De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos wil zijn ruimtevaartprogramma nieuw leven inblazen. Een van de belangrijkste onderdelen van die plannen is de ontwikkeling van een opvolger van de Sojoez-raket, die onder meer bemanningsleden naar het ISS vervoert.
De eerste missie met een Sojoez-raket werd in 1966 gelanceerd en met het buiten gebruik stellen van de Space Shuttles door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is de Sojoez momenteel het belangrijkste vervoersmiddel voor bemanningsleden van het International Space Station. De huidige Sojoez-incarnatie, de TMA-M, zou echter aan vervanging toe zijn, maar wegens geldgebrek is dat uitgesteld. De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos heeft echter plannen gepubliceerd om het ruimtevaartprogramma een nieuwe impuls te geven. Het voorstel van de organisatie zou een budget van ongeveer 52 miljard euro moeten krijgen.
De nieuwe generatie raketten voor bemande en onbemande missies die de oudere Sojoez-techniek moet opvolgen, moet tegen 2018 getest worden en rond 2020 operationeel zijn. Roscosmos wil echter niet alleen een Sojoez-opvolger ontwikkelen, maar ook andere ruimtevaartinitiatieven ontplooien. Zo zou de organisatie een programma willen ontwikkelen om de maan te bestuderen en daar onbemande missies om bodemmonsters te verzamelen naartoe willen sturen. Op lange termijn wil Roscosmos zelfs nieuwe technieken voor interplanetaire vluchten ontwikkelen en de benodigde techniek ontwikkelen voor bemande missies naar andere planeten.
Momenteel heeft de Russische ruimtevaartindustrie een marktaandeel van bijna 11 procent, maar Roscosmos wil met het nieuwe plan het aandeel in 2015 tot 14 procent laten groeien en in 2020 zelfs 16 procent in handen hebben. De organisatie kampte de laatste jaren echter met tegenvallende resultaten, mislukte missies en geldgebrek.