Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Nanosatelliet TU Delft op weg naar de maan

29-01-2013 • 18:00

52 Linkedin

Het Delfi-programma van de TU Delft ontwikkelt satellieten die als research- en testplatform dienstdoen voor respectievelijk studenten en de Nederlandse ruimtevaart. De satellieten die als testplatform dienstdoen, zijn zogeheten nanosatellieten, die als 'vulling' met raketten meegestuurd kunnen worden om de lanceerkosten te drukken.

Een andere manier om de kosten laag te houden, is de gebruikte elektronica. De nanosatellieten worden gemaakt met standaard- elektronische componenten in plaats van dure, stralingsharde componenten. Door de lage kosten kunnen verschillende identieke nanosatellieten gelanceerd worden en mag een percentage uitvallen.

De eerste Delfi-satelliet, de Delfi-C3, werd in april 2008 gelanceerd en functioneert nog altijd. Met de Delfi-C3 werden onder meer zonnepanelen en een zender getest. Dit voorjaar moet de Delfi-C3 worden opgevolgd door de Delfi-N3xt. Dit model staat klaar om dit voorjaar met een Russische raket gelanceerd te worden. Delfi-N3xt moet onder meer een aandrijving krijgen. De nanosatelliet heeft een stuwsysteem dat met gas werkt. Daarmee moet gemanoeuvreerd kunnen worden om bijvoorbeeld de baan om de aarde stabiel te houden.

Als de micropropulsie van de Delfi-N3xt zich bewezen heeft, moet de DelFFi-missie volgen. Twee satellieten moeten dan in formatie vliegen en vormen op hun beurt weer een voorbereiding op het project OLFAR, een afkorting voor Orbiting Low Frequency Array. Net als de samenwerkende radiotelescopen van LOFAR bestaat OLFAR uit een verzameling kleinere radiotelescopen. De satellieten die ze dragen, moeten zichzelf naar de achterkant van de maan vervoeren en daar met vijftig stuks een sensor-array vormen. De maan moet de satellieten afschermen van ruis vanaf de aarde. Straling lager dan 30MHz kan alleen zo opgevangen worden. Het project moet op zijn vroegst rond 2020 zijn beslag krijgen.

Reacties (52)

Wijzig sortering
Leuk om te zien dat de TU Delft weer veel in het nieuws is laatste tijd. Voor de geïnteresseerden: hier de site waar de verschillende projecten omtrent het Delfi programma. http://www.lr.tudelft.nl/...ems-engineering/projects/
In dit artikel en in de reacties wordt vooral over de techniek en voordelen van deze nano-satellieten gepraat, maar wat is nou eigenlijk de functie ervan?

Grote satellieten kunnen toch gewoon meer dan deze kleintjes? In het stuk wordt ook over een sensor array gesproken, dit gebeurt dmv interferometrie (zoals in Westerbork)? Hoe gaat dat in zijn werk zonder gerichte schotels, of functioneert de maan als een soort schotel?
Kleine satellieten zijn geen vervanging van grote satellieten, maar een aanvulling daarop met nieuwe toepassingen. Door de snelle ontwikkelingen van micro-elektronica en -mechanica kunnen veel systemen verkleind worden. Het gebruik van commerciele componenten en het lage lanceergewicht drukken de kosten per satelliet significant. Zodra deze nanosatellieten volwassen worden en bijvoorbeeld ook goede camera's aan boord krijgen kun je hiervan grote constellaties op gaan zetten die de tijdsresolutie van Aardobservatie flink kan opkrikken. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat een applicatie als Google Earth elke dag de hele Aarde ververst van beelden en mogelijk zelfs real time video van gebeurtenissen (rampen, evenementen, etcetera). Uiteraard zijn er wel natuurkundige limieten die er voor zullen zorgen dat deze nanosatellieten niet de allerscherpste beelden kunnen maken zoals de grote satellieten dit kunnen. Met slimme trucs kan dit toch acceptabel worden gemaakt.
Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld de QB-50 (www.qb50.eu) missie voor thermosferisch onderzoek, OLFAR voor radio astronomie of het wereldwijd oppikken van signalen van schepen en vliegtuigen. Al deze toepassingen vragen veel satellieten waardoor de productie en lanceerkosten per satelliet een grote rol spelen.
Standaard componenten? Werken die dan bij dit soort extreme temperaturen?
Ouderwetse hardware zoals de Intel 8086 wordt in de ruimte gebruikt omdat die niet zo weg vatbaar zijn voor verstoringen als nieuwere varianten, en ze zijn ook nog eens goedkoop. Er was een tijdje geleden een nieuwsartikel over op Tweakers.
Niet zozeer vatbaar. Er is veel energie gestoken in de hardware vlucht klaar te maken, dat wilt zeggen; klaar voor het 'weer' van de ruimte maar nog erger; klaar voor de lancering. Veel hardware gaat namelijk kapot door trillingen en dergelijke. Curiosity heeft trouwens 2 x 132Mhz aan boord wat meer dan genoeg is voor de taken die het moet doen, zoveel data verwerking heeft hij niet te doen dat doet men immers hier op aarde. De relay van satelieten rondom mars zorgen voor de datatransmissie.

De Ion drive ben ik wel benieuwd naar eigenlijk, hoeveel kN levert dit op? 0.5?

Wat ook een beetje flauw is en wat ik steeds blijf herhalen is dat we dit soort mooie dingen wel kunnen maken maar zolang we afhankelijk zijn van de russen en niet zelf investeren in rakket ontwikkeling is het een beetje een stapje te ver. Nederland is daar te klein voor maar wij als Europese Unie moeten daar toch wat mee doen, kijk wat Iran en Noord-Korea doen.

[Reactie gewijzigd door xzaz op 29 januari 2013 19:19]

Tsja.....Noem je ook twee landen op. Beide een stukje groter dan Nederland (Iran bijna 80 miljoen inwoners en noord Korea 24 miljoen). Beiden totalitaire regimes die hun rakettechnologie ontwikkelen puur met kernwapens in het achterhoofd (N.Korea komt daar ook openlijk voor uit). Het gevolg is dat als de oogst in N. Korea een keer mislukt, wat nog al een voorkomt, ligt het hele land op apegapen van de honger. Iran is ook niet echt een welvaartsstaat te noemen. Waar je je prioriteiten legt, dus.......

Feit is dat de esa voldoende know how in huis heeft om raketten te lanceren en dat ook regelmatig doet ( o.a. vanaf de basis in Kiruna, Zweden) Wil niet zeggen dat ze a) geschikt zijn voor dit soort projecten en b) dat het goedkoper is!

Het getuigd van oerdegelijk "Hollandsch koopmanschap" om gebruik te maken van de gaatjes die overblijven bij een sattelietlancering, die toch al betaald zijn en zo goedkoop je pakketje de lucht in te sturen.

Overigens zenden deze sat's uit in de zendamateur banden (de C3 via 145,870 MHz in 1200 baud BPSK AX25) en zijn zonder exotische spullen gewoon te volgen. Bij mij thuis hoor ik ze gewoon via mijn portofoon met externe antenne. Je kunt je als zendamateur jezelf opgeven bij hun, dan krijg je ook de software om de telemetrie te vertalen. Zo krijgen zo ook nog eens een wereldomvattend netwerk van grondstations die allemaal hun ontvangen telemetrie gegevens doorsturen naar Delft. Hoe goedkoop wil je het hebben.
De zendamateurwereld heeft ondertussen een zeer rijke traditie met het zelfstandig ontwikkelen en (laten) lanceren van, met name, communicatie satellieten. (zie www.amsat.org )

[Reactie gewijzigd door pe1pme op 30 januari 2013 14:04]

De serieuze ESA raketten gaan in Frans Guyana omhoog. Dat ligt veel dichter bij de evenaar, en is daarmee efficienter dan vanuit Zweden. Hier, om precies te zijn.

In Zweden lanceren ze voornamelijk raketten voor atmosferisch onderzoek en microgravity onderzoek, meestal zo tussen de 100-200 km hoog, soms wat hoger nog. Daarmee ga je de maan niet halen...
Dat Nederland te klein is voor serieuze ruimtevaart is totale onzin. Dat Nederland te weinig vooruitstrevend is, is dan wel weer een goede verklaring (zowel cultureel als ook politiek). Ruimtevaart en de drang om de ruimte te ontdekken zijn hier gewoon zo goed als niet aanwezig bij het grote publiek (tweakers uitgezonderd). En dat zie je terug in de Nederlandse uitgaven.

Wat NASA met o.a. het maanprogramma per jaar uitgaf (voor inflatie gecorrigeerd) tijdens de jaren met de hoogste uitgaven komt neer op 32 miljard USD. Dit is 12,5% van het totale Nederlandse overheidsbudget in 2012 (~256 miljard USD). En dan hebben we het over bemande vluchten naar de maan succesvol uitgevoerd door een logge inefficiente geldverbrandende overheid in de jaren met de hoogste uitgaven.

Op dit moment is het Nederlands budget voor ruimtevaart ~ 0,03% van het bbp (81 miljoen euro) met het plan om dat te verminderen naar minder dan de helft daarvan (~ 0,015% van het bbp) tegen 2016.

Om er iets tegenover te zetten: naar ontwikkelings"hulp" gaat op dit moment 0,8% van het bbp ofwel ruim 26x meer dan naar ruimtevaart.

Dus nogmaals: dit heeft niets te maken met niet kunnen. Dit is een voorbeeld van niet willen en naar mijn mening de prioriteiten helemaal verkeerd hebben. Als er hier daadwerkelijk sprake was van enig "koopmanschap" dan was er wel meer geinvesteerd in (stimulering van) Nederlandse ruimtevaart. Wat Nederland potentieel terugkrijgt als land voor investeringen in ruimtevaart gaat veel verder dan zaken als "koploper zijn in een industrie" of markt hier op aarde. We hebben het hier over potentieel een compleet nieuwe economie, waarbij de economie op aarde in de toekomst in het niets zou kunnen vallen bij die "ruimte economie". Nederland en/of Europa zou daarvan koploper kunnen zijn (zoals we vroeger ooit economisch wereldwijd koploper waren) maar kiest ervoor dat over te laten aan landen als de VS, Rusland en wellicht China.

Wat naar mijn idee frappant is, is dat Nederland en andere landen in Europa ooit koploper waren als het aankwam op het investeren in het ontdekken van nieuwe kolonien en daar de vruchten van plukken (denk aan de VOC tijd). Dit lijken we compleet vergeten te zijn. We verkiezen de huidige afgrond der stilstand boven ontdekking van nieuwe werelden, kennis en vernieuwing. Het is o.a. daarom dat ik erg veel jeuk krijg wanneer mensen weer eens proberen te verkondigen dat Nederland "innovatief" is en "VOC mentaliteit" heeft of van "koopmanschap" getuigd. Sure we doen aardig mee met de andere aardlingen, maar bijzonder zijn we zeker niet (meer).

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 30 januari 2013 18:06]

Je laatste alinea zijn precies mijn woorden, groots denken zit er niet meer bij. Amerika heeft het gehad met 'aan het einde van deze decenia staan er mensen op de maan'. Klaar, dat gingen ze doen; wat levert het direct op? Niet veel maar de spin-offs zijn ontelbaar.

Ik vraag me altijd af als mensen zich in de goudeneeuw in Nederland afvroegen wat wij deden in Indië en Amerika, als het allemaal wat nodig was en wat de man op de straat er aan had, eigenlijk de zelfde insteek waar men nu met naar de ruimtevaart kijkt.
Ik vraag me altijd af als mensen zich in de goudeneeuw in Nederland afvroegen wat wij deden in Indië en Amerika, als het allemaal wat nodig was en wat de man op de straat er aan had, eigenlijk de zelfde insteek waar men nu met naar de ruimtevaart kijkt.
Dat wisten ze in de gouden eeuw wel degelijk, zelfs de gewone man of vrouw op straat had wel een aandeel in het VOC (eerste effectenbeurs ter wereld dankzij het VOC)--tot de aandelen te duur werden. En schepen waren er ook al, die hoefden niet ontwikkeld te worden. Het was Cornelis Corneliszoon van Uitgeest die de zaagmolen uitvond om zo in de zaanstreek in korte tijd zoveel hout zeer goedkoop te verzagen dat de VOC een vloot aan schepen kon bouwen wat ze in het buitenland niet na konden doen. Echter, er zijn geen gelijkwaardige, goedkoop en snel te bouwen ruimteschepen voorhanden (deze nanosattelieten zijn een goed begin), en niemand weet met zekerheid te zeggen wat de commerciele uitbuiting van de ruimte gaat opleveren. Als dat zo helder was als de VOC toen, of het vinden van olie nu, dan zouden er ws ook meer bedrijven investeren en was er geen overheidssubsidie nodig.
Merk op dat de ontdekkingsreizen die vooraf gingen aan die handelsvloten weldegelijk regelmatig op basis van "subsidies" mogelijk gemaakt werden. Columbus werd gesponsord door de koning van Spanje...
Je maakt een hele grote denkfout: tijdens de VOC (of laten we zeggen net ervoor) wist ook niemand wat we met al die nieuwe schepen zouden kunnen. En wat moet je nou met een nieuw land als daar nog niets is en er alleen Indianen wonen?

Toch vonden we -achteraf- manieren om er heel erg veel winst uit te trekken. Zo werken investeringen voor ontdekkingsreizen nou eenmaal: wanneer je de investering doet is het idee dat je die weer dubbel en dik terug verdient echter weet je op het moment van investeren niet precies hoe. Er bestaat geen enkele investering die gegarandeerd winst oplevert noch een investering die precies uitpakt zoals je verwacht/voorspelt.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 30 januari 2013 18:11]

Met het grote verschil dat het binnen enkele jaren een enorme winst op bracht en ook op bleef brengen. Alle miljarden die wij nu in de ruimtevaart zouden moeten steken worden direct gevoeld door de belastingbetaler, maar winst (als dat uiteindelijk al behaald wordt) zal er decennia lang niet te behalen zijn. Dat wil niet zeggen dat we helemaal niet moeten investeren op de lange termijn, maar het is wel een stuk lastiger te verkopen.

Daarnaast ben ik van mening dat dit soort onderzoek en de daarop volgende missies een project moet zijn waar de hele wereld bij betrokken moet zijn in tegenstelling tot tientallen projecten van verschillende landen. Dat is helaas een utopie...
Haha, kN bij ion drives? Je doet vast geen Ruimtevaart-opleiding ;) Ordegrootte is mN: http://en.wikipedia.org/wiki/Ion_thruster#Comparisons.

Grootste voordeel is dat je ze heel erg lang kan aanzetten: andere soorten aandrijving heb je ordegrootte newton of kilonewton, maar voor hoogstens minuten lang. Bij ionen zit je eerder aan maanden tot jaren.
De Russen zijn momenteel de enige die bemande vluchten kunnen doen.

In europa hebben wij Arianespace/ESA, die Ariane, Vega en Sojuz rakketten lanceerd vanuit Zuid-Amerika (Frans Guyana)

En SpaceX doet voor NASA de onbemande raketten.

We zijn voor dit soort satalieten dus niet echt afhankelijk van de Russen.


Verder wordt in het filmpje DutchSpace genoemd, dit bedrijf maakt onderdelen voor de Ariane raket.
@Zydronium

De Chinezen kunnen ook bemande vluchten doen

http://www.nu.nl/wetensch...n-in-ruimtekoppeling.html

[Reactie gewijzigd door Soulshaker op 30 januari 2013 09:53]

0.5kN ion drives? Iemand hier speelt zeker Kerbal Space Program.
Te veel :D, was gewoon benieuwd hoeveel dat nou echt geeft, zeer weinig dus. Weer wat geleerd ;)
Dat meetlint noem ik ook niet heel standaard, goed gevonden, en die docent is er ook helemaal weg van ;)
het is niet zozeer de temperatuur maar vooral de enorme bombardementen van alfa en beta deeltjes die de apparatuur parten speelt. Hier op aarde worden we prima beschermd door het aardmagnetisch veld beschermd, maar hoog boven heb je daar geen bescherming van.

Dus kunnen te kleine transistoren in chips enorme schade oplopen door een alpha bombardement.

Dus werken satellieten het beste op verouderde chips als de 8086 en spullen uit die tijd. Die zijn nog uit het 3 μm tijdperk. itt de 32 nm van de i7.
Wel een erg misleidende titel...
Er is niks op weg op dit moment...

Ergens van 2020 zou dat project moeten gaan lopen...
De titel is ook niet letterlijk bedoeld, maar meer in de trant van: the road to :)
Dit model staat klaar om dit voorjaar met een Russische raket gelanceerd te worden.
Werd ook in het filmpje gezegd. In 2020 wordt er nog een andere satteliet gelanceerd, deze staat al in de nabije toekomst op het lanceerprogramma.
Wat legt die man het allemaal leuk en toch relatief makkelijk uit.
Beter dan allerlei rocket science jargon dat toch niemand snapt.

Leuk artikel, grappig om te zien dat ze dat meetlint gebruiken. Het was waarschijnlijk dus echt de bedoeling om de prijs zo laag mogelijk te houden. Het zal me dan ook niet verbazen dat die hele eerste satteliet aan onderdelen niet meer heeft gekost als een paar honderd euro.
Stel aan Chris één vraag en je krijgt altijd een enthousiast verhaal van minstens 5 minuten terug :)
Hij was onze afstudeerdocent vorig jaar voor ons Bachelor Afstudeer Project en hij was in ieder geval altijd enthousiast.

[Reactie gewijzigd door Dutch Lion op 30 januari 2013 07:45]

Van welke studie is hij als ik vragen mag, ik zie dat deze tentoonstelling op mijn faculteit is, terwijl ik deze sateliet projecten op de open dagen op EWI terug zie. Ik dacht dat dit een project van electro en LR? Al zit op die nieuwe sateliet natuurlijk wel eens stukje mechatronica en meet&regeltechniek.
Het is officieel een project van lucht en ruimten vaart en de afdeling Space Systems Engineering Chris verhoeven is een lid van deze afdeling en hij geeft ook wat elektronica vakken op LR. Maar van oorsprong hoort hij op EWI bij de afdeling Microelectronics waar hij een Associate Professor is vandaar dus dat de sateliet projecten ook op de opendag van EWI te zien zijn.
Prachtig een meetlat als antenne gebruiken!
Wat ik mij wel afvraag hoe goedkoop goedkoop nu is? Beetje jammer dat er niet bijstaat hoeveel een "gewone" satelliet kost en hoeveel dit "goedkoop" exemplaar was.
Gewone tientallen tot honderden miljoenen, deze honderduizenden tot miljoenen als je de studenten betaald zou hebben ;) Nu wat goedkoper. Echter dat is voor de '1 stuks' prijs, het grootste deel zijn personeelskosten voor o.a. R&D, productie en testen. Veel satellieten zijn uniek, dus enorm duur per stuk. Zodra je één satelliet hebt die werkt zijn de kosten bijna verwaarloosbaar (tov wat je al besteed hebt) om er meer van te maken. Bij deze kleine units gaat dat dus meespelen in de 'stuksprijs' omdat je er sowieso meer gaat maken.

Doorgaans heb je het ook eerder over de prijs van het project/de missie en minder over de kosten per satelliet: je bouwt die satellieten omdat je iets wil doen, en als je er dan veel nodig hebt maakt een lage stuksprijs minder uit :)
Een van de voordelen van een meetlat (rolband eigenlijk) als antenne gebruiken is dat hij tijdens de lancering opgevouwen kan zijn, en dus weinig plaats in neemt. Zodra de satelliet vrij is, heb je bovendien vrijwel 100% zekerheid dat hij zich weer uitrolt, om het zo maar te zeggen.
Interessant ander project gerelateerd aan een formatie is het DARPA F6 project. Concept is hetzelfde, meerdere kleine satellieten ipv 1 grote en ook inbreng vanuit Nederland.

[Reactie gewijzigd door jwillemsen op 29 januari 2013 20:35]

Mooie ontwikkelingen. Ik heb wel vaker mijn twijfels bij electronica met keurmerken/kenmerken als "mill specs" en dergelijke, dit laat maar weer zien dat je ook met kwantiteit (en daarmee kwaliteit) mooie dingen kunt bereiken!
Mill specs zijn weldegelijk zinvol, onderdelen zijn getest en opgebouws volgens 'oude' technieken. Die zijn minder snel 'stuk' en stabieler. Dat neemt natuurlijk niet weg dat eenvoudige technieken (vb. de antennes) vaak prima werken en dus niet 'high-tech' hoeven te zijn.
Twijfel over dure keurmerken is terecht wanneer het gaat over een keurmerk voor exact dezelfde onderdelen. (bijvoorbeeld een fietsband voor een ziekenhuis-hometrainer, dat is dezelfde band, met een 'papiertje' eraan. De band wordt daar echt niet beter van.
Bij 'dure' satellieten gaat het over het doel, een communicatiesatelliet kost veel, moet jaren meegaan en kan niet even vervangen worden. Dan zijn dure onderdelen slechts een fractie van de totale begroting.
Hardware is niet geselecteerd omdat het stabieler is perse, het is geselecteerd omdat het gemaakt is om voor een (lange) duur in de ruimte te zijn. Zie mijn post: xzaz in 'video: Nanosatelliet TU Delft op weg naar de maan'
Anoniem: 265872
29 januari 2013 21:21
druk in de ruimte met de projecten van Deep space Industries , planetary resources , spacex , marsone allemaal rond 2020 tot 2024
Ah kijk een geleerde aan het woord. Als de hele wereld uit mensen zoals jij zou bestaan dan zijn we binnen een decennia klaar met zijn allen.

Hoe krijg je het trouwens voor elkaar om het woord fles verkeerd te spellen?
Geleerden zijn vaak uitzonderlijk goed op de hoogte van de nieuwste Nederlandse spelling is gebleken :)

Het leuke aan deze delfi's is voornamelijk dat zo'n satelliet bouwen in plaats van duizenden en duizenden euro's nu nog maar rond de honderd euro kost. Dus voor de prijs van 1 satelliet kan je er nu tig keer meer de lucht in schieten, plus als ze neer komen blijft er vanwege het kleine formaat niets meer van over in de dampkring.

Dit is een heel mooi doel van het project, en daarom willen ze er ook uiteindelijk 2 met elkaar laten communiceren. Dat is het begin van een netwerk aan kleine delfi satellieten . (ook al zijn ze volgens bepaalde geleerden niet een ruimtelijk juweeltje ;))

[Reactie gewijzigd door Vestux op 30 januari 2013 00:06]

Een satelliet bouwen kost nog steeds wel duizenden euro's, de onderdelen bij elkaar zijn al meer dan honderd euro. Daarnaast zitten er veel kosten in het onderzoek vooraf, de faciliteiten die je nodig hebt, het vooraf testen en niet te vergeten de lancering. Het is zeker waar dat deze kosten per unit drastisch afnemen als je in 'massaproductie' gaat.

Ik heb zelf aan het Advanced Nano Telescope project meegwerkt, daar kwamen we uit op terugkerende kosten (dus voor elke satelliet) van rond de 50k. Nu was dit voor een enigszins aparte nanosatelliet met een optisch systeem erin, maar we zullen het nog steeds over duizenden of tienduizenden euro's hebben. Dat is overigens ook al extreem goedkoop voor een satelliet.
Tijd voor een permabannetje? Probeer je het over een paar jaartjes toch gewoon nog een keer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee