Amerikaanse onderzoekers van de Carnegie Mellon University voeden een computercluster met miljoenen afbeeldingen in de hoop dat het systeem via het leggen van verbanden een vorm van kunstmatige intelligentie kan ontwikkelen.
Het gebruikte cluster heeft de naam NEIL gekregen, ofwel Never Ending Image Learning. NEIL, dat bestaat uit 200 processors, heeft de afgelopen maanden al miljoenen afbeeldingen van het web voorgeschoteld gekregen, zo schrijft AP. Via verbeterde beeldherkenningssoftware is het systeem in staat om niet alleen vormen en kleuren te onderscheiden, maar ook om verbanden te leggen.
Met het onderzoeksproject, dat deels is gefinancierd door Google en het Amerikaanse leger, pogen onderzoekers een computersysteem 'gezond verstand' bij te brengen: de mogelijkheid kennis te verkrijgen zonder dat het systeem daar specifieke instructies voor krijgt. Deze associatieve eigenschappen zijn volgens ai-onderzoekers noodzakelijk om kunstmatige intelligentie mogelijk te maken.
Het systeem zou na het analyseren van miljoenen foto's meer dan 1500 objecten en 1200 scènes kunnen herkennen. Verder weet NEIL 2500 associaties te leggen, maar een aanzienlijk deel is incorrect of irrelevant. Desondanks zien de onderzoekers NEIL als een interessant alternatief voor het aanreiken van kennis waar normaliter vaak beschrijvingen in de vorm van taal voor worden gebruikt. In een volgende stap moet NEIL gevoed gaan worden met YouTube-video's.