Eindhoven krijgt fabriek voor 'slim' glas

Het Duitse chemie- en technologiebedrijf Merck heeft een investering van 15 miljoen euro gedaan in Smart Energy Glass van Peer+ om een fabriek te bouwen die de glaspanelen gaat produceren in Eindhoven. Het glas kan verduisteren en energie opwekken.

Het is nog niet bekend waar de fabriek gebouwd gaat worden, maar het is volgens het Eindhovens Dagblad zeker dat het in de regio Eindhoven zal zijn. Het eerste glas moet eind 2017 van de band rollen. Merck nam twee jaar geleden Peer+ over, een spinoff van de Technische Universiteit Eindhoven. Peer+ ontwikkelde een techniek waarmee het mogelijk is het buitenlicht te dimmen door het schakelen van vloeibare kristallen die in een laagje tussen het glas zitten. Als de zijkanten van de ramen met pv-strips worden bedekt, kunnen de ramen ook energie opwekken.

De slimme ramen die 'liquid crystal windows' worden genoemd, zijn te schakelen door er korte tijd een elektrische stroom doorheen te sturen waarna het raam gedimd of volledig transparant wordt. De ramen functioneren alsof er zonwering aan de buitenzijde van het glas zit, waardoor de binnentemperatuur tot acht graden lager kan blijven dan bij glas zonder zonwering.

Als het glas met pv-strips is uitgerust, kan het ook zijn eigen energie opwekken die nodig is voor het schakelen tussen donker en licht. Een woordvoerder van Merck geeft op De Ondernemer aan dat glas met pv-strips in eerste instantie nog niet gemaakt gaat worden om 'de marktintroductie niet te complex te maken'.

Merck experimenteert al een jaar met ramen van het verduisterbare glas in een vleugel van zijn innovatiecentrum in Darmstad. Ook zal een nieuwe oled-productiefaciliteit die in Darmstad wordt gebouwd, van het glas voorzien worden om beter energie- en lichtbeheer te krijgen.

Peer+ glas

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

05-08-2016 • 13:34

106

Reacties (106)

106
105
93
5
0
6
Wijzig sortering
Voordat mensen gaan denken dat het een gimmick is,
vandaag de dat moeten huis aan bepaalde energie-normen voldoen,
waarbij er ook rekening moet worden gehouden dat in de zomer het huis overhit kan raken.


Ipv dat er een airco komt zijn maatregelen als schermen en stuk milieuvriendelijker. Een optie waarbij een raam gedimd kan worden waarbij je dus meer vrijheid aan de buitenkant van het huis kunt hebben is dus een zeer grote markt voor.

Niet alleen mooi voor Eindhoven, een ieder die nog een ideetje heeft liggen, pak je kans! Kan me voorstellen dat je relatief goedkoop een soort folie kunt gebruiken.
vandaag de dat moeten huis aan bepaalde energie-normen voldoen,
waarbij er ook rekening moet worden gehouden dat in de zomer het huis overhit kan raken.
Wordt bij de berekening van deze energie-normen niet rekening gehouden met de isolatie waarde van het glas? Ik vraag me af of de gebruikte modellen (en nog meer de regelgeving zelf) hier wel rekening mee houdt. Bouwbesluiten verwijzen volgens mij naar NEN7120 https://www.nen.nl/NEN-Shop/Norm/NEN-7120C22012-nl.htm voor de EPC, maar ik ben niet bekend met de inhoud hiervan.

Zelf heb ik rolluiken op de bovenverdieping, maar ik dacht niet dat daar in de door jouw bedoelde EPC berekening rekening mee gehouden wordt. Het principe is echter het zelfde, sterker nog rolluiken zijn beter omdat deze de zon nog vóór het raam tegenhouden en bovendien ook nog extra isoleren. Bij de door zonwering in het glas zoals in het artikel beschreven wordt de zonnestraling wel uit de woning gehouden en voorkomt daar dus omzetting in warmte, maar het glas zelf warmt veel meer op dan bij rolluiken en geeft deze warmte dus nog wel door naar de binnenruimte.
Het is niet zozeer de isolatiewaarde U die de opwarming bij volle zon bepaald, maar de Zta (g) waarde van het glas. Standaard wordt bij woningbouw blank glas met een warmtewerende coating toegepast, Zta>60%. De ontwikkeling op het gebied van zonwerende beglazing is de laatste 10 jaar in een stroomversnelling geraakt. Uit de EPC berekening volgt tegenwoordig vaak glas met Zta = 40% of zelfs 30%. Kost natuurlijk wel geld
Dus ideaal zou je die Zta kunnen regelen. Zomer zo laag mogelijk, winter vaker richting 100% door latend of wellicht zelfs versterken (fresnell of bolling).
Ik ben over het algemeen vrij kritisch over 'duurzame' (breed begrip) oplossingen, echter gezien de hoeveelheid glas in sommige gebouwen is dit wel een erg leuke manier om aan de energienormen te werken. Dit lijkt een manier waarop minimaal materiaalverbruik toch een redelijke invloed kan hebben.
Dit is vooral voor de kantorenmarkt echt ideaal. Thuis heb je in het overgrote deel van het jaar baat bij de zon-instraling door de ruiten. Op kantoor komt de zonkracht bovenop de afvalwarmte van laptops, schermen, koffiemachines en de grote dichtheid aan mensen (100 watt warmte de neus). Ook op zonnige winterdagen is een kantoorgebouw eerder aan het koelen dan aan het verwarmen. En dan hebben we het nog over de Nederlandse markt.

Actieve ruiten zoals deze, die aan de zonkant tijdelijk even dimmen en de rest van de dag fijn transparant zijn, zijn echt een uitkomst. Verduisterende folies schelen procenten op het totale energieverbruik van een kantoor, dat is niet meer duurzaam doen maar gewoon economisch handig. Voor de productiviteit van je personeel is een fijn uitzicht echter weer goed, dus deze ruiten bieden het beste van both worlds.

Energie opwekken met deze ramen lijkt mij inderdaad nog wel een gimmick. Maar concurrent Physee (spin-off van TU Delft) claimt voor zijn energieopwekkende ruiten een terugverdientijd van 3 tot 5 jaar. Er loopt een pilot met dit product bij het Rabokantoor in Eindhoven, ben benieuwd hoe dat uitpakt.
Voor de energieopwekkende transparante geluidsschermen van Heijmans was een businesscase voor het getinte zonneglas nog wel wat verder weg. In het thermopane gelamineerde ordinaire zonnecellen zijn dan aantrekkelijker.
Het energie opwekken is volgens mij ook vooral bedoeld voor het achteraf inbouwen van de ruiten, zodat je niet voor een hoop geld leidingen moet leggen/batterijen gaan verwisselen.
Qua efficiency gaat dit het natuurlijk nooit winnen van zonnepanelen, maar qua installatiegemak is het een uitkomst, en best wel wat geld waard.
Mijn huis raakt inderdaad overhit. Wij hebben triple glas. Geweldig als het winter is, maar als de zon eenmaal gaat schijnen en het wordt warmer, dan wordt het een sauna binnen. Soms overwegen we echt om een airco aan te schaffen, maar dat ze geheel tegen onze principes in gaan.
Dit probleem zie je bij veel huizen met weinig massa, zeg beton, dus hout, veel isolatie en weinig buffer voor warmte en kou.
Heb je zonneinstraling dan is je huis een soort thermoskan en kan de hitte nergens heen en moet je dus met airco werken.
Heb je veel beton in huis dan trekt de hitte in de beton en heb je dus een warmtebuffer. tijdens de nacht kun je het beton dan laten afkoelen.

Juist daarom is instraling van hitte in de zomer erg belangrijk om oververhitting te voorkomen. Waar ik me aan irriteer is dat nem tegenwoordig alles berekend en dan vaak op het randje gaat zitten. Wijkt het iets af oeps probleem. Zonne instraling wordt gigantisch onderschat in de lage energiehuizen )die geen warmte-kou buffer hebben.
dit soort ramen is dan een mooie oplossing als je geen zonnescherm of zonnewering voor je raam wil hebben.
Als je de juiste technologie kiest die past bij het huis hoeft dat m.i. geen probleem te zijn. Bijvoorbeeld door een warmtepomp op basis van aardwarmte in combinatie met zonnepanelen.
Een energiezuinig huis (met relatief weinig beton en veel isolatie en veel glas) wordt op een zomerse dag inderdaad vrij warm. Maar als de warmtepomp druk bezig is het huis te koelen door de lage temperatuur uit de grond te halen en de warmte uit het huis in de grond te stoppen, heeft dat in de winter juist weer een positief effect, omdat de warmtepomp dan een hogere temperatuur uit de grond kan halen.
Klopt maar zoals ik al stelde is het vaak de vraag of de berekeningen kloppen bij deze systemen. Neem 5 dagen boven de 30 graden en ineens blijkt het systeem het niet aan te kunnen en is je huis bloedheet.

Blijft het nadeel van weinig beton spreek warmtebuffer een groot nadeel vinden van veel energiezuinige huizen. Trouwens bij beton heeft men tegenwoordig ook zogenaamde actieve elementen waarbij de botenplaten voorzien zijn van ingebouwde leidingen om met warmtepomp het beton te koelen, c.q op te warmen.
Ik deel je ideeën over voldoende massa in de woning. Maar idealiter zou ik veel massa hebben binnen de geïsoleerde schil en deze massa koelen of warmen. Vervolgens voldoende grote overstek, zodat de raampartijen in de zomer met de hoogstaande zon minder lichtinval hebben en in de winter de laagstaande zon wel binnen laten. En zonwering om ook bij langdurig warme perioden de woning koel te kunnen houden.
Wat heb je dan zo tegen een airco? Het is toch een van de meest energie-efficiënte methoden om een huis te verwarmen. Oké in koelen is het verbruik wellicht wat hoog, maar in vergelijking met wat?
Om te voorkomen dat je huis oververhit raakt dan moet je zorgen dat je huis niet te warm kan worden. De meeste kou en warmte gaan door de ramen heen. Dit is mooi te zien op een warmtebeeldcamera. Dus overdag de gordijnen dicht bij warm weer helpt al en die dan weer open doen wanneer de zon weg is.
Of je gaat voor het slimme glas wat in dit artikel beschreven staat.
Airco's hadden een slechte reputatie in het kolentijdperk. Koelncentrales werken inefficient in de zomer, bij gebrek aan koud water voor het koelcircuit, dus was elektriciteit in de zomer schaars en duur.

Tegenwoordig krijgt Nederland zomers regelmatig gratis zonnestroom uit Duitsland, omdat vanwege de excessieve subsidies er daar veel te veel zonnepanelen zijn. En dat zijn precies de momenten waarop je een airco wil laten draaien.
Die 'gratis Duitse stroom' word echter niet doorberekend, de eindgebruiker met z'n airco krijgt gewoon een rekening voor de gebruikte stroom.
Die 'gratis Duitse stroom' word echter niet doorberekend, de eindgebruiker met z'n airco krijgt gewoon een rekening voor de gebruikte stroom.
Dit is niet geheel waar. Waar de meeste energieleveranciers een vaste prijs rekenen over een langere periode zijn er ook energieleveranciers die bijvoorbeeld APX plus een opslag doorberekenen. In zo'n geval profiteer je wel degelijk van lagere energieprijzen op bepaalde momenten. Het enige voorbeeld wat ik weet is Nieuwestroom, maar het is heel goed mogelijk dat er meer energieleveranciers zijn die zo hun prijs bepalen.
Screens voor de ramen geen optie? Scheelt enorm, maar kleven ook wellicht wat nadelen aan.
Ik heb inderdaad screens voor de ramen gemaakt die op het zuiden staan. Het scheelt echt een hoop.
Vriend van mij is glaszetter en die monteert regelmatig een soort folie dat warmte weert. Is dat geen optie?
Gewoon driedubbel glas of werd er nog een term als HR tegen aangegooid? Klinkt alsof het simpelweg slecht isoleert en dat zou niet mogen als het HR glas betreft, ook niet in de volle zon op het zuiden. Zie ook HR-glas op Wikipedia, controleer even of het daar mee overeenkomt of vervang het met dubbel/driedubbel HR-glas.
Wij hebben triple glas.
Zou daar niet een UV werende HR+++ coating/folie in moeten zitten?

Je kunt die eventueel alsnog aanbrengen?
Tja naar Nederlandse begrippen heeft een airco een overdreven luxe en dure reputatie. Kijk je echter even iets verder richting de warme landen dan is dat daar zo goed als een levensbehoeften zoals de CV installatie dat voor ons is.
Ik heb een warmtepomp aan de muur. In de zomer koelen en ontvochtigen met 400 watt en in de winter verwarmen. met de 1000 watt = 5000 watt cop waarde lekker goedkoop verwarmen en koelen. De elektriciteit hiervoor wek ik op met mijn zonnepanelen.
In mijn woning zijn er daarom elektrische zonweringen geplaatst voor de ramen (een zwart geperforeerde plastic scherm wat 2cm vanaf de ramen zit en omhoog en omlaag kan via een schakelaar binnen). Dat scheelt enorm. Woning is dan ook opgeleverd in 2015.
Screens, rolluiken, zonneschermen, ...
Veel millieu vriendelijker dan een airco, en zal zal denk ik minimaal evenveel warmte tegenhouden.
Maar een groot voordeel dat het in het raam zit is dat je het met regen en wind nog steeds prima kunt gebruiken.
Precies dit! Ik woon op 4 hoog, in een energiezuinig appartement met veel glas op zuid(west). Ik heb screens hangen om te voorkomen dat het een sauna wordt, maar het grote probleem is wind. Heb al een keer de pech gehad dat een plotselinge windvlaag de screen uit de rails heeft getrokken. Ik kan niet zonder hoogwerker bij die ramen komen, dus dit grapje heeft me veel geld gekost. Als het weerbericht aangeeft dat er tegen de avond kans is op onweer, heb ik dus echt een dilemma als ik 's ochtends naar m'n werk ga: screens wel/niet naar beneden. Ik hoop echt dat dit een betaalbaar alternatief wordt, want met dit soort ramen kun je dus zonder problemen de deur uit, zonder je zorgen te maken over je screens. Ik weet dat er ook allerlei wind-sensoren e.d. zijn om je screens automatisch omhoog te halen bij te veel wind. Maar vooral plotselinge windvlagen zijn vrijwel niet op te vangen.
Renson zonnewering, getest bij extreme storm = niets aan de hand. Ik kan me echt niet inbeelden dat die uit hun rails getrokken worden of zelfs lawaai maken bij wind. Puur een kwestie van kwaliteit.

Screens zijn nog altijd effectiever omdat de zon geblokt wordt nog voor het glas wordt geraakt. In dit voorbeeld zal de eerste glasplaat nog steeds zonlicht opvangen. Maar het verschil zal wel al opmerkelijk zijn tegenover standaard glas, toch in zuiderse landen is het onvoldoende.

Er bestaat ook glas met een warmtewerende laag, ook effectief maar het probleem is dat 4g en gewone telecommunicatie niet door dit glas heen kan. Ook heb je kan op termische breuk bij grote raamoppervlakten die deels in de schaduw staan, deels in volle zon.

Pv-strips lijkt me een geweldig idee, maar idd erg complex om te installeren en ik heb geen idee van de jaaropbrengst. Niet onbelangrijk want innovatief of niet, je moet opboksen tegen gewone zonnepanelen en die zijn fors in prijs gedaald.
Die PV-strips zijn dan vooral bedoeld om het raam van stroom te voorzien zodat je kunt schakelen tussen de verschillende standen, ze zitten aan de zijkant van het raam (dus waar het raam het kozijn raakt) dus dat worden zulke dunne randjes zonnepaneel dat je nooit veel stroom op zal wekken.
Er bestaat ook glas met een warmtewerende laag, ook effectief maar het probleem is dat 4g en gewone telecommunicatie niet door dit glas heen kan. Ook heb je kan op termische breuk bij grote raamoppervlakten die deels in de schaduw staan, deels in volle zon.
Ik heb recent gekeken naar dit doorzichtige nano coating product voor glass maar het lijkt nog te duur voor particulieren om toe te passen:
https://drywired.com/product/liquid-nanotint/

[Reactie gewijzigd door TWyk op 23 juli 2024 03:55]

Geldt dit ook voor Wifi signalen? Dan zou ik het echt ideaal vinden tegen WiFi ruis.
Inderdaad, je hebt inderdaad sensoren en dat je via je smartphone ze kan bedienen, blijft het een risico met onverwachte windvlagen.
Een rolluik kan beter tegen de wind, mits ze helemaal open of dicht zijn, maar zijn weer kostbaarder en lomper dan screens.
Ik heb ook gehad dat een rolluik uit zijn rails geblazen is toen ik ze half open had gelaten.
Maar een groot voordeel dat het in het raam zit is dat je het met regen en wind nog steeds prima kunt gebruiken.
Er zijn rolluiken die weerbestendig zijn en ook nog eens beschermen tegen inbraak.

Wat een voordeel kan zijn van dit slimme glas is dat je nog steeds wat natuurlijk licht binnen krijgt en het belemmert niet het zicht naar buiten. Als je daar niets om geeft, dan helpen ouderwetse gordijnen ook om warmte buiten te beperken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 03:55]

Ik heb ook rolluiken, zowel boven als beneden.
Ik heb ze wel eens half open, zodat het niet helemaal donker is, maar dan moet je geen flinke wind krijgen.
Helemaal mee eens! Denk eerst aan passieve middelen. Bij passief bouwen houdt je rekening met de orientatie van het huis en aan de zuidkant is overstek of een boom b.v. heel belangrijk.

http://passiefhuisbouwer.nl/voorzieningen/buitenzonwering/
Anoniem: 636203 @Iblies5 augustus 2016 13:54
Het lijkt mij een lastige zaak om alle ramen in een gebouw te bedraden om zowel zonne-energie af te vangen en aan het net te leveren en om besturing voor de licht doorlating te regelen.
Voor bestaande bouw heb je gelijk, maar als je er bij nieuwbouw rekening mee houdt valt het wel mee.
De zonneenergie die het raam produceert wordt als ik het goed lees en begrijp puur voor de besturing van het raam gebruikt en verder niet.
Idee lijkt me dan dat je geen draden hoeft te trekken naar het raam.
Lees ook dat men dit voorlopig niet wil toepassen en je dus nog moet bekabelen.
in de zomer het huis overhit kan raken
Je mag de bouwer van je huis toch zeker wel aanspreken als het de laatste 20 jaar gebouwd is en in de zomer 'oververhit' dan wel binnen vrijwel de buitentemperatuur word.

Zaken als dubbelglas zijn volgens mij gewoon verplicht voor recente bouw en bij nog recenter is het standaard HR+(++) dus als daar een brandende zon nog veel warmte doorlaat moet je echt je bouwer raadplegen. HR glas doet geen magische dingen anders dan isoleren, zowel warmte als kou van binnen naar buiten en buiten naar binnen met behoud van lichtdoorlatendheid.
Ja, maar het blijft glas. Hier een nieuwbouwhuis uit 2010. Als je de gordijnen dicht laat, komt er veel minder warmte binnen dan als je ze open doet en de zon op het HR+++ glas staat. Een wordt toch een soort van terrarium dan. :)

De buren hebben alle stenen uit de voorgevel op hun 2e verdieping vervangen door HR+++ glas. Als je daar dan binnenkomt laat op de dag, als de zon er lekker heeft opgestaan, dan is het schat ik 8 graden warmer dan bij de rest van het woningen waar 60% van de gevel glas is. Dus je merkt het toch.
HR++ laat misschien geen warmte binnen maar door de straling verwarmt het interieur wel. Deze warmte wordt dan weer langzaam afgevoerd juist vanwege die isolerende eigenschappen...
Anoniem: 426269 @Iblies5 augustus 2016 13:55
Dit zou misschien ook mooi te combineren zijn met glasverwarming. Zomaar wat info daarover:

Bij glasverwarming, ook IQ Glas genoemd, komt de warmte niet uit een radiator, maar van het glas. Aan glas wordt een metaalcoating toegevoegd die warmte uitstraalt wanneer hij onder elektrische spanning wordt gezet. De raampartijen worden via een thermostaat geregeld. Net als bij een klassieke verwarming (cv en radiatoren) kun je dus de gewenste temperatuur instellen. Wanneer er in een ruimte te weinig glas is om de gewenste temperatuur te bereiken, kan het glas aangevuld worden met bijvoorbeeld een verwarmde spiegel of een glasradiator. De tendens vandaag is dat glas verwarmd wordt, waardoor er nauwelijks nog warmteverliezen naar buiten zijn en alle warmte in de woning zelf wordt benut.
Dat wil je echt niet. Je beschrijft feitelijk een domme straalkachel; de meest inefficiente manier om elektriciteit om te zetten in warmte. Een warmtepomp heeft een rendement wat circa 4x zo goed is.
Anoniem: 426269 @MSalters5 augustus 2016 14:54
Ja, dat wil ik wel.

Ik heb een warmtepomp en ik vind dat een klereding. Het maakt ontzettend lawaai als ie aanslaat. En dat is in de winter bijna continu het geval, ook 's nachts. Als dat ding kapot gaat, neem ik echt geen nieuwe en als ik een beter alternatief zie (ik heb geen gas, dus een normale HR ketel is geen optie) dan ga ik daarvoor.

Waarom is glasverwarming een domme straalkachel? Het wordt geinstalleerd in de laatste nieuwbouwhuizen. Als je geen gas hebt in je woning, dan is er naast vloervewarming (en een warmtepomp) niet veel anders. Ik dacht dat het juist een mooie nieuwe techniek was. En al dan niet i.c.m. zonnepanelen, dan kom je toch een heel eind?

In mijn geval heb ik hier bronwarmte die binnenkomt, dat is water met een temperatuur van 18 graden die (voor 60 euro per maand) door het huis gaat. Met mijn huidige warmtepomp, kan ik dat nog tot 23 graden verhogen. Maar vanwege de herrie laat ik de warmtepomp altijd uit staan, dan neem ik die 18 graden in de winter wel voor lief. In de zomer is het top, want dan heb je dus vloerverkoeling. Maar als die warmtepomp kapot gaat, of dan neem ik gewoon een boiler voor warm water om te douchen en tapwater, de 'basis' 18 graden bronwarmte houd ik aan, en dan wordt het toch echt glasverwarming. En als ze dat dan ook nog leveren met dit glas dat kan verduisteren en energie opwekken, dan gaat die warmtepomp gewoon op Marktplaats.
Ah, ok, ik snap jouw specifieke probleem: bij het ontwerp van je huis werd 18 graden als warm genoeg gezien, maar jij wil het heter hebben. En er was dus geen technische ruimte voorzien met genoeg geluidsisolatie.

Bovendien hoef jij het niet vanaf -10 graden buiten naar 23 binnen warm te stoken met je glasverwarming, maar alleen van 18 naar 23.

Blijft staan dat glasverwarming maar 1 kWh warmte produceert voor elke kWh elektriciteit, net zoals een straalkachel, terwijl een warmtepomp zo'n 4 a 5 kWh warmte produceert. Je moet redelijk rijk zijn om 5 keer zo hoge stookkosten te kunnen accepteren. En nee, zonnecellen helpen daarbij niet serieus. Stookkosten heb je vooral in de winter als de zon maar een paar uur boven de horizon staat,.
Anoniem: 426269 @MSalters5 augustus 2016 17:24
Bovendien hoef jij het niet vanaf -10 graden buiten naar 23 binnen warm te stoken met je glasverwarming, maar alleen van 18 naar 23.
Ja klopt, ik hoef gelukkig maar een klein stukje. :)

Je hebt daar via de warmtepomp nog speling mee om dat een aantalgraden op te krikken. De meeste mensen willen in de winter nog wel een graadje of 3-4 op die standaard 18 graden erbij hebben ja. :)

En dan de isloatie, tsja, dat ding staat op de 2e etage en standaard werd en met gipsblokken van 7 cm een hok omheen gebouwd met zo'n moderne flutdeur. Er zijn mensen die er geen last van hebben, en er gewoon naast kunnen slapen, maar dat is echt alsof je naast een oude koelkast gaat liggen die veel herrie maakt. Ik heb mijn eigen hok gebouwd met 2 maal 18mm MDF met daartussen 10cm isolatiewol. Maar het gonst er nog doorheen. In de winter ga ik met dat zwarte zachte noppenspul nog de hele binnenkant doen.

Qua maandelijkse kosten is het wel okee, die warmtepomp. Bronwarmte 60 euro in de maand en energie slechts 35 euro per maand. Dus voor 95 euro in de maand klaar aan alle energie voor een huis van 3 verdiepingen. Geen gas gelukkig, dat is de grootste kostenpost. Maar als de warmtepomp sneuvelt dan is er wel een probleem, want die kost 8000 euro. Dus dan wordt het een boiler van 350 euro voor het warme water en in de 18 graden zitten, of glasverwarming of een straalkacheltjes erbij ja. ;) Voor 8000 euro kan je wel wat electriciteit verstoken. En van die herriepomp af zijn is wel fijn. En af en toe een straalkacheltje aanzetten (of glasverwarming?) lijkt me niet zo heel erg als backup. Vloerverwarming/warmtepomp is altijd aan, door het hele huis. Effe een kacheltje erbij prikken voor een paar uurtjes in het weekend lijkt me niet zo boeiend. Nou ja, we zien wel. Misschien komen er nog betere oplossingen. :)

En zonnepanelen liggen niet alleen in de winter op het dak, die gaan de gemiddelde stroomkosten sowieso wat naar beneden brengen. ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 23 juli 2024 03:55]

Ik weet niet wat voor een flintstone apparaat jij hebt staan in je huis omdat het zoveel lawaai maakt. Er is beter te koop, zoals deze: http://www.daikin.nl/docs/ECPNL12-724.pdf
Het Flintstone apparaat dat ik in mijn huis heb staan is een IVT Greenline uit 2010. ;) Hier een doc http://docplayer.nl/stora...wuImSdDzNn9YQ/3073374.pdf daarvan. In mijn menu heb ik niet alle mogelijkheden, o.a. niet die van een timer. Dat is wel jammer, want dan kan ik hem 's nachts niet blokkeren aan te gaan, maar aan de andere kant zeggen ze ook dat je juist dat ding altijd hetzelfde moet laten staan, omdat dat energie scheelt.

Ik heb alleen die 'kast', niet dat gedeelte met die ventilator. De bronwarmte krijg ik zoals gezegd door, ergens uit een centrale, waar ook nog 15 andere woonblokken op zijn aangesloten.

Als mijn IVT Greenline kapot zou gaan, is die dan zomaar te vervangen door zo'n Daikin? Ik denk het niet toch? Er zit ook nog een Uponor verdeler bij (van 360 euro) en een buitentemperatuurmeter aan de gevel (van 200 euro, die ongeveer 5 jaar meegaat). Niet echt goedkope shit allemaal.
Je zou aan een leverancier van Daikin door kunnen geven wat je nu hebt en of dat een beetje inwisselbaar is. Je weet maar nooit.
Ik zou eens kijken of je pomp wel vrij staat vd vloer. Jd kan het zo goed isoleren als je wilt, maar als de pomp vaststaat op de vloer hoor je m overal trillen. Een Fermacell estrich elementje met steenwol. Eronder verricht al wonderen.
Hij staat met de vier pootjes in rubberen doppen op de betonen vloer. Die betonnen vloer schijnt ook weer 'zwevend' te hangen in/aan de muren.

De pomp is megazwaar en de buizen zitten strak. Ik denk niet dat ik de pomp nog 2 cm kan kantelen om nog iets onder de poten te krijgen. Misschien dat het pootje voor pootje wel lukt, om er iets onder te schuiven van rond de 1 cm.

Ik denk dat er sowieso nog wel wat herrie te verminderen valt, als ik dat hok aan de binnenkant afwerk met zoiets: https://www.praxis.nl/bou...-50-x-3cm-2-stuks/4149300
Ik heb deze ruiten al eens in werking gezien, tijdens Glow. De werking is echt erg goed, ik kon het niet van normaal glas onderscheiden.
Voor mij is dit verschijnsel niet nieuws. Het was 10 jaar lang te zien (1989-1999) in het Huis van de Toekomst Een raam kon door de bezoekers daar met een aan/uit-schakelaar op wel of niet doorzichtig gezet worden. http://www.anp-archief.nl/page/58407/nl
Yep, en rond die tijd ook gespot als gimmick op de wc van een duur restaurant. Ging op ondoorzichtig als je de deur op slot draaide.
Zowel verduisteren als energie opwekken.
Geen zonnepanelen meer op je dak maar gewoon in het raam, lijkt me een goede uitvinding maar hoe effectief is het?
Hoe gaan deze systemen gekoppeld worden met het netwerk? Kabels trekken door je kozijnen heen ?
Ben benieuwd naar verdere informatie.
Inderdaad. Maar ik denk dat je dit dan ook niet als een of-of oplossing moet zien. Alle beetjes helpen. Als we nou overal, op de gekste plekken, kleine beetjes energie opwekken en kleine beetjes co2 besparen telt het geheel misschien wel op.
Je moet natuurlijk de productie en installatie van dergelijke oplossing ook meenemen in de berekening of het uiteindelijk meer bespaart dan het zal kosten. Niet alleen het verbruik van de fabriek zelf, ook de hele reis van de grondstoffen tot het eindproduct inclusief brandstoffen die voor transport worden gebruikt moeten worden meegenomen. Ik ben eigenlijk best benieuwd naar cijfers voor dergelijke producten waarbij álle voorafgaande uitstoten tegenover de besparingen worden gezet. Het lijkt me dat dit vrij lastig is om redelijk accuraat in te schatten.
quote: Artikel
Als het glas met pv-strips is uitgerust, kan het ook zijn eigen energie opwekken die nodig is voor het schakelen tussen donker en licht.
Het energie opwekken is zeer beperkt en bedoeld om de verduisteringstechnologie in de ramen van energie te voorzien. Hoef je niet bij elk raam een stopcontact te plaatsen :P

[Reactie gewijzigd door Swerfer op 23 juli 2024 03:55]

Inderdaad het gaat hier om energie opwekking voor het verduisteren van het raam zelf, als alternatief voor een knoopbatterij.

Het bedrijf verkoopt wel complete ramen die energie opwekken, alleen deze zijn atlijd semi-transparant.
Als het glas met pv-strips is uitgerust, kan het ook zijn eigen energie opwekken die nodig is voor het schakelen tussen donker en licht.

Dus geen zonnepalneel maar puur energie voor eigen gebruik van het raam.
Dus geen zonnepalneel maar puur energie voor eigen gebruik van het raam.
Kunnen we ook nog wat met die energie als de ruiten een dagje gewoon helder blijven.? Ik heb mn screens ook niet iedere dag naar beneden.
De ramen zouden 25W (helder) tot 60W (privacy-modus) per vierkante meter opbrengen. Vergeleken met zonnepanelen dus zo'n 20-45%. (http://www.slideshare.net...el-fof-smart-energy-glass, slide 9)

Best veel, vind ik, ik had gedacht dat dit een pak lager zou uitkomen. Lijkt me wel interessant in combinatie met m'n beamer op een zonnige dag! :D
Iedereen bedankt voor de verduidelijkingen
De PV-strip is net genoeg om in de energie behoefte voor het glas zelf te voorzien. Beetje net zoals dat mini-PV paneeltje van je rekenmachientje genoeg doet om zelfvoorzienend te zijn.
Zonnenpanelen blijven nog wel op het dak liggen. Ga er maar vanuit dat de efficientie niet boven de 10% uitkomt.
Nee, zonnepanelen op het dak en deze ruiten in de kozijnen. Hoe meer oppervlak je kunt benutten hoe beter.
Dit bestaat toch al jaren?
Is het enige nieuwe eraan, de combinatie met pc strips?
Het is mij niet geheel duidelijk of dit een wezenlijk ander product is dan bijvoorbeeld Priva-Lite wat al jaren bestaat. Ik maak uit het verhaal op dat op het beschreven product maar kort een spanning wordt gezet om het glas translucent te maken terwijl Priva-Lite continu onder spanning moet staan om transparant te blijven. Ben ook benieuwd naar de prijs }:O
Dat lijkt misschien het zelfde, maar is het niet. Het priva-lite-glas laat altijd evenveel licht door, of het doorschijnend is of niet. Alleen de doorzichtigheid kan tot 90% gedimd worden.
Daarnaast verbruikt het priva-lite-glas 7Watt/m2 om transparent te zijn. Zie hier voor alle specs/eigenschappen

Dit scherm verbruikt alleen energie wanneer het van staat veranderd en kan licht buiten houden.
Ik moest eigenlijk meteen aan een automatische lashelm denken, die doet precies hetzelfde?
Zou je hier savonds ipv de gordijnen dicht je raam mee kunnen verduisteren? Gaan we misschien een gordijnloos leven tegemoet? :)
Ik moest eigenlijk meteen aan een automatische lashelm denken, die doet precies hetzelfde?
Zou je hier savonds ipv de gordijnen dicht je raam mee kunnen verduisteren? Gaan we misschien een gordijnloos leven tegemoet? :)
Misschien raar maat mijn moeder heeft een bril met automatisch donker kleurende glazen. Dan heb je helemaal geen stroom nodig en het gaat nog automatisch ook.
Hoe werkt dit in vergelijking met de HR+++ ramen van nu? Isoleert het ook andersom in de winter? En hoeveel energie wekken de ramen op? Hoe verhoudt zich dit tot PV-panelen op bijvoorbeeld het dak?

Ik zou dit soort ruiten wel erg mooi vinden :)
HR+++ ramen hebben een relatief lage mate van warmtegeleiding (met tussen de platen convectie). Het slimme glas houdt bij inschakeling stralingswarmte tegen. Beide systemen zouden prima gecombineerd kunnen worden.
In de winter verlies je binnen bij ruiten de meeste warmte door warmtegeleiding. Het binnenhouden van stralingswarmte zal naar mijn idee tot weinig extra isolatie leiden.
Op je laatste punt doelde ik eigenlijk meer op dat het glas zelf de warmte binnenhoudt, niet de dimmende werking. Dus of die vloeibare kristallen ook in het huidige HR+++glas verwerkt kan worden, en dat lijkt dus te kunnen :) Lijkt me heel tof om in de toekomst te hebben!
Je kan deze techniek waarschijnlijk gewoon combineren met HR+++
Hier hebben ze een interessante slideshare over de tehcnologie: http://www.slideshare.net...el-fof-smart-energy-glass

Lijkt op de meeste gebieden iets performanter dan HR++ te zijn, met de added bonus dat je er nog energie uit zou kunnen winnen ook, al lijkt me dat (gezien dit artikel) iets voor in een later stadium.

Edit: Vergelijking met andere glassoorten op slide 30

[Reactie gewijzigd door Pseud0n op 23 juli 2024 03:55]

Staat toch in het artikel? De optionele energieopwekking is voor het regelen van de verduistering van het raam zelf, niet voor de energievoorziening van je woning. Een stripje in de lijst gaat echt geen 100W aan energie opwekken.
Geen gordijnen meer nodig, yay! /s
Zijn zat voordelen aan het niet hebben van die grote stofnesten aan je muur hoor. Ook voordelig is het kunnen kiezen van hoe donker het word, iets waar je anders meerdere gordijnen voor nodig heb. Daarnaast kan je deze ook nog eens op afstand bedienen, als je bijvoorbeeld wakker word van het licht of helemaal niet thuis bent.
Daar hebben ze rolluiken voor ontwikkeld, pik en pikdonker in mijn slaapkamer 8-)
Je /s is onterecht, mits de ramen volledig verduisterd kunnen zijn...
Anoniem: 239824 @TechMax5 augustus 2016 14:06
Geen gordijnen meer nodig, yay! /s

Zou het?
Zet maar een zonnebril met polaroidglas op je neus en je kijkt er zo door.
Daar gaat je fijne avond op de bank :)
( Jij zet 's-avonds op de bank je zonnebril op ? :+ )
Nee, een polaroidbril kan geen geblokkeerd licht met terugwerkende kracht ont-blokkeren. Er komen simpelweg geen fotonen door twee haaks op elkaar staande polarizers, dus de polarizer in je bril kan ook geen foton verder beinvloeden.
Het zou mooi zijn als deze systemen, in plaats van te koppelen met 't netwerk, gewoon voorzien konden worden van een USB uitgang (=> gratis opladen van je telefoon/tablet/batterijpack op warme dagen, yay! )
Want dat is anders dan deze ramen koppelen aan het netwerk en je telefoon opladen via datzelfde netwerk?
minder complex, minder gezeur met de netwerkbeheerder,... ik kan wel wat voordelen bedenken? Zie het als 'gratis een beetje energie' eerder dan een vervanger van zonnepanelen + je hele huis extra bedraden...
Ik denk dat er wel wat meer energie vanaf kan komen dan 5W.
dus wanneer de zon hard schijnt en je het wilt laten dimmen zet je het aan, en tegelijkertijd genereer je stroom = win win.
Anoniem: 310408 @raro0075 augustus 2016 13:50
dus wanneer de zon hard schijnt en je het wilt laten dimmen zet je het aan, en tegelijkertijd genereer je stroom = win win.
Stroom om het raam te laten dimmen, niet meer dan dat.
Was tien jaar terug ook al op de markt, dimbare beglazing, mooi spul. Destijds wel peperduur, ik verwacht nu niet direct een lagere prijs.
Ja, zie ook niet echt her vernieuwende hiervan, behalve dat er later een PV stripje wordt toegevoegd zodat het zichzelf kan voeden.
Dimbaar glas bestaat al minstens 20 jaar in autospiegels, om zodoende donker te worden als iemand achter je rijd. Zo ook alle passagier ramen van Boeing 787, die dim je electronisch ipv het 'ouderwets' schuifje.
Een woordvoerder van Merck geeft op De Ondernemer aan dat glas met pv-strips in eerste instantie nog niet gemaakt gaat worden om 'de marktintroductie niet te complex te maken'.
Misschien mis ik iets, maar dat berekend dus dat je de ramen van electriciteit moet voorzien, dat lijkt mij een stuk complexer voor de marktintroductie dan wanneer ze hun eigen energie opwekken. Immers moeten kozijnen er dan echt op aangepast worden, moeten er electriciteitskabels bij getrokken worden in huizen/gebouwen, etc...
Als het maar kort stroom nodig heeft kan het vermoedelijk ook met batterijen opgelost worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.