Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

InsyghtLab: Visuele proeftuin van TU Delft

12-12-2012 • 08:00

37 Linkedin

De TU Delft opende onlangs het InsyghtLab, een testfaciliteit van de afdeling Intelligent Systems. InsyghtLab toont diverse hardware-setups voor technologieën waar studenten binnen Intelligent Systems mee werken binnen vakgebieden als computer graphics & visualisatie, patroonherkenning & bio-informatica, interactieve intelligentie en multimedia signaalverwerking.

Tweakers bezocht het InsyghtLab en bekeek een aantal interessante projecten waar studenten en onderzoekers aan werken. Zo beschikt de omgeving over een 3d-tafel waarmee met behulp van een 3d-bril simulaties in drie dimensies bekeken kunnen worden. In een andere opstelling wordt geëxperimenteerd om scene reconstruction toe te passen met behulp van meerdere 3d-camera's.

Andere interessante opstellingen die we aantroffen waren een een 3d-trackingsysteem dat gebruikt kan worden voor spatial augmented reality-toepassingen, trackingsoftware waarmee generieke objecten herkend kunnen worden en het verbeteren van 3d-cameratechnologie die gebruikt wordt in producten als de Microsoft Kinect-camera. Studenten experimenteren ook met Genius, software die het onderhandelproces van personen zou kunnen verbeteren, en robots die moeten uitgroeien tot een vriendje van kinderen die een chronische ziekte hebben.

Met InsyghtLab wil de afdeling Intelligent Systems van de TU Delft studenten betere faciliteiten voor hun onderzoek geven. Ook zouden studenten en docenten, die aan diverse projecten werken, op één plaats gemakkelijker onderling kennis uitwisselen, en testopstellingen kunnen blijven staan en door andere groepen gebruikt worden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (37)

Wijzig sortering
Ik vind het erg knap wat ze daar allemaal voor elkaar krijgen.
Stel je voor dat je het kantoor binnenloopt en het eerste wat je ziet is een robot die je een bakkie komt brengen. :9
In theorie is dat nu al mogelijk, zo hebben ze een paar jaar terug al bij intel en Carnegie Mellon University een robot ontwikkelt die in een gebouw koffiemokken verzameld en deze in een vaatwasser zet (link). Hoewel dat natuurlijk heel leuk is zijn de systemen redelijk beperkt en kunnen dan ook niet veel meer dan de toepassing waar ze voor gemaakt zijn, waar een mens zeer flexibel is en zo een groot scala aan taken kan uitvoeren. Dit minpunt blijkt natuurlijk niet uit de demo's, waar onder goede omstandigheden, een standaard experiment wordt uitgevoerd.

Dit kun je bijv ook in het filmpje zien met de Cartman pop. Let eens op de afstand tot de camera (die is redelijk constant) en de rotatie van de pop uit het vlak. Het zou best wel eens kunnen zijn dat ze daarvoor iets als SURF features gebruiken, die kunnen bijvoorbeeld tegen bedekking van een deel van het object en zijn locatie onafhankelijk, maar als het object in 3D gedraaid wordt, dan kan het daarmee slecht overweg. Zulke demos vind ik wel leuk om te zien en het is mooi dat er aandacht aan wordt besteed, maar helaas vertellen ze vaak ook maar het halve verhaal.

Hoewel zo'n demo natuurlijk leuk is om mensen enthousiast te krijgen voor robotica en daaraan gelieerde projecten, zou het volgens mij beter werken als er simpele producten met componenten hiervan op de markt zouden worden gebracht, zoals bijvoorbeeld een robot die kopjes koffie langs brengt. Op doe manier kun je een markt gaan creëren en denk ik meer geld en dus ontwikkelingen aantrekken dan dat nu het geval is, maar dat zijn enkel mijn 2 centjes.
De Cartman tracker gebruikt HOG-features, dus met SURF zat je inderdaad in de buurt. Het sterke punt van de tracker zit echter niet in de features, maar in het feit dat deze zich constant aanpast tijdens het tracken middels technieken voor online learning. Daardoor kan de tracker behoorlijk goed overweg met 3D rotaties. Ik heb dit met Cartman zelfs gedemonstreerd, maar dat stukje is helaas geknipt :)

Feit blijft natuurlijk dat tracking (of computer vision in het algemeen) nog lang niet opgelost is --- er is de laatste jaren echter wel veel progressie te zien!

Enkele extra demonstratie-filmpjes van de tracker vind je hier.
Dat is toch gewoon een mean-shift tracker (http://www.cse.psu.edu/~rcollins/CSE598G/introMeanShift.pdf) (of zoals we het tijdens de studie noemden, mean shit tracker)? :P Wordt als een tijdje gebruikt, om bijvoorbeeld voetbalspelers hun locatie te volgen op het veld in sommige traningsprogrammas van sommige grote voetbalclubs...
Nu heb ik nog nooit echt bewust iets met een mean shift tracker gedaan, maar met SIFT/SURF features wel (en omdat hog ook onder feature detector algoritmes valt, lijkt dat me niet heel erg anders). Wat ik zo snel van die mean-shift tracker zie is dat niet hetzelfde. Die features zijn gecreëerd om unieke punten te herkennen en werken grofweg als volgt:
- bepaal punten met een sterk contrast, die uniek zijn, punten langs een rechte lijn werken dus niet
- voeg textuur informatie uit de omgeving toe, dit kan in diverse vormen en is bedoelt om het punt unieker te maken

Tot dus ver heb je er nog bar weinig aan, maar vervolgens kun je die punten uit je afbeelding gaan vergelijken met een model om te bepalen of dat object er staat. Daarbij zou een laag aantal features (dan heb ik het over ca 5-50) voldoende moeten zijn om het object te herkennen. Om dat te doen zul je dus overeenkomsten tussen de sets moeten bepalen en de manier waarop je dat doet bepaalt in mijn optiek de kwaliteit van het algoritme. Die mean-shift tracker zou een methode kunnen zijn om een groep bij elkaar horende features te vinden om die te gaan vergelijken en in dat opzicht zou het wel een onderdeel van het systeem kunnen zijn.
Je hebt gelijk; bij nader onderzoek, doen ze zo te zien een variant hiervan:

http://www.sciencedirect....cle/pii/S1077314208001331
Dit doet mij erg denken aan deze techniek: http://info.ee.surrey.ac.uk/Personal/Z.Kalal/, die ook online learning, scale invariance en rotation heeft. Geen idee of de achterliggende basis vergelijkbaar is...
Ziet er interessant uit en werkt zo te zien ook zeer vlot met de herkenning.
Dat heet gewoon motion-tracking, welke al in professionele video editors/3d editors zit (al een tijdje).

Idem voor kinect om 3d objecten te herkennen hiervoor zijn al plug-ins voor (zijn nog wel prijzig in het algemeen).

bijv o.a: http://en.wikipedia.org/wiki/Match_moving

Welke iets verder gaat zoals 3d objecten in een film opname kunnen plaatsen en tracks.
https://www.youtube.com/watch?v=o5GPc3dV6ZM (simpele voorbeeld).
https://www.youtube.com/watch?v=QRPirwVtUVg

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 13 december 2012 06:35]

Dan heb ik alsnot liever een mooie dame die een bakkie komt brengen.
Of nog beter een mooie dame èn een robot.

Verder is de technologie wel een beetje achterhaald, en erg ge-pre-fabriceerd.
Als ze nou zouden leren hoe ze zelf zulk soort systemen op zouden moeten bouwen/ composeren, en daarna hoe er gebruik van te maken, maar dit lijkt wel also ze getrained worden tot 'users'

Gestandaardiseerde setups zorgen vaak toch voor net even wat minder creativiteit.
Weliswaar is dat voor velen wel het max haalbare, dus om een bredere doelgroep te bereiken is het misschien toch wel slim. (al vraag ik me af of een TU tot doelstelling moet hebben een brede doelgroep te bereiken)
Houdt hierbij wel in gedachte dat veel van de onderzoekers van het INSYGHTlab een Computer Science achtergrond hebben en zich dus meer richten op software onderzoek met deze setups dan hardware bouwen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 491361 op 12 december 2012 15:18]

Leuk filmpje, weten we ook waar ze mee bezig zijn!

Zo te zien staan wij als NLD ook goed aangeschreven voor andere landen; dat ze hier een studie komen volgen. Niet alleen nederlanders die in belgie gaan studeren... ;)
EU studenten betalen het reguliere collegegeld (E1835,- nu) en kunnen zelfs een DUO-lening aanvragen. En met zo'n 15.000,- voor niet-EU studenten is de TUD ruim goedkoper dan welke andere internationaal goed bekend staande publieke universiteit. Ik heb begrepen dat er veel gevallen zijn waarin niet-EU studenten tot het reguliere collegegeld vergoed krijgen van de nationale overheid, maar dat kan ik even niet terugvinden.

Verder is een PhD betaald (niet zo gigantisch veel als in Zwitserland, maar wel dikke prima) en zijn de kosten om te leven overzichtelijk. Ook de (internet) promo is goed in orde; informatie is goed te vinden, alle instanties die je belt kunnen je in fatsoenlijk Engels te woord staan, etc.

Alleen de DUWO (huisvesting) weet studenten nog af te knijpen door bijzonder veel te vragen voor een containerwoning.

Al met al gebruiken we de Nederlandse universiteiten en het onderwijsstelsel om succesvolle buitenlandse studenten aan te trekken, en dat lijkt aardig te werken. Of je daar in de collegebanken weer blij mee moet zijn is een tweede natuurlijk ..

EDIT: balen, dit bericht was als reactie op nickko bedoeld :-)

[Reactie gewijzigd door BvDorp op 12 december 2012 09:37]

Om een idee te krijgen hoe Delft het doet ten opzichte van andere universiteiten, zijn er jaarlijks allerlei onderzoeken die proberen een ranglijst te maken van alle universiteiten.

Een bekende is de Shanghai Ranking (ARWU):
http://www.shanghairankin...versity%20of%20Technology

Ze hebben algemene lijstjes, maar ook lijstjes per vakgebeid, bijv. voor informatica:
http://www.shanghairanking.com/SubjectCS2012.html
Hoe betrouwbaar acht jij deze rankingsite als Eindhoven, Delft en Twente niet in de top 150 staan bij Natural sciences en Mathematics terwijl Leiden, Groningen, Utrecht en Nijmegen er wel in staan?

Neem deze rankingsites aub niet te serieus.
Het zijn eerder promovendi (PhD studenten). De reden dat ze een PhD in Nederland doen is omdat NL in dat opzich vrij uniek is: in NL krijg je betaald om te promoveren, contract, salaris, pensioen, dienstverband, alles. Heeft dus niet direct iets te maken met al dan niet goed staan aangeschreven.
Studeerde zelf biorobotica bij de TU, en daar zitten nauwelijks buitenlandse studenten in bijvoorbeeld de master, misschien een paar procent. Bouwkunde is misschien een uitzondering, die heeft masters die zeer populair zijn bij aziaten.
Wat ik hier niet zag, en ik veel cooler zag van de professor aan het woord (Hendriks) is bijvoorbeeld de eye tracker. Die kinect of het volgen van objecten (wat niet geweldig leek te werken) hebben we na 2 jaar nou wel gezien.
Dankje voor je opheldering. Door het uniek zijn hierin staan we dus blijkbaar wel in de 'schijnwerpers' van buitenlandse studenten. Al om al, nogsteeds een goede zaak ;)

Vaak genoeg zie je nederlandse studenten naar het buitenland lopen voor bepaalde studies.. Dat we ook degelijke kanditaten hier kunnen huisvesten kan ik alleen maar toe juichen :)

@BvDorp ook dankje voor je opheldering. In de collegebanken is natuurlijk een personlijke kwestie; ik zou mezelf daar niet zo aan storen.. maar goed dat is persoonlijk ;)
Het zijn eerder promovendi (PhD studenten). De reden dat ze een PhD in Nederland doen is omdat NL in dat opzich vrij uniek is: in NL krijg je betaald om te promoveren, contract, salaris, pensioen, dienstverband, alles.
Nog wel ja. Er zijn echter plannen om dat allemaal te schrappen.
De masters waarvan ik aantallen weet, zijn toch wel >50% buitenlandse studenten. Dat zijn dan de masters Embedded Systems, Telecommunications en Microelectronics (aan de TU Delft).
Dan is jou opleiding een uitzondering denk ik. Ik zit zelf op de Utwente en daar zitten ontzettend veel internationale studenten in de masters. Zeker bij de technische opleidingen. Bij chinesen is het vooral populair omdat de regering (van China) weet dat Nederland ontzettend goed is in bouwen. Daarom subsideert de regering van China de studenten die vaak door een hele selectie moeten voordat ze in het buitenland kunnen studeren ivm het financiële plaatje (zelf kunnen ze dit uiteraard niet betalen). Zo krijgen ze alle kennis in hun land. Deze methode wordt bv ook door Iran gebruikt.

Ik denk niet dat de internationale studenten zomaar naar Nederland komen om hun PhD te halen. Zover ik weet worden deze mensen namelijk door de professoren uitgekozen en je kunt niet zomaar aankloppen dat je je PhD wilt halen. Je wordt tenslotte een werknemer op de Universiteit in het geval van Nederland.
Ziet er inderdaad niet heel erg revolutionair uit.
Kinect wordt veel gebruikt zie ik, verder zie ik aan het eind van het filmpje dat de robot de afstand niet goed kan inschatten.
Op de achtergrond zie je iemand ingrijpen met een controller.
Dus ben niet echt onder de indruk:)

[Reactie gewijzigd door FlyingGameGuy op 12 december 2012 14:38]

Die robot op het einde is in een kwartaal parttime in elkaar gezet door een groep bachelor studenten. Het is dus logisch dat dat niet allemaal even lekker werkt.
In plaats van de Kinect zouden ze gebruik moeten gaan maken van Leap Motion: https://leapmotion.com/

Helaas nog in development, maar het lijkt me dat ze bij de TU vast wel een preview device kunnen regelen.
Dat is zo'n hoax.. We hebben al tijden een development kit toegezegd gekregen, maar we hebben sindsdien niets meer van ze gehoord of iets toegezonden gekregen..
Ze doen hier best gave dingen, ik ben hier laatst nog geweest voor dat het open was en tijdens de opening en we hebben een prive tour gekregen van onze mentor.

Weer leuk om te zien wat ze allemaal doen hier :D
Heel vet gedaan allemaal!
Ik vind het mooi hoe mensen aan dit soort spul kunnen werken in 1 groot team en hoe ze daar uiteindelijk een robot hebben rijden!
Het is altijd wel leuk om te zien wat ze toch doen op de universiteiten in Nederland. :) :)

Ik hoop alleen niet dat ze ROS omgeving gebruiken voor de robot aan te sturen.
http://www.ros.org/wiki/
Leuk dat ik nu ook eindelijk eens zie wat daar precies gebeurt, want als student Technische Informatica aan de TU Delft krijg je hier helaas erg weinig van mee.

[Reactie gewijzigd door dragontje124 op 12 december 2012 16:24]

Als je de robotica minor gaat doen, krijg je er waarschijnlijk wel het één en ander van mee ;)
Wauw ik heb gewoon niets langs zien komen wat er 2 jaar geleden nog niet was. Alsnog tof filmpje :), dank.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee