Amerikaanse onderzoekers hebben een materiaal ontwikkeld dat als een dun laagje aan ruiten kan worden toegevoegd om ze 'slimmer' te maken. De nanokristallen in het glas kunnen selectief zichtbaar licht of warmte blokkeren.
Zonwering zou dankzij het nieuwe materiaal, dat in het Lawrence Berkeley National Laboratory werd ontwikkeld, niet meer nodig zijn. Een laagje glas met nanokristallen zou zichtbaar licht kunnen blokkeren of warmtestraling kunnen tegenhouden. Ook kan zowel zonlicht als infraroodlicht worden geblokkeerd. Met behulp van elektrische pulsen kan tussen de eigenschappen van de nanokristallen geschakeld worden. De techniek zou warmte op zonnige dagen buiten kunnen houden, maar wel natuurlijk licht binnenlaten. Ook kan invallend zonlicht gedimd worden en desgewenst kunnen zowel zichtbaar licht als warmte geblokkeerd worden.
De techniek maakt gebruik van speciale nanokristallen, die dankzij een elektrochromatisch effect van kleur kunnen veranderen. Daarvoor is een elektrische puls nodig en het effect is omkeerbaar. Zo kan geschakeld worden tussen een kleur die nabij-infraroodlicht kan blokkeren en een andere kleur. De daarvoor verantwoordelijke indiumtinoxide-nanokristallen zijn verwerkt in een glasmatrix met daarin niobiumoxide. Dat materiaal heeft een elektrochromatisch effect waarbij het een kleur krijgt die zichtbaar licht tegenhoudt. Door selectief de indiumtinoxide-nanokristallen of het niobiumoxide aan te sturen, kan warmtestraling of licht tegengehouden worden.
De combinatie van beide materialen werkt effectiever dan elk apart. Daardoor kunnen dunnere laagjes gebruikt worden, wat de kosten drukt. De onderzoekers werken aan een commerciële toepassing van hun glascoating. Als gebouwen met de 'slimme' ruiten worden uitgerust, zouden aanzienlijke energiebesparingen op airconditioning mogelijk zijn.