Lego kondigt nieuwe Mindstorms-robotkit aan

Lego heeft een nieuwe generatie Mindstorms aangekondigd. De nieuwe robot-bouwkit komt halverwege 2013 uit en heeft als grootste voordeel dat deze zonder tussenkomst van een pc geprogrammeerd kan worden. Standaard is er ook ondersteuning voor zowel Android als iOS.

Lego heeft tijdens de Consumer Electronics Show die nu plaatsvindt, een nieuwe Mindstorms-kit aangekondigd, waarmee zelf robots gebouwd en geprogrammeerd kunnen worden. Het hart van de EV3-kit wordt gevormd door de zogeheten Intelligent Brick. Deze is opgebouwd rondom een ARM9-soc, waar Linux op draait. De soc beschikt over 64MB werkgeheugen en 16MB aan opslaggeheugen. Het opslaggeheugen kan uitgebreid worden middels een sd-slot. Tevens zijn er vier poorten aanwezig, waarmee nog vier andere 'Bricks' aangesloten kunnen worden.

Behalve de processor zitten er ook drie servo-motoren, twee aanraakgevoelige-sensoren, een infraroodsensor en een kleurensensor in het pakket. Met de infraroodsensor kan de robot andere robots of objecten volgen tot op een afstand van zes meter. De kleurensensor kan zes kleuren waarnemen, of de afwezigheid van die kleuren. Alle onderdelen zijn verder backwards compatibel met Lego Mindstorms NXT-onderdelen.

Het brein is benaderbaar met behulp van WiFi, usb 2.0 en bluetooth. Dat maakt onder andere dat de robot geprogrammeerd en bestuurd kan worden zonder deze aan de pc te hoeven hangen en met ondersteuning voor zowel Android als iOS kan de robot met een telefoon of tablet bestuurd worden. Om het nieuwe gebruikers makkelijker te maken, worden er zeventien bouwplannen meegeleverd, met instructies die in 3d worden weergegeven. De EV3-kit zal in de tweede helft van 2013 te koop zijn, voor een prijs van 350 euro.

Lego EC3 Mindstorms Lego EC3 Mindstorms Lego EC3 Mindstorms Lego EC3 Mindstorms Lego EC3 Mindstorms Lego EC3 Mindstorms

Door Marc Rademaker

Redacteur

07-01-2013 • 13:53

65

Reacties (64)

64
62
40
4
0
13
Wijzig sortering
Lego is/was over het algemeen altijd al vrij prijzig (@FireDrunk), maar het valt allemaal nog wel mee.

Het leuke is dat je zo ontzettend veel met lego kan doen, het geeft gewoon dat gemak om als het ware 'modulair' te werken. Overige 'robots' bestaan toch echt uit andere materialen die je niet zomaar 123 in elkaar klikt.

Voor die 350 euro krijg je wel een kant en klaar pakket waar je ontzettend veel mee kan zonder restricties + veel uitbreidings mogelijkheden.

Dit is misschien wel het makkelijkste robot instap model voor een tweaker, om bijvoorbeeld dingen in het huis te automatiseren (bier uit de koelkast halen anyone? :+ )
Ja en nee, als je dit serieus als hobby hebt dan heb je waarschijnlijk meer intresse in iets als dynamixels (bepaald soort servos) en daarmee het bioloid pakket (brackets etc voor die servos, niet dat je die niet zelf kan maken trouwens)

Dynamixels zijn stukken krachtiger, en kunnen zonder toevoegingen uitgelezen worden (welke postitie de 'horn' heeft bedoel ik dan)
Echter, weinig verrassend, deze zijn ook duidelijk wat duurder, (voor een beetje bioloidpakket betaal je al 800, en dan heb je het midden model) maar dan kan je wel zowieso de koelkast en (met een leuk hand-vormpje ofzo) je biertje openen :+
Dit is misschien wel het makkelijkste robot instap model voor een tweaker, om bijvoorbeeld dingen in het huis te automatiseren (bier uit de koelkast halen anyone? :+ )
Doet me erg denken aan de TV reclame van een tijdje terug: walk-in fridge / walkin' fridge


OT: vroegah baalde ik altijd dat ik mijn lego geen dingen automatisch kon doen. De 12-jarige slimmerik zal hier best wel een en ander mee kunnen bouwen. En de kerst-cadeaus worden toch steeds duurder (ik zie kids soms Playstations en iPads krijgen voor de verjaardag) dus me dunkt dat dit ook onder de kerstboom zal verschijnen bij ouders met een geldboompje.
Persoonlijk vind ik het duur, maar wel erg tof dat ze blijven innoveren!
Dit is ook geen kinderspeelgoed, dit is bedoeld voor studenten. Op deze manier kunnen ze leren programmeren. Voor 350 euro een stabiel programmeer platform waar weinig mee fout kan gaan vindt ik niet zo duur.

[Reactie gewijzigd door HesRuud op 23 juli 2024 18:26]

Anoniem: 301225 @HesRuud7 januari 2013 14:24
Precies, van dat Mindstorms kan je zo bizar veel leren.

Zelf moest ik puur in Simulink eens een Cooperative Adaptive Cruise Control Ontwikkelen, maar mijn collega projectgroep moest met Mindstorms een autobouwen die een lijn kon volgen en Adaptive Cruise Control bevatte. Dat brengt de techniek zoveel dichter bij de praktijk, omdat je precies ziet hoe het regaeert, ipv een grafiekje moet bekijken!

Zeker het geld waard.

En dit is ook zeker een goede toevoeging, ik weet nog dat ze veel problemen met connecties via Bluetooth hadden. met wifi en usb erbij moet het vast makkelijker kunnen!
maar mijn collega projectgroep moest met Mindstorms een autobouwen die een lijn kon volgen en Adaptive Cruise Control bevatte.
Serieus?

Dat laten wij 3 havo en vwo leerlingen ook doen op techniek dagen hier op het werk in het kader van middelbare school leerlingen geïnteresseerd krijgen in de techniek. De meeste groepjes hebben dat project succesvol afgerond in een paar dagen.
Lijkt me niet echt vergelijkbaar, tenzij je de middelbare scholieren PID controller laat implementeren op basis van overdrachtsfuncties etc.
Bij ons (ROC de Leijgraaf)
hebben we ook een mindstorm set om de mensen van techniek een een robot te laten programmeren
Niet alleen voor studenten, maar ook gewoon voor AFOL's (Adult Fans Of Lego). En daar zijn er beest veel van, waaronder ikzelf. Als is dit dan net weer niet mijn ding (het programeren), al vind ik de modellen of de foto's wel om te kwijlen.
De standaard toolkit die bij deze robots zit is ook zeker gebouwd voor mensen die niet zo goed zijn in programmeren (ook kinderen). Het is in principe een kwestie van blokjes slepen en in een bepaalde volgorde zetten, waarmee je een lijn volg algoritme kunt maken. Ben zo even de naam van het programma vergeten, maar volgens mij zit het standaard bij het pakket (linkje naar andere toolkits: http://www.teamhassenplug.org/NXT/NXTSoftware.html). Zelf gebruik ik nu leJOS voor een robotica project, werkt perfect! Leuk dat er nog steeds geïnvesteerd wordt vanuit Lego, zeker voor studenten zoals ik.
Als vrijwilliger bij de internationale First Lego League kan ik u vertellen dat er ook genoeg kinderen van de basisschool mee leren werken, vaak wel bekostigd vanuit school of sponsoren weliswaar.
Heb ik ook gedaan. Ik vond het echt geweldig om met die kinderen bezig te zijn (en met Lego mindstorms set natuurlijk :P)

Imo is dit verreweg de leukste en beste manier om iets van Techniek & Robotica te leren voor jonge kinderen (10-12) :)
Het is wel degelijk kinderspeelgoed, het is voor 10 jaar en ouder. Dat het veel geld is zal ik zeker niet tegenspreken, maar een goede kinderfiets, een pc, een smartphone of console is nu ook niet bepaald weinig geld maar dat stopt ook niemand om legio kinderen ermee uit te rusten. Mindstorm is leerzaam speelgoed en ik vind het helemaal niet vreemd als ouders daarmee hun kinderen niet alleen een plezier mee willen doen maar ook nog eens wat van leren. En laten we niet vergeten dat niet alleen de koter ermee speelt, maar in veel gevallen ook de ouder, dat maakt het natuurlijk niet direct ouderspeelgoed.

Duur is het zeker niet in vergelijking met andere oplossingen die wellicht krachtiger zijn, in veel gevallen minder flexibel en duurzaam zijn (zoals bv. Bioloid).
Geen kinderspeelgoed? Nou, misschien omdat het niet (helemaal) meer onder "speelgoed" valt, maar het is zeer zeker óók geschikt voor kinderen. Ik draai al jaren mee als vrijwilliger bij FLL toernooien (dit jaar is een jubileum, vandaar het terugblik-filmpje), dus ik heb het met eigen ogen, vaak vol verwondering, gezien.

Toegegeven, het is prijzig spul, maar net wat je zegt, je kunt er veel van leren; programmeren sowieso, maar met zo'n evenement eromheen bijvoorbeeld ook teamwork. Een groot deel van de deelnemers bestaat uit school-teams, dan kan (met een beetje geluk) de school de robot aanschaffen. Die kan dan jaar na jaar gebruikt worden: de laatste update, van RCX naar NXT, was in augustus 2006. Indertijd is uiteindelijk iedereen "geüpgrade" naar de nieuwe versie; ik kan nog niet inschatten of dat nu weer "nodig" is of dat we nog jaren lang de huidige (reeds gekochte en betaalde) NXTs zullen blijven zien.

Dit hele verhaal maakt het natuurlijk niet goedkoper voor een kind om zélf zo'n robot te kopen, dat klopt en daarom is mijns inziens "speelgoed" misschien niet het beste woord.
Haha, studenten leer je hier toch niet mee te programmeren? Als je dat wil bereiken kan je volgens mij eerder iets als Arduino gebruiken (in feite het zelfde, alleen dan doe je zelf echt alles).

Dit is denk ik wel zeker bedoelt voor kinderen (~12) of anders voor die speciale lego league wedstrijden.
Geef eens een definitie van "kinderspeelgoed"? Ik vind dat lego, zeker het technische spul, prima geschikt is voor volwassenen. Volgens mij staat op de dozen vaak ook als leeftijdsaanduiding 9-99 jaar. Wel lullig voor mensen die 100 of ouder zijn :'(
Ik denk dat ze bij 100 jaar en ouder te bang zijn voor verstikkingsgevaar.
Je kunt je eigen robot bouwen en met wat custom sensors (moet je voor de gein 's naar Googelen) kun je serieus speelgoed bouwen. Ik vind het eigenlijk dus nog wel meevallen. Niet iets voor de verjaardag of met Sinterklaas/Kerst, maar zoals soulfighta al zegt: het is geen kinderspeelgoed.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 18:26]

Nice, ben ik wel benieuwd of je voor die 350 alleen het processorblok en wat simpele onderdeeltjes krijgt, of de gehele kit.
Lijkt wel een stuk meer te zijn:
Announcing LEGO MINDSTORMS EV3
04/01/2013
Coming Fall 2013: LEGO MINDSTORMS EV3
Create and command robots that do what you want.

With LEGO MINDSTORMS EV3 you can turn your LEGO creations into live robots that follow your every command. The new LEGO MINDSTORMS EV3 set includes everything you need – motors, sensors, programmable brick, 550+ LEGO Technic elements, remote control – to create and command robots of even your wildest imagination, including 5 cool robot characters. Download the 3D building instructions and the app to command your robot via your smart device. Then program your robots to walk, talk, move and do whatever you want them to do to via the intuitive software program, the programmable brick or your smart device.

If you can think it, LEGO MINDSTORMS EV3 lets you create it.
Ah nice, dan is het nog best een goeie deal, voor 550 stukjes lego (zonder functie) ben je dat al bijna kwijt
De zoon van een vriend van me bouwde hier van alles mee. Toen was ie volgens mij nog geen 10 jaar. Programeerde met subroutines enzo. Helemaal zelf bedacht. Momenteel is ie een jaar of 14-15 geloof ik en programeert ie spelletjes in Java...

Het concept van Mindstorm is prachtig, maar het is gruwelijk duur. Eigenlijk moet zoiets op basis van Arduino zijn. Dan is het hardwareplatform stukken goedkoper en ook een stuk opener (is dat een woord?).
In principe kan iedereen nu al met Arduino's aan de slag. Alleen ik vermoed doordat er al heel snel een soldeerbout bij komt kijken de drempel veel hoger ligt dan bij Lego.

Kosten zijn inderdaad wel een stuk lager! Alle soorten servo's en sensoren zijn beschikbaar, zo gek als je kunt bedenken en het bestaat.
Dat zal bij Arduino meer het probleem zijn. Je kan er niet minder mee dan met Mindstorms, maar je mag wel zelf een arm bouwen en aan je servo zetten waar je je Lego gewoon in elkaar klikt. Diezelfde robot duurt dan toch wat langer om te bouwen.
.. Maar is 'ie ook sneller? Mijn ervaring met de vorige generatie NXT was dat met de standaard firmware het net te traag was om bijvoorbeeld een 2-wieler a-la Segway te maken. Gevalletje alternatieve-firmware erin, andere gyro-sensor erop (Want die lichtsensor was net niet praktisch genoeg hiervoor) en een andere programmeeromgeving gebruiken.
Ow? want ik heb ze wel gezien hoor, dit is er een bijv
http://www.youtube.com/watch?v=XG3XutQ9Lqw
Ik hoop wel dat het nog steeds mogelijk is om out-of-the-box met een echte scripttaal te programmeren, en dat dit niet *alleen* via Android of iOS kan.

Van vroeger kan ik me herinneren dat dit mogelijk was met oude versie van Mindstorms, de bekende geel/zwarte bricks.
Goed lezen, hij kan nu zonder pc worden geprogrammeerd (dus zo op het scherm) en besturing kan via Android/iOs.
Anoniem: 478065 7 januari 2013 14:11
Met Microsoft Robotics Developers Studio RDS4 kan je hier gewoon Profesionele software voor maken die ze ook in de industrie gebruiken. Dit is echt geen kinderspeelgoed, maar een leermiddel of leuke hobby.

Ik raad dit aan alle Tweakers die kunnen programmeren dit aan te schaffen, vooral als ze op zolder nog genoeg LEGO hebben liggen.
En als je niet kunt programmeren?
De meeste van dit soort pakketen (inc mindstorms) komen met meerdere soorten software, 'kan je niets' dan gebruik je software waarin je met drag en drop een 'gedrag' maakt, kan je beetje programmeren duik je in de wat geavanceerdere programmas.
Anoniem: 478065 @4343657 januari 2013 15:02
Voor MindStorms bestaan ook in RDS gewoon click and play voorbeelden die je zo kan downloaden, je hoeft inderdaad niet al te kunnen programeren.

Dit kan zeker de eerste stap zijn om te gaan programmeren, vanaf een jaar of 6 kan je hier al aan beginnen zo.
Dan is een mindstorms pakket een goede start om het te leren.

Heb zo op school met de Geel/zwarte bricks gewerkt.
Anoniem: 494349 7 januari 2013 14:07
Ik heb hier nog een cybermaster doos liggen van lego (voorloper van de mindstorms). Was toen ongeveer 350 gulden, maar heb er veel plezier aan beleefd. Dit ziet er ook heel leuk uit, maar wel aan de prijzige kant als speelgoed.
Mindstorms is dan ook niet bedoeld voor de kinderen als leuk speelgoed. Hiermee kan serieus geprogrammeerd worden en worden er dan ook competities etc. mee gehouden. Ook op universiteiten voor robotica enzo wordt mindstorms veel gebruikt. Vandaar de prijs dus.
Ik heb me met de mindstorms 2.0 een aantal maand vermaakt en toen weer in de kast gezet en daarna nooit meer iets mee gedaan.

Ik krijg erg veel last van het "tja wat nu dan" gevoel, na het bouwen van de voorbeeld robots ben ik er wel klaar mee. Het was wel een indrukwekkend pakket met radetjes staafjes en andere dingen best heel tof...

Maar ik kan er zonder duidelijke beschrijving niets meer mee...

anderen daarentegen kunnen er helemaal los op gegaan

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.