TU Delft onthult verbeterde waterstofraceauto met top van 220km/u

Studenten van de TU Delft hebben een verbeterde, geheel met waterstof aangedreven Forze VI gepresenteerd. De full-size racewagen weet een topsnelheid van 220km/u te behalen en de bouwers willen met de Forze VI ronderecords gaan aanvallen.

De 860kg zware Forze VI is dinsdag onthuld door Jan Lammers, oud F1-coureur. De nieuwe raceauto is voorzien van brandstofcellen waarin zuurstof en waterstof met elkaar reageren. De vrijgekomen elektrische energie wordt gebruikt om twee elektromotoren van in totaal 190kW, ofwel 258pk, aan te drijven.

Volgens de bouwers, een team van zeventig TU Delft-studenten, heeft de Forze VI twee tanks. In de tanks kan in totaal 3kg waterstof worden meegenomen. Met volle tanks kan de waterstofraceauto een half uur op volle snelheid rijden, waarbij de topsnelheid is opgetrokken naar 220km/u. Dat is aanzienlijk sneller dan de compactere Forze V, die een topsnelheid van 120km/u had.

Het team achter de Forze VI wil met de nieuwe bolide op het circuit van Zandvoort gevestigde rondetijden voor waterstofauto's gaan aanvallen. Ook willen de TU Delft-studenten het ronderecord op de Nürburgring Nordschleife in Duitsland gaan aanvallen. Verder wil het studententeam meedoen aan de Caterham Cup, waaraan ook wagens op conventionele brandstof meedoen.

Forze VI

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

10-09-2013 • 16:25

90

Submitter: Jan Jaap

Reacties (90)

90
90
42
2
0
22
Wijzig sortering
Wat heeft zo'n snelheid in godsnaam voor zin? Mochten we in de toekomst ooit in zo'n auto gaan rijden dan is 120 km/u genoeg en kunnen ze zich beter richten op het bereik, aan een auto die na een half uur leeg is hebben we niet zo veel.

Verder natuurlijk wel een mooie prestatie.
Omdat de topsnelheid de auto verkoopt, een Bugatti Veyron is dan wel een extreem voorbeeld, maar trekt in ook 12 minuten (op topsnelheid) zijn benzinetank leeg.
Om een ander idee te geven, maar een Nissan GTR, heeft alleen al door zijn rondetijd op de Nürburgring, (destijd met 7'26" de snelste productiewagen tijd) enorm goed verkocht.

Die ronde (op de Nürburgring) is dé benchmark voor sportwagens, zoals Crisis 3 (bijvoorbeeld) dat nu is voor highend videokaarten is.
edit: 12 minten ipv 30 ingevoerd

[Reactie gewijzigd door Johannes77 op 23 juli 2024 11:01]

LOL

30 Minuten topsnelheid in een Veyron???
Welke benzinetank optie heb jij genomen? :D
vrees dat je tegen dan niet alleen door de banden zit, maar ook al door de velg heen ;)
Ik heb het even na gezocht,
Bij volgas is de tank van deze auto in acht minuten leeg. De standaard Veyron heeft daar twaalf minuten voor nodig. |:(
bron topgear
Specificaties staan op autoweek, tankinhoud is 100 liter standaard
Prime, prestige, prachtig... zou ik meer van willen zien : -))
"Ook willen de TU Delft-studenten het ronderecord op de Nürburgring Nordschleife in Duitsland gaan aanvallen"
Succes, er zijn bedrijven die daar miljoenen voor uitgeven. Daarnaast is er een record voor productieauto's, c.q getunde productieauto's. Donkervoort doet het daar goed.

Dit valt onder prototypes er daar zijn er ook veel van op de nordscheife. Maar het zal wel om het record voor waterstofauto's zijn en daar is minder concurrentie.
120km/h in een sportauto.... denk niet dat je dat verkocht krijg.
En een normale auto moet ook wel harder kunnen (veel delen in nl is 130, duitsland het zelfde) oa voor het inhalen.
Duitsland = 130+

@superdre
http://www.autobahnatlas-online.de/Limitkarte.pdf
is van 2010, maar 130+ is er nog best veel, alleen niet in de stedelijke gebieden.
(blauw is 130+)

[Reactie gewijzigd door Madman_K op 23 juli 2024 11:01]

vooral vergeten dat dat 10 jaar geleden was, tegenwoordig zijn er steeds meer wegen waar geen ongelimiteerde snelheid is...
Inderdaad, mijn vriendin is geboren en getochen in duitsland dus ik heb daar aardig wat tijd op de bahn door gebracht. Er is vrij weinig nog echt ongelimiteerd bij haar in de buurt. Al moet ik zeggen dat er wel veel meer vrijheid is qua snelwegen. Je mag al snel 100 op een autoweg waar je in Nederland maar 60 mag.
In Nederland mag je op een autoweg (als de borden niets anders aangeven) gewoon 100 hoor. En buiten de bebouwde kom is het 80, al kom ik geregeld op 80km-wegen figuren tegen die niet harder dan 60 durven. Misschien ben jij er daar een van?
Apen land 100km op een snelweg met 5 banen :| gelukkig kun je in Vlaanderen nog even doortrekken :D
Bedoel jij niet van die wegen die eruit zien als een autoweg?
Daar kennen we er veel van, maar dan is dat vaak gewoon "bebouwde kom" om het feit dat er binnen zichtafstand een huis ergens staat.
Dld kent niet echt autowegen zoals in Nederland voor zover ik weet. De standaardlimieten daar:
Binnen bebouwde kom -> limiet 50 km/u
Buiten bebouwde kom -> limiet 100 km/u
Autosnelweg -> advies 130 km/u (dat door de overgrote meerderheid gereden wordt trouwens)
Daarnaast geldt op iets van de helft van het autosnelwegnet in Duitsland ook gewoon een keiharde limiet.
Nah, ik ben afgelopen zomer nog naar Oostenrijk gegaan en zo'n 800km Duitsland gehad. En ik moet zeggen dat je daar nog steeds op veel stukken errug lekker door kan trappen hoor. Je moet af en toe oppassen dat je t nog wel een beetje beperkt houd, boven de 200 wordt t wel erg snel wil je nog een beetje controle houden ;)

OT: Dit is toch een serieuze prestatie. En dat hij maar een half uur mee gaat is natuurlijk ook afhankelijk van de afweging die gemaakt wordt aan hoeveel brandstof er mee kan. Meer brandstof is meer gewicht en dus ook weer minder zuinig. En aangezien deze auto gebouwd is mee te racen vind ik deze keuze niet zo gek.

Moet ook zeggen dat de auto er ook zowaar best wel vet uit ziet, iets wat in mijn optiek toch vaak ontbreekt aan elektrische voertuigen ;)

[Reactie gewijzigd door CrackSlet op 23 juli 2024 11:01]

120km/h in een sportauto.... denk niet dat je dat verkocht krijg.
De eerste personenauto reed ook geen 200, of zelfs 120 km/h. Het eerste vliegtuig kon ook geen honderden mensen vervoeren. De eerste computer kon ook geen software draaien die nu in elke smartphone zit. Vooruitgang gaat in kleine stapjes, zo moeilijk is dat toch niet te begrijpen? Bovendien is dit een onderzoeksproject, niet bedoeld als consumentenauto.

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 23 juli 2024 11:01]

De topsnelheid van een auto is weldegelijk belangrijk, en ik denk zelfs meer voor zo'n prototype.
Als een wagen namelijk een half uur lang 220 kan rijden (al dan niet met de nodige moeite) dan kan ie met minder moeite de gangbaardere snelheden aan voor langere perioden. Het is toch een maatstaf voor de prestaties.

Uiteindelijk zal bij de productie van personenwagens niet alleen de topsnelheid maar ook het bereik (bij gemiddeld verbruik) aangegeven worden in de verkoopliteratuur.
+ in sommige situaties is het érg belangrijk dat je wagen wat power heeft... inhaalmanoeuvres, vlot kunnen inritsen vanuit stilstand in druk snelrijdend verkeer, op hol geslagen vrachtwagen die je wil ontwijken,... Autosnelweg oprijden na korte bocht... kan steeds van pas komen om zowel jezelf als anderen buiten gevaar te houden
De argumenten van Coromoto en van jou zijn veel meer van toepassing op verbrandingsmotoren dan elektrische aandrijving. Elekromotoren zijn een stuk flexibeler, voorspelbaarder en hebben minder veiligheidsmarge nodig.
Omdat mensen die nieuwe ontwikkelingen haten altijd claimen "oh maar X is te langzaam" "of actie-radius is te klein" enz enz. Wil je niet door Top Gear en de lulletjes die dat soort onzin reviews voor waar aannemen worden afgemaakt dan moet je meer doen dan een functioneel karretje bouwen voor de man van alledag.

Dan moet je een luxe elektrische auto bouwen, en een super snelle. Anders willen de jobo's er nooit aan.

Een auto is nou eenmaal een penis verlenger voor sommigen.
Sommige mensen willen gewoon ook eens wat sneller rijden hoor... Is niet persé een penisverlenging, maar gewoon plezier in het rijden hebben. Misschien heb jij een quadcore telefoon, of een eigen sauna, of een dual-GPU; dat is dan wat jij leuk vindt. Moet je niet andere mensen afzeiken die andere interesses hebben.
Omdat het in een race minder van belang is en ze hier voor sponsors krijgen?
Dit soort activiteiten zijn gewoon om publiciteit te trekken voor waterstof-aangedreven autos. Voordat bedrijven gaan investeren in het maken van personenautos op basis hiervan (en ja ik weet dat er al enkele gemaakt zijn) moet er eerst belangstelling zijn onder het volk. En bekendheid ligt aan de basis van belangstelling.
Wat 'we' daaraan hebben, maken 'we' zelf wel uit Pieter

Met ander woorden, spreek voor jezelf en niet voor ons.

OT Mooi apparaat, ik wens ze veel succes op de nordschleife.

[Reactie gewijzigd door Clubbtraxx op 23 juli 2024 11:01]

Als je dan toch moeilijk gaat doen :+ :+ :+ :

Met ander woorden, spreek voor jezelf en niet voor ons.
trm0001 mompelt iets over "de pot verwijt de ketel".....
......en doet de suggestie om van ons dan maar heel snel mij te maken.


Back-on-topic:

Zoals ik het zie is de hoge snelheid icm een beperkt bereik wel echt een goede stap vooruit. Zoals hierboven al vermeld kun je met een lagere snelheid een veel groter bereik verwachten. Vroeg of laat zullen ontwerpers zich toch een keer bezig moeten gaan houden met hogere snelheden voor waterstof auto's, dan zie ik dat liever eerder dan later.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 23 juli 2024 11:01]

Waar slaat dat nou weer op? Er zijn auto's die nog 100km/uur harder gaan. Wat wil jij dan? Alle races verbieden? Snap je dan niet dat je zo ook innovatief bezig bent? Oftewel het ene hangt met het andere samen?
PC hardware wordt ook getest onder 90 graden. Het is gewoon om nadien een veiligheidmarge eraf te nemen en dan daarop berekenen hoelang iets kan meegaan...

Hier spelen nog andere factoren mee ( van een race wagen is de algemene perceptie zowiezo dat hij sneller moet kunnen dan 120 , anders is't een golfkarretje :) )

En omdat het kan , zoals in zoveel disciplines...
nee hoor, 120 is zeker niet genoeg.

Wij hebben snelwegen waar wij 130 km/u kunnen rijden. dan moet er nog een corrective komen voor wind en heuvel op, eventueel inhalen.

Ik zou zeggen een top van 160 km/u zou dan redelijker zijn en niet 120 zoals jij zegt.
Als je goed gelezen had lees je dat die een half uur kan rijden op een volle tank met 220km/u.
Rij je dus 120km/u kan je dus langer rijden ;)
en dan ook nog : een volle tank van 3 Kg x 2 tanks = 6 Kg , wat voor gewicht heeft een volle standaard benzine tank? zo'n 50 Kg?(voor het gemak ) tadaaa 8-)
omdat autorijden ook sneller moet kunnen in de toekomst hoop ik dat we juist prima 200 km/u op de snelweg kunnen rijden ja het klinkt misschien absurd voor jou maar de technologie en daar bij ook de veiligheid zal alleen maar verbeteren en dus zullen we ook steeds sneller kunnen
Zo'n snelheid heeft zin omdat je genoeg vermogen moet overhouden om in te halen.!
Nou, mijn auto doet ook 220 km/u. Ik wil nooit meer een auto die trager is. Het rijdt veel prettiger dan een auto met een top van bijvoorbeeld 170 km/u.
Haha, weleens auto gereden? Alleen 120 kunnen is levensgevaarlijk, soms moet je op het falen van andere weggebruikers reageren en moet je een bijna ongeval ontvluchten door dat gas in te trappen.
120 km/h is genoeg?

Bahahahahaha.
120 is helemaal niet hard, het maximum op de Nederlandse wegen is 130, wat voor een vlotte doorstroming vaak 150 tot 160 wordt als het niet druk is.

Ik ben het wel met je eens dat de huidige generatie auto's die gebouwd zijn voor duitse autobahn snelheden over-engineered zijn, en dus nodeloos zwaar. Die gentleman's agreement van 250 max zou best 160 kunnen worden. Een auto die niet harder kan dan 160 kan veel lichter en dus zuiniger worden.
Wat voor een zin het heeft weet ik niet zo 1 2 3, maar als je races wilt gaan doen dan lijkt 120km/u me echt wel langzaam ook met de huidige maximale snelheid op de snelweg in NL kom je 10km/u te kort. Wat ik niet 100% begrijp is dat dit zo bijzonder is. BMW is ook met waterstof bezig,
kon zo snel niet vinden of je deze:
http://www.bmw.nl/nl/cont...entdynamics/hydrogen.html
al kan bestellen (ver buiten mijn budget) of dat dit nog moet gaan komen in de nabije toekomst.
dan lijkt 120km/u me echt wel langzaam ook met de huidige maximale snelheid op de snelweg in NL kom je 10km/u te kort.
Je lijkt te vergeten dat de maximale snelheid een maximum is, en geen minimum. Dus je komt niets 'te kort'.
idd lekker veilig als je niet met het verkeer mee kan..
Want met 120 rijd je niet met het verkeer mee terwijl er overal vrachtwagens rijden die niet harder dan 90 gaan... Ongelofelijk zwak argument!
Dat gezegd hebbende gaat deze auto 220 km/u dus waarom hebben we het hier überhaupt over?
Ik denk dat de begroting dan heel wat "te kort" komt.
[...]
Je lijkt te vergeten dat de maximale snelheid een maximum is, en geen minimum. Dus je komt niets 'te kort'.
Jawel, 10km/h. m ten eerste veilig met het verkeer mee te komen en ten tweede niet onnodig lang op de weg te zitten.
Tijd is ook geld.
Anoniem: 256386 @Whaa10 september 2013 16:47
Waarom denk je dat de ontwikkeling hierbij blijft?
De Forze V was van vorig jaar. Dan is de Forze VI al een generatie verder.
Wat BMW, en eventueel andere productieauto's die momenteel op waterstof rijden doen is gewoon een conventionele verbrandingsmotor aanpassen zodat er in plaats van benzine gewoon waterstof geïnjecteerd kan worden.
Handig in gebruik, want je kan ook nog gewoon op benzine rijden, maar niet erg efficiënt.

Deze racewagen pakt het anders aan, en gebruikt de door de reactie tussen zuurstof en waterstof opgewekte energie om één of meerdere elektormotoren aan te drijven.
Het grote verschil met deze BMW in tegenstelling tot de Froze serie, is dat de BMW een verbrandingsmotor heeft die naast benzine ook waterstof als brandstof kan gebruiken.
De Froze daarentegen gebruikt het waterstof om elektriciteit op te wekken om de elektromotoren van stroom te voorzien. Wat vele male efficiënter is dan het verbranden van de waterstof...

Wat de Froze zo bijzonder maakt is dat deze ver vooruit loopt op de autofabrikanten. Vooral het reguleren van de brandstofcellen schijnt heel nauw te luisteren, iets waar grote autofabrikanten nog grootse moeite mee schijnen te hebben.
Is het chassis ook gebaseerd op de lotus 7 om in de caterham cup te mogen rijden? Bestuurder achterin, lompe rolkooi doen dat wel vermoeden.
This car is based on a Lotus 7 type frame. This means a big challenge for the chief engineer to package a hydrogen fuel cell into a frame which was originally designed for a combustion engine.
Volgende hun site wel ;)
Dat plaatje daar maakt het ook gelijk een stuk duidelijker, hij is zo breed (voor een lotus 7 dan) door de waterstoftanks.

wat een enorme radiator trouwens, is dat niet een beetje overkill voor een 100 KW brandstofcel?

[Reactie gewijzigd door haarbal op 23 juli 2024 11:01]

Een PEM brandstofcel die hier is gebruikt werkt op een relatief lage temperatuur (max 80 graden), het koelwater circuit wordt dus minder warm dan bij een vergelijkbare benzineauto waardoor het lastiger is warmte kwijt te raken.

[Reactie gewijzigd door Goron op 23 juli 2024 11:01]

Deze auto moet dus wel waterstof tanken en geen normaal H2O, dat is wat jammer.
En waterstof wordt opgeslagen met 350bar :O

Verder staat er dat de totale hoeveelheid waterstof 3Kg is, niet per tank.

Verder is 258PK (booster, fuelcell = 135pk) een flinke hoeveelheid, maar 220km/h (volgens spec sheet 210km/h trouwens) is dan weer niet zoveel voor het geleverde vermogen. Benieuwd wat een hogere snelheid tegenhoud.

0 -> 100km/h in <4sec is wel erg nice :) (lang leve elektromotoren ).

[Reactie gewijzigd door HellStorm666 op 23 juli 2024 11:01]

Deze auto moet dus wel waterstof tanken en geen normaal H2O, dat is wat jammer.
Water an sich bevat dan ook erg weinig energie.

Als je het water nog in de auto zou moeten gaan splitsen, dan heb je daar een andere energiebron voor nodig. En dan kan je die andere energiebron evengoed gaan gebruiken voor aandrijving, niet?

Nogal rare uitspraak...
Daar heb je gelijk in.

Het jammere er aan is dat je nu alsnog afhankelijk ben van een tankstation oid.
Niet gewoon thuis je demi water er in slingeren (of kraanwater)
...
Niet gewoon thuis je demi water er in slingeren (of kraanwater)
Ik ben met stomheid geslagen door deze zin. Denk je dat waterstof een soort gefilterd kraanwater is? :?
juist niet gefilterd toch? hoe krijg je anders de stof erin?

/s
Kom de koffie van m'n scherm vegen :(
Je snapt hopelijk wel dat hij bedoelt dat je niet zomaar water erin kan gooien, omdat je waterstof nodig hebt in plaats van water. Door elektrolyse (splitsing met behulp van stroom) kan je water omzetten in waterstof en zuurstof.
Kijk, iemand die wel kan lezen :)
Zo zien we het graag!
juist niet gefilterd toch? hoe krijg je anders de stof erin?
GE-NI-AAL!!!! _/-\o_
Demi water omdat daar minder troep in zit dan in kraanwater.
Iedereen weet toch wel dat je met electrolyse van water waterstof kan krijgen..... Leek me wat overbodig om er bij te zetten.....
Ik vind het ook wel jammer dat ik geen mister fusion onder de motorkap heb zitten waardoor ik gewoon op een bananeschil rond kan rijden, maar ja, we zijn nu eenmaal gebonden aan de natuurwetten en wat er momenteel haalbaar is.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 11:01]

Lijkt me niet realistische om een efficiente omzetting van H2O naar O2 en H in de auto te kunnen krijgen. Buiten de auto kan dit grootschaliger en dus efficienter worden aangepakt. Al dan niet via algen of elektrolyse.

Het opslaan van de waterstof is m.i. het grootste probleem omdat 350 bar inderdaad nogal veel is.

Op een bochtig circuit heb je niet zoveel aan topsnelheid, maar meer aan acceleratie en een goede downforce om hard door de bochten te kunnen (=minder snelheidsverlies)
Snelheid lijkt mij ook niet erg hoog.
De Tesla model S haalt ook al 200km. (performence zelfs 210km/uur /416pk)
http://www.teslamotors.com/nl_NL/models/options

Goed dat is op accu's ipv waterstof, maar de aandrijving is hetzelfde, een elektromotor.

[Reactie gewijzigd door Madman_K op 23 juli 2024 11:01]

Die TeslaS 2013 (auto van 2300+ kilo) zal wel in paar minuten leeg zijn als je boven de 200 komt.

Een Mercedes waarin ze stevig wat batterijen gegooid hebben en die paar ton kost, die kan maar 6 minuten lang rond die 225 halen.

Dat gaat die Tesla dus helemaal niet trekken op de autobahn.
Zal een supper stunt zijn als ze dan tesla laten rijden op waterstof :)
Zou idd toch mogelijk moeten zijn??
Accu's verwisselen voor brandstofcellen.
Dus ze zijn na bijna 10 jaar nog niet eens zo ver als BMW met de H2R in 2004 al was?

http://nl.wikipedia.org/wiki/BMW_H2R

Veilige opslag van H20 in auto's is allang geen issue meer, zie ook de BMW 7 hydrogen uit 2007. Jay Leno heeft er eentje: https://www.google.nl/#q=bmw+hydrogen+7+jay+leno

http://nl.wikipedia.org/wiki/BMW_Hydrogen_7

http://www.bmw.com/com/en...nergy/bmw_hydrogen_7.html

Voor lange afstanden op de waterstof/brandstofcel zou men even bij de gemeente Amsterdam kunnen informeren. Daar hebben een aantal jaar stadsbussen op waterstof rondgereden.

http://www.nu.nl/economie...n-proef-in-amsterdam.html

Edit: de BMW methode lijkt mij veel meer kans op wereldwijde implementatie van waterstof als brandstof geven dan dat iedereen een nieuwe auto moet kopen.

Niet om het project nu helemaal af te schrijven, maar ik had in bijna 10 jaar toch meer verwacht. Zeker van de TU.

[Reactie gewijzigd door Amzika op 23 juli 2024 11:01]

Dit is een studentenproject. Het budget is veel beperkter en alles moet zelf gebouwd worden. BMW daarentegen is een groot concern die dit soort dingen zich kan permiteren. Vergeet niet dat bij bij deze competitie er ook beperkingen worden gelegd aan wat een wagen mag en kan.

Verder ontwikkelingen op het gebied van waterstof liggen al jaren stil.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 23 juli 2024 11:01]

Dat is nu juist wat het interessant maakt - er valt nog veel uit te vinden daar, wat bij batterijen gewoon niet lukt (afgezien dat je auto snel 2300 kilo is zoals de Tesla).
Precies of de fabrikant gaat dat aanbieden een pakket om je wage nte laten ombouwen tot waterstof rijdende wagen :| nee ze lanceren gewoon een model dat dat aan boord heeft en de mensen moeten dat maar kopen.
Die BMW uit 2004 is natuurlijk totaal niet te vergelijken met de Froze van de TU. Aangezien de BMW nog steeds gebruik maakt van een verbrandingsmotor terwijl de Froze van een totaal andere techniek gebruik maakt.

Daarnaast moet je ook bedenken dat de TU is begonnen met karts (from scratch) en binnen 10 jaar al in staat is om zo'n auto in elkaar te knutselen. Daar komt nog bij dat alle voorgaande Froze's volledig ontwikkeld EN gebouwd zijn door de studenten van de TU. Dit is voor zover ik weet voor het eerst dat ze een "prefab" chassis hebben gebruikt.

Die BMW Hydrogen is wat dat aangaat net zo vernieuwend als je bestaande dieselmoter modden zodat deze op afgewerkt frituurvet kan rijden...
Lijkt op de foto alsof ze hem in de offroad stand hebben staan. Wat een lege ruimte tussen de banden en de carosserie :D
Misschien zit er wel vering in?
Verkeerde velgen en band :p
Dit is natuurlijk geen productiemodel. Dit model mag de openbare weg niet eens op.

Dus die vering zal me wat. Hij moet eerst maar es roadlegal zijn ;)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 11:01]

Het nadeel aan waterstof, net als helium, is dat het het meest voorkomende element in het universum is, maar nauwelijks vrij voorkomt op aarde. Daarmee bedoel ik zonder gekoppeld te zijn aan een zuurstof- of koolstofatoom.

Naar ik weet is momenteel de meest gebruikte methode voor waterstof om methaan (CH4) om te zetten in waterstof en koolstofdioxide, waarmee een deel van de "groene" intentie verloren gaat.

Een tijdje geleden stond een artikel op tweakers over een zonnecel met geïntegreerde cel voor elektrolyse. Misschien een uitkomst om motorkop/dak/kofferdeksel hiermee uit te rusten en dan de auto met gewoon (demi) water vullen
Maar dan heb je feitelijk een auto op zonne-energie, met de beperking dat de grootte van de zonnecel afhangt van de bouwvorm van je auto.
Dat lijkt me niet heel erg efficiënt, als je kijkt hoeveel moeite het nu kost om auto's aan te drijven met zonnepanelen.

Het hele idee van waterstof is niet zozeer dat het energie maakt, maar dat het een schonere effectievere manier is om energie uit andere bronnen draagbaar en bruikbaar te maken. Als vervanging van de batterij, min of meer. Dus je genereert stroom op grote schaal in wind- en waterparken of met zonnecellen, en verdeelt dat via waterstof onder de verschillende eindgebruikers. Daar gaat uiteraard energie bij verloren (net als het nu ook verloren gaat bij overdracht over kabels, opslag in accu's etc) als je waterstof produceert, maar omdat het waterstof in energie omvormen emissieloos is en vrij efficiënt kan het tóch een goed alternatief zijn voor accu's (die bepaald niet milieuvriendelijk zijn) of kabels (onpraktisch bij veel toepassingen) of olie (raakt op).

Als je je energie lokaal gaat maken kun je het waterstof eigenlijk wel weer skippen en op zoek gaan naar een milieuvriendelijke batterij. Dan haal je je wel allerlei ellende op de nek die je door schaalverkleining krijgt, zoals het niet kunnen maken van voldoende energie.
uhm waterstof komt uit water. kan je zelf ook maken met wat stoom en 2 pinnen in een bak met water
dat klopt, MAAR! dat is zéér inefficiënt en die methode is ook niet bruikbaar in industriële omgevingen waar grote hoeveelheden waterstof geproduceerd moeten worden. Binnen de industrie wordt voor zover ik weet gebruik gemaakt van de methode die Mikedhanpat beschrijft.
Mooie ontwikkeling, dat waterstof.
Eigenlijk moesten ze een auto hebben die op fijnstof kon rijden. Dan sluit je de uitlaat aan op de tank en zo kan hij met de uitgestoten fijnstof weer automatisch getankt worden.
Voordelen: zuinig, de uitstoot is meteen brandstof. Milieuvriendelijk: zuipt geen benzine of stroom en de fijnstof komt niet in het milieu.
zou een mooie 1 april grap zijn
Zo zo dat is nog eens vooruitgang ten opzichte van de voorganger.
Ik ben benieuwd hoe ze het gaan doen. De auto ziet er ook nog best nice uit :)
Man, wat ben ik als Belg toch vaak jaloers op Nederlandse innovatie en efficiëntie. Goed bezig mannen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.