Chinees ruimteafval beschadigt Russische satelliet na botsing

Restanten van een Chinees anti-satellietprogramma hebben een Russische kunstmaan beschadigd. Het ruimteafval botste tegen de satelliet waardoor laatstgenoemde onbruikbaar is geworden. Door de toename van ruimteafval stijgt het risico op botsingen.

De botsing vond plaats op 22 januari in low earth orbit, de baan om de aarde die vele door mensen gemaakte ruimteobjecten bevat. Nu is bekend geworden dat de beschadigingen aan de Russiche satelliet te wijten zijn aan een botsing met Chinees ruimteafval, dat overbleef na een anti-satellietprogramma: de restanten zijn overblijfselen van een oude Chinese weersatelliet die in 2007 met een raket werd vernietigd.

Volgens de Russen werd de geraakte satelliet gebruikt voor onderzoek: het ruimteobject moest laserstralen terugkaatsen naar de aarde, maar door de botsing is de oriëntatie veranderd en kan deze niet meer worden gebruikt. Ook roteert de satelliet nu aanzienlijk sneller om zijn as.

Door het afdanken van oude hardware in de ruimte komt er steeds meer afval in een baan om de aarde. Dit vormt een bedreiging voor satellieten, maar ook voor het International Space Station. Het ruimtestation moest eerder al uitwijken door een verwachte botsing met ruimteafval. Er zouden in de lage baan om de aarde, die ongeveer tussen de 160km en 2000km hoogte ligt, momenteel meer dan 8500 objecten zijn die een doorsnee van meer dan 10cm hebben.

Video (federated_f9?isVid=1)

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

10-03-2013 • 12:12

91

Reacties (91)

91
85
64
10
0
1
Wijzig sortering
Hmm. Is het dan niet verstandig - als we door willen gaan met het verkennen van alles - dat er een soort van vuilniswagen ontwikkeld word? Dit probleem zal alleen maar groter gaan worden lijkt mij.
In principe moet men afgedankte sattelieten ofwel in de dampkring laten opbranden danwel in een veel hogere baan zetten, uit de weg dan de actieve sattelieten. Maar beide opties kosten brandstof, iets dat zeer kostbaar is om mee te nemen (elke kg telt) en men gebruikt dus liever de brandstof aan boord op om een satteliet zo lang mogelijk op zijn correcte plaats te houden dan dat men hem op het einde van zijn leven verplaatst.
Daar komt nog bij dat ruimteschroot niet alleen maar bestaat uit de afgedankte sattelieten zelf (was het maar waar), maar ook afgeworpen beschermkappen, lege trappen, koppelstukken etc die tijdens de deployment van een satteliet in de ruimte terechtkomen.
De grote objecten zijn wel te tracken, maar ook de kleine metaalschilfers etc, kunnen al enorme schade veroorzaken.Ik herinner me een behoorlijke put in een van de shuttle ramen dat door een klein verfschilfertje veroorzaakt was.Laat staan wat er gebeurt als een stukje metaal inslaat :X .
Jij bedoelt deze. Ik heb het voor de grap eens uitgerekend: een M6x20 boutje van 3 gram met een snelheid van 7km/s heeft ongeveer evenveel kinetische energie als een auto van 800kg met 50km/u, alleen is de energie op een veel kleiner oppervlak geconcentreerd. Dat merk je wel als dat inslaat.
tja als het ene object met 15.000 kmh de ene kant opgaan en een stukje van een halve vierkance cm de andere kant op gaat mat 15.000 kmh dan heb je tezamen toch een snelheid te makken van meer dan 10x de snelheid van een kogel.

dat kan een sateliet zonder problemen om zeep helpen :)
Er zijn ook andere manieren om een satelliet te laten dalen. Er is al eens een experiment uitgevoerd met een lange koperen draad achter een satelliet. Deze beweegt door het magnetisch veld van de Aarde zodat er een stroom wordt opgewekt. Die stroom wekt weer een eigen magnetisch veld op (zelfinductie) wat tegengesteld is aan het magnetisch veld van de Aarde. Er ontstaat hierdoor een remkracht op de satelliet zodat die langzaam gaat dalen en uiteindelijk verbrandt. Zie voor meer info Wikipedia en deze presentatie..
Grappig idee. Maar wat weegt een koperen draad en het mechanisme om dit uit te rollen?
Dat is inderdaad het probleem maar het hoeft niet per sé koper te zijn, elke geleider is bruikbaar dus koolstofvezel kan ook. Maar uiteindelijk wordt het kiezen tussen $100.000 voor een de-orbiting systeem of een schadeclaim van $30.000.000 omdat het puin van jouw satelliet de satelliet van iemand anders heeft vernietigd.

Er zijn zelfs wetenschappers die beweren dat er een kritiek punt is waarop het ruimtepuin met elkaar gaat botsen zodat er steeds meer en steeds kleinere stukken ontstaan, totdat er één grote wolk van gruis om de Aarde zweeft die niet meer op te ruimen valt.

[Reactie gewijzigd door Kurgan op 26 juli 2024 10:50]

Dat scheelt wel weer in de instraling van warmte vanaf de zon en lost dus misschien het klimaatprobleem op :)
Zo'n raket is natuurlijk ook niet gratis... of zouden schietoefeningen onder een ander budget vallen? ;)
lijkt me niet handig im deze nog verder de ruimte in te schieten.

dat is gewoon het vooruit schuiven van je probleem.
maar daar is de mense goed in he.
nee we moeten het gewoon opruimen en voor eens is verantwoordelijkheid nemen voor de klerezooi die we maken.

en als we dan toch gaan opruimen kunnen we meteen gaan bedenken wat we met die duizenden vaten kernafval in de middenlandse zee gaan doen en die miljoenen vaten die elders opgeslagen zijn en de komende miljoen jaar nog schadelijk blijven.
Hmm. Is het dan niet verstandig - als we door willen gaan met het verkennen van alles - dat er een soort van vuilniswagen ontwikkeld word? Dit probleem zal alleen maar groter gaan worden lijkt mij.
Ja, daar zijn ook wel een aantal ideeen voor, maar dat ligt vaak nogal gevoelig. Want als ik een ruimtevuilniswagen omhoogstuur om debris op te ruimen, dan kan ik ook die vijandige satelliet wel meenemen. Vandaar dat er her en der nogal wat weerstand is om er daadwerkelijk iets aan te gaan doen.

De Zwitsers zouden in elk geval daadwerkelijk met iets bezig zijn: http://www.scientias.nl/z...uimteafval-opruimen/55914
Maar geen idee in hoeverre dit realiteit is.
Anoniem: 64119 @TERW_DAN10 maart 2013 13:21
Ik lees net het linkje uit het stukje van Terw_Dan.

8,5 miljoen voor 1 stukje ruimte afval opruimen is pittig. Zeker gezien er blijkbaar 16.000 zijn.
Dan komen de kosten voor de grote ruimte schoonmaak totaal al snel op ruim 100 miljard.

Overigens schijnt die Chinese actie dus 2800 stukken afval achter te hebben gelaten.
http://www.scientias.nl/meeste-ruimteafval-is-chinees/14520

@computerjunky:
en als alle landen naar vermogen even meebetalen
Wat dacht je van het principe: de vervuiler betaald ?
Dan kost dit akkefietje China ineens ruim 40 miljard.
Denk dat ze een evt volgende spierballen actie dan wel achterwege laten.....

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 26 juli 2024 10:50]

100 miljard is veel geld maar wat kost het wel niet als ons gps systeem om zeep geholpen word door al die bagger.
dat kost toch vele malen meer dan 100 miljard.


en als alle landen naar vermogen even meebetalen hebben we die 100 miljard natuurlijk zo bij elkaar.
dus voor 1 land is 100 miljard een hoop geld maar voor alle landen bij elkaar is het een schijntje.

dus ik zou zeggen waarom niet.
gezien de amerikaanse beurs gaat het goed daar dus die kunnen best wel beginnen met opruimen :)
hun Dowj. staat hoger dan ooit terwijl ze hun handen wassen in onschuld voor het veroorzaken van deze wereldwijde economische crisis.

(blijft toch grappig de aex staat op iets van 55% van ons hoogste punt ooit en de amerikaanse beurs daar waar alles begonnen is breekt dag na dag records.. mischie moeten we hier ook gewoon doen of onze neus bloed)


edit:
ja dit was dan ook een domma actie van china dus die mogen best wat extra lappen maar de vervuiler betaald is natuurlijk een beetje kortaf er zijn namelijk ook zat landen die niets de ruimte ingeschoten hebben maar wel voordelen erbij hebben.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 26 juli 2024 10:50]

GPS zit gelukkig in een compleet andere baan voor zover ik weet.
als 2 stukken afval elkaar raken en van koers veranderen maakt dat niet veel uit denk ik.
China zou dit moeten terug betalen, aangezien ze niet die sateliet mochten opblazen
Daar wordt al aan gewerkt, hier wat meer informatie: Klik

[Reactie gewijzigd door Koos Ofzo op 26 juli 2024 10:50]

...een oude Chinese weersatelliet die in 2007 met een raket werd vernietigd.
Zo kun je natuurlijk blijven schoonmaken... :')
Het ergste is dat iedereen dit probleem ook al lang en breed aan had zien komen en zo ongeveer de hele wereld China gevraagd ("gesmeekt"?) heeft om die test niet uit te voeren... waar ze zich niks van aan hebben getrokken.

Het echte probleem is dat er met een beetje pech een domino-effect kan ontstaan. De animatie onder het artikel zegt dat de Russische satelliet in "minstens twee" brokstukken is geslagen; dat valt op zich nog mee. Het is ook mogelijk dat bij een botsing (als bijvoorbeeld een bijna-lege brandstoftank ontploft) talloze fragmenten ontstaan... die vervolgens allemaal een nieuwe botsing kunnen veroorzaken. Als zo'n lawine ooit op gang komt dan zitten we (een aanzienlijk deel van de mensheid) met een enorm probleem, waar nog geen echte oplossing voor bestaat...
Hier is ook zelfs een manga en anime serie over.

Planetes:
http://en.wikipedia.org/wiki/Planetes
"The episodes sometimes revolve around debris collection itself, but more often the concept of collecting "trash" in space is merely a storytelling method for building character development."

(goede serie trouwens, als je er van houd)
Wat zou eigenlijk het gevolg zijn wanneer men de stukken klein genoeg maakt en laat opbranden in de dampkring?
Anoniem: 126717 @masauri10 maart 2013 12:26
Geen. We vangen al een ton of wat per maand aan (micro-) meteoren en dergelijke. Zelfs de grote stukken maken niet uit, kijk maar naar het neergooien van Mir. Als er tenminste op zee gemikt wordt.
Het probleem met dit vuil is dat het snelheden heeft van 30.000+ km/u, en ook nog eens alle kanten opvliegt.
Er zijn al vele plannen voor het opruimen, maar nog niets dat echt gaat werken. Daarnaast is het politiek ook "wat" gevoelig. Een puinruimer in de ruimte is leuk, maar kan natuurlijk ook de satelliet van een andere mogendheid uitschakelen.
ja maar als ik een stukje geverfd hout verbrand komen er volgens eu onderzoeken zoveel schadelijke stoffen vrij dat ik persoonlijk wel schuldig ben aan de dood van 40 ijsbeertjes en 10 kittens.

en jullie stellen voor om tonnen schroot te verbranden of in de zee te dumpen ?
hoeveel kittens en ijsberen zal dan wel niet kosten...

*gaat vanaf nu geen mileu belasting meer betalen :+

nee 'k denk dat het beter zou zijn om het op een ongebruikt stukje ruimte te dumpen, de maan bijvoorbeeld, er is niets te zoeken behalve stof en kraters en ruimte zat voor wat schroot.
of zoals hieronder staat de zon, had er zelf niet eens aan gedacht maar klinkt een stuk beter als die rotzooi weer terug naar aarde halen om het in de dampkring op te laten branden.
hmja alleen het produceren van genoeg brandstof voor dat soort plannen zal wel nog meer kittens en ijsberen het leven kosten :P
Dat kan, maar dan moet je de brokstukken eerst nog uit hun baan zien te halen. Een baan om de Aarde is eigenlijk niet meer dan een vrije val, maar met genoeg snelheid naar voren dat hij eigenlijk constant de aarde mist. Je moet de brokstukken dus zo zien af te remmen dat ze weer terug vallen naar de aarde (en dan dus opbranden).
Of versnellen zodat ze uit de baan om de aarde "schieten" en dan bijvoorbeeld richting de zon, mooiere afvalverwerkingsoven (mooi scrabble woord) bestaat er niet.

En aangezien de baan die ze nu volgen qua snelheid heel precies is (te langzaam en ze vallen weer richting aarde of te snel en ze schieten uit de baan om de aarde) heb je daar niet zeveel stuwkracht voor nodig.
Daarbij ben je gelijk van het probleem af dat een andere mogendheid je satelliet kan onderzoeken met opruimen.
Nee hoor, dan krijg je een elliptische baan in plaats van een cirkelvormige. Om aan de zwaartekracht te ontsnappen heb je veel meer energie nodig.
Risico is minimaal. Vanuit de ISS wordt regelmatig een container met "afval" (o.a. niet meer gebruikte apparatuur en daadwerkelijk afval) richting aarde gestuurd met de bdoeling dat het volledig in de atmosfeer verbrand.
Dit maakt me best nieuwsgierig; worden alle objecten die in een baan om de aarde draaien geindexeerd door een of ander landen-overkoepelende organisatie of doen alle landen dit individueel? Ik kan me best voorstellen dat er iets overkoepelends is, maarja, wat doe je dan met al die spy-satellites? Iemand die hier iets meer van weet? :)
Ja alle objecten in een baan om de aarde worden gecatalogiseerd en tracked door NORAD, NORAD is de organisatie in de gaten houdt of de ISS zich op een ramkoers met een ander object bevind...
de lijst kun je hier vinden: http://satellitedebris.net/Database/index.php
ruimteschroot: http://upload.wikimedia.o...s/5/51/Debris-LEO1280.jpg
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ruimteschroot
En niet alleen satellieten , ze kijken ook nog steeds of er geen kernkopjes aankomen
Waarbij het dan raar is dat er blijkbaar bij de russen dit niet goed werkt , je zou zeggen dat
ze hun satellieten ook veilig in hun baan willen laten draaien
Anders mikken straks de noord-koreanen erop en zeggen waren die yankees
Restanten van een Chinees anti-satellietprogramma hebben een Russische kunstmaan beschadigd.
Lichtelijk ironisch is het niet, een anti-satellietprogramma dat een satelliet uitschakeld, ook al is het alleen maar het afval ervan.
Vooral het "bij toeval" gedeelte inderdaad :).

Het is overigens niet zo dat de hele ruimte volhangt met ruimtepuin of zo. 8500 duizend stukken met een grootte van een voetbal klinkt misschien als veel, maar bedenk wel dat we het over een flink stuk oppervlak hebben waar die allemaal in rondvliegen. Immers, het oppervlak is nogal wat groter dan het aardoppervlak, en de "populatie" afval is vergelijkbaar met het aantal auto's in een dorp. Verdeel die auto's over de hele wereld, en reken uit wat de kans is dat die elkaar tegenkomen?

Ja, het wordt een steeds groter probleem, maar de hoeveelheid verkeersregels kan hopelijk nog binnen de perken gehouden worden bij dergelijke aantallen.
In het artikel worden objecten groter dan 10cm genoemd. Kleinere objecten zijn echter ook een probleem en daar zijn er veel meer van.

Een kleine knikker die met 10000km/uur tegen je satelliet aanvliegt (of erdoorheen beter gezegd) is ook niet echt lekker...
In het artikel worden objecten groter dan 10cm genoemd. Kleinere objecten zijn echter ook een probleem en daar zijn er veel meer van.

Een kleine knikker die met 10000km/uur tegen je satelliet aanvliegt (of erdoorheen beter gezegd) is ook niet echt lekker...
Ze vliegen meer en deel +-28000 km per uur, meer en deel dezelfde richting op in ring rond de aarde. ;)

Net zoals alles op die hoogste op die snelheid vliegt als het niet aangedreven word tenminste, komt omdat aarde eraan trekt of juist afremt als het zachter of harder gaat vliegen dan aarde dat doet. Zijn wel wat brokken die uit de baan vliegen maar in algemeen wilt het puin allemaal in ring rond om de planeet vliegen. Net als de bekende ringen puin/stof rond om andere planeten.

Dit plaatje kan je het mooi op zien hoe puin zich gedraagt in baan rond de aarde, zal allemaal naar dezelfde baan willen op dezelfde afstand.
http://www.faqt.nl/wp-con...s/2010/05/ruimtepuin1.jpg

Edit/
Voor der duidelijkheid we vliegen met meerderheid van het puin mee, meeste puin zal dus 0 km(of maar meer enkele km/u) per uur vliegen ten opzichten van de sats en andere puin, net als wij mensen ook enkele duizenden km/u door ruimte vliegen op het oppervalkte van de aarde, gene naast gaat even hard als jij gaat en we merken het niet eens dat we zo hard bewegen omdat alles op aarde zo hard mee beweegt.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 26 juli 2024 10:50]

verschil is dat alles met ongeveer de gelijke snelheid vliegt, dus de uiteindelijke impact snelheid is lager, maargoed het kleinste tikje kan een sateliet al uit zijn baan helpen natuurlijk... ja erg vervelend, en een schadeclaim gaat het ook niet worden denk ik...
niet als de richting verschilt...
Je vergeet dat lang niet alle satellieten onder dezelfde hoek draaien. Het ISS heeft zelfs een hoek van -uit mijn hoofd- iets van 55 graden. Hoge snelheidbotsingen zijn dus heel reëel.
Zelfs iets wat maar een fractie van een milimeter is kan al flink wat schade aanrichten, kijk maar eens hierr naar:

http://2.bp.blogspot.com/...voRLE/s1600/sts7crack.jpg

Ruit van de Spaceshuttle Challenger in 1983 nadat hij geraakt werd door iets ter groote van een stof deeltje.
Dat is waar, maar het probleem zit hem er nu natuurlijk in dat als er eenmaal een botsing komt, de kosten veel hoger liggen dan wanneer twee auto's botsen ;)
Ruimteafval is iets waar de mensheid problemen gaat hebben. Zal me niet verbazen dat er instanties zullen worden opgericht die zich puur bezighouden met het opruimen van dat afval, zoals in de anime Planetes.
haha ja daar moest ik ook aan denken toen ik dit las!

Goeie anime overigens :)
Anoniem: 399807 @Garyu10 maart 2013 16:37
Wat ik er van begrijp is dat men nogal moeite heeft met het installeren van een satelliet in de ruimte en dat er niet veel plek meer is voor de ideale omloopbaan. Er mag dan wel letterlijk ruimte zijn maar figuurlijk niet.
ze gaan ook veel harder dan gewone autos.. meer alsof je 8500 rakketten los laat

komen ze elkaar ook vaker tegen ;)

[Reactie gewijzigd door a.prinsen op 26 juli 2024 10:50]

Waarom hebben ze die satelliet dan ook met een raket in stukjes geschoten en niet heel gelaten of in de dampkring gestuurd?
Dat laatste kon misschien niet door het gebrek aan motoren maar dan in stukjes schieten lijkt me het minst slim in dit geval.
Omdat het een militaire test was om BV het gps systeem uit de lucht te schieten niet om de daadwerkelijk satelliet uit de ruimte te halen.
Anoniem: 434945 @Soldaatje10 maart 2013 13:22
Waarschijnlijk om te kijken of ze ook satellieten van anderen kapot kunnen schieten
Anoniem: 64119 @Soldaatje10 maart 2013 13:40
Waarom hebben ze die satelliet dan ook met een raket in stukjes geschoten en niet heel gelaten of in de dampkring gestuurd?

Dat was van China puur militair machtsvertoon. Kijk eens wat wij kunnen...... :O
De gevolgen daarvan: ruimte vervuiling daar hebben ze blijkbaar net zo veel interesse in als in de milieu vervuiling die ze veroozaken op de Aarde.
niets machtsvertoon, gewoon experimenteren of het ogelijk is, doen de russen, vs en de eu ook gewoon..
Hoewel het inderdaad een probleem aan het worden is, moet je ook niet gaan denken dat er een enorme zwarte wolk met ruimte afval rond de aarde zweeft. Er is gewoon zo onvoorstelbaar veel lege ruimte om de aarde dat een botsing met een afgedankte sataliet nog steeds vrij zeldzaam is.
Wat mede dit incident zo uniek maakt - er is zo ongelofelijk veel lege ruimte dat de kans toch extreem minimaal is dat 2 objecten elkaar raken.

Conspiracy theory: Het was geen ongeluk, maar opzet
Wat mede dit incident zo uniek maakt - er is zo ongelofelijk veel lege ruimte dat de kans toch extreem minimaal is dat 2 objecten elkaar raken.
Helemaal uniek is het niet, in 2009 botsten ook al twee satellieten tegen elkaar: nieuws: Amerikaanse satelliet botst op Russische kunstmaan

En kleine impacts of bijna-impacts, met minder gevolgen, komen wel vaker voor. Het ISS moet soms ook uitwijken om wat puin te ontwijken bijvoorbeeld.
er mag dan wel extreem veel lege ruimte zijn maar deze delen vliegen zo snel door de ruimte dat ze heel veel afstanden afleggen.
natuurlijk geen probleem als ze allemaal dezelfde kant opdraaien maar als ze allemaal een paar graden afwijken word dat toch al snel een chaos.
Er zweeft daar behoorlijk wat rond. Als aanhanger van Murphy's Law (of eigenlijk de variant van De Morgan: "whatever can happen will happen") wil ik toch wel beweren dat zoiets vroeg of laat mis gaat. De kans op één specifiek moment is inderdaad klein, maar de kans dat het mis gaat op minstens één uit een hele grote collectie momenten is toch wat groter.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 26 juli 2024 10:50]

Ik zou zeggen dat het een kwestie van perspectief is. Als ik de kaarten zo bekijk dan zou ik het echt niet minimaliseren: https://www.google.com/se...0CC4QsAQ&biw=1280&bih=868
Ja, nog wel. Zo werd vroeger ook gedacht over afval lozen in rivieren en zeeën, of gewoon op het land op een vuilnisbelt.

Probleem op dit moment is dat botsingen zoals deze kunnen ontstaan. Dit probleem wordt alleen maar groter, door meer satellieten én mogelijk door het toenemend hoeveelheid afval. Trek vervolgens door in extremen wat de gevolgen kunnen zijn en je weet waar we heen gaan op enig moment in de toekomst. (Tenzij we niet meer gaan vervuilen en/of we de afval daadwerkelijk gaan opruimen).
Misschien leuk te vermelden dat China al gewaarschuwd was dat dit kon gebeuren vóórdat ze als test met een raket hun satelliet vernietigden......

Hopelijk hebben ze Apeldoorn ook al nagemaakt in China. ;)
Dat wist China inderdaad heel goed. Het was dan ook niet zo zeer een wetenschappelijke test, alswel een militair signaal aan de VS. Ruimtetechnologie vormt een belangrijk onderdeel van de millitaire overmacht van de VS. Denk aan spionage satellieten, GPS en communicatie satellieten.
denk nou niet dat china de enige is die dit soort experimenten uitvoert, de vs en ook de eu doen dit soort experimenten....
Als ik zo het filmpje zie, heb ik het idee dat er een paar mensen aan het slapen waren.
Die twee ruimte elementen scheerden elkaar al minstens 2x rakelings voorbij, voordat ze gingen botsen.

Ik vind het een gevalletje "Tjonge, wat zitten die twee toch dicht op elkaar." en daarna "Oh, kijk nou, ze hebben tegen elkaar aangebotst, dat zagen we nou echt niet aankomen." 8)7

Je zou kunnen zeggen dat die anti-satellietprogramma van China een kern reactie is: Verspreidt zoveel mogelijk puin in de ruimte. Als er iets geraakt wordt verandert dat ook in een gevaar voor de andere (en toekomstige) satellieten en ruimtevaartuigen. Enz. Enz. Wel een soort van 'verschroeide aarde'-tactiek, want door al dat ruimtepuin te creëren maakt China het voor zichzelf ook niet gemakkelijk op :P
Ik vind het een gevalletje "Tjonge, wat zitten die twee toch dicht op elkaar." en daarna "Oh, kijk nou, ze hebben tegen elkaar aangebotst, dat zagen we nou echt niet aankomen."

Ja maar het is ook niet altijd zo dat je er iets aan kan doen. Een satteliet moet wel een raketmotor aan boord hebben (en nog genoeg brandstof) om zelfstandig van baan te veranderen. Dat hebben ze lang niet allemaal. Vooral veel sattelieten niet die voor onderzoek gebruikt worden, want daar wordt niet direct geld mee verdiend zoals met bijv. een TV-, weer- of communicatiesatteliet. Dus dan moet het zo goedkoop mogeljk.
Anoniem: 114278 11 maart 2013 06:00
Ik begrijp niet waarom men een satteliet niet terug naar aarde kan laten keren als deze klaar is met de gedane arbeid.
De anti-satteliet zal ergens op aarde neer moeten storten lijkt mij. Tot ontploffing brengen is goedkoper en veiliger. Als de anti-satteliet in groot water stort brengt dat een hoop vervuiling met zich mee.
Ik vraag me af in hoeverre het veiliger is, deze brokstukken worden langzaam aangetrokken naar de aarde en belanden hier uiteindelijk toch wel, of zie ik dat verkeerd?
Ook zou er oorlog uit kunnen breken, omdat de een de ander beschuldigd voor veroorzaakte schade, je weet maar nooit...

@Joland9
China heeft de anti-satteliet tot ontploffing gebracht, dat lijkt me voldoende.


Het zou natuurlijk wel beter zijn geweest om er iets anders mee te doen, gezien de grote hoeveelheid troep er nu al rondvliegt om de aarde. De aarde word zo letterlijk één groot litteken in het heelal :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.