Het Amerikaanse leger wil lasers toevoegen aan het wapenarsenaal van zijn vloot. Het eerste schip zou in 2014 een lasersysteem aan boord moeten krijgen dat kleine boten en onbemande vliegtuigen moet kunnen vernietigen.
Het eerste marineschip dat met de laser moet worden uitgerust, is de USS Ponce, een transportschip dat tevens een ondersteunende rol voor mijnenvegers vervult. Begin 2014 zou de Ponce over het lasersysteem gaan beschikken en ingezet worden in het Midden-Oosten. De laser wordt achterop het schip gemonteerd en moet doelwitten aangeleverd krijgen via het Phalanx-systeem of andere radarsystemen. Het wapen zou vervolgens een klein bootje of een onbemand vliegtuig, zoals drones die voor verkenning gebruikt worden, moeten kunnen vernietigen. Tijdens tests trof het systeem twaalf van de twaalf testdoelen.
De laser, die door het Naval Sea Systems Command de Laser Weapon System, kortweg LaWS, genoemd werd, bestaat uit een solid state laser. Het doelwit waarop de marine de laser richt, wordt door het geconcentreerde infraroodlicht van de laser zo warm dat het verbrandt of explodeert. Het zou echter lastig zijn snelbewegende doelen, zoals een straaljager of raket, te raken en de prestaties bij slecht weer zouden wellicht tegenvallen. Wel zouden de kosten van een schot zeer laag zijn: een salvo kost slechts één dollar. De laser zelf kost overigens 32 miljoen dollar, een fractie van eerder geteste lasersystemen voor vliegtuigen: die kostten anderhalf miljard dollar.
Krachtiger elektronische wapens zijn nog in ontwikkeling. Zo zou het leger werken aan FEL, een Free Electron Laser, die meer energie dan de solid state laser op een doelwit loslaat. Een van de struikelblokken bij de ontwikkeling is het leveren van de energie die voor het wapen benodigd is. Tevens zou gewerkt worden aan een railgun. Beide technieken zouden echter pas in de loop van het volgende decennium gereed voor inzet zijn.