Het Duitse chemie- en technologiebedrijf Merck heeft een investering van 15 miljoen euro gedaan in Smart Energy Glass van Peer+ om een fabriek te bouwen die de glaspanelen gaat produceren in Eindhoven. Het glas kan verduisteren en energie opwekken.
Het is nog niet bekend waar de fabriek gebouwd gaat worden, maar het is volgens het Eindhovens Dagblad zeker dat het in de regio Eindhoven zal zijn. Het eerste glas moet eind 2017 van de band rollen. Merck nam twee jaar geleden Peer+ over, een spinoff van de Technische Universiteit Eindhoven. Peer+ ontwikkelde een techniek waarmee het mogelijk is het buitenlicht te dimmen door het schakelen van vloeibare kristallen die in een laagje tussen het glas zitten. Als de zijkanten van de ramen met pv-strips worden bedekt, kunnen de ramen ook energie opwekken.
De slimme ramen die 'liquid crystal windows' worden genoemd, zijn te schakelen door er korte tijd een elektrische stroom doorheen te sturen waarna het raam gedimd of volledig transparant wordt. De ramen functioneren alsof er zonwering aan de buitenzijde van het glas zit, waardoor de binnentemperatuur tot acht graden lager kan blijven dan bij glas zonder zonwering.
Als het glas met pv-strips is uitgerust, kan het ook zijn eigen energie opwekken die nodig is voor het schakelen tussen donker en licht. Een woordvoerder van Merck geeft op De Ondernemer aan dat glas met pv-strips in eerste instantie nog niet gemaakt gaat worden om 'de marktintroductie niet te complex te maken'.
Merck experimenteert al een jaar met ramen van het verduisterbare glas in een vleugel van zijn innovatiecentrum in Darmstad. Ook zal een nieuwe oled-productiefaciliteit die in Darmstad wordt gebouwd, van het glas voorzien worden om beter energie- en lichtbeheer te krijgen.