te wensen over maar een simpel Excel bestand was toch al voldoende geweest. Een topsecret NSA medewerker weet toch wel waar Tbilisi ligt of moet die dat dan meteen grafisch op een kaartje met een pijltje erbij zien aangegeven worden? Lijkt wel groep 6 op de lagere school.
Ik denk dat we verwend zijn door de mooie dingen die je in films altijd ziet ;)

Feit is dat bijna bij elk groot bedrijf interne dingen vaak snel afgeraffeld worden. Vooral als de tijdsdruk hoog is. Eigen werk komt vaak als laatst.
Ik bedoel als je zo een budget en geschoold personeel hebt kun je toch wel iemand die een beetje kennis heeft van interface/design zoiets laten maken?
Iedereen met security clearance heeft wel wat beters te doen dan hippe powerpoints maken.
Iedereen zonder security clearance heeft geen toegang tot de data...
Sjonge jonge, er moet daar in Washington toch een hoop paniek zijn. Al maandenlang komen hun geheimen op straat te liggen, en er komt geen einde aan. En het gaat niet om het eerste de beste geheim - de kaart hierboven is "Top Secret".
Het is zeer onaangenaam, maar tot nu toe blijft de grote verontwaardiging uit. Mensen hebben duidelijk andere prioriteiten zoals de kleur van een fabelfiguur, boven dat van hun eigen rechten.
Ow, maak ajb niet de fout te gaan denken dat "verontwaardiging" id VS uitblijft.
De VS zien het bespioneren als een vorm van diplomatie en daar gelden andere regels, andere vormen van communicatie. Denk maar aan Plausible deniability (precies de reactie van Obama op het afluisteren van Merkel!)

De lekken blijven komen en men heeft géén zicht wanneer het zal eindigen. Moet Tom Cruise nog die NOC list gaan stelen of wordt die gewoon gelekt? Ze weten het niet.

Deze hele zaak snijdt diep, erg diep. En let maar op, een (diplomatieke) kat ih nauw maakt gekke sprongen.
Dit VS ziet dit allemaal als misdaad tegen hen en diegene die deze informatie verspreiden zijn de misdadigers en vogelvrij verklaart. Zelfs de media die hieraan bijdragen zijn in hun ogen strafbaar. De VS draait het altijd om, niet wat ze doen is fout maar wie hun voor de voeten loopt. De redenatie is simpel de staats veiligheid van de VS gaat boven alles en dat geeft de VS het alleenrecht om alles te doen wat ze maar willen. Overigens ben ik totaal niet anti Amerikaans alleen zou een stuk meer transparantie en eerlijkheid mbt hun agenda bij mij en andere denk ik een hoop goodwill kweken. Nu kweekt het een hoop badwill.

Edit: onder het mom van staatsveiligheid.

[Reactie gewijzigd door Gallant op 28 oktober 2013 13:54]

Deze hele NSA kwestie kan in ieder geval wel de schoolboeken in als het voorbeeld dat de prioriteiten van het proletariaat toch elders liggen. Het blijft mij echt verbazen dat de gemiddelde Nederlander amper geïnformeerd is wat betreft de spionage door de Amerikaanse overheid, terwijl de pietitie toch even ruim twee miljoen steunbetuigingen via Facebook weet te krijgen.

Vanuit sociologisch oogpunt is het natuurlijk wél weer erg interessant. :P
Top Secret is voor kinderen. Er is nog Above Top Secret en daarna zijn er nog een paar niveaus.
Zoals de VS nu bezig is zal dat op den duur geen bondgenoten meer overhouden.
Men drinkt zijn glas leeg, doet een plas en gaat weer gewoon verder.
Ik vermoed dat onze "leiders" het spel mee spelen. dat ze het niet wisten enzo. Terwijl ze allemaal de data gebruiken.
Precies. We zijn met z'n allen veel te afhankelijk van de VS. We hebben ze ook zelf zo belangrijk gemaakt. De VS zal uiteindelijk misschien een beetje inbinden in deze kwestie, maar ze zullen niet bang zijn voor eventuele gevolgen. Duitsland en Brazilië zijn bezig met een VN resolutie, maar de VN is een tandeloze tijger die maar heel beperkte invloed heeft. Dus stel dat de resolutie er komt, dan is het ja en amen van de VS en zijn er opnieuw geen directe maatregelen getroffen.
We zijn met z'n allen veel te afhankelijk van de VS. We hebben ze ook zelf zo belangrijk gemaakt.
We kunnen minder afhanklijk worden van hun informatie door zelf meer te gaan spioneren bedoel je?
Ik vind het knap dat je dat in mijn reactie leest. Het was niet zo bedoeld, en zelfs na een paar keer teruglezen kan ik dat er niet uithalen. Ik doelde vooral op economisch en politiek vlak. Dus dat we economisch afhankelijk zijn en dat we maar als hondje achter de VS aanlopen bij internationale (politieke) beslissingen.
Vergeet niet het militair vlak. Amerika is een van de weinige landen in de VN met een groot daadkrachtig leger. Zolang dat nog zo is zal geen politiek leider van een VN land het ook maar in zijn hoofd halen om Amerika tegen de schenen te schoppen.
Het plaatje is van augustus 2010, de kans is dus aanwezig dat er ondertussen meer ambassades worden gebruikt voor afluister praktijken.
Goede opmerking. Vijftig jaar geleden hadden die drie jaren weinig uitgemaakt, maar met de huidige technologische voorruitgang kun je in principe al spreken van gedateerd materiaal.
Bedenk eens hoe weinig je de Nederlandse overheid hoort over dit onderwerp, hoe weinig verontwaardiging. Bedenk dan dat de Nederlandse overheid in absolute zin de grootste afluisteraar ter wereld is. Bedenk dat de Engelse dienst GCHQ het Belgische verkeer aftapte via Belgacom. Bedenk dat door privacy wetgeving in NL het erg lastig is om hier effectief af te tappen buiten de wet om. Zou het de AIVD misschien wel prima uit komen als een andere dienst het "vuile werk" opknapt?

Kijk nu eens welke grote (hoofd)steden missen op de kaart: Amsterdam, London, Brussel, Copenhagen, Oslo, Stockholm

- Amsterdam: samenwerking met AIVD
- London: samenwerking met GCHQ
- Brussel: samenwerking met GCHQ/Belgacom hack
- Copenhagen?
- Oslo?
- Stockholm?

Boeiende materie....
Bedenk dan dat de Nederlandse overheid in absolute zin de grootste afluisteraar ter wereld is.
Je haalt twee soorten gegevens door elkaar: De netjes via een rechter verlopende telefoontaps in het kader van een lopend politieonderzoek. Hierin zijn we inderdaad (relatief) de grootste. Versus de (illegale) in het geheim uitgevoerde taps waarover geen gegevens gepubliceerd worden. Daarover valt heel weinig te zeggen omdat dit allemaal in het geheim gebeurt en we dus geen gegevens hebben om te vergelijken. Maar het lijkt me zeer sterk dat we hierin (zelfs relatief) de grootste zouden zijn. Nederland doet het wat dat betreft toch wat zuiniger aan qua budget voor de AIVD. In de VS hebben de NSA/CIA en FBI gewoon monster budgetten.
Vooral als je beseft dat Assange helemaal geen zin had in een uitlevering naar Zweden. En recent las ik ergens dat de amerikanen wel degelijk contact houden met de Zweedse geheime dienst.

Ook interessant niet? Het is maar goed dat Assange onderdook.
in België waren ze nochtans begonnen met de politici af te luisteren... maar na de lange regeringsvorming en het moddersmijten zagen ze door het bos de bomen niet meer en hebben ze alles, uit pure wanhoop, laten vallen
Ze wisten niet welke van de 7 overheden ze eerst moesten aftappen.
De ambassade in Brussel moest niet aftappen, aangezien men al via Belgacom aftapt.
"De apparatuur is veelal geplaatst op hogere verdiepingen van ambassades en consulaten. Dat is in Europa onder meer het geval in Berlijn, Frankfurt, Kiev, Milaan, Madrid, Rome, Zagreb en Tbilisi."

dan moet ge toch eens goed zien wat voor een electronicapark er bovenop de Amerikaanse ambassade staat....
zelfs de VRT heeft minder antennes
Onlangs nog ergens gelezen en zelf gezien: De bovenste etage van de US ambasade in NL is geblindeerd en op het dak staan de nodige antenes. Nee, daar zitten ze echt niets te doen wat niet mag/hoort.
In Brussel werd al lang getapt. Dat is jaren geleden al nieuws geweest, toen men afluisterapparatuur vond in muren en zo.
Je kunt niet verwachten dat alles wat er afgeluisterd wordt voor Obama bestemd is.
Waarschijnlijk dat George W. Bush meer interesse heeft gehad in haar. Zeker in de aanloop naar de oorlogen in Irak en Afghanistan.

Hij zal zeker van info zijn voorzien, dat weten hij en Merkel ook wel. Gegarandeerd dat ze het op een akkoordje hebben gegooid gezien de banden tussen de twee landen.

Aangezien de VS niet alleen op terroristen uit zijn maar ook op economisch vlak tappen zullen er de nodige lijnen naar bedrijven zijn om deze van relevante informatie te voorzien in hun beslissingen.

De Duitsers deden niets toen het NSA schandaal bekend werd en praten alles naar onderen. Waarbij de BND een grote rol in samenwerking met de NSA werd toegewezen. Daar praatte men liever niet over en het was allemaal niet zo erg. Nu het Merkel betreft staan ze ineens op hun achterste poten.
Sinds Obama is de surveillance cultuur in de VS wel in een hoog tempo opgeschroefd. Er wordt veel poespas gemaakt rond de gezondheidszorg van Obama, maar zijn administratie is veel drukker aan het werk in andere departementen.
Hou rekening dat de betreffende wetten en instanties opgericht onder de staat van beleg van G.W. Bush allemaal van tijdelijke duur waren. Maar Obama heeft er zijn handtekening opnieuw onder gezet en zo 8 jaar verlengt. Verder gaat het er een stuk harder op toe dan onder Bush.
Denk dat daar vooral in meespeelt dat de Republikeinen daar grotendeels achter zitten. Die hebben andere gedachten. Kan me trouwens niet voorstellen dat George W. Bush in zijn tijd zoiets liet verslappen. Zeker gezien de Republikeinse oorlogshonger. Ook al was hij nou niet bepaald pro-actief.

Obama heeft een hoop leed geërfd van Bush.

Zijn visie op gezondheidszorg. zoals wij dat hier hebben, staat volledig buiten deze NSA perikelen. Begrijp niet waarom je dat hier aanhaalt?

[Reactie gewijzigd door eheijnen op 28 oktober 2013 16:12]

Volgens mij is het al een feit dat de NSA is brussel laat afluisteren of dat via de belgacom hack uit Engeland doet. Grote kans dat het dus op een andere kaartje staat.
+1Anoniem: 516878
28 oktober 2013 12:42
"De Verenigde Staten gebruiken de ambassades in Den Haag en Brussel niet voor spionage via het Special Collection Service-programma"... maar voor welk programma of wat voor iets dan wel is dan de vraag.
Nog zo'n eente: de gesprekken van Merkel die afgeluisterd zijn, zijn niet gemeld aan Obama... maar aan wie wel? En komt het wellicht indirect bij Obama? Dat hij niet rechtstreeks bij de afluisterapparatuur staat snapt iedereen natuurlijk. Feit blijft dat er afgeluisterd is. Onwaarschijnlijk dat de Amerikanen daar niet op een of andere manier hun voordeel mee willen doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee