De TU Delft viert zaterdag dat 'melkpak'-satelliet Delfi-C3 precies vier jaar geleden is gelanceerd en nog steeds functioneert. Tegelijkertijd waarschuwen onderzoekers dat ruimteonderzoek in Nederland dreigt te worden wegbezuinigd.
Oorspronkelijk was Delfi-C3 door studenten van de TU Delft ontworpen en gebouwd om drie maanden te functioneren, maar de vier jaar geleden in zijn baan om de aarde gebrachte nano-kunstmaan werkt nog steeds. De satelliet — met de grootte van een melkpak — gaf studenten praktijkervaring maar test ook dunnefilm-zonnecellen van Dutch Space en autonome draadloze zonnesensoren van TNO.
"Delfi-C3 heeft in vier jaar ook op de grond heel wat losgemaakt: vanuit dit ene kleine satellietproject, is een compleet nanosatellietprogramma opgezet en is er een spin-offbedrijf ontstaan: ISIS", vertelt Jeroen Rotteveel, die aan de basis stond van het kleinood en inmiddels een van de directeuren van ISIS is. Het bedrijf levert componenten voor kleine satellieten. In september 2012 zal een tweede nanosatelliet van de TU Delft, Delfi-n3Xt gedoopt, met een Russische Dnepr-raket naar de ruimte gebracht worden. Delfi-n3Xt is eveneens een praktijkproject voor studenten en daarnaast test de satelliet een nieuw micro-aandrijvingssysteem, meerdere ontvangers en een nieuw type zonnecellen.
In een brandbrief gericht aan onderzoeksfinanciers KNAW en NWO en het ministerie voor Onderwijs en Wetenschap waarschuwen 125 wetenschappers voor bezuinigingen op ruimteonderzoek, schrijft de Volkskrant volgens het NRC. De opstellers vrezen dat de door KNAW voorgestelde bezuinigingen ervoor gaan zorgen dat het hele Nederlandse ruimteprogramma instort. Onder andere zouden de voorstellen ertoe kunnen leiden dat Nederland geen gebruik meer kan maken van het ISS, waar astronaut André Kuipers zich momenteel bevindt, terwijl het nog wel mee zou betalen aan het onderhoud ervan.