Onderzoekers hebben materiaal ontwikkeld dat warmte zeer effectief af kan voeren, zelfs wanneer het in direct zonlicht geplaatst wordt. Het materiaal straalt warmte richting de ruimte terwijl opvallend zonlicht wordt gereflecteerd.
Radiators die warmte, bijvoorbeeld van airconditioningsystemen, moeten afvoeren, hebben vooral overdag, in direct zonlicht, moeite meer warmte af te voeren dan ze opvangen. De straling van zonlicht verwarmt de koelelementen, zodat per saldo meer warmte wordt opgevangen dan afgegeven. Onderzoekers van de Stanford-universiteit hebben echter een materiaal ontwikkeld dat zonlicht zeer efficiënt kan weerkaatsen en warmtestraling met een zeer specifieke golflengte kan afgeven. Die infrarood-golflengte kan warmte richting de ruimte stralen.
Het materiaal dat de Stanford-engineers ontwikkelden, heeft twee functies. Enerzijds werkt het als een breedband-reflector voor zonlicht, waarbij het zonlicht wordt gereflecteerd. Tegelijk kan het nanogestructureerde materiaal, dat uit lagen metaal-diëlektrisch fotonisch kwarts en siliciumcarbide bestaat, warmte als mid-infrarode straling afgeven. De atmosfeer is redelijk transparant voor straling met die golflengte, zodat de warmte naar de ruimte gedissipeerd wordt.
Panelen van een vierkante meter met het nieuwe materiaal zouden netto ruim 100 watt aan warmte kunnen afstaan. Wanneer daken van gebouwen voor tien procent met het materiaal bedekt zouden worden, zou de benodigde energie voor airconditioning met 35 procent verminderd kunnen worden. Vooral in warmere klimaten zou het gebruik van het materiaal de benodigde energie en kosten voor de koeling van gebouwen aanzienlijk reduceren. Overigens zouden niet alleen gebouwen zo gekoeld kunnen worden: ook auto's zouden kunnen profiteren van het Stanford-materiaal.