Het Amerikaanse leger heeft naar eigen zeggen met succes proeven afgerond met een experimenteel voertuig dat is uitgerust met een 10kW-laserwapen. Het laserwapen zou meer dan negentig mortiergranaten en diverse drones met succes hebben neergehaald.
De proeven met de zogeheten high energy laser mobile demonstrator, een voertuig met een laserwapen dat in oktober 2012 beschikbaar kwam, zijn gehouden door de Space and Missile Defense Command-divisie van het Amerikaanse leger. Bij de tests werden voor het eerst het richtsysteem, dat wordt aangestuurd via geavanceerde radarsystemen op het voertuig, en het afschieten van de laser uitgeprobeerd op bewegende luchtdoelen.
Tijdens de proeven, die bijna een maand duurden, wist het mobiele laserwapen meer dan negentig mortiergranaten en een aantal drones uit de lucht te halen, meldt ABC News. De betreffende 60mm-mortiergranaten werden op een afstand van twee kilometer afgeschoten in salvo's van twee tot drie projectielen. De laser wist de mortiergranaten op tijd te neutraliseren door deze tijdens hun vlucht te laten verbranden waardoor het projectiel niet langer explodeert als het neerkomt. Ook zouden drones die op een hoogte van 5 kilometer vlogen succesvol zijn uitgeschakeld.
Volgens het Amerikaanse leger en Boeing, de bouwer van het wapensysteem, zijn de resultaten boven verwachting, mede omdat werd getwijfeld of de laser van 10kW voldoende krachtig zou zijn. In de toekomst moet het laserwapen een upgrade krijgen naar een vermogen van 50kW en op de langere termijn zou ook 100kW worden overwogen. Daarnaast willen de bouwers het benodigde voertuig compacter gaan maken en het systeem koppelbaar maken met andere mobiele lasers om zo meerdere doelen tegelijk uit te kunnen schakelen.
Het mobiele laserwapen zou volgens inschattingen van de Amerikaanse defensieautoriteiten over circa tien jaar op het slagveld ingezet kunnen worden en daarbij ook vliegtuigen en kruisraketten kunnen neutraliseren. Volgend jaar worden proeven gehouden rond een aan zee gelegen legerbasis. Overigens is de Amerikaanse marine ook bezig om een eigen laserwapen te ontwikkelen.