Twee satellieten voor Galileo-navigatiesysteem gelanceerd

Twee nieuwe satellieten voor het Europese Galileo-navigatiesysteem zijn vrijdag met een Sojoez-raket gelanceerd. Nu er vier Galileo-satellieten rond de aarde draaien kan de ESA beginnen met de validatiefase van het Galileo-programma.

De eerste twee Galileo-satellieten werden een jaar geleden al gelanceerd en zijn ondertussen uitgebreid getest. Nu er twee nieuwe satellieten aan het systeem zijn toegevoegd kan de European Space Agency beginnen met het daadwerkelijk testen van het Galileo-navigatiesysteem. Vier satellieten is namelijk het minimum aantal dat vereist is voor het vaststellen van een positie. Na initiële checks om te kijken of de satellieten individueel goed functioneren kan de ESA de prestaties van Galileo gaan meten.

Het Galileo-project is gestart om Europa minder afhankelijk te maken van het Amerikaanse Global Positioning System. Ook moet Galileo nauwkeuriger worden dan het Amerikaanse systeem. Met Galileo kan de positie tot op één meter nauwkeurig worden bepaald, tegenover vier meter met gps.

Als het systeem uitgebreid is getest en de gewenste resultaten zijn behaald kan ESA beginnen met de volledige uitrol van Galileo. Eind 2014 moeten er in totaal achttien satellieten in een baan om de aarde draaien, op dat punt is het systeem al klaar voor gebruik. Hierna zal de ESA doorgaan met het lanceren van satellieten en moet het aantal oplopen tot dertig in 2018. Dat zijn zes satellieten meer dan bij het Amerikaanse systeem.

Door Eric Scheers

Nieuwsposter

13-10-2012 • 15:50

103

Lees meer

Reacties (103)

103
102
77
8
0
8
Wijzig sortering
Is er wel zo veel ruimte om de aarde heen?
Vreemd dat deze vraag zo laag gemod wordt is nl zeer interessante opmerking.
Heb eens een reportage gezien dat NASA op dit huidig moment ruimte afval letterlijk aan het volgen is omdat deze met ontzettend hoge snelheden door de ruimte gaat. De huidige satellieten die rond de aarde aan het zweven zijn moeten (als er botsingen voorspeld worden) ruimte maken voor het ruimteschroot zodat er geen fontale botsing komt. Indien dit gebeurt kan het mogelijk gedaan zijn met de satelliet:. Zoals gebeurt met de Franse Cerise.

Hoe meer satellieten hoe meer gevaar voor het maken van ruimte afval en meer "drukte" in de ruimte.

http://www.orbitaldebris.jsc.nasa.gov/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ruimteafval
Dat een verfschilfertje al een probleem kan zijn, komt door de enorme snelheid die dat kan hebben, wat gemakkelijk enkele kilometers per seconde kan zijn. Buiten de dampkring is er geen luchtweerstand die de snelheid doet afnemen. Een kunstmaan kan daardoor beschadigd raken. Ook ruimtewandelingen zijn daardoor gevaarlijk. Zonnepanelen van satellieten worden door de toenemende vraag naar energie steeds groter en de kans dat zo'n paneel door ruimteschroot beschadigd wordt, wordt ook steeds groter.
[edit]
Zo zit dit er allemaal rond deze aarde te vliegen aan km/s. De ruimte mag dan groot genoeg zijn, lijkt mij vrij gevaarlijk daar als je niet weet wat je doet :p
http://upload.wikimedia.o...ebris_Low_Earth_Orbit.png (schets ruimte afval)
Lijst verwaarloosde satellieten in de ruimte: http://en.wikipedia.org/w...satellites_orbiting_Earth

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 22 juli 2024 19:10]

Ruimteafval is een probleem, maar met name of LEO, onder de 1000 km hoogte grofweg. Galileo bevindt zich op MEO, ergens rond the 20000 km hoogte, en op de specifieke hoogte waar de Galileo constellatie zich bevindt, bevinden zich zover ik weet geen andere satellieten.
Bedenk wel dat die witte stippen (het afval) in dat plaatje ongeveer duizend keer te groot zijn afgebeeld.
Voor een realistischer beeld zouden die stippen dus duizend keer kleiner moeten zijn tov de grootte waarop de Aarde is afgebeeld.

Echter laten mijn (en jouw) ogen dan niet meer toe dat ik (jij) die stippen nog zie(t).

Conclusie:
De rommel factor is ruim duizend keer minder erg dan het lijkt op dat plaatje.
De hoeveelheid zonlicht die word tegengehouden is verwaarloosbaar.

Back on topic.

Het valt mij dus op (en tegen) dat de ESA Russische raketten gebruikt terwijl ze deze juist zelf maken om onafhankelijk en rendabeler te zijn :?

Ook viel mij op bij de beelden van het journaal dat er nogal een hele dikke puist zat op die raket waar die 2 satellieten in zaten. Blijkbaar grote en zware jongens, vandaar dus de hoge kosten...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 22 juli 2024 19:10]

Ja, want de Galileo satellieten vliegen hoger dan die van GPS satellieten. Waar je vooral moet opletten is de ruimte afval die rondt de aarde draait met een hoog snelheid.
Hier een foto van welke satellieten op welke hoogte ze vliegen
Tot op heden is de ruimte om de aarde heen behoorlijk oneindig gebleken....... Bovendien zijn de Galileo satellieten niet al te groot, de ruimte zal dus vermoedelijk geen probleem zijn. Andere problemen als ruimteafval en losse opjecten die in het luchtledige ronddraaien misschien wel...... Maar dat is je vraag niet.

Ik ben trouwens erg benieuwd welke bedrijven met een Galileo ontvanger komen, bij GPS is het een bekend feit dat de USA per direct een knop op kan zetten indien het nodig mocht zijn in hun ogen zodat de "rest" van de wereld verstoken is van een GSP systeem. Dit kan natuurlijk erg taktisch zijn in bepaalde conflicten, hoe gaat de ESA hier mee om? is Galileo een volledig open systeem en heeft iedereen altijd toegang?
Amerika heeft bedongen dat ze Galileo ook uit kunnen zetten. Het alternatief was dat ze de satellieten uit de lucht gingen schieten.....
Selective Availability is al in 2000 in principe permanent uitgezet onder Clinton. De belangen van accurate GPS voor civiele doeleinden als scheepvaart en luchtvaart zijn zo groot dat men het ook nooit meer aan wil zetten. De volgende generatie GPS satellieten die de VS wil ontwikkelen zal die functie ook niet eens meer bezitten.

Er is wel een 'Military Grade' GPS ontvanger die wat beter presteert dan de gemiddelde civiele ontvanger en nauwkeuriger en betrouwbaarder is o.a. omdat die een versleuteld deel van het GPS signaal kan gebruiken dat civiele ontvangers niet kunnen gebruiken maar daar houdt het in principe mee op.
Het zou me verbazen als die functie niet uitgeschakeld kan worden vanuit Europa. Je denkt toch niet dat Europa het tactische voordeel zou opgeven. Het hele idee van Galileo is onafhankelijkheid van het Amerikaanse GPS systeem omdat de VS dat kan uitschakelen.

Bullet NL, in een beetje grote oorlog kan Europa dit project zichzelf dubbel terug laten verdienen. Amerika schakelt GPS uit voor de tegenstander en Europa bied een alternatief zodat geleidewapens nog steeds gebruikt kunnen worden.
Dank je voor de uitgebreide informatie.
dus we mogen ook nog een russisch en Chinees systeem verwachten,het afval dat daar nu al rondzweeft is al meermaals een probleem gebleken. Ik vind het erover in elk geval.
Glonass en Beidou zegt je blijkbaar niets? ;)
http://nl.wikipedia.org/wiki/GLONASS
http://en.wikipedia.org/wiki/Beidou_navigation_system

[Reactie gewijzigd door Fire69 op 22 juli 2024 19:10]

Anoniem: 129295 @Fire6913 oktober 2012 18:00
Amai...goed bezig :-)
Onder anderen de Iphone 4S en 5 ondersteunen het Russische GLONASS (tegenhanger van GPS).
Jij denkt dus echt serieus wanneer we Galileo specifiek aanbieden zodat een ander land geleide wapens tegen Amerika kan gebruiken, dat niet betekend dat Amerika al die satellieten de lucht uit schiet? (En terecht uiteraard).
Het leuke vind ik dat ze Galileo niet echt kunnen blokkeren. Als ze bijvoorbeeld stoorzenders plaatsen (wat geen probleem is, aangezien de sterkte van een satellietsignaal vergelijkbaar is met een de lichtsterkte van een fietslampje op een paar kilometer afstand, overdag), verstoren ze ook hun eigen signaal, want het frequentiegebied van Galileo overlapt het frequentiegebied van GPS aan beide kanten.

Edit: zie net dat Johnbytheway hetzelfde heeft gepost. Geen idee hoe ik daar overheen heb kunnen lezen

[Reactie gewijzigd door eiPionezero op 22 juli 2024 19:10]

schieten wij toch hun satellieten de lucht uit, zie het probleem niet.

De ruimte is niet van amerika.

[Reactie gewijzigd door Gatygun op 22 juli 2024 19:10]

Anoniem: 195780 @Gatygun13 oktober 2012 18:38
@ Johnbytheway:

Wat verwacht je anders van the Land of "Freedom"?

De eigenaars van Amerika Red Indians zitten immers in reservaten
Dan heb je meteen een schitterende oorlog, van de Amerikaanse kant uit. Hier moeten we dan eerst even een akkoord van alle 20+ meewerkende landen hebben om een aanval uit te mogen voeren, met volledig budgetplan, verantwoordelijken die alle nationaliteiten vertegenwoordigen, en een door iedereen te ontwikkelen communicatiesysteem dat alle andere samen laat werken.
Nee, voorlopig is de ruimte van Amerika, tenzij Rusland of China het echt gehad heeft, en er een wereldoorlog van wil maken. Daar heeft even niemand trek in denk ik, dus hebben de Amerikanen gewoon een stopknop op de Galileos. Wil je dat niet, dan is er Beidou (Chinese GPS) of GLONASS (Russische GPS), die ook uit de lucht gehaald kunnen worden overigens ;)
Echt he, hoe kom je d'r bij man?

Galileo is in beginsel gewenst omdat europa juist minder afhankelijk van GPS en dus de US wilde zijn. En jij denkt echt dat ze vervolgens na een miljarden investering de US effe de controle geven? |:( |:( |:(
Ja, er zit echt een 'rode knop' op voor de Yanks.
Anoniem: 195780 @trogdor13 oktober 2012 18:55
Amerika heeft bedongen dat ze Galileo ook uit kunnen zetten. Het alternatief was dat ze de satellieten uit de lucht gingen schieten.....
Dus Europa zet in geval van oorlog zijn eigen satellieten uit??
Het Galileo-project is gestart om Europa minder afhankelijk te maken van het Amerikaanse Global Positioning System.
Of Het bericht van tweakers.net klopt niet of jouw bewering klopt niet aangezien ze precies het tegenover gestelde beweren.. Door een rode knop te geven aan de VS is de hele reden om die satellieten te bouwen weg.. toch?

Ik denk dat het eerder iets is dat Europa en Amerika samenwerken zodat bijvoorbeeld tegenstanders van de vs in een oorlog niet gebruik kunnen maken van Galileo.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 109989 op 22 juli 2024 19:10]

Amerika heeft bedongen dat ze Galileo ook uit kunnen zetten
Ik geloof er niks van, dan is namelijk de hele reden voor Galileo weg. Het idee is dat het in civiele handen blijft.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 22 juli 2024 19:10]

nou ja.. voor het uitgezet kan worden. moeten eerst alle vliegtuigen op de grond staan.. Zonder GPS wordt het knap lastig om in het drukke west europa te vliegen.
Valt daarmee niet meteen de fundering onder Galileo vandaan? Het is toch juist het doel van het systeem om niet afhankelijk van de USA te zijn, alwaar er 1 gek aan de knoppen zit en die bovendien over chemische en nucleaire wapens beschikt?

Zonder gekheid, het doel van dit systeem is juist, dat op het moment dat amerika GPS voor de rest van de wereld onbereikbaar maakt, de rest van de wereld nog wel gewoon kan beschikken over navigatie enzo. Mocht het dus tot een oorlog komen met USA, dan hebben we een tactisch voordeel. Anders zijn de kosten natuurlijk nooit te verantwoorden.
Amerika heeft bedongen dat ze Galileo ook uit kunnen zetten. Het alternatief was dat ze de satellieten uit de lucht gingen schieten.....
Ik dacht cq had gehoopt dat Europa een eigen systeem in de lucht brengt om juist niet meer afhankelijk van de Amerikanen te zijn.
Wat is het nut nu dan nog? Voor die paar toepassingen waarvoor 5 meter niet nauwkeurig genoeg is?
"Amerika heeft bedongen dat ze Galileo ook uit kunnen zetten."

Dan moeten ze 18 Space Shuttles lanceren...
De aan/uit knop zit namelijk op de satelliet.... :+
Als dat waar is is Galileo bij voorbaat nutteloos.
Waarbij ik er vanuit ga dat deze actie altijd een actie van EU handen is, waardoor de USA deze satalieten niet kan uitzetten als het een actie tegen de EU is, waardoor je zelf weer veilig bent.

Ik (en niemand hier) weet precies wat er in zo'n verdrag staat. Behalve dat de USA bij dreiging tegen hun land(want daar zal het wel over gaan) alle GPS achtige satalieten uit wil kunnen (laten?) zetten.

Amerika schiet ook echt niet "onze" satalieten uit de ruimte. Want je weet dat je dan problemen krijgt. En ik denk dat China/Rusland eerder onze kant kiezen wanneer dan de kant van Amerika.

Beide landen zitten namelijk niet te wachten op Amerikaanse zeggenschap op het Europese vaste land.
Amerika heeft bedongen dat ze Galileo ook uit kunnen zetten. Het alternatief was dat ze de satellieten uit de lucht gingen schieten.....
Klopt, maar stel er zou een conflict komen, dan zou het me niet verbazen dat deze optie om galileo uit te kunnen zetten, opeens niet meer werkt ;)
Galileo wordt, dacht ik, op een hogere hoogte gebracht dan de Amerikaanse tegenhanger. Door deze op hogere hoogte te zetten, is er natuurlijk wel plek :P Zat ongeveer 2km tussen die van Europa en Amerika
@Muta, serieus? Alle sattelieten die ooit in de ruimte zijn geschoten passen volgens mij gewoon in een kleine stad.. moet je je voorstellen dat de aarde een voetbal is en dat je nog een plastic zak om die voetbal heen doet en die opblaast.. flinke bol krijg je dan.. met nog meer oppervlakte dan de voetbalk.

maar los daarvan is dit een idioot achterlijk project waar onze centjes naartoe gaan. Glonass (de Russische GPS tegenhanger) is al up and running, India zal binnen 2 jaar beginnen met hun alternatief, China ook.. lekker nuttig. Iets meer samenwerking had een hoop gescheeld!
Anoniem: 217290 13 oktober 2012 15:59
voor consumenten is die 4 meter al meer dan prima.
daarnaast kan het militaire gps systeem al veel nauwkeuriger als die 4 meter...

dus apparaten weggooien??? lijkt me overbodig.
Of 4 meter meer dan prima is, hangt er natuurlijk helemaal van af wat je ermee doet. Als je gaat hardlopen met GPS kan een afwijking van 4 meter ervoor zorgen dat je volgens je GPS zigzaggend door het park hebt gelopen, terwijl dat in het echt een vrij vloeiende lijn is geweest. De stats die je uit die GPS-logs haalt zijn dan vrijwel waardeloos. Ik zou zeker wel interesse hebben in een grotere precisie. Sommige Garmins (in ieder geval de eTrex 20) gebruiken ook al het Russische systeem, GLONASS. Als er met de toevoeging van een Europees systeem een nog grotere precisie kan worden verkregen, is dat alleen maar toe te juichen.
Natuurlijk is het niet alleen leuk voor hardlopen, maar wat dacht je bv van landmeters en andere civiele toepassingen van plaatsbepaling?
Als ik kijk naar de GLONASS-resultaten (nauwkeurigheid 20 meter of zo) op m'n Etrexje, dan worden gewoonlijk mijn GPS-resultaten er slechter van. Is alleen nuttig als je ontvangst toch al heel beroerd was (in het bos enzo), of rond de Noordpool (waar er meer Russische sats dan GPS-sats vliegen).
Ja en als je Galileo hebt dan kun je GPS dus weggooien want die is 150-200 meter nauwkeurig in steden en zeker met de goedkope ontvangers in apparatuur die iedereen bij zich draagt...
Hoewel het onafhankelijk zijn van GPS niet verkeerd is, ben ik nog wel benieuwd hoe en waarmee wij als eindgebruiker mee te maken krijgen. De huidige apparatuur is - voor zover ik weet - GPS only. Nou duurt het nog wel even voordat Galileo volledig operationeel is, waardoor fabrikanten de tijd krijgen om nieuwe apparaten te maken. Maar toch. Over een paar jaar weer apparaten vervangen (lees: weggooien) om Galileo te gebruiken?

Edit: Om Galileo te gebruiken bedoel ik mee als aanvulling op het huidige GPS.
Dus niet alleen GPS maar GPS en Galileo.

[Reactie gewijzigd door [Mad Max] op 22 juli 2024 19:10]

GPS verdwijnt niet, dus je kunt je GPS-only apparaten blijven gebruiken.
Ook zijn er al apparaten die de russische variant ook ondersteunen, hoe meer systemen, hoe nauwkeuriger en beter als je van 1 systeem geen signaal kan ontvangen...
Er is geloof ik ook een Chinees navigatie systeem.
Klopt, dat is Beidou, maar die is qua dekking zeer beperkt: alleen Zuid-Oost Azië heeft dekking met Beidou.

Verder heb je nog het Indiase navigatiesatellieten-systeem, IRNSS, wat momenteel in ontwikkeling is. Maar ook die is qua dekking beperkt tot, in dit geval, Zuid-Azië.

De enige systemen met een (min of meer) globale dekking zijn het Amerikaanse GPS, het Russische GLONASS en straks dus het Europes Galileo.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 19:10]

Ach die Chinezen verzinnen wel wat.

Geef mij maar Galileo ipv dat inaccurate GPS dat zo ontzettend vaak wordt gemanipuleerd om het minste of geringste.

GPS is ongeveer 150-200 meter nauwkeurig in drukbezochte plekken (STEDEN) met veel reflectie door de toegevoegde ruis.

Dus als er geen baken in de buurt is noch gyroscoop om bij te sturen, dan is het eigenlijk een vrij hopeloos systeem vanuit civiel oogpunt.
nou ja die satalieten zijn redelijk verouderd.. er is wel een plan om die GPS satalieten te vervangen
Het lanceren van satellieten is tegenwoordig een stuk goedkoper.

Militaire noodzaak voor USA om het te upgraden. Zonder GPS kunnen ze hun leger afschaffen en de US doctrine staat niet toe om Europa te vertrouwen met Galileo.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 22 juli 2024 19:10]

Galileo zit gewoon op een andere frequentie. Grote aanpassingen zijn niet nodig. Hou ook wel rekening dat er een Russische tegenhanger is en die ook gebruikt wordt. Zo ondersteunen sony gsms zowel russische als amerikaanse gps satellieten.
Galileo zit gewoon op precies dezelfde frequentie, dus nog minder aanpassingen nodig. Alleen is de modulatie van het signaal een beetje anders.
Dat is om te voorkomen dat de yanks het ooit kunnen uitschakelen, want als ze dit signaal jammen dan jammen ze ook GPS.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 22 juli 2024 19:10]

Zelfs de iPhone 4S ondersteund GLONASS, dus ik vermoed (zonder bron) dat het er heel wat meer zijn dan alleen Sony :)
Veel apparatuur is al geschikt voor Galileo hoor. Sowieso is het niet óf óf, een apparaat kan zowel GPS als Galileo tegelijkertijd ondersteunen.

En tegen de tijd dat Galileo volledig operationeel wordt zal dat percentage alleen nog maar toenemen. Denk niet dat dat een probleem is.

Sowieso hoef je niks weg te gooien natuurlijk. Het is niet alsof GPS opeens niet meer werkt zodra Galileo online komt ;)
Iedereen neemt gelijk Galileo zodra het goed beschikbaar is. Veel nauwkeuriger dan GPS joh.

Dit is ook waar Galileo voor bedoeld is.
Het is niet dat de GPS-toestellen niet meer gaan werken wanneer Galileo uitgerold is. Het zal dus eerder zo zijn dat je volgende toestel niet alleen GPS (en GLONASS) ondersteuning zal hebben, maar daarnaast ook Galileo.
Comeon, het is goedkoper om GPS er eindelijk uit te knikkeren en Galileo erin te stoppen. Daar zullen HEEL VEEL manufacturers het hartgrondig met mij eens zijn.

Als je eens wist hoeveel je moet bijsturen voor GPS omdat GPS zo onnauwkeurig is in de steden...
Je kan GPS en galileo tegelijk gebruiken als de apparatuur daar op wordt gemaakt. Dan wordt het bereik veel beter.
Apparatuur weggooien zal niet nodig zijn, omdat GPS gewoon blijft bestaan.
Op dit moment zijn er al apparaten die zowel GPS als GLONASS (Rusland) ondersteunen, zoals de nieuwe Garmin Etrex handhelds.
Er zullen ongetwijfeld weer nieuwe apparaten verschijnen die ook Galileo kunnen gebruiken.
De meeste nieuwe telefoons hebben een chip die zowel GPS als Glonass ontvangt (Russisch systeem).
Nieuwe ontvangers zullen straks ook Galileo positiesignalen gaan gebruiken.
Momenteel is GPS al niet de enige meer, het russische Glonass systeem is ook al een tijdje operationeel en mijn HTC One S maakt gebruik van beide systemen voor plaatsbepaling.
Anoniem: 338693 13 oktober 2012 17:01
Kan het GPS systeem trouwens ook "vol" raken? Want zo'n beetje elke telefoon/tablet etc. heeft tegenwoordig GPS. Er zijn zoveel apparaten die met die satellieten communiceren, kan het systeem ook eens overbelast worden? Of werkt het niet zoals een "gewoon" telefoonnetwerk?
Eh, de apparaten communiceren niet met de GPS-satelliet hé, het is éénrichtingsverkeer. De satelliet zend hun signaal uit, maar krijgt geen signaal van de diverse apparatuur die dat signaal opvangt (alleen van het controlecentrum dat het GPS-netwerk beheert uiteraard).

Je dacht toch niet echt dat je TomTom voldoende zendvermogen had om een satelliet te kunnen bereiken? ;)

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 19:10]

Zo'n gek idee is dat toch niet, en Galileo biedt wel degelijk twee-richtings toepassingen, met name voor noodgevallen. Die noodbakens zijn niet veel groter dan een tomtom.

Maar bij gewone eenrichtings plaatsbepaling kan het niet 'vol' raken nee.
ik vind het wel een gek idee, of rijden we binnenkort allemaal zo rond:

http://www.pl8s.org/pl8s/usa/massachusetts/bkdbnz_ma_w.JPG
Want satelliettelefoons hebben ook natuurlijk een reusachtige schotel...
Die satellieten staan alleen een stuk dichter bij de aarde dan GPS of Galileo satellieten (tot zo'n 1200km, waar GPS en Galileo op >20.000km zitten).
Satelliet telefoons gebruiken heel andere systemen en dan moet je geluk hebben dat dat bepaalde netwerk net een satelliet boven je hebt hangen.

Als je in een vallei of dal ergens loopt is kans groot dat je satelliettelefoon het niet doet, maar dat je wel je positie met Galileo zult kunnen bepalen. Met je satelliettelefoon die dan onbereikbaar is kun je dan dat noodsignaal niet versturen. De kans is veel groter dat dat dan WEL lukt met Galileo. Afgeizen van het feit dat de satelliettelefoons altijd maar voor bepaalde regio's werken, bijvoorbeeld omdat eigenaar X wel een satelliet heeft hangen boven Zuid-Europa maar niet boven Thailand.

Overigens satelliet telefoons zijn enorm prijzig en abonnementen zo niet nog prijziger.

De meeste satelliettelefoons gebruiken verouderde netwerken en worden commercieel uitgebaat. Dus satellieten worden altijd mondjesmaat gelanceerd en altijd met commerciele bedoelingen.

GPS heeft USA met name militair nodig. Het is een MILITAIR systeem. De civiele toepassingen zijn bijzaak en totaal ondergeschikt aan welke CIA operatie waar dan ook ter wereld in welk klein gehucht of klein dorpje dan ook al dan niet in Europa.

Oorlogssituaties is weer ander verhaal.

Dan hebben ze verder nog ruis toegevoegd waardoor het meestal maar 150-200 meter nauwkeurig is die GPS.

Dat is bewust zo gedaan, want met 150-200 meter nauwkeurigheid raak je je doel natuurlijk van geen meter (de angst voor terrorisme vanuit de lucht).

Met hele dure ontvangers valt dit terug te brengen tot 10-15 meter. Die hebben alleen professionals zoals landmeters.

Vandaar dat de meeste navigatie apparaatjes tegenwoordig zelfs een gyroscoop erin hebben zitten om GPS bij te sturen. Zo'n gyroscoop is simpeltjes tot op centimeters nauwkeurig zo niet nog beter.

En al die ellende alleen maar omdat GPS niet nauwkeurig genoeg is, daar het alleen voor militair gebruik bedoeld is en de rest is echt bijzaak bij GPS.

Dat neemt niet weg dat GPS enorme prestatie is.

Galileo pakt dat anders aan. Beter. Realistischer. En liever voor de bevolking dan GPS. Namelijk de garantie dat er niet mee gerommeld wordt om het minste of geringste wat nu wel gebeurt met GPS.

Galileo, wanneer operationeel, hamert natuurlijk GPS weg, grofweg factor 10 accurater. Dat is ENORM VEEL BETER.

Het maakt GPS compleet OVERBODIG voor toekomstige apparatuur.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 22 juli 2024 19:10]

Dat weten de meesten dus niet.
Je communiseerd helemeel niet met een satelliet, dat is alleen bij mobiele sat-foons zo en grote schotels.


Bij GPS is elke SAt enkel een Baken met allemaal informtie die het apparaat combineerd en zo berekend waar je zit.
Anoniem: 338693 @gp50013 oktober 2012 20:33
Verhelderend :D. Bedankt.
Nee dat kan niet. GPS is een send only systeem in principe. Dus je vangt gewoon op het signaal van aantal satellieten. Zie het als een radiostation dat uitzendt op een bepaalde frequentie.

Het probleem met GPS, is de reflectie van gebouwen en/of golven op zee.

Dus in steden is GPS praktisch 150-200 meter accuraat. Meeste mensen hebben geen idee ervan hoe complex die navigatie werkt.

Alles wordt gebruikt, ten eerste een gyroscoop als je er 1 hebt en ten tweede staan er op gebouwen in steden antennes die bijsturen.

GPS civiel valt, als er niet weer eens geklooid wordt, nauwkeurig te krijgen tot op een meter of 10-15 voor landmeters. Dat is waarom de kaarten ook 10-15 meter nauwkeurig zijn en zeker niet meer.

Galileo is dus hard nodig.
Een gps systeem heeft 2 componenten; 1 actief deel (de satellieten). En een passief deel (de ontvanger). De satellieten zenden continu data (wie ze zijn, baan en een tijdpuls). De gps ontvanger combineert de data van de satellieten die hij "ziet", en geeft aan de hand van een formule een coordinaat.
En met name de gyroscoop en vaste plekken met antennes bepalen waar je je bevindt. GPS is bijzaak zo onnauwkeurig is het.
Met Galileo kan de positie tot op één meter nauwkeurig worden bepaald, tegenover vier meter met gps.
Zonder militaire toegangscodes zit de precisie van GPS op 2-3 meter.
Met militaire toegangscodes kom je op 20-30cm (snelle update, voor kruisraketten enzo) of 2-3cm (langzaam, voor landmeetapparatuur)

Het verschil is dat de VS die toegangscodes niet zomaar vrijgeeft. Alleen NAVO partners krijgen soms tijdelijk toegang.
Ik dacht dat Bill Clinton dit onderscheid had opgeheven?
Bill Clinton mag met pensioen hoor.

Bill Clinton deed nog niet eens mee met CERN. Dus de yanks deden niet mee om het energievraagstuk op te lossen op wetenschappelijk nivo.

Pas tegen het einde van de Bush periode ging USA een beetje meedoen daar (en Canada ook).

De yanks doen pas iets als het water tot aan de lippen staat en ze 100% zeker zijn dat ze verdrinken, het niet zelf thuis kunnen oplossen, dat ze er meer geld mee verdienen van verliezen en anders doen ze het niet. Want ze verdrinken graag ipv JOU te laten profiteren.

Holle politieke retoriek is niet interessant - wat telt is wie aan de knoppen zit.

GPS was een enorme prestatie - maar het is de hoogste tijd voor Galileo nu.

US Government geeft op dit moment 50%+ meer uit dan ze aan inkomsten hebben. Per saldo is dat 1000-1200 miljard dollar schuld extra maken per jaar, 1000 bij de republikeinen en 1200 miljard bij Obama. Met 0 hoop erop dat dit goed gaat komen de komende 20 jaar.

Wil je dan afhankelijk zijn van GPS met een nazaat van Bill aan de knoppen?

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 22 juli 2024 19:10]

Landmeters gebruiken vaak ook geijkte grondstations om sneller een fix te krijgen op hun positie. Maar enkele centimeters nauwkeurigheid is inderdaad normaal, als er geen grote obstakels (b.v een bos) zijn.
GPS is in theorie nauwkeurig civiel tot op 10-15 meter.

Maar met reflectie, en die is er overal enorm veel, is het al snel 150-200 meter.

In Nederland is het dus meestal zo'n 150 meter.

Dus landmetingen met GPS, dat is met HEEL NAUWKEURIGE EN HELE DURE GPS ONTVANGERS, die jij niet kunt betalen, die zitten op zo'n 10-15 meter.

De bijsturing is vaak door antennes die staan op gebouwen, met name overheidsgebouwen en gyroscopen en GPRS.

Gyroscopen zijn natuurlijk het nauwkeurigst van alles natuurlijk, tot ver achter de komma vallen die ok te krijgen.

Door die onnauwkeurigheid bieden kaartproviders hun kaarten dan ook aan met een afwijking van 10-15 meter en zeker niet minder en dat komt door die afwijking van GPS.

Praktisch in steden is er veel te veel reflectie - juist een plek waar veel mensen die gps zouden willen gebruiken - dus dan is GPS eigenlijk altijd 150 meter nauwkeurig - de kans is TE groot dat gps het fout doet dan. Dat past niet meer in deze tijd.

GPS is dus veel te onnauwkeurig - er is al langer behoefte aan Galileo.

Nu hebben we 't nog niet gehad over de veelvuldige manipulatie vanuit USA van gps...

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 22 juli 2024 19:10]

de ruimte om de aarde heen is vrij groot.. en satellieten zijn vrij klein... gaat wel goed komen denk ik :)
De ruimte om de aarde is inderdaad redelijk groot. Maar, het schijnt dat bepaalde typen satellieten op een vaste hoogte moeten werken om geschikt te zijn voor wat wij als mensen er mee willen. En het zal mij niet verbazen dat deze "snelweg" redelijk vol zal zitten.

[Reactie gewijzigd door [Mad Max] op 22 juli 2024 19:10]

Dat klopt. Geostationaire satellieten zijn satellieten die op een vaste plek boven het aardoppervlak blijven. Hierdoor ligt de omlooptijd van deze satellieten vast op precies 24 uur. Om die omlooptijd te bereiken moet de satelliet op een vaste afstand van de aarde af staan. In principe is dit niet nodig voor GPS of Galileo.
Mij lijkt dit nooit nodig. Alleen moet je er wel rekening mee houden.
GPS satelieten moeten eigenlijk zo dicht mogelijk bij de aarde staan om goed te ontvangen zijn met een klein zendertje.
Maar toch ver genoeg om een groot dekkingsgebied te hebben, anders moet je te veel satelieten hangen en onderhouden, om de 10 jaar ook nog eens vervangen.

Maar er zijn ook de geostationaire satellieten, die waar je de schotel antenne heel precies op richt, deze hangen heel vast op een bepaald punt, en hebben een hele grote dekking, maar zijn moeilijk te ontvangen. Vandaar zo'n grote schotel.
(Praktisch gezien zweven er op zo 1 sateliet eigenlijk een stuk of 4 satellieten in een box van 400km op 400km op 200km maar op 40.000km afstand is dat nog steeds een puntje, vergelijk het met een ster)


http://nl.wikipedia.org/wiki/Geostationaire_baan

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 22 juli 2024 19:10]

Anoniem: 88526 13 oktober 2012 16:19
Broadcom heeft al een gps-chip die meerdere systemen kan ondersteunen. Dit kwartaal komende al de eerste smartphones met veel, maar dan ook veel betere navigatie. http://www.broadcom.com/products/features/GNSS.php

Dat Galileo is als je het mij vraagt dan ook weggegooid geld. Maar als het er eenmaal is zullen chips ook die satellieten ondersteunen.
Dat gps tot op 4 meter nauwkeurig is ligt niet aan de software, dat ligt gewoon aan de gebruikte techniek. Dus zo weggegooid is Galileo niet..
Welke debiel claimt dat het 4 meter nauwkeurig is?

150-200 meter in steden zul je bedoelen (en op zee) wegens reflectie.

10-15 meter met hele dure GPS ontvangers die jij niet hebt en indien zonder reflectie.
150-200 meter wegens reflectie? Op zee? Reflectie van wat?

Met redelijke ontvangers was 50 meter normaal Zelfs toen selectieve availability nog actief was. Tegenwoordig eerder 1 à 2 meter. Je moet niet het systeem de schuld geven omdat de ontvangers in smartphones en andere consumenten rommel zo brak zijn. In de offshore gebruiken we goede apparatuur, en niet enkel gps om onze positie tot op enkele centimeters te bepalen en daarbij hebben we een overzicht met welk systeem ons waar ziet, en dan doet gps het nog niet eens zo slecht, zelfs zonder DGPS signaal.
Mijn Galaxy S3 (en ik geloof de Iphone ook) heeft een chip die zowel GPS als Glonass (Russische GPS systeem) gebruiken kan. In de toekomst zal er vast een chip zijn die zowel GPS als Glonass, Galileo en Beidou (Chinese GPS) kan gebruiken.

Voordeel ultra goede plaatsbepaling + als 1 van de landen zijn systeem onbruikbaar maakt kun je rustig op de andere systemen verder.
Het is er al: "Multi-constellation capability collects data from four satellite constellations (GPS, GLONASS, QZSS and SBAS) simultaneously and uses the best received signals, resulting in faster signal searches and more accurate real-time navigation"
Maar het gaat niet gebruikt worden.

Galileo is een jetengine - als die dus goed functioneert - dan gaat toch niemand meer nog propellors bouwen op zijn hardware want dat is weggegooid geld dan en zit alleen maar in de weg (neemt ruimte in, stroom en een processorcore).
Anoniem: 429807 13 oktober 2012 16:56
Het Galileo systeem is zeker geen weggegooid geld. Met het Galileo systeem is het in de toekomst mogelijk om vliegtuigen op de automatische piloot veilig te laten landen en auto's volledig automatische te laten besturen.
Daar kan je dus echt geen Galileo voor gebruiken. Dat is prima om de weg te vinden, of in kruisvlucht voor een vliegtuig, maar je gaat niet automatische besturing aan iets overlaten dat enkel van een externe bron die triviaal te jammen is zijn positie krijgt. Sensoren op het voertuig zelf zijn dan een veel betrouwbaardere oplossing.
En hoe denk je dan dat vliegtuigen nu (zelfs volledig zelfstandig) landen? Het ILS is ook gebaseerd op vanaf de grond verzonden signalen voor het aanduiden van de baan (centerline) en het glijpad.
Anoniem: 47000 13 oktober 2012 18:21
Goede zaak minder afhankelijk worden van de VS en dan nog met nauwkeurigere apparatuur ook. Ben ook benieuwd of dit in de luchtvaart dan toegepast gaat worden [lijkt wel logisch] Anderzijds is het te hopen dat je niet 2 TomToms in je auto moet hebben 1 voor Galileo en 1 voor GPS.
Het valt te verwachten dat Galileo zoveel nauwkeuriger is dan GPS, grofweg factor 10, dat TomTom natuurlijk direct overgaat op Galileo zodra dit kan.

Let wel in de meeste navigatieapparatuur en zelfs sommige mobieltjes zit al een gyroscoop. Dus 99% van de tijd wordt de gyroscoop gebruikt en is gps eigenlijk bijzaak omdat GPS te onnauwkeurig is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.