André Kuipers maakt veilige landing na missie van 193 dagen

Na een verblijf van meer dan een half jaar in het internationale ruimtestation ISS zijn André Kuipers en zijn twee collega-astronauten in een Sojoez-capsule om 10:15 uur veilig geland in Kazachstan. Kuipers verbleef 193 dagen in de ruimte, een record.

Om 6:48 uur zondagochtend werd de Sojoez-capsule losgekoppeld van het ISS. Ruim drie uur later maakte de capsule volgens schema de landing op de steppen in Kazachstan, waarna een Russisch team de drie astronauten - André Kuipers, de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit - uit de capsule haalden.

De 53-jarige Kuipers heeft 193 dagen doorgebracht in het ISS. Niet eerder verbleef een Europese astronaut zo lang in de ruimte. Kuipers, die in 2004 ook al een ruimtemissie succesvol wist af te ronden, maakte tijdens zijn missie circa 3000 rondjes om de aarde.

In het ISS voerde de Nederlander in totaal 57 wetenschappelijke experimenten uit, waarbij hij via Twitter verslag deed van zijn verrichtingen. Kuipers deed onder andere onderzoek naar de invloed van gewichtsloosheid op het energieverbruik van het menselijk lichaam bij een langdurig verblijf in de ruimte. De resultaten kunnen interessant zijn bij het plannen van een mogelijke missie naar Mars.

André Kuipers komt uit Sojoez-capsule (bron: NOS)

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

01-07-2012 • 10:50

126

Reacties (126)

126
120
89
9
1
6
Wijzig sortering
Op TV wordt veel gezegd dat de misselijkheid zo vervelend is maar wat met name erg vervelend is, is de duizeligheid en vaag gevoel.

Wanneer je erg lang in de ruimte bent geweest is je lichaam ingesteld op een afwezigheid van zwaartekracht. Je doorbloeding past zich niet meer aan bij een verandering van houding op aarde. Dus wanneer je zit, of staat, wordt je duizelig omdat je lichaam niet meer een aanpassing maakt om het bloed uit je benen naar je hoofd te pompen.

In een normaal lichaam wordt dat geregistreerd en knijpen je bloedvaten samen en stijgt je bloeddruk lichtelijk. Dit zorgt ervoor dat in een staande houding je bloed naar je hoofd gaat. Bij André is dit mechanisme verstoord en gaat zijn hart het compenseren door snel te kloppen. Daarnaast is zijn hart ook nog gekrompen in de ruimte omdat het minder hoefde te pompen vanwege de afwezigheid van wederom zwaartekracht.

Deze aandoening wordt ook wel POTS genoemd en kan door excessief trainen weer ongedaan gemaakt worden. Dat betekent dagelijks voor weken cardio en kracht (met name beenspieren). Dit zorgt ervoor dat je lichaam weer aanpast aan de omstandigheden op aarde.

Dit weet ik allemaal omdat ik aan dezelfde ziekte lijdt genaamd POTS en behandeld ben geweest door dr. Levine uit Houston die ook verbonden is aan de NASA. Helaas heeft het bij mij niet voldoende geholpen omdat de oorzaak van de POTS niet aangepakt werd. Iets zorgt er bij mij voor dat mijn lichaam zichzelf uit balans haalt.

voor meer info hierover kun je kijken op Dinet.org

De POTS was dan ook de reden dat de Amerikaanse astronaut flauwviel. Het lichaam past zich wel weer aan maar dat heeft tijd nodig in zijn geval en training.

Naar is de Brain-Fog, duizeligheid, vermoeidheid.

Dit even ter verduidelijking. Hij is wel een held trouwens!
Anoniem: 442878 @Bigg Balls1 juli 2012 19:19
We houden er geen rekening mee, maar onder invloed van de zwaartekracht is de bloeddruk in onze voeten gemiddeld drie keer hoger dan in de hersenen. In de ruimte wordt dat verschil opgeheven. De gezichten van astronauten in gewichtsloze omstandigheden ogen daarom soms duidelijk opgeblazen.

"Het lichaam reageert op gewichtsloosheid met grotendeels nog onbegrepen alarmsignalen," zegt Hargens. "De benen verliezen al na enkele dagen in de ruimte bijna een liter vocht en de bloedhoeveelheid loopt met bijna een kwart terug. Ook het hart krijgt een signaal: pomp maar minder. Een gevolg daarvan is onder meer atrofie: weefselafsterving in de hartspier. Botweefsel krijgt het signaal dat het niet meer zo stevig hoeft te zijn, met als gevolg dat de botten brozer worden. De omvang van spierweefsel neemt ook drastisch af en bij langdurig verblijf in de ruimte ontstaan ook hart- en vaatafwijkingen en allerlei vreemde gedragingen van andere organen.
http://www.gva.be/Archief...cc-434a-ab78-e70a9f590731
Voor mensen die meer info willen en zien hoe het ISS eruit ziet van binnen:
http://nos.nl/artikel/390049-toer-met-kuipers-door-iss.html
Anoniem: 409898 1 juli 2012 15:30
hij vliegt voor de russen, is hij dan niet kosmonaut?
Jammer dat jouw reactie als ongewenst is gemod, terwijl je volgens mij wel gelijk hebt als ik Wiki mag geloven.. Sterker nóg het staat er LETTERLIJK!
Synoniemen: astronaut, kosmonaut, taikonaut...

De termen astronaut en kosmonaut worden soms gebruikt om onderscheid te maken tussen ruimtevaarders uit de Verenigde Staten respectievelijk de voormalige Sovjet-Unie en het huidige Rusland. Het Amerikaanse "astronaut" is afgeleid van de Griekse woorden αστρον (astron), "ster" en ναυτης (nautes), "zeevaarder". Het Russische "kosmonaut" (Космонавт; Kosmonavt) is afgeleid van de Griekse woorden κοσμος (kosmos), "ruimte" en eveneens ναυτης. In het Nederlands wordt naast ruimtevaarder vooral astronaut gebruikt.

Het gebruik van de begrippen "astronaut" en "kosmonaut" lag ten tijde van de Koude Oorlog zeer gevoelig in de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Beide landen wilden duidelijk onderscheid maken tussen hun eigen ruimtehelden en de ruimtevaarders van de vijand, en dat werd ook van de bevriende naties verwacht. Het werd als een grote misser beschouwd als je als Nederlander of Belg tegen een Amerikaan sprak over "Russische astronauten".[bron?]

Toen de eerste ruimtevaarders met een andere nationaliteit dan Amerikaans of Russisch werden gelanceerd, werden deze astronaut genoemd als ze aan boord van de Amerikaanse Spaceshuttle vlogen, en kosmonaut als ze aan boord van de Russische Sojoez vlogen. Voor de eerste Franse ruimtevaarders werd soms de benaming spationaut (in het Frans "spationaute") gebruikt. De verwarring werd compleet toen in 1995 de Amerikaan Norman Thagard werd gelanceerd aan boord van een Sojoez, en later Russische ruimtevaarders meevlogen met de Space Shuttle. Het is inmiddels al meerdere keren gebeurd dat ruimtevaarders met een Sojoez werden gelanceerd, en na verblijf in een ruimtestation naar de aarde terugkeerden in de Space Shuttle, en omgekeerd.

De term taikonaut wordt soms gebruikt voor Chinese ruimtevaarders, en is bedacht door Chiew Lee Yih uit Maleisië.[1] [2][3] Dit werd direct overgenomen door Chen Lan, beheerder van een website over Chinese ruimtevaart. Taikonaut is afgeleid van het Chinese woord taikong (太空), dat ruimte betekent. De lettergreep naut is niet vertaald, anders zou het resultaat waarschijnlijk taikongren of taikongyuan zijn geworden, hetgeen in het Chinees "buitenaards wezen" betekent.
In de live-reportage werd ook gesproken over een bepaalde mantel wat ze moesten dragen (ben de naam ff kwijt), maar die Russen hebben meer rituelen
Russische rituelen voor de lancering

Geen enkele lancering mag plaats vinden op 24 oktober.
Boompje planten in Baikonoer.
Rode anjers leggen bij de gedenkstenen voor omgekomen kosmonauten bij het Kremlin van Moskou.
Een bezoek brengen aan Joeri Gagarin's werkkamer in Sterrenstad en daar het gastenboek tekenen. Er wordt gezegd dat ze tijdens dit bezoek ook aan Gagarin's geest toestemming vragen om te vliegen.
Bezoek aan het huis van Sergej Koroljov.
Twee dagen voor de lancering leggen technici, bij het naar buiten rollen, munten op de rails van de raket, zodat deze platgewalst worden. De bemanning mag niet bij het naar buiten rollen aanwezig zijn, in plaats daarvan gaan ze naar de kapper.
Op de dag voor de lancering worden de kosmonauten gezegend en besprenkeld met wijwater door een Russisch-orthodoxe priester.
Russische kosmonauten bekijken, verplicht, de film Witte woestijnzon de dag voor hun lancering.
Bij het ontbijt drinken ze champagne.
Plaatsen van hun handtekening op de deur van de hotelkamer van het Kosmonauthotel.
Proosten met wodka en de glazen in een hoek gooien onder het uitroepen van de kreet pojechali.
Als ze vertrekken uit het hotel worden een rocksong uit het Sovjettijdperk "Трава У Дома" "Het groene ras nabij mijn huis" gespeeld van de band Zemlijane ("De aardbewoners"), die spreekt van de liefde van een kosmonaut voor de planeet Aarde.
Op weg naar het lanceerplatform in Baikonoer plassen de kosmonauten tegen het linkerachterwiel van de bus.
Dan volgt nog een laatste ritueel: de talisman. De oorsprong van deze talisman, een speeltje aan een ketting, zijn een mix van techniek, gezond verstand en bijgeloof. Het speelgoed bungelt vanaf de binnenkant van de bemanningsruimte in het volle zicht van de tv-camera, en dient om groundcontrol te laten zien wanneer het ruimteschip zijn baan om de aarde heeft bereikt. Bij het uitschakelen van de motoren, komt het speelgoed in vrije val en wordt gewichtloos. Het speelgoed, soms "Boris" genoemd, begint te zweven. De controllers zien het speelgoed zweven en hebben zo de bevestiging dat het ruimteschip inderdaad in een baan om de aarde is. Het is de taak van de commandant van de missie om de talisman met zorg uit te kiezen en er voor te zorgen dat het veilig geïnstalleerd wordt in de capsule.

Bij aankomst in het ruimtestation krijgt de gearriveerde bemanning brood en zout aangeboden van de bemanning van het ruimtestation.

Bij terugkeer op aarde moeten er weer vele ceremonies uitgevoerd worden; zoals het ondertekenen van de buitenkant van de verbrande capsule en de binnenkant van de helikopter. En een reeks uitgebreide welkomsthuis plechtigheden, te beginnen met een eerbetoon aan Juri Gagarin's monument in Sterrenstad.
Mij is altijd geleerd dat je niet teveel moet drinken in het vliegtuig omdat je snel teut bent, maar schieten ze de kosmonauten half lazarus de ruimte in?


Totally offtopic, maar ik wil het wel even kwijt...Jammer dat sommige Tweakers klakkekloos gaan modden zonder zich een beetje te verdiepen... Of omdat de reactie niet in hun straatje past (wat je vooral in die eeuwige Windows Vs Apple discussie ziet)

edit: vraag.. onbedoeld een lange post gemaakt... Is het mogelijk om een "meer-knopje" te creeren zodat mensen niet nutteloos langs mijn post hoeven scrollen?

[Reactie gewijzigd door Technomania op 24 juli 2024 13:16]

Mij is altijd geleerd dat je niet teveel moet drinken in het vliegtuig omdat je snel teut bent, maar schieten ze de kosmonauten half lazarus de ruimte in?
Als je wordt vastgebonden in een metalen tube bovenop enkele tientallen tonnen vloeibare zuurstof, waterstof en kerosine, waar vervolgens iemand van plan is om een vonkje bij te houden, dan zou ik ook het liefst bezopen zijn.
Anoniem: 369769 1 juli 2012 17:46
Ik vraag me af of er nog ergens een herhaling/opname is van de liveuitzending. Ik zie alleen maar korte fragmenten.
Uitzending Gemist heeft de integrale uitzending, bijna 1.5 uur lang: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1269748

Dit is het verslag van de NOS van vanochtend. Van de ESA/NASA zal er ongetwijfeld ook wel één zijn, maar die heb ik nog niet kunnen vinden.
Anoniem: 369769 @wildhagen1 juli 2012 17:59
Ah, dank je wel. Daar zocht ik naar.
Wat gebeurde er op 33:16? Viel het hitteschild prematuur af?
Onder het hitteschild zitten kleine raketmotoren die ontbranden vlak voor de landing. Zo landt de capsule met 5km / uur in plaats van 25km / uur. Zonder deze motoren werd het een harde landing.
Anoniem: 388974 @Bl@ckbird2 juli 2012 18:59
het hitteschild wordt idd afgeworpen om ruimte te maken voor de landingsmotoren .. (in de laatste meter)
Kuipers verbleef 193 dagen in de ruimte, een record.
Dat is een onware bewering. Sergei K. Krikalev heeft ruim 2 jaar in de ruimte doorgebracht.
Als het record zou worden toegelicht direct na deze zin, zou het correct kunnen zijn, maar dat gebeurd niet.
Krikalev heeft 'slechts' 311 dagen onafgebroken in de ruimte doorgebracht , de 5e langste ooit (hij wint het wél op totale tijd in de ruimte). Het langste onafgebroken verblijf in de ruimte ooit was voor Valeri Polyakov, die 437 dagen in de ruimte verbleef.

Zie deze lijst voor een totaal-overzicht van record-houders.

Waar in het artikel overduidelijk op gedoeld wordt is het langste Europese (niet-Russische) onafgebroken verblijf in de ruimte, en die titel gaat inderdaad naar Kuipers. Kuipers heeft dan weer niet de langste Europese totale tijd in de ruimte op zijn naam, want die titel is voor Thomas Reiter, met 350 dagen.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 24 juli 2024 13:16]

Fantastisch om die beelden live uit Nergenshuizen, Kazachstan te zien. En hoewel de cameraman van CosmoTV wel nog een cursusjem mag volgen realiseer ik me juist dat sinds de eerste ruimtemissies in de jaren '60 we technologisch zo enorm ver gekomen.

Toendertijd kraakte en stoorde beeld en geluid en moesten we in de krant nalezen wat er nou eigenlijk gezegd was. Nu kijken we naar een vlekkeloze livestream en praten we met duizenden Nederlanders tegelijkertijd over Twitter hoe geweldig we het vinden.

Iedere keer als ik dan een commentaartje lees van mensen die iets hebben van "lekker boeiend", zie het feit dat zij dit als vanzelfsprekend vinden als bevestiging van mijn gevoel dat ik in de toekomst leef.
Aan de andere kant: in de ruimte zijn we geen stap verder gekomen. We zijn zelfs al lange tijd niet meer (met mensen) op de maan geweest. Techniek op aarde gaat dus inderdaad vooruit, maar het toepassen van deze techniek in de ruimte blijft imo nog sterk achter.
Is dat echt zo of idd alleen jouw perceptie?
Ik denk dat achter de schermen zeer grote stappen gezet zijn op allerlei gebieden, anders zouden er niet nog steeds miljarden in dit soort projecten gestoken worden.

Waar we nu vooral naar op zoek zijn, precies wat andre heeft gedaan de afgelopen 193 dagen, zijn manieren om de mens langdurig in de ruimte te kunnen laten vertoeven zonder dat dit afbreuk doet aan de mens an sich.
Want wat heb je eraan om op mars aan te komen als een totaal wrak?? dus de degeneratie van spieren en botten is ook een zeer belangrijk punt.
Een reis naar mars zou ruim 500 dagen duren, onderzoek naar b.v. houdbaarheid van voedsel en, ook heel belangrijk, medicijnen is daarvoor eveneens onontbeerlijk.

Het naar de maan gaan is daarvoor niet noodzakelijk, dit zou alleen maar extra geld kosten.

En ervaring opdoen in het buiten de dampkring bouwen van complexe samenstellingen waarin tegelijkertijd mensen leven, ook nog eens uit verschillende landen, daar zijn we ook een stuk wijzer geworden.
het lanceren vanaf de aarde van een interstellair ruimtevaartuig is zoals het er nu voorstaat onmogelijk dus wellicht is het in de ruimte bouwen van zoiets haalbaar, dit echter niet zonder de nodige ervaring.
Interplanetair zoals voor een reis naar mars is al een behoorlijke uitdaging!

nee, in mijn optiek gaan we vooruit, lijkt misschien langzaam te gaan maar vooruit gaan we.
iig onder andere door de inspanningen(opofferingen??) van onze eigen Andre Kuipers!
De kosten zijn wel een stukje gedaald en nog wordt er overal waar het kan bezuinigd op ruimtevaart. Mensen op de maan zetten was simpelweg de VS tegen Rusland om te laten zien wat ze wel niet kunnen, bijzonder nuttig is het niet geweest. Nou er geen wedstrijdje meer is tussen beiden zijn de budgetten een flink stuk kleiner.
Anoniem: 450816 @Orian1 juli 2012 13:08
`dat komt voornamelijk door de budgetten van nasa en dergelijke, "the costs outweigh the benefits" ws lang het credo, maar nu het richting de private sector gaan ben ik van mening dat de echte "space age" nog moet beginnen
Anoniem: 64119 @Orian1 juli 2012 13:47
Wat betreft bemande ruimtevaart heb je een punt maar daar valt relatief ook niet zo heel veel mee te bereiken. Met onbemande ruimtevaart hebben we twee van die rovers op Mars gezet die erg succesvol (en goedkoop) waren. Een derde veel uitgebreidere is onderweg. Denk ook aan alle kennis die we dankzij beide Voyagers en Hubble hebben opgedaan. Dit is relatief een erg voordelige manier van ruimtevaart waar erg veel mee te bereiken valt. Bijvoorbeeld een bemande missie naar Mars is erg kostbaar waarbij er tov een onbemande missie relatief weinig extra valt te bereiken. Een mislukking van een dergelijke missie zal bovendien een stevige domper geven op menselijk moraal.

Verreweg het meeste is bereikt met astronomische observatie. We weten nu dat bijna iedere ster een of meerdere planeten heeft. Iets wat begin jaren 90 nog niemand geloofde. Hiermee is ook de kans op leven elders in het universum sterk toegenomen.
Imho is dit de grootste doorbraak van de afgelopen 15 jaar en dus niet het ISS zelf.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 24 juli 2024 13:16]

HAha, "We zijn zelfs lange tijd niet meer met mensen op de maan geweest"

wat is er dan op de maan dat zo belangrijk is in jouw ogen? :D Kaas? :D

Nee, de status van de ruimtevaart kun je niet aflezen aan het aantal maanbezoeken.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 24 juli 2024 13:16]

lancheren vanaf de maan is dacht ik wel een stuk goedkoper dan vanaf de aarde. Maar het zal nog wel heel lang duren voordat er een fabricage van satelietten en raketten opgezet kan worden op de maan .
Probleem is alleen dat je wel een heleboel spullen naar de maan moet brengen om daar vandaan te kunnen lanceren.
Als je weet wat het kost om iets in een baan om de aarde te krijgen en je dan realiseert dat iets naar de maan schieten nog vele malen duurder is, lijkt het me niet erg efficient.
Tja, alleen jammer dat Borat er niet was om hem te begroeten.....
op zich leuk punt maar ik wet niet of ik alles wat je noemt nu een verbetering vind.
hij landt en dat is inderdaad mooi nieuws om te zien en te livestreamen maar dat de hele pokkewereld en masse aan de 140 characters moet op twitter ontgaat mij volledig.
En vanavond in blvd en hvn maar gelul aanluisteren van alle bnn-ers die op twitter andre welkom hebben geheten......
Vroeger kregen die mensen een belletje van de koningin en MP maar nu een tweet... sorry, call me oldscool maar de waarde gaat er niet van omhoog imho
#Juanita

Jeetje, mss deze ochtend een kater van gister.
Alles wat kuipers heeft laten zien qua technieken en extra info zou een echte tweaker moeten boeien. Inc landing.

Kuipers heeft mijn ochtend een happy feeling gegeven.

Thnx andre. Welkom back
Juist niet. Wat Kuipers gedaan heeft is best interessant, maar het heeft niets maar dan ook niets met ICT te maken, laat staan met tweaken. En dat is toch waar T.net om draait (of liever gezegd om draaide, want 't is nu meer gadget en non nieuws dan echt ict)
Dit noemt men astronomie. Dit soort nieuws hoort eerder thuis op sites daarover en niet op een ict gerelateerde site.
Tweakers is niet alleen ICT, maar tech in de breedste zin van het woord. Dit artikel hoort daar imo prima thuis.
Nou, astronomie, dat is meer door een telescoop turen. (als meest primitieve vorm)
Ruimteonderzoek lijkt me een betere omschrijving.
Allerlei interessant 0G onderzoek waar jij (of je kinderen) uiteindelijk beter van worden.

Het is juist het ultieme - tweakers domein,
oplossingen zoeken voor problemen die normaal niet voorkomen,
of zeer uitzonderlijk zijn.
Dat buiten alle tech die hier sowieso nu eenmaal.bij hoort.
En tweakers houden ervan dus dat alleen al is rede genoeg :)
Zeg, ga ergens anders lekker negatief doen.

Tweakers.net is dan wel primair een ICT-site, maar volgt ook nieuws dat door veel tweakers interessant wordt gevonden en waarin toch ook vaak raakvlakken met ICT te vinden zijn.

Trouwens, je hebt geen enkele verplichting om elk nieuwsbericht te lezen. Je hebt de vrijheid om er simpelweg niet op te klikken en het dus over te slaan. Doe dat dan ook en ga niet zitten zeuren dat het niet iets voor Tweakers.net is.
Anoniem: 449164 @juanita1 juli 2012 11:01
ISS is een heel elektronish stuk metaal, dus heeft tweakers er wel degelijk iets mee te maken.
Tweakers volgt altijd al interessant nieuws over ruimtevaart en wetenschap, is dus wel degelijk Tweakers nieuws.
Anoniem: 398291 @juanita1 juli 2012 11:00
Dan lees je het artikel toch niet?
En jij bent geen Tweaker :)

Welkom terug Andre
Ah Juanita toch, het staat bij 'Wetenschap' en dat is het ook.
Anoniem: 133816 1 juli 2012 10:54
Wat gaat hij als eerste doen denk je ?
Nou, ik denk een soort "revalidatie programma" doorlopen de komende maanden. Zijn spieren zullen flink verzwakt zijn, dus die moeten weer op kracht komen. Maar de eerste dagen, dan zal het wel tijd besteden aan familiezaken, en natuurlijk een biertje drinken :P
Inderdaad, hij vliegt meteen naar Houston om daar een revalidatie programma in te gaan.
Volgens het commentaar tijdens de live beelden op nederland 1 zullen ze eind juli weer in 'normale' lichaamsconditie zijn. Ze volgen inderdaad een heel revalidatie programma komende tijd in Houston (veel trainen in zwembad). Eind juli zal die weer terug vliegen naar Nederland.
en een keer een fatsoenlijke maaltijd eten denk ik.
Ik denk het juist niet. Hij heeft ruim een half jaar geteerd op ruimtevoedsel, als je er nu vast voedsel in zou proppen denk ik dat alles er zo weer uitkomt. :P
Als eerste naar zijn vrouw en kinderen denk ik. :P

Daarna moet hij is Housten een paar weken trainen. Eerst in een zwembad om weer te wennen aan de zwaartekracht, daarna gewoon in de gym. Ik hoorde dat het een verschrikkelijke beleving is vlak na de landing, zoals een Italiaanse astronaut ooit zei: "Gravity sucks!". De meeste worden erg misselijk, of vallen flauw (wat volgens mij deze keer bij Don Petit is gebeurd).
Nope, eerst naar Houston waar vrouw en kinderen zijn.
Die was ook te veel aan het bewegen toen die uit de landingscapsule ging. En dan val je door een te lage bloeddruk flauw.
Ik dacht ook: Hey, die Amerikaan is er nog goed aan toe. Hij leek bijna zelf uit te willen stappen :o Ik vond het echt zo'n geweldige ervaring om dit live op TV te kunnen zien. Zal me denk ik mijn hele leven bijblijven. En je kunt dan zeggen van de Russen wat je wil, maar de hele terugkeer was toch behoorlijk strak gepland en 100% perfect uitgevoerd _o_

Nu hopen dat ze bij de Space Expo in Noordwijk deze capsule kunnen bemachtigen, zou hem best eens van dichtbij willen zien :)
Zich ellendig voelen door de zwaartekracht.

Het lijkt me werkelijk waar VERSCHRIKKELIJK.

's nachts zal je waarschijnlijk ook dromen dat je gewichtloos bent, word je weer wakker...

Ik denk dat dat de zwarte kant is van deze prachtige ervaring.
Het is ook verschikkelijk.

Je hebt in de ruimte spierkracht verloren, ookal train je nog zo hard. Daarnaast moet je inderdaad weer wennen aan de zwarte kracht. Schijnt dat austronauten de eerste dag gewoon niet kunnen lopen.
Zwarte kracht? Iets te veel magieboeken gelezen dunkt me...

Overigens duurt de training om weer normaal te functioneren op de aarde iets langer, ze zijn nu ongeveer een volle maand bezig met bijkomen met een opbouwend programma met eerst veel zwembewegingen en daarna geleidelijk aan een fitnessprogramma om de spieren weer te laten groeien. Als ze verder dan 1 meter kunnen lopen morgen zou het mij ten zeerste verbazen. Hun eigen gewicht ondersteunen lukt ze nu gewoon niet meer onder 1 G.
vooral ook ontkalking van botten is een belangrijk gegeven en moet gecompenseerd worden.
http://www.kennislink.nl/...ng-tot-jaar-na-ruimtereis
Grappig dat je dat noemt inderdaad.
Dit is de reden dat hier ook onderzoek naar gedaan wordt in de ruimte.
Op een of andere manier is dit namelijk een regeneratief proces wat zichzelf dus hersteld als de astronaut weer terug is (in tegenstelling tot mensen die last hebben van botontkalking)
Klopt. Dit wordt ook wel POTS genoemd, verderop in de reacties heb ik beschreven wat dat exact is. De reden dat ik het weet is omdat ik het zelf heb (andere oorzaak) en behandeld ben door een arts die ook astronauten behandelt voor NASA.
POTS is ook Plain Old Telephone System :Y)
Na al dat ruimtevoedsel denk ik dat-ie zo snel mogelijk weer fatsoenlijk eten op gaat zoeken. Daarna revalideren, en als hij weer in Nederland is waarschijnlijk een haring of een broodje kroket of zoiets.
Omkleden, en naar de toilet.
Anoniem: 109989 @citegrene1 juli 2012 19:47
douchen of in bad :P, want dat gaat een beetje moeilijk in de ruimte :)
douchen of in bad :P, want dat gaat een beetje moeilijk in de ruimte :)
Ze hebben in ISS een douche hoor. Hadden ze in de space shuttle ook al, trouwens. :-)

Je bent alleen gelimiteerd tot 4 liter water. Want daar moeten ze zuinig op zijn.
ik denk dat hij zijn vrouw en kinderen zal begroeten, en dan een lekker lang bad nemen en vroeg naar bed.

goed om te horen dat hij veilig geland is, toch leuk zo'n nederlandse astronaut :D
Ze hebben geen douche in de ISS. Een douche is water wat van boven naar beneden stroomt, dat gaat lastig als je gewichtloos bent. Ze kunnen zich alleen maar wassen.
Hij "klaagde" ook over het moeten wassen met doekjes, iedere dag na het verplichte trainen om op condities te blijven.

* Klagen tussen haakjes, want ik vind dat André een verbazend positieve houding heeft weten te behouden, van het begin tot het einde.
Natuurlijk is het zijn droom die uitkwam, maar hij heeft zijn enthousiasme heerlijk via de media naar buiten gebracht.
Ik denk dat het veel goeds heeft gedaan tegen de wegzakkende aandacht voor de ruimtevaart.

Geweldig gedaan André !
Wat gaat hij als eerste doen denk je ?
McDonald's?
Andre is oke, ole ole
Maar die 3e die naar buiten kwam is al een tijdje bewusteloos...
Ja, toen ie van die glijbaan ging zag je hem flauwvallen.
Tja, in de ruimte hoeft je hart nauwelijks wat te doen om bloed rond te pompen doordat er vrijwel geen zwaartekracht is die alles omlaag trekt. Dan is terug zijn opeens een heel vervelend verhaal. Ik vind het knap dat ze met een maandje alweer zo goed als hersteld zijn. Alhoewel het er naar uitziet dat André wellicht nog een recordje wil gaan pakken op dat vlak, zo fris ziet hij er uit.
Eigenlijk ook wel respect voor de Russen, zo goed als de landing verliep. Nog geen seconde zijn ze hem kwijt geweest, direct live beeld van de parachute en rechtstreeks in de armen van de opvangploegen :)
inderdaad, en die waren er echt supersnel bij.
stond nog te kijken van wat er uberhaupt allemaal bij komt kijken, diverse uitwijklocaties enz.

vond het wel een stoer beeld, al die heli's op een rij, stationair draaiend om meteen uit te kunnen rukken indien nodig.
Het ding lande dit keer ook echt perfect 'on the spot'. Je hebt vaak dat die dingen nog wat uit koers worden geblazen door de wind, maar dit keer leek dat mee te vallen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.